www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Конституционният съд узакони колекцията на Васил Божков. На кого служат институциите?

5 Октомври 2009

 

Снимка: Булфото
Златна маска, V в. пр. Хр. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.

През седмицата Конституционният съд узакони най-важната колекция от антики в държавата – тази на Васил Божков. Със 7 на 5 гласа съдиите отхвърлиха изисквания в Закона за културното наследство, според които притежателят трябва да доказва произхода на антиките си. Стойността на колекцията „Божков” се оценява между 100 и 200 млн. евро. Оценката е разтеглива, в зависимост от това как могат да се продават тези предмети. След узаконяването й като лично притежание, цената скача нагоре, той е свободен да ги продава.

Колекционерът Божков за по-малко от 10 години е събрал тези ценности от национално значение – мраморни статуи, златни предмети като от Панагюрското съкровище, златен венец на тракийски владетел, колекция от кратери (древногръцки съд с рисунки), каквато няма и в Националния музей и мн. др. Нетърпелив е и отдавна настоява да му я узаконят. В яда си дори заяви в сутрешния блок на бТВ миналата година – „Мога да реша да счупя антиките си на площада” (виж тук).
Сам той призна преди време в интервю във в. „Труд” откъде взима антиките си: „Купувам от хора, които купуват от иманяри”. Тоест той признава, че участва в престъпление. По Наказателния кодекс, след една поправка в последните години, купуването на такива предмети не е престъпление, но продаването и дори само предлагането за продажба се наказва със затвор и тежки глоби.

За толкова години нито един прокурор не попита г-н Божков кои са тези хора, от които той купува антики. Очевидно престъпление, а никой не го разследва. В същото време полицията предприемаше акции дори на нумизматични сбирки, като изтръскваше от джобовете на дребни колекционери бронзови монети с ниска стойност и се хвалеше в прессъобщенията си, че са заловени ценни антични монети и предмети.
А на мастития колекционер със статуите и златните предмети никой не направи обиск, не го извика дори да го разпита.

Експонати от колекцията на Божков, показани на изложба в Брюксел

Златен венец на тракийски владетел, V в. пр. Хр., от колекцията на Васил Божков. Такъв античен шедьовър не е успял да открие до смъртта си археологът Георги Китов. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.

И той си издаде колекцията в каталог (вероятно част от нея). Предишното правителство, след приемането на България в ЕС, организира изложба с антиките на Божков в Брюксел, с която да представи България. Тоест – даде официалност на колекцията, без да е узаконена.

През тези няколко години имаше опити да се приеме Закон за културното наследство, който да реши въпроса с колекционерството, и той беше все отлаган. Накрая с триста зора беше приет, но правителство на Борисов веднага внесе нов законопроект – един от първите в новия парламент.

Преди това омбудсманът Гиньо Ганев оспори текстове от Закона за културното наследство пред Конституционния съд. Съдът се произнесе в защита не на националното богатство а на… Васил Божков. Да, решението засяга всички колекционери. Но никой не е събрал толкова български богатства, изкопани от българските земи, колкото Васил Божков. Многократно в медиите се съобщаваше, че той има документи за произход на антиките си. За част от тях се казваше, че са купени в чужбина. Любопитно ще е най-после да ги извадят тия документи да се види откъде  е купил например златния венец на тракийски владетел, какъвто няма в нито един български музей. Той без съмнение е изкопан от някоя тракийска могила, минал е през нечии ръце, за да попадне в колекцията на Божков.

Но и от доказване на произход вече няма нужда – след решението на Конституционния съд притежателите на антики - национално богатство, ще могат да доказват правото си на собственост с какъвто и да е документ, не непременно официален, както и да се позовават на петгодишна придобивна давност. А кой може да докаже 5-годишната давност на антиките в тази колекция? Ще разследва ли някой кой предмет кога и как е придобит?

Излиза, че институциите на държавата в момента работят за едрия колекционер Васил Божков – той е главната причина да се прекрояват закони и омбудсманът да оспорва закон, който поставяше Божков в трудното положение да доказва произход.

От каталога за колекцията на Божков

Част от т. нар. кратери в колекцията на Васил Божков, IV век пр. Хр. Това са украсени съдове, използвани обикновено за смесване на вино и вода в древна Гърция. Цената им зависи от това колко са запазени, от стила на изображенията и др. и обикновено варира между 10 и 50 хил. евро според качеството.

Трябва ли да се забрани частното колекционерство? То на практика беше забранено с досегашните закони, докато не беше приет в края на предишния парламент Закона за културното наследство. Да, това е несъвършен закон, който поставя много ограничения и превръща притежателите на предметите, които са от национално значение, в техни „дрържатели”. Тоест – те могат да си направят с тях музей, но не ги притежават напълно. Въпрос на мъдрост беше законодателите да въведат такива разпоредби, че „държателят” да има правата си върху стойността на предметите – тоест да може да ги продава по определен ред, а не да му ги национализират. Затова беше очевидно, че Божков е против този закон, който сега ще бъде прекроен в негова изгода. Лобита във всички власти натискаха за това.

Конституционният съд отмени и разпоредбата, според която тези, които не са установили правото си на собственост върху ценности - национално богатство, се смятат за техни държатели.
В различните страни има различни режими на търговия и притежаване на антики. В Гърция и Италия например е много строго. И у нас уж беше строго, но иманярите разкопаха България и голяма част от плодовете им попаднаха в знайни и незнайни колекции.

Загубите са неизмерими. Защото античният предмет не е само колекционерска ценност. Когато иманярите го изкопаят, разрушават културни пластове, губи се ценна информация. В каталога на колекцията на Божков всички предмети са анонимни, дадена е датировка, но не се знае откъде са изкопани.

Същевременно законът преследва и дребните колекционери, чиито монети или масови антични предмети не би трябвало да бъдат под специален режим. Има стотици хиляди римски монети с ниска стойност, които досега бяха по закон „движим паметник на културата”. И хората, които търгуват с тях попадаха под ударите на закона. Има хиляди бронзови монети от времето на Филип и Александър Македонски, които струват 10-20 лв., а бронзови от римската епоха има и още по-евтини. Има предмети като римска керамика, грънци, светилници, които са масово производство в древността. Новият закон се опита, макар и несполучливо, да ги остави на по-лек режим, все пак трябваше да се регистрират. Но през цялото време тези дребни колекционери бяха преследвани, а Божков – не.

Сега новото правителство на ГЕРБ ще приема нов закон. Любопитно е да се види чии интереси ще защитава – на едрия колекционер, или на дребния. Защото е нужно в закона да се направи разделение за предметите и монетите с ниска стойност. Дори до към 3000 евро. Не става дума в закона да се впише елементарно – праг на цена еди колко хиляди. Има юридически средства за това.

Но мраморни статуи, златни тракийски предмети, кратери – това е национално достояние. Защо държавата трябва да ги узакони като частно притежание, без ограничения? Има юридически средства Божков да стане държател на антиките си, да си направи музей, без да губи правото да ги продава и да печели от стойността им.

Антиките са проблем. Какъвто и закон да се приеме, ще има недоволни и засегнати.
Но така е и с много други неща – например Законът за Черноморското крайбрежие. В Англия, страната, която е измислила капитализма, крайбрежието се охранява строго като природен феномен – там, където брегът се среща със сушата – това е национално и общочовешко достояние и не може да се строи. У нас застрояването на неголямото ни крайбрежие започна още при социализма - с вили, а в последните години се превърна в истинска вакханалия.

Този дух владее сега законодателите на държавата и по въпроса за културното наследство.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  "На кого служат институциите?"..............много е лесно да се разбере на кого служат институциите. Например "Закона за културното наследство" влезна в сила през април тази година,и съгласно него всички притежатели на антики трябваше да декларират собствеността си в определен срок. Тези, които единствено декларираха антиките си, са Васил Божков и още 2-3 като него. С "перфектни документи", отговарящи на изискванията на Закона. Чисти като Дева Мария:) А на по-наивните, които виждат Черепа като меценат, ще им кажа директно:институциите служат на тези, които са си платили където трябва, за да може законите да са индивидуално скроени само за техните права.
 2. 2) kum Anonymous
  ОТ КОГА В ТАЗИ ДУРЙАВА ВСИЧКИ РАЗБИРАТЕ ОТ ВСИЧКО? А И ИВАН БАКАЛОВ МИ Е МНОГО ИНТЕРЕСНО ОТ КУДЕ СЕ Е СДОБИЛ С КАТАЛОГ НА ВАСИЛ БОЙКОВ ДА СИ ВЗЕМА И АЗ? ПОНЕ ДА ГЛЕДАМ НЕШТО СМИСЛЕНО ВМЕСТО ДА ЧЕТА ЗЛОБНИ ИЗЛИЙАНИЙА. МОЛИА, КАЙЕТЕ ОТ КУДЕ ЧОВЕК МОЙЕ ДА НАМЕРИ ТОЗИ КАТАЛОГ? НАГЛЕДАХМЕ СЕ НА ГОЛИ ЙЕНИ И СЕ НАСЛУШАХМЕ НА ГЛУПОСТИ, ПОНЕ ДА ВИДИМ НЕШТО НАИСТИНА ЦЕННО!
 3. 3) чичата
  иванчо, не задавай отговори
 4. 4) .dru
  "Престѫпници на власть" - този филмъ се прожектира въ България вѣче 65 години...
 5. 5) южна африка
  Така, така, Бакалов.Това дето у нас се случва, няма го и в дива Африка...Не можеш да продаваш паметници на националната култура.Като си толкоз мераклия, дръж си ги в музей, взимай пари за гледане,фукай се с накраденото в чужбина, но закона трябва да е безкомпромисен ако решиш да продаваш или завещаваш до 9-то поколение. Тъпото е, че ние тук си чешем езиците,те там си ушиват дрехите и хич не ги е еня."Кой е..л е..л!Кака се ожени" Приятелски
 6. 6) любляна
  ми притежава ги, държавата къде е спала?! издал си каталог - ще го издаде, държавата пак спала! другата гледна точка е, че при тоя дълбок държавен сън, всичките тези ценности изобщо нямаше никой да чуе за тях, а направо е можело да заминат в чужбина без някой изобщо да разбере за съществуването им! не защитавам и дори мразя престъпници, но в случая поведението на държавата е по-престъпно и от най-големия престъпник, така че ще си носим последствията, които касаят националното ни самочувствие и ще се налага Божковци да ни въртят на малкия си пръст. Това е последицата от червеното безхаберно ...още

 7. 7) Гeпи-кючeк
  За кого работи безпортфейлното мургаво ДС-"Телериг" Димитров - световноизвестния лизач на "научно"-"исторически" неподмиътости?! За българските национални интереси и за защита правата на българите навсякъде по света??? Хе-хе-хе-хе-хе-хе - баженни са верующите!!!
 8. 8) все този онзи
  Браво на Иван Бакалов за статията
 9. 9) Неам нерви
  Абе този череп няма ли най-накрая =========. Писна ми да слушам за него и да му гледам мазната усмивка от вестниците.
 10. 10) Anonymous
  до 6) любляна-така е,само една "малка" подробност-държавата е точно Васил Божков и сие. Значи, "държавата" не е спала, а е напълнила ГУШАТА, а раята е спала. И продължава да спи...
 11. 11) Справедливия
  Единственото хубаво нещо, от цялата работа е, че някои неща от нац. ни богатство,ще останат в страната в музеи,било то и частни. СЛЕД, КАТО СКАПАНИТЕ НИ ИНСТИТУЦИИ, НЕМОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТС КРАДЦИТЕ И БАНДИТИТЕ!? Щом държавата,е Божков и сие, нямаме нужда, от съд и прокуратура нито от всички тия 240 красавци,в народ. събрание. Национално отговорните ни колекционери, купували от иманяри, а можели да покажат автентичен документ, за произхада на антиката.... Боже Боже, нямат и мъничко, морал и етика тия хора.
 12. 12) Киров Б
  Егати държавата щом такива като Черепа я въртят на малкия си. Пак ще се преклоня пред хитрите ни съседи - турци и гърци. Как изобщо може да се дискутира нещо изкопано от недрата и принадлежащо на историята на народа, да става собственост на който и да било? А такива като БД са просто карикатури. Вземете състоянието на пътищата които обслужват фирмите на Черепа и си направете извода дали и настоящото правителство ще направи каквото и да е да развали рахатлъка на този престъпник.
 13. 13) MM
  Не бях чел скоро вестника, много е паднало нивото на четящите го...
 14. 14) Справедливия
  До #13 Ти сигорно си духовно и интеликтоално извисен,щом си стигнал до извода,че нивото на четяшите вестника е ниско? Знае ли се?
 15. 15) Anonymous
 16. 16) мартин
  ами ако някои си познае антиките да иде да си ги вземе
 17. 17) Той
  Има организации които са извън закона и никой не може да ги пипне - тимаджиите, Божков, Маргините, а ако не знаете коя е най-корумпираната държава в европа да ви кажа?
 18. 18) astra
  Първо - колекцията е иманярска. Второ - чрез припознаването й Народна Република България признава иманярството за законно. Трето - това да притежаваш културно- исторически ценности, принадлежащи на Република Блъгария,означава, че Божков е или тракийски владетел или роднините му са я завещали. Гонят кокошкарите, ама що не вземат да приложат Закона върху подобни колекции!Отговорите са:страх, безхаберие, алчност, подкупност,липса на ценностна система и морал!Тъжно и никога няма да се промени!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com