www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Може ли Израел да преглътне ядрен Иран?

6 Октомври 2009

 

Илюстрация: персианмирър

Нека за момент приемем - просто за да се изчерпят коментираните варианти - че Иран се съгласи да обогатява уран в Русия, че е готов да се подчини на всички резолюции на ООН, отнасящи се до неговата ядрена програма, и че ще разреши на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) да упражнява контрол върху всички ирански ядрени обекти. Американците, руснаците и европейците вероятно ще бъдат въодушевени от очевидния си дипломатически успех.

А Израел ще трябва да вземе решение - може ли да живее с един Иран, който е на прага на превръщането си в ядрена сила? Макар, че звучи спекулативно, този вариант не е толкова далече от реалността. Вчера руският външен министър Сергей Лавров обяви, че се работи по споразумение между Техеран и групата на шестте международни посредници Русия да обогатява уран за нуждите на Иран.

Сега дебатът в Израел се насочва и към възможността такава сделка да бъде приета. Иран вече разполага с технологичните познания, необходими за производството на ядрено оръжие. Освен това Иран разполага и със средствата за пренасяне на такова оръжие - балистични ракети с голям обсег - и продължава с програмата си за обогатяване на уран, за да се сдобие с необходимото количество радиоактивен материал. Според МААЕ Иран вече притежава над един тон ниско обогатен уран, който може да бъде преработен в 25 килограма високо обогатен материал - а това е количеството, достатъчно за една атомна бомба.

Въпросът е дали Израел може да се примири с това положение - при което Иран притежава и необходимия технологичен потенциал, и необходимото количество радиоактивен материал, но поради дипломатически и политически съображения реши да не се възползва от разкриващите се възможности. Това е сходно с положението на Япония, която много бързо може да разработи ядрено оръжие, но е решила да не го прави по редица причини, в това число и заради собствената си история от периода на Втората световна война, както и заради опънатия над нея американски ядрен чадър.

Бившият председател на Съвета за национална сигурност и заместник-директор на Мосад Илан Мизрахи смята, че Израел няма да може да се противопостави на евентуална сделка, по силата на която Русия ще обогатява уран за Иран. “Израел трудно би отхвърлил сделка, при която обогатяването ще се извършва извън Иран”, заяви вчера Мизрахи. “При подходящ контрол и надзор бихме могли да приемем това положение”. Това би било възможно, ако Иран се съгласи да отвори всички свои ядрени комплекси, да разкрие всички съществуващи инсталации, например като завода за обогатяване на уран край град Кум (за който бе съобщено едва миналия месец), приеме да бъдат задействани съответните мерки за контрол и разшири възможностите за международен надзор.

Администрацията на Обама ще приветства такава сделка, тъй като Белият дом отчаяно иска да постигне някаква победа, особено след провала със Северна Корея и на фона на проблемите, с които се сблъсква в Ирак и Афганистан. Но дори при такава сделка винаги ще съществува вероятността Иран да продължи тайно да разработва ядрено оръжие, признава Мизрахи. “Дори ако сделката се осъществи, ние ще продължим да живеем в сянката на много въпросителни”, посочи той.

Въпреки всичко Израел може би няма да се примири с въпросителните, макар през последните седмици израелското правителство намали градуса на риториката си по адрес на Иран. Министърът на отбраната Ехуд Барак например обяви, че Иран не представлява заплаха за съществуването на Израел. Но това се дължи повече на деликатната ситуация в момента и на стремежа Израел да не се превръща в пречка пред дипломатическите усилия на президента на САЩ Барак Обама.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху смята, че е бил избран, за да попречи на Иран да стане ядрена държава. Ако сделката с Русия стане, на него ще му се наложи да промени представите си за своята роля.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) наблюдател
  Единственият начин да се накара Иран да спре с това самоунищожително ядрено въоръжаване е Израел да нанесе въздушен удар по иранските ядрени обекти,както направи навремето с ядрените обекти на Ирак.Всичко друго е ала-бала и напразни усилия.И това ще бъде най-прекият път за рашаване на този елзистенциален за Израел въпрос.Защото от "ислямската република" Иран може да се очаква всичко.
 2. 2) петьо
  дано тези еврейски наглеци и техните американски подлоги не посмеят да ударят Иран
 3. 3) Soldier of Fortune...D P
  Политици от РФ предадоха за кой ли път партньорите си ,този път Иран, може би имат нещо за отмъщаване,а? Въпросът е към съветските "специалисти"от форумите. А относно Израел- те са били готови за удари още преди 2-години, но САЩ ги държат и им обещават по-добър изход.
 4. 4) чичата
  деса краснова се прави на моят приятел наблюдателя
 5. 5) петьо
  иран не нарушава международните конвенции и договори. нападението ще бъде отново абсолютно необоснована агресия и антихуманен акт напълно в стила на израел....
 6. 6) Салат Ракийкин
  5-тий,според тебе е така ,но...,а и да ги чакат да нарушат ли ...това не е като да чакаш някой да те напсува за да му го върнеш, нали?
 7. 7) Anonymous
  Че ти нали затуй си задръстил форума с 84 ника, за да те псуват хората.
 8. 8) петьо
  Салат, по този начин да вземем да изтрепем превантивно всички които не са с нас, щото БИ МОГЛО да се обърнат срещу нас?! Това се нарича агресия! Как кротко наблюдавате един жалък театър с евтин сценарий и дори не смеете да го криткувате! И между другото Иран никога не са отказвали инспекция на МААЕ, докато аз си спомням как израелците застреляха 10 наблюдатели на ООН през 2007г.!
 9. 9) Киров Б
  Никак не ми са симпатични иранците, но да се твърди, че видите ли те суверенната държава да нямат право на оръжие??? От позицията на какви ние ще определяме кого да нападне този или онзи - утре на някой втори малоумник като Буш може да му хрумне, че и България е за бомбардирате защото сме избрали примерно Волен за президент.
 10. 10) Anonymous
  Израел не може да нанесе удар срещу Иран без подкрапата на САЩ. Защото Иран, ще отвърне не само срещу Израел, но и срещу УС-базите в Ирак. И това ще значи много американски жертви. Нужно е взаимодействие между САЩ и Израел. Но вече вътрешното положение в САЩ не позволява воденето на толкова скъпа война. Не е и нужно да се води, така война. Тя е желана само от няколко истерични ционисти, които виждат заплаха за съществуването си навсякъде. Сега я виждат в Иран, утре ще стигнат и по-далеч.
 11. 11) Soldier of Fortune...D P
  Държавата Израел не е сред фаворитите ми, но е далеч по-за предпочитане от абсолютно непредсказуемата и ВРАЖДЕБНА към християнската цивилизация държава на моллите...Но това нее толкова важно, аз си мисля ,чеИзраел не би допуснал ,държавата,която открито прокламира,че ще ги изтрие от земята да се сдобие с ядрено оръжие за им навреди и да обеди радикалните ислямисти от Светът- такова нещо не бива да допускаме и ние,ВСИЧКИТЕ ,европейци,австралийци,американци и съюзниците ни.
 12. 12) SK
  Най-правилното решение на този въпрос би било нещо което няма да се случи. Не може една банда убиици да размахват тоягите(имам предвид ядрените оръжия) над главите на другите и да искат щото тези безпомощни нации да сведат главите си и да не посегнат дори една пръчица да вземат в ръката си. А какво би се случило, ако те си сведат главите както направи Ирак? Единственото правилно решение би било, тези които притежават ядрени оръжия да се откажат от тях, да сформират едно ново ООН, където всички държави нации и религиозни групи да имат глас, и всички конвенциални оръжия да се ...още

 13. 13) Бора Бора
  Всъщност Иран само се перчи с възможностите си за производство на ядрено оръжие. Персите са умни хора, с хилядолетна култура. Ислямът не е попречил да си запазят разсъдъка. Знаят, че в момента в който се опитат да шантажират някого със своите ядрени ракети, веднага ще видят срещу себе си обединени Русия и щатите . Тези две страни са стратегически партньори когато се касае до световния мир . Иран си тушира вътрешните противоречия , чрез размахване чучелото на външна опасност плюс национално самочувствие на почти ядрена държава. В момента единствено Русия е в състояние ефективно да влияе на иранските молли, заради ...още

 14. 14) den
  Ще може ли да преглътне ядрен Иран? Ще може, разбира се, израелците са умни хора, тяхен ред е да преглъщат, особено когато няма как да се противопоставят...
 15. 15) Стоян
  Няма как Израел да спре прогреса. А ционистите в Израел, където не всички са ционисти, при евентуален ответен удар от Иран ще трябва да приложат атомни оръжия. А това ще дискредитира Израел пред целия свят морално. При този изблик в момента на антисемитизъм по-умерените евреи ще спрат сами ционистите.
 16. 16) агент Мимка Дим-кова
  №11, 13 ,15 ,Очаквах с нетърпение водачът на междугалактическото такси да изкоментира и тази новина от интернационалния поток новини и О...мъдрост -убедих се ,че димкаджиитеса и мъдри по своему както др. Сталин е проявявал лек уклон към сношаване с деца.
 17. 17) до горното
  Боже, пази България от такива недоразумения като теб.
 18. 18) твоят Господ Бог
  чадо, аз не съм недоразумение # 17) до горното 7 Октомври, 2009 в 8:50 pm Боже, пази България от такива недоразумения като теб.
 19. 19) СМЕХУРКО
  Опа ,опа тука нещо става неква врътка . Май некои си мерат чепчетата ?! я да чуеме .
 20. 20) Салат Ракийкин
  "ядрен" Иран е непосредствена опастност за Израел, но и автомотичен член в клуба на най-мощните и ...какво следва- втори ,богат и непреодолим разярен стожер на радикалния ислям ,май!
 21. 21) uinh,un
  всички се извадихте големи разбирачи да ви сера в устичката
 22. 22) Anonymous
  ядрен иран е следствие от идиотската политика на американо -израелския ционистки тандем който си мисли че вечно ще се налага на всички.крайно време е тези две огнища на световното зло сащ и израел да бъдат неутрализирани-чак тогава светът няма да има нужда от ядрени арсенали
 23. 23) Anonymous
  сащ създадоха атомната бомба с една единственна цел сплашване на ссср и останалия свят и стремеж към световно господство.това бе причината ядренните арсенали сега да са огромни и всички страни които искат да са независими от американския агресор да създават ядренни оръгия за сметка на благоденствието на народите си
 24. 24) Търгу Муреш
  В момента РФ подготвя сделка с Израел за 4,7 млрд.долара за покупка/доставка на безпилотни разузнавателни самолети,които само Израел може да произвежда/и произвежда.
 25. 25) Иво
  Въпросът за ядрената програма на Иран трябва да се реши по мирен и диплонматичен път!
 26. 26) Anonymous
  да ама когато този мирен процес не се месят компрометирани бушовци и нетаняхувции посредственни обами,а хора за които всички в този свят са равно поставени
 27. 27) ббб
  заради кого се въоръжават северна корея и иран,а и другите като тях ,заради кого южна америка си гласува собсвен валутен фонд,заради кого китай и япония ще правят двустранен икономически съюз ,заради кого е на път и създаването на "брик".отговорът е само един-ИСТИНСКИЯТ СВЯТ НЕ ИСКА ВЕЧЕ ДА БЪДЕ ЯЗДЕН ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ЦИОНИСТИ И ИЗРАЕЛСКИТЕ ИМ ПОМОЩНИЦИ.ДА СИ ПОМИСЛИ ЕВРОПА
 28. 28) TeddyBear
  извинете ме неуважаеми №21,22,23,24,25,26 ,но пишете като димкаджии,а не коментирате публикацията...Основната идея е дали Израел може да чака държавата на моллите да ги заличи от картата на света,както многократно се заканват от най-високото й нива и превръща ли се ядрен Иран автоматично в обединителен центърg> за радикални ислямски групи и организации...Но вие като добри съветски "специалисти" си знаете ганкината и си я пеете перманентно,а?
 29. 29) Anonymous
  Урко гази! Просто всичко му е ясно, като бял ден. Когато няма с какво да защити мнението си, просто обижда. И си пее тъпата дежурна песен за съветски специалисти и милиционери.
 30. 30) до 28
  отговорът е;докато съществуват сащ и израел иран ще е това за което питаш
 31. 31) ббб
  зад иран са;русия ,китай ,франция ,италия,япония,нормалните народи в европа /незаразени от американско -израелската параноя/,индия ,цяла Южна америка,африка и изобщо всички които не искат хомот на врата
 32. 32) Бесния
  Най готиния сценарий е следният, откаченяците в Израел извършват въздушни удари срещу Иран нанасяйки му средни телесни повреди или казано в проценти ликвидирват 30-40% от военният му потенциал и съответно ядрените му обекти.Отговорът е смазващ ИРАН изстрелва 2/3от останалите си ракети включително и 10 ядрени останали му от времената на контрабандата и великата перестройка с братската руско-украинска мафия.Израел е унищожен на 80%, загубите му в жива сила също са ужасяващи, изстрелват своите оцелели ядрени ракети и изчезват от лицето на Земята.Иран с подготвя за война със Сащ, американските самолетоносачи и бази са в бойна готовност...Американските генерали извършват военен преврат в ...още

 33. 33) Anonymous
  а
 34. 34) Българин
  Може ли светът, да понесе тази фалшива масоно-еврейска държава,заради която бе ПСВ,ВСВ и избиха милиони христиани. Единствената секта,която най много се облагодетелствува и печели от тези две световни войни е фалшивата масоно-еврейска секта Израел. До ден днешен се изплащат милиарди долари репарации на една фалшива секта,/Израел/- която дори не е съществувала по времето на ПСВ,ВСВ. Ясно се вижда,кой най много се облагодетелствува от тези събития.Единствената държава която не е спазила НАД 160 резолюции на фалшивото еврейско ООН създадено имено с тази цел,да облагодетества и покровителства масоно-еврейската фалшива държава Израел,само тази фалшива държава не е спазила над 160 резолюции на ООН и ...още

 35. 35) saliev
  za 28nomer za komentara my ne te poznavam no ideqata ti e genialna i zlatna bravo jiv i zdrav da si
 36. 36) БАТЕ СЕЗГО
  БАКАЛЕЦ СЛАБА РАКИЯ СИ, НЕ ДЪРЖА ДА МЕ ЧЕТАТ МНОЗИНА, НО ПОНЕ ЗНАМ ЧЕ НЕ ТРИЕШ И ЕДНА БУКВИЧКА БЕЗ ДА СИ ИНСПЕКТИРАЛ СЪДЪРЖАНИЕТО, ЧАТ ПАТ НЕ СИ СПЕСТЯВАМ ПОДИГРАВКИТЕ. Я КАЖИ СЕГА, КОСТАДИН ТАСЕВ КАТО ТИ ПРАТИ ПОРНОКЛИПЧЕТО, УДАРИ ЛИ СИ ЕДНА ЧИКИЯ? АКО ДЪРЖИШ, ЩЕ ТИ КАЖА И НОМЕРА ПОД КОЙТО СИГНАЛА ТИ Е ЗАВЕДЕН
 37. 37) VOCI
  Глеам че градусът се подига със всеки следващ постинг. Още малце и нечии шалвари ще запушат.
 38. 38) иван
  32 сценария е хубав ... Само кадето Иран ще пострадат . Моето мнение по въпроса е че всичката помия идва от евреиските помияри които управляват САЩ . Но при евентуална война ИЗРАЕЛ-ИРАН мисля че ще спечели ИРАН защото зад него ще застанат КИТАЙ РУСИЯ ИНДИЯ ... А зад сащ?-НИКОЙ!Те откакто съществуват само разруха друго не може да се очаква от тях!
 39. 39) m.....
  Админ: Кирилица! Четете!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com