www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Защо Обама се отказа от противоракетния щит

19 Септември 2009

 

Барак Обама и Дмитрий Медведев на среща в Москва. Снимка: Ройтерс

Администрацията на президента Барак Обама се отказа от плановете за противоракетна отбранителна система в Полша и Чехия, насочена срещу заплахата от ядрен Иран. САЩ обаче ще изграждат нова система за ПРО в Европа, която може да отговори на заплахите на XXI век. Обама заяви, че възприема нов подход към противоракетната отбрана, основан на по-бързи и ефикасни технологии. Руският президент Дмитрий Медведев приветства решението на Вашингтон, определяйки го като “отговорен ход”. Ще сложи ли решението на Обама край на мисленето от времето на Студената война и ще промени ли политиката на САЩ и на Русия, пише в. „Канзас сити стар”.

Белият дом обяви решението си да се откаже от плановете да разположи ракети-прехващачи в Полша и радарна станция в Чехия. Ако това означава край на стратегията за изолиране на Русия, чиито корени са в епохата на Студената война, то това решение може да доведе до принципни изменения като в американско-руските отношения, така и в руската политика.

Старите генерали винаги се готвят за последната война, а в дадения случай ставаше дума за Студената война. Подобно мислене най-често пречи върху концентрацията върху новите заплахи, т.е. върху Иран. Да се представя Русия като още една „империя на злото” в най-добрия случай е наивно, а в най-лошия – е рецепта за катастрофа. Подобна гледна точка принуди Русия и САЩ да водят безразсъдна политика. Времето, избрано за обявяването на решението, не можеше да бъде по-добро – нали точно сега министър-председателят Путин и президентът Медведев започват да изясняват кой ще бъде следващият президент на Русия.

САЩ доста често се връщаха към стратегията си от времето на Студената война, която се заключаваше в това, да изолират Русия, а не да подкрепят Москва по пътя й на присъединяване към Световната търговска организация и евентуално към Европейския съюз.
От своя страна Русия провеждаше политика, която отслабваше дългосрочната й стабилност и в политиката, и в икономиката. Всяка далновидна държава трябва да има механизми за мирно сваляне от власт на собственото си правителство.

Работата не е само в това, че „властта развращава, а неограничената власт развращава абсолютно”, но и в това, че правителството, което се намира прекалено дълго на власт, изчерпва свежите си идеи и губи връзката си с народа. Забраняването на обсъжданията и на дебатите в свободната преса позволява на прекалено малко хора да господстват в правителството прекалено дълго. Шансовете на Медведев да остане президент и да направи Русия по-открита, продуктивна и дружелюбна, ще бъдат по-големи благодарение на решението на Обама.

През последните години и Русия, и САЩ провеждаха безразсъдна енергийна политика. САЩ предполагаха, че цените на нефта и на природния газ няма да нараснат значително, а в същото време Русия градеше плановете си, основавайки се на по-високи цени на горивата. За да получи незабавно предимство Путин насочи приватизацията на руската енергетика в обратна посока – с преки и непреки методи. Приходите на правителството в Русия до голяма степен зависят от нефта и от газа. Това, което икономистите наричат „холандска болест” прави неенергийния износ на страната неимоверно скъп на световните пазари, тъй като стойността на валутата на страната расте заради търсенето на нейния нефт и газ. Това пречи на страната да развива и разнообразява икономиката си. Нефтената диктатура се развива когато страната стане твърде зависима от въглеродния си износ. Стратегията на Путин е недалновидна. Надяваме се, че Медведев ще надделее и ще насочи Русия в по-мъдра посока с новата си дългосрочна стратегия.

Обама и Медведев трябва да работят заедно, за да помогнат на Русия да се подготви за влизане в Световната търговска организация и евентуално в Европейския съюз с помощта на диверсификация на икономиката й и поощряване на независимите средства за масова информация, които ще помогнат за възникването на жизнеспособни алтернативни политически партии. Решението на Обама да се откаже от ракетно-ядрения щит може да има потенциално мащабни последствия. Остава ни да се надяваме, че ще помогне за истинско рестартиране на руско-американските отношения и ще стане само началото на промяна в ключовите аспекти на руската и на американската политика.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Soldier of Fortune...D P
  Абсолютно точно е ,че в Р.Ф. има огромно множество лица, оито са готови на "една последна война" с изконния си враг-САЩ. Има такива типове и в САЩ...Но в Щатите се случиха много отрезвителни процеси и станаясно,че РФ може да бъде и ПАРТНЬОР срещу ЗАПЛАХИТЕ над цивилизования свят, партньор,който има нужда от ПОДКРЕПА ,за да даде ПОДКРЕПА...Мисля,че това започва за се случва в отношенията на САЩ и НАТО с Руската Федерация.
 2. 2) Anonymous
  САЩ търгуват съгласието на Русия за война с Иран, чрез това ПРО. Някои генерали там се готвят за своята последна война не на шега.
 3. 3) коментар от в-к капитал
  Проблема с Обама в България е изкривеното ни чувство за ляво и дясно. Никой не оценява, че след 1945 Западна Европа много често и много доскоро (до преди 1-2 години всъщност) е била управлявана ( или са имали превес) от "леви" партии, които НЯМАТ нищо общо с нашенските разбирания за лява партия като БКП и КПСС и останалите "леви" комунистически партии на соц блока. Същото важи и за "левите" демократи и "десните" републиканци на Америка -- "левия" Кенеди предизвика Карибската криза, при която едвам не се запукахме с ядрени ракети, което го прави доста анти-комунист, тоест анти-ляв за българските разбирания. ...още

 4. 4) Буко-баламата
  В Родината ни са се случили парадоксални метаморфози...беднитецървули получили от московскити си Босове Абсолютната власт и много скоро се оформят като "хай-лайф"(разбира се комичен такъв, но държащ в ръцете си всичките ресурси)...Като разбират ,че "така" повече не става- босовете назначават "капиталистите" на новата икономика и "мениджърите" на бюрократите...Е как да се ориентираш с "политическите посоки",как? Назначените капиталисти симулират лява политика , а другити се опитват да им опонират...
 5. 5) чичата
  3-ти, адмирации с тази разлика че републиканците са социалисти водени от парламентарен сговор, а не комунисти/ комунистите сме ония от барикадите, с гаврош отпред и музата на делакроа с байрака, моряците от кронщадт и ескадроните на фрунзе
 6. 6) Димитър
  Чича, пак заслужаваш "двойка", ама този път по история. Та, онези от барикадите на Париж и няколко години по-късно на Берлин с байраците и музите не са комунисти. Те се борят срещу феодализма. Вие, "комунистите" от Руски тип сте задължени на "буржоазните революции" в Европа и на "буржоазния" строй - както ги етикетирате - за девиза "Свобода, Братство, Равенство" и за всичко онова, което е направено и се прави в негово име. Моряците от "Аврора" и ескадроните на Фрунзе се борят също срещу феодалния строй в Русия. Тя, още през 1917 г., е единствената страна в Европа с феодални ...още

 7. 7) чичата
  митре, ако двойката ще ми я правиш с голо дупе по балумбата, ще ми създадеш грижи/ няма да мога да се подкарам/ колкото до познанията ти за парижката комуна и дядовците ти, вероятно четеш критиците на марксизма/ д.димов е написал роман тютюн в 6-700стр., напоследък критиката даде воля на графоманията си и изпраска 4-5000стр., но си е критика, а писателят класика.
 8. 8) FIRST 2
  Чичата пак ме разсмя с неговото чувство за хумор.Личи си че е чел някога весник "Стършел".Обама изглежда че е разбрал най-важното за един американски президент:Не можеш да контролираш нещата,когато във врата ти диша евентуален враг, въоружен с ракетно ядрен арсенал от 20,000 атомни и водородни бомби.Каквото и да правиш,каквото и да струваш,каквато и противоракетна с-ма да инсталираш,даже само 10 процента от бойните глави да достигнат до Америка,това ще бъде краят на страната на "неограничените възможности".В този смисъл дрънкането на оръжие е опасно и безмислено.Русия и Америка имат много повече общи интереси,отколкото съперничества.Враг номер едно на съвременният образаван и цивилизован човек ...още

 9. 9) Салат Ракийкин
  "чичата" е толкова комунист ,колкото Асан от Столипинаво е швед, а first-а този път е логичен като празен стомах...Президент Обама не сее отказал от противоракетен Щит,а просто има алтернатива на щита...заявил е доказателства за по не два способа за прихващане и изтребване на SS-27...Какво толкова сте изненадани.
 10. 10) чичата
  хем1хем2, рискуваш черноморския македонец да направи "двойка" и на теб, защото си писал, весник без Т/ колкото да "стършела", да знаеш, той е жив, и свеж, и се спотайва в интернет пространството, с успех
 11. 11) Бора Бора
  Колко проблеми създаде тоя Обама. Тук, във форума , някои се въртят като обрани евреи и се чудят как да са успоредни на новата щатска линия. Урко даже прописа научна фантастика. Що ми се върти в главата едно стихче: " Води ме, Партийо, води ме под свойте бойки знамена! ......................... Мен хулите не ме смущават, врагът, с които те покри - аз знам, аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори! " ....Ех другари, и вашта не е лесна!!
 12. 12) Миро до №3
  Бихте ли посочили линка към статията във в-к Капитал ? Смаян съм, че е възможно да се напише такава статия, в която почти всяко изречение е напълно погрешно, сякъш това е някогашното "Работническо дело".
 13. 13) Димитър
  Чича, колко пъти "черноморскиЯт македонец" - с "пълен член", синко, с пълен е, а и така би трябвало да се научиш и да го изписваш - ти дава казармени уроци. Хубавото е, че не прихващаш... Иначе, прав си, само ядове...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com