www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Що е „Стършел” свършил за 63 години

От гнездото на „Стършелите” или как се прави хумористичен вестник в България
От гнездото на „Стършелите” или как се прави хумористичен вестник в България

25 Септември 2009

 

“Стършел” днес - брой 3300 - 4 септември 2009г.

„Работата във вестник „Стършел” всекидневно превръща гения в талант”, казвал карикатуристът Георги Чаушов за хумористичния седмичник, който забавлява читателите си от 1946 година до днес. Посветени на мисията да казват сериозни неща по смешен начин, през редиците на „Стършел” са преминали много от известните ни писатели, поети и художници. На страниците на вестника са творили Богомил Райнов, Валери Петров, Радой Ралин, Станислав Стратиев, карикатуристите Никола Мирчев, Марко Бехар, Борис Димовски… „Смешките по телевизията бързо се забравят, дори и да са глупави. На хартията обаче глупостта лъсва със страшна сила. Тук трябват много повече усилия и много повече талант”, смятат днес в редакцията на вестника, който понастоящем няма аналог на пазара на печатни издания.

От книгата “Гнездото на стършелите”.

Всъщност „Стършел” е и най-старият български вестник, който излиза вече 63 години, без да сменя името си и без да е прекъсвал. За да се разкаже цялата му история, ще са нужни поне няколко тома, а списъкът с известни творци, сътрудничили на вестника, ще заеме завидно количество страници… Започнал като издание на Отечествения фронт и дело на леви интелектуалци, които искат да създадат смешно, забавно и критично четиво, „Стършел” се появява за първи път през февруари 1946 година.В първоначалния състав на вестника са Димитър Чавдаров - Челкаш, Борис Ангелушев, Павел Вежинов, Богомил Райнов,Марко Бехар, Христо Ганев, Валери Петров, Никола Мирчев. Една от целите на изданието е да даде отпор на сатиричната рубрика на Трифон Кунев „Ситни-дребни … като камилчета”, която вестникът на БЗНС (НП) „Народно земеделско знаме” отпечатва ежедневно на първа страница и която добива голяма популярност. В по-късен етап “Стършел” става издание на Централния комитет на БКП. Въпреки че в началото хуморът от страниците на „Стършел” прилича повече на комунистическа пропаганда, в по-късен етап вестникът се превръща в отдушник на натрупаното недоволство и става любимо четиво на народа. По талантлив начин списващите го успяват да напипат обществено значими проблеми и да изразят позицията си, заобикаляйки цензурата, доколкото е възможно. „„Стършел” беше един оазис на фона на другите вестници, по-свободно се говореше и по-свободно се пишеше, и по-свободно се мислеше. Ти можеш ли да си представиш, че в „Работническо дело” се заключваха даже тоалетните…”, спомня си годините на социализма днешният главен редактор Михаил Вешим. За Вешим казват, че е най-звучно смеещият се редактор в историята на вестника: когато се засмее в редакцията, счетоводителката, която живее на 500 метра, се събужда и тръгва на работа…

Първият брой на “Стършел”, излязъл на 15 февруари 1946г.

Днес „Стършел” е сред малкото независими печатни издания в България – не се издържа от реклама, а от продажби, авторите са и собственици на изданието. Въпреки че неведнъж е бил на косъм от закриване, „Стършел” продължава да излиза и да има верни читатели. В началото на 90-те години тиражът му достига 400-500-хиляди броя. Днес редакцията се помещава в Градската библиотека на пл. „Славейков”  и се е свила до по-малко от десет души, а тиражът е едва 10 000. Независимо от това „Стършел” има абонати на пет континента, а списващите го не са и помисляли да сменят работното си място. В „постоянния състав” на вестника са Йордан Попов, Румен Белчев, Сергей Трайков, карикатуриста Ивайло Нинов и Михаил Вешим, според когото да се занимаваш в днешно време със сатира е малко лукс, като играта на голф – не всеки може да си го позволи. „Докато другите правят пари с простотии и се състезават кой ще спечели повече, ние сме заели една морална позиция в продължение на тия 20 години (от 89-а насам – б.а.). За нас това е удовлетворението. За други главни редактори удовлетворението е да имат мерцедес”, казва Вешим.

Едно от многото “Стършелчета”, които са подредени в редакцията. Снимки: авторката

По времето на социализма в „Стършел” се появява рубриката „Що е Стършел свършил”, в която се проследява как конкретни проблеми са били решени благодарение на публикации във вестника - нещо като сегашните репортажи на „Господари на ефира”, само че във вестникарски вариант. В „Стършел” за пръв път излиза критика към Външно министерство по повод драмата на двама българи, имали нещастието да бъдат обрани в Букурещ. Оставайки без пари и паспорти, те потърсили помощ от българското посолство там. Освен че не им оказали съдействие, от посолството не особено любезно ги посъветвали да си пазят по-добре вещите.  Двамата едвам се прибрали до България, благодарение на случаен тираджия, който се съгласил да ги превози до границата. „Писахме за това нещо срещу Външно министерство и имаше голям отзвук – измениха някои правила и заплануваха средства, които да има всяко българско посолство в чужбина за такива критични случаи”, разказва заместник-главният редактор на „Стършел” Йордан Попов, който работи тук от 1968 година и е нещо като „живата история” на вестника.

Михаил Вешим и Йордан Попов в редакцията на “Стършел”. Снимки: авторката

Преди 89-а „Стършел” поддържа постоянна рубрика „Четиво за министри и генерални директори”, насочена към хора на високи позиции в държавата и нейните предприятия. „Министри не са се критикували много, даже въобще не, но на ниво генерални директори, можеше да има някаква критика”, разказва Михаил Вешим. В тази връзка Йордан Попов си припомня свой материал, в който критикувал генералния директор на тогавашния „Винимпекс”, затова че купува прекалено скъпи тапи за винените бутилки. „Писахме срещу него, че прави страхотно неизгодни сделки за България и че купува тапи от Португалия на десет пъти по-висока цена, отколкото е световната цена на корка. Тогава изнасяхме страшно много вино за бившия Съветски съюз и тапите бяха страшно необходими. И изведнъж дойдоха от органите за сигурност и казаха – „Преставайте вече да се занимавате с него и с това. Тези тапи се купуват, за да се подкрепя португалската комунистическа партия…”,  а тя беше… аха-аха да дойде на власт….Ние откъде да знаем? И ето това е, можеш да се радваш – ей, как ударихме тоя генерален директор, а на практика на него му нарежда някой друг”, разказва Йордан Попов и допълва: „ За каква критика може да става въпрос, щом един цял живот на Велин Андреев (карикатуриста – б.а.) му мина в това да си защитава брадата, правото да носи брада? И беше принуден да си извади бележка от киноцентъра, че участва в патриотична продукция, за да го оставят на мира. Иначе много се харесваше на милицията, и непрекъснато - я тоя с брадата, я ела тука…”

От книгата “Гнездото на стършелите”, издадена по случай петдесетгодишнината на вестника.

„Някой път пишеш фейлетон заради едно изречение. Нали викат, че в България не е имало цензура официално… В Полша имаше цензура, и те си знаеха нашите колеги там .Тук трябваше да надхитряваш главния редактор - официално цензура няма, но всъщност той е цензорът. И много внимателно чете всичко. И той, като вземе да махне това изречение, заради което си пуснал фейлетона, то за какво ли излиза….”, смее се Михаил Вешим. Йордан Попов пък се сеща как Асен Босев, докато бил главен редактор на вестника, по невнимание разписал материал, насочен срещу построяването на асфалтов път до собствената му вила. Текстът излязъл, а съседите на Босев дълго му се ядосвали заради „предателската” статия.

В края на 80-те години пък спрели вестника от печат, заради несполучлива карикатура на Тодор Живков като „миротворец на Балканите”, понесъл в ръка маслинови клонки. „Художникът се беше престарал и в стремежа си да нарисува Тодор Живков като ангел, го беше нарисувал като олигофрен - с голяма глава, тесни рамене, като дебил някакъв. И някой в ЦК се беше загледал в тая карикатура и вика „Какво е това чудо?”. Спряха тиража на „Стършел” и излезе нов брой с друга карикатура на това място”, разказва Вешим.

“Стършел” след 10-и ноември - карикатура от броя, излязъл на 24 ноември 1989г.

Хумористичните рисунки в „Стършел” неведнъж са създавали необичайни ситуации. През 1949 г.вестникът публикува карикатура, изобразяваща грамаден мъж, легнал насред оградения си двор. Тя е насочена е срещу тогавашния председател на ТКЗС-то в с. Джулюница, Горна Оряховица, който си бил запазил частна градина в центъра на кооперативния блок. 45 години по-късно в редакцията на „Стършел” пристига сина на героя от Джулюница и моли за съдействие, за да си върне земята – карикатурата била единственият „документ”, доказващ, че баща му има декар и половина овощна градина, която синът иска да си вземе. „Стършелите” на майтап изпращат писмо в поземлената комисия, в което обясняват, че въз основа на публикацията от 1949 г., земята трябва да бъде върната на сина на бившия председател. След три месеца човекът цъфнал в редакцията да ги почерпи - върнали му земята… заради една карикатура.

След промените вестникът събира триста хиляди подписа от верни читатели, благодарение на които през 1990 г. успява да се откъсне от партията и да стане независим. Собственик на издателските права става Профсъюзът на работещите в „Стършел” . През 90-те години обаче изданието на два пъти е на косъм от изчезване. По времето на Жан Виденов вестникът закъсва сериозно - заради инфлацията цената му непрекъснато се променя, не могат да се съберат плащанията и т.н. Навръх кризата обаче спечелват проект на „Уестминстърската фондация за демокрация”, в рамките на който да изследват и опишат хумора на балканските страни. „Резултатите” естествено са публикувани в приложение към „Стършел” под надслов „Да се смеем заедно”. Благодарение на това вестникът оцелява. През 1995 г. редакцията е разбита и обрана, а касата на „Стършел” опразнена. Тогава пък помагат от „Отворено общество”, като снабдяват хумористите с нови компютри.

Въпреки че е трудно да издаваш вестник без солидни спонсори и рекламодатели, „Стършелите” не се отказват от мисията да забавляват читателите по интелигентен начин и да заявяват позицията си. Освободени от идеологическата цензура обаче, те се натъкват на икономическата. Поредица от фейлетони на Михаил Вешим за строителния предприемач Барбуков довежда самия бизнесмен в редакцията. Вешим пише, че Барбуков завлича клиентите си, които плащат за апартаменти и после не ги получават. „И той (Барбуков – б.а.) дойде в редакцията и пита, „Кой ви плати, за да пишете тия неща?”. Въобще не му идваше наум, че това не е неговата конкуренция - спомня си Вешим. - Тогава той казал на Йордан Попов, който беше главен редактор: „Господин Попов, знаете ли, че мога да наема цигани за 500 лева да пребият вашия автор, вместо да се разправям по съдилища?”. Щото той знаеше, че не можем да се съдим, то си беше самата истина – и досега има хора, които не могат да си вземат апартаментите от Барбуков, един апартамент го продава на трима души. Беше изключително некоректен и „Стършел” предупреди за тая работа”.

Тази карикатура, изобразяваща Димитър Чавдаров - Челкаш - главен редактор и основател на “Стършел” е окачена на почетно място в редакцията. Снимки: авторката

По едно време в „Стършел” се появява рубриката „Топ-идиот”, в която се цитират и коментират идиотщини от пресата. По този повод вестникът редовно връчва и награда на най-изявените издания. Наградата е тиква, тип свинска. По този повод в „24 часа” излиза сензационното заглавие „Отрязана свинска глава връчват „Стършелите ” - по линия на синонимите в редакцията сменили „тиква” с „глава”, представяйки хумористите в доста кървава светлина. „Както и да е, връчихме тогава на „Жълт труд” тая свинска тиква и главната редакторка не дойде да си вземе наградата, а изфуча, „Аз имам страхотно „Волво”, а вие какви сте?”. Така че наистина не са измерими нещата, тя има страхотно „Волво”, а ние се возим с рейса…”, смее се Вешим.

От редакцията признават, че се издържат от продажбите и не получават големи заплати. „Това си е наш избор. Смятаме, че така е нормално да бъде за един вестник с позиция. Един има мерцедес, друг позиция - категоричен е Михаил Вешим. Избрали сме си тая кауза и ще си работим докато можем. Продължаваме в годините една сатирична традиция и се надяваме, че вестникът няма да отмре. Въпреки че се появяват все повече електронни вестници, аз смятам, че хартиеният вестник няма да отмре, най-малкото, защото не можеш да си сложиш на главата монитора, за да не те кацат мухите и да си подремнеш следобеден сън. А със „Стършел” тая работа много хубаво се върши”.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) SK
  Щото той знаеше, че не можем да се съдим, то си беше самата истина – и досега има хора, които не могат да си вземат апартаментите от Барбуков, един апартамент го продава на трима души. Беше изключително некоректен и „Стършел” предупреди за тая работа”.
  Та това не е нищо. Някъде в Европа, мисля че беше в Германия, преди около 20 години, сърбин рентувал някаква къща и дал реклама, че я рентува на много ниска цена. Цял месец събирал ренти и в началото на следващия месец пред къщата се събрали стотици наематели.
 2. 2) овчи
  Най-сериозния вестник в БГ.
 3. 3) Copy
  "В тъги, в неволи младост минува, кръвта се ядно в жили вълнува, погледът мрачен, умът не види добро ли, зло ли насреща иде... На душа лежат спомени тежки, злобна ги памет често повтаря, в гърди ни любов, ни капка вяра, нито надежда от сън мъртвешки да можеш свестен човек събуди! Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита: "Богат е", казва, пък го не пита колко е души изгорил живи, сироти колко той е ограбил и пред олтарят бога измамил с молитви, с клетви, с думи лъжливи. И на обществен тоя мъчител и поп, и черква с вяра слугуват; нему се кланя дивак учител, и с вестникарин зайдно мъдруват, че страх от бога било начало на сяка мъдрост... Туй ...още

 4. 4) Патриот
  Супер! Много интересна статия! Поздравления на тези хора, които списват вестника, че не се отказват и се борят за истината чрез хумор! А също гледат и на живота с хумор! п.с. А външни автори дали приемат да пишат в "Стършел"? или да правят карикатури?
 5. 5) Георги
  "Ако искаш да изобразиш нещо вярно - преувеличи го!" Дж.К.Джером За съжаление действителността у нас е такава, че няма нужда от преувеличаване. Редакцията на вестника - най-неподкупната и доблестна част на българската журналистика. БЪДЕТЕ ВИНАГИ ТАКИВА, МОМЧЕТА! Все пак това е най-смешния и най-тъжен вестник в България! Ревностен читател - не съм абонат, защото нямам търпение и още в четвъртък го купувам
 6. 6) мацка
  Единственият опозиционен качествен вестник в България. Здраве и късмет на авторите! Бъдете живи и здрави, господа, и все така талантливи!
 7. 7) Спомням си
  вестник "Стършел" от детството...рисуваха държавата САЩ, като слаб, изпит човек, във фрак и цилиндър - в цветовете на американското знаме. Наричаха го "чичо Сам". Физиономията му винаги беше изкривена, страшна, заплашителна. Спомням си и карикатурите на пияните с кока-кола войници... Хубаво вестниче, така да се каже. Спомням си.
 8. 8) до "спомням си"
  Браво че си спомняш, а май е време и да разбереш шегичката...
 9. 9) до горния от Спомням си
  Бихте ли я обяснили - шегичката. Че аз нещо не я разбирам, може би, защото не произхождам от работническо-селско семейство?
 10. 10) до Горния с произход...
  А така! & have a nice weekend!
 11. 11) Митко
  Редовно си го купувам всяка седмица отделно си го купуват и родителите ми. Това е единственият вестник, който не съм спирал да чета откакто се помня! Много тъжно ми стана, когато разбрах, че колегата им Кръстьо Кръстев е починал. Обичаме ги!
 12. 12) SK До благородника # 9
  Ето и обяснението на шегичката. Това е случка от живота на емигрантите дошли при чичо Сам. Дойдохме млади и зелени В ръце с кошници големи От свободата заслепени, Да возим скъпите коли, Да спим със хубави жени. Но някак си обратно се случи, Та вместо хубави жени, Хванахме баби без зъби. В начало имахме късмет, Кенефи чистехме прилежно, И хвалехме се в писмата, Че имаме добра заплата. Но времената се смениха И нашта кенефчийска чест Я най-жестоко опетниха. Изхвърлиха ни кат парцали, Дотам се стигна че дори, В хранителните магазини, Се храним скришно без пари. Но, ето вече остаряхме, ...още

 13. 13) Димитър
  SK, защо се напъваш, бе пич - всяко по-силно и не навремненно напване, води до оцапване. Колко ли ни харесва вестник "Стършел" - ама "сега" или "преди", защото "сега" не е това, което беше "преди"! За разлика от "преди", той "днес" плюе всички! И в какво се е превърнал - в плювалника на българската журналистика! Това ли е то "сатирата" да оплюваш! И колкото повече плюеш, толкова си повече "журналист". Но и оплюването в бългаската журналистика е "хонорувано", заплаща се от нечий джоб, както "преди", така и "сега". Дали като четем плюнките във вестник "Стършел" се чувстваме повече свободни? Аз ...още

 14. 14) SK
  Димитре, аз пък, от това което слушам за България не виждам нещо което да не заслужава да бъде оплюто. Чувам, че в България хора пенсионери с више образование ставали сутрин рано да ровят в боклуците за храна, дано намерят нещо. Една китайска приказка казва, че в една лошо управлявана страна богатството и високите постове е нещо от което човек трябва да се срамува. За мен лошо управлявана страна е тази където има поне един клошар. Но, там където са в изобилие, такава страна не трябва да съществува. Ето и спомените от миналото: При Тошо всичко беше в ред, Ядехме хляб ...още

 15. 15) Димитър
  SK, не можеш да си представиш колко си прав! Свалям ти шапка! Така е! При "Тошо" всичко беше неред... Но за да "изглежда" по "социалистически" и "комунистически" - като "развит социализъм", като "зрял социализъм", като "предверие" на комунизЪма... Затова сега не само моите деца и децата им, а и децата на техните деца ще плащат 36 милиарда дълг, на който лихвите се милиони. Стотици години още ще плащаме за тези "велики" комунистически идеи и светлото ни комунистическо бъдеще. Тези, които са давали пари, за да го има си ги искат. Затова и заплатите малки, и пенсиите, и... Това е ...още

 16. 16) SK
  Димитър, и аз така мислех едно време, но що се отнася до дълговете, те се натрупаха след появата на Горбачов. През 70-те години имаше в "Чикаго Трибун" една поредица от статии за България. По отношение на икономиката казваха, че българия е с 2 милиарда заем, напълно нормално за една държава с толкова население, а в индустрията специално в компюторната, са на доста високо ниво. Същото нещо се казваше и в една британска енциклопедия от онова време. България се казваше, никога не е била в историята си на такова ниво икономически и социално. Така че, за трагедията след промените и вследствие ...още

 17. 17) чичата
  абе всички ще се качите на чичовия/ само дето много приказки изприказвахте докато наречете нещата с истинските им имена
 18. 18) Владимир Илич Дураков
  17,чичовият ти да не е т.н. маркузианство?
 19. 19) фхагуластивар
  SK, като толкова е било хубаво при социализма, защо никой от Запад не е бягал в Соц. лагера? Ти си един утопист и нямаш представа от реалността. Ти чувал ли си за държавно-административна икономическа система? За нейната неефективност. За какво стана цялата тази промяна, ти на кой свят живееш, на Марс ли си на Луната ли си, на Нептун ли си? За какво бяха тези опити за революции в Унгария и Чехословакия, Желязната завеса какво беше. Моля те, ако си се затъжил за социализма, хвани влака и право в Северна Корея. Побързай, докато още ги има. Кога хващаш влака?
 20. 20) pro-anti
  до 19)-ти май си нов и не знаеш къде живее СъКъ-то. Да ти подскажа-живее там, където се продава "Чикаго Трибун":) Той това го казва, но иначе не е луд да отива в Северна Корея :) Така ги тренираха едно време комунистите-едно да говорят, и точно обратното да правят.
 21. 21) Димитър
  Чича, никой от форума дори и да иска не може, да се качи на "чичовия" - не само, че той отдавна е "осветен", а и овиснали кожи за "качване" изобщо не стават. Сеиди си о картонената къщичка пич, прави се на умник във форума, чакай на пъчивата си и трътлеста женичка да ти купи ракия, пий си ракията, окоси си градинката, полей я - това са ти "мъжките" задължения, но и ние ги знаем и те познаваме. Дано тя да ти направи утре сандвич за закуска, че иначе ще си порежеш пръста...
 22. 22) Димитър
  SK, аз пък така не мисля! България, брато, влезе от "зрелия социализъм" в "демокрацията" с 20 милиарда дълг! Тя, "демокрацията", докато се "озъртаха" в нея и се нагаждаха упраляващите "комунисти" и "царе" прибави към този дълг още 16 милиарда - за 20 години... Предишният поне го направиха "комунстите" за 45! Сещаш ли се защо всяко правителство - по демократично или не - в нея е "обречено"? То трябва да "цака" манги, брато, много манги на онези с черните дрехи и масурите. Безплатнитят "обяд", който ни сервира "комунизмът" трябва да си го платиме... с лихвите...
 23. 23) До #19
  Действително никой не е бягал от Америка за България, но знам хора които с риск да бъдат поставени в затвора се върнаха за България. Това са хора които знаят какъв е живота и там и тук. Между другото американската пропаганда е толкова силна, че американците си мислеха, че в България животът е по-лош от този в ада. Аз съм живял и в Чехия, бил съм и в Италия вече 40 години почти, съм в Америка. Правех си грешни сметки, че като се пенсионирам, макар и с минимална пенсия, като се върна в България ще съм добре. Нали почти всичко беше ...още

 24. 24) SK
  Димитър, това което съм писал за 2та милиарда долара заем не съм го измислил. България беше окрадена в последните години на комунизма, когато се появи антихриста с белега на челото и с неговата перестройка. Факта, че толкова много милионери се появиха вследствие на тези кражби, говори че България е била доста забогатяла след 44та година.
 25. 25) чичата
  идеологическата пропаганда на запада срещу изтока беше по-ефективна отколкото срещуположната/ затуй не се бягаше от запад на изток/ все пак не забравяйте че гърция принадлежеше на запада, и от гърция се бягаше насам, но не съм чувал за български емигранти в гърция(освен по транзитните лагери)
 26. 26) Between two World U...H
  Прочетох и статията и мненията на форумците и ми стана криво ,че сравнявате устройството и живота на Обществото в САЩ и България , защото ,Те са несравними величини. Аз познавам живата и в соц.България и в Щатите ,постарах се да разбера максимална част от живеенето и в СССР и стигнах до убеждението,че България беше "Запад" за съветските туристи на които им беше позволено да го усетят(пееха по цяла нощ из улиците,танцуваха ядоха и пиха по хотелски комплекси,изкупуваха всичко от магазините).Почти толкова еуфорично се чувствахме ние бежанците от соца в Запада,но бързо разбирахме,че трябва да се трудим,да се учим и да ...още

 27. 27) Copy
  Много си прав, Between two World U...H, най-после някой да го напише! Много проста истина, но няма кой да я разбере! ".....че трябва да се трудим,да се учим и да спазваме нормите на т.н. "Запад" за да се ползваме от свободите му...другото е въпроси на индивидуални решения." Ще минат десетилетия, докато българина разбере, че спазването на нормите и законите, абсолютно от всички е нещото, което ще ни доближи до цивилизованите страни и ще направи живота ни по-лесен. Но, засега това е една химера, защото българина така е възпитан! Той е индивидуалист и в изключителна степен егоист! Всеки смята, че е най-умен, от всичко разбира, ...още

 28. 28) Anonymous
  SK, кога заминаваш за Северна Корея, не разбрах. Стига си рекламирал социализма, направи нещо реално, за да докажеш думите си. Отиди в по-добрата система, в по-добрия строй. Избягай от САЩ, нищо че никой не те спира. Ти "избягай", отиди в Северна Корея и поискай политическо убежище. Разкажи колко е зле положението в САЩ, там ще те показват по телевизията, ще станеш звезда. Севернокорейците също са "дръпнали" от 44 година досега. Ако откажеш да отидеш в по-добрия според теб строй, всичко което казваш не струва.
 29. 29) Йосиф Висарионович Мясник
  Ооо, @-28, да не луд, да си разваля кефа -що му трябва да играе "Герой" в реалния живот ,е ,виж във виртуалния си срува-колко му е!!!
 30. 30) Ангелина Димитрова
  "Стършел" е единственият вестник, който си купувам всеки четвъртък. Много благодаря на авторите. Пожелавам им здраве и все така да си вършат великолепно работата. На добър час!
 31. 31) SK До #28 и #29
  Къде ме пращате в Корея на стари години. Та аз и езика не знам. Може би човек би се решил, на такова действие ако знае, че хуманния западно капиталистически свят премахне санкциите и нормализира отношенията с тази Северна Корея.
 32. 32) Атанас Василев
  Спомнямъ си една от пѫрвите рубрики: "Трифонсонъ Бизонъ и неговия котаракъ Дундакъ". За Трифонъ Куневъ бѣше направена. И едно стихотворѣние си спомням: "Въ кафене "Аристократъ" двама влюбени седятъ: Господин с бомбе и фракъ, дама, с устни - аленъ макъ. Ту се гледкатъ, ту сѫсъ пламъ нѣщичко си шушнатъ тамъ. Попоглѣднатъ сѣ завчась, поусмихнатъ сѣ и - мляс! А навън в побѣден ходъ крачи цѣлъ единъ народъ! С устрѣмъ, който нѣма край. Да живеѣ пѫрви май!" Какво нѣщо е човешката паметь!!! Щом и такава боза остава в нея...
 33. 33) pro-anti
  СъКъ, на теб, драги, 40 години живот в щатите ли ти трябваха за да се усетиш, че справедливостта е само в Северна Корея? Ако си така бавничък, че когато си бил на 35г и не си се усетил(или си се усетил, но нищо не си направил), а след това си станал на 40г и не си се усетил и т.н. до 70 годишна възраст, най-добре е да си кротуваш, защото грешката си е в твоя телевизор. А колкото до хуманния или нехуманен Запад -ти какво очакваш-след като трябва да помагат с храни северокорейците(понеже в 21 век тази страна не ...още

 34. 34) SK
  Pro-anti, Не знам дали Америка помага на корейците с храна, но ако е така, прави голяма грешка. Не знам също така колко е населението на Северна Корея, но предполагам, че почти толкова хора гладуват в Щатите. Имам пред вид бездомните, които не винаги намират храна в боклуците, или са без зъби, така, че и да намерят пак може да си останат гладни. Ами ти трябва да знаеш тези работи. Казват, че в капиталистическа България вече има бездомни, дори се е появила нова дума в българския език, думата клошар. Казват, че хора с више образование дори и професори пенсионери, ставали рано ...още

 35. 35) Йосиф Висарионович Мясник
  №34 (sk), Извинявай, чатърю, но ти явно си някакъв пропагандатор-самодеец или пък силно си пострадал от омраза към западния начин на живот, авангарда на който са САЩ...Казвош, че познаваш Щатите и живеенето там, даже обясняваш, че имаш годишен доход от 5000Usd, което е направо вери фъни, постоянно повтаряш уче има голям брой бедни хора и там и ,че държавата не се грижи за гражданите си, което са пълни глупости...Ти чатърю не познаваж живеенето в САЩ ,не познаваш законите и най.вероятно не чувал ,че там има най -силно развитИ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И СЕКТОРИ, които помагат ежедневно на изпадналите в несъстоятелност ВСЯЧЕСКИ...Апропо..., ...още

 36. 36) аз
  тоя Вешим е тотален кретен и идиот! До кога ще виреят такива изроди, които нищо полезно не са свършили в целия си живот. Не Стършел, а ТЪРТЕЙ!
 37. 37) Anonymous
  26 - Еврикааааааа .
 38. 38) Anonymous
  35 - ГРАМАТИКА - пише се - евтино .
 39. 39) Драган
  Къде ви е имейла бе, пичове самовлюбени?!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com