www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Грузинската опозиция слабее, но ще сваля Саакашвили

8 Октомври 2009

 

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили окачестви падането на руската бомба на 60 км от Тбилиси като провокация и опит на Русия да се сее паника и да дестабилизира прозападния режим в страната. Снимка: novayagazeta.ru

След като бе обнародван докладът за конфликта между Русия и Грузия, в който комисията начело с Хайди Талиавини обвини Тбилиси, че е започнал петдневната война, грузинската опозиция започна да подготвя нови протести с искане за оставка на президента Михаил Саакашвили. Според изявления на грузински политици, докладът на ЕС за руско-грузинската война доказва, че Русия е виновна за започването на конфликта. Москва обаче заяви, че според документа е виновна Грузия.

Грузинската опозиция посреща раздробена новия етап от своята конфронтация с властите и според експерти това прави нереални нейните шансове да успее. През последните дни опозиционни лидери в Грузия започнаха неформални консултации за разработването на обща програма за действия и вече са се договорили да подновят протестите, започнали през април и временно прекратени през юли. Те ще продължат от втората половина на октомври, заяви Ека Беселия, лидер на движението “Единна Грузия”.

Междувременно обаче видимо са пооредели редиците на опозиционните партии, готови да участват в есенния грузински политически маратон. Няколко влиятелни организации категорично заявяват, че нямат намерение да участват в акциите и изобщо не са участвали в никакви консултации. Според опозиционери в протестите няма да участва политическото обединение “Алианс за Грузия”, което включва Републиканската партия, партия “Нашата Грузия - свободни демократи” и “Новите десни”. Няма да протестират и симпатизантите на Партията на труда. В консултациите не е участвал и бившият кандидат-президент на обединената опозиция Леван Гачечиладзе, основал през август движението “Защити Грузия”.

Сред тези, които са готови да подновят антипрезидентските акции, се изброяват “Единна Грузия”, Консервативната партия с лидер Звияд Дзидзигури, “Демократичното движение за единна Грузия” на бившата председателка на парламента Нино Бурдажнадзе, “Пътят на Грузия” начело с бившата външна министърка Саломе Зурабишвили и Партията на народа, оглавявана от Коба Давиташвили. “Не изключваме масови демонстрации” - заяви Давиташвили пред “Комерсант”. Според него, в средата на месеца опозицията ще обяви своите искания, евентуално и по темата за изводите от доклада на комисията Талиавини.

Експерти смятат, че опозицията явно не е събрала достатъчно сили, за да накара президента Саакашвили да подаде оставка. “Властите успяха да убедят обществото, че докладът на комисията Талиавини е нееднозначен и че там се говори за вината на Русия не по-малко, отколкото за вината на грузинското ръководство”, заяви за “Комерсант” местният независим политолог Давид Авалишвили. В опозиционно настроените среди цари депресия след неуспеха на неотдавнашните протести и опозиционните лидери надали ще успеят отново да изведат на улицата толкова много хора, добавя аналитикът.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  в грузия трябвада закарат водоноски, от тия дето мият улиците и с маркуч да измият лайната от виновните и невинни по случая грузинци
 2. 2) Бора Бора
  недейте така, тъкмо форумците свикнаха, че руснаците са виновни хоп..ново двайсе. А вече имаше и фен клуб на Мишико Наакашвили.
 3. 3) Anonymous
  борко, от о.бриони на адриатика до китайската граница на изток е заселено с непълноценен човешки мът`рял/ не арийци, ако ще и атланти да ги наричаме, осират се, липсва им траен успех/ съжалявам че не мога да ти го нарисувам върху карта: теглиш два лъча с център острова и засичаш, горната и долна тангента по границата с китай/ китайците са трайно, най-мъдрите земни жители, които никога не биха инвестирали в стената си, ако нямаха сериозна причина
 4. 4) Бора Бора
  тенк'с за картата..Че ние сме си вътре в картинката с двата крака..и сичкото циганин и турци..да не говорим за кавказците , те са баш в центъра:-)))


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com