www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Кои лекарства се продават без рецепта? Опасни гафове при самолечението

13 Октомври 2009

 

На рафтовете в аптеките трябва да се виждат само лекарствата, които може да се купуват без рецепта (както е в случая). Медикаментите по лекарско предписание трябва да са скрити в шкафове, но не всички аптеки спазват закона.
Снимки: авторката

От няколко месеца контролът над лекарствата, които се продават в аптеките без рецепта, е затегнат. Форумите в Интернет се напълниха с оплаквания. На един в аптеката не му давали без рецепта ампули „Витамин С“, друг го карали да си изгуби деня в чакане пред кабинета на джипито „за някакво си безобидно прахче „Аулин“.

Да се продават свободно и безнаказано лекарства, на които пише „по лекарско предписание“, беше едно от извращенията на българския преход. По закон лекарствата в България винаги са се делели на два вида - без лекарско предписание (OTC - over the counter - на показ на тезгяха) и по лекарско предписание (RX - латинското съкращение за рецепта), които трябва да са затворени в шкафове и да не се виждат).

Фармацевтите и преди бяха длъжни да продават без рецепта лекарства само от първата категория, но нарушаваха закона близо 20 години. Така много хора се научиха, че едва ли не могат сами да си назначават лечение. От април 2009 г. контролните органи започнаха да глобяват аптеките с по 5000 лева, ако ги хванат да продават лекарства по лекарско предписание без рецепта и нещата си дойдоха на мястото.

От паниката по медии и форуми човек може да остане с впечатлението, че вече почти нищо не може да се купи от аптеката без рецепта. Истината е, че за над 50% от лекарствата на българския пазар лекарско предписание не е нужно.

Чрез проверка в няколко столични аптеки и консултация с Антон Вълев, магистър фармацевт в Педиатрична аптека “Ерудита”, съставихме списък на най-популярните лекарства, които се продават без рецепта.

Най-популярните лекарства без рецепта

Срещу главоболие: “Аналгин”, “Беналгин”, “Парацетамол”, “Нурофен”.

„Всички лекарства, които са в ампули за инжекционна употреба, са лекарства по рецепта, казва Антон Вълев. Това важи за: “Аналгин ампули”, “Спазмалгон ампули”, “Но-шпа ампули”, “Бусколизин ампули”, “Витамин С ампули” (за деца и възрастни) и изобщо, всякакви инжекционни разтвори. Това, че в България пациентите пият ампулите, които са за инжекции, е някаква наша местна балканска приумица. Вече има и “Витамин С” на ампули за пиене, но той е регистриран като хранителна добавка и не става за инжекции.

Сиропи и хапчета против кашлица, които се продават и без рецепта.
Снимки: авторката

Ампулите “Аналгин” може да се заместят с капки “Хексалгин”. Те са много по-изгодни като цена, защото едно шишенце струва 3,70 лева, а количеството е равно на 20 ампули (една ампула струва около 1 лев). Освен това капките “Хексалгин” са овкусени да стават за деца и да не се усеща толкова неприятната горчилка на метамизола“.

Срещу температура и симптоми на грип: “Упсарин”, “Ефералган”, “Панадол”, “Нурофен”, “Колдрекс”, “Фервекс”, “Тера флу”.

„Има лекарства, които са на двоен режим, казва Антон Вълев. Когато са за възрастни, са без рецепта, но когато са за деца (напр. “Нурофен сироп”), за бременни жени или кърмачки - са по лекарско предписание“.

Сиропи за кашлица:

Фармацевтите от аптеките казват, че търсенето на сиропи за кашлица най-много се влияе от това кой продукт се рекламира. В момента най-продавани са “Проспан”, “Мукосолван”, “Мукоплант”. По-възрастните хора са свикнали да търсят българските сиропи за кашлица като “Бронхолитин”.

„Сиропите за отхрачване на базата на амброксол (търговски имена: “Амброксол Софарма”, “Мукосолван”, “Флавамед”, “Амбрекс”) са без рецепта само за възрастни, но за деца, бременни и кърмачки е нужно лекарско предписание“.

Против киселини: “Талцит”, “Но шпа”, “Стопацит”, “Алмагел”.

Срещу коремни и менструални болки: “Нурофен”, “Но шпа”, “Дуспаталин”.

„Много жени са свикнали при такива случаи да взимат “Спазмалгон” или “Бусколизин”. Спазмалгонът е комбиниран препарат, който се отпуска само по лекарско предписание, а бусколизинът е в “Списък А” (отровни вещества) и в аптеките се държи в метална каса със заключване, казва Антон Вълев. Препаратът “Дуспаталин”, който е много мощен спазмолитик, има двойна регистрация: Ако е “Дуспаталин” таблетки от 135 мг, е без рецепта, но ако са капсулите от 200 мг е само по лекарско предписание.

От цялата група без никакво лекарско предписание е само дротаверинът (търговски имена: “Но-шпа” таблетки и “Дро спаз” таблетки). Той е подходящ да се взима и от бременни жени“.

При болно гърло: “Хексоралетен”, “Стрепсилс”, “Ефизол”, “Тантум верде”, “Трахизан”, “Прополки”.

При хрема – капки за нос: “Ксилофарм”, “Олинт спрей”, “Муконазал”, “Виброцил”.

Капките за нос също са на двоен режим – без рецепта за възрастни, но по лекарско предписание – за бременни и деца. Фармацевтите от аптеките казват, че най-често на децата се изписват капки “Виброцил”.

Против повръщане: “Натриев цитрат”.

Срещу диария: “Имодиум”, “Лопедиум” и “Стоперан”, но за децата – само “Смекта” и “Ентерол”.

Противоалергични: “Кларитин”, “Зиртек”, “Ериус”, “Лорано”.

При мускулно-ставни болки (гелове за мазане): “Волтарен”, “Фастум гел”, “Диклак”, “Фелоран”, “Дийп рилийф”.

Против махмурлук: “Алка зелцер”, “Упсарин” и всичко, което съдържа ацетилсалициловата киселина.

За подпомагане на потентността: “Пермен” (хранителна добавка), “Еромакс” (хранителна добавка), “Камагра”, “Трибестан”. Популярните “Виагра” и “Левитра” вече се продават само с рецепта.

Ацетилсалициловата киселина (търговски имена: “Аспирин”, “Аспизал”, “Аспирекс”, “Ацетилин”, “Аспежик”, “Унирекс”, “Упсарин”, “Алка Зелцер”, “Ацетизал”, “Анопирин”, “Тромбо АSS”, “Кептан”, “Тромбо гард”) е лекарство без лекарско предписание.

Хранителните добавки като цяло не са лекарства и може да се купуват свободно.

Антон Вълев дава пример за “безобидни” лекарства, които досега хората са купували без рецепта, в нарушение на закона, но вече се продават само по лекарско предписание. Това са нимезулид (търговски имена: “Аулин”, “Нимезил”, “Кокстрал”, “Олгон”), който има противовъзпалителен и обезболяващ ефект, ранитидин (”Ранитидин”, “Зантак”), който се пие при язва и “Ацефеин” - комбиниран продукт за сваляне на температура и против болка. По рецепта са и всички лекарства от кардиологичната група - за сърце, за кръвно.

Рецептата важи 6 месеца

Според Наредба 28 на Министерството на здравеопазването от края 2008 година рецептата, която издава лекарят, вече важи шест месеца от датата на издаването (преди важеше само 1 месец). С нея пациентът може неограничено често да си купува изписаните лекарства. На кутийките на лекарствата или вътре в листовките пише дали са по лекарско предписание или не.

По принцип всеки лекар, регистриран в Българския лекарски съюз, има право да предпише произволно лекарство – например, личният лекар може да даде рецепта с лекарство за сърце. Въпреки това се препоръчва човек да се консултира със специалист в съответната област.

Чести опасни грешки при купуването на лекарства без рецепта:

- Хората купуват за бременни жени капки за нос ксилометазолин (”Ксилометазолин”, “Олинт”, “Ксилорин”, “Ксилофарм”, “Грипостад Рино”, “Ксилогел”), без да знаят, че те предизвикват спонтанен аборт.

- Купуват приспивателно за сърдечноболни хора. Противопоказно е.

- Купуват лекарство за отхрачване за пациент с белодробен застой. В резултат се засилва белодробният застой и той може да премине в пневмония (при възрастни хора може да е фатално). Хората не правят логическа връзка между кашлицата и сърдечните проблеми.

Пълен списък на лекарствата без рецепта
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) лаик
  Тя и люцерната е без рецепта, но не върши работа. А болен с хронично заболяване, който от 20 години приема едни и същи лекарства е два ли има нужда от рецепта. Също едва ли имаш нужда от това, лекар да ти каже, какво да взимаш, когато те заболи зъб, например. А има възрастни хора, които са със заболявания най-често на гръбначния стълб които заболявания са нелечими и единственото, което могат да направят е да вземат нещо болкоуспокояващо. И в този момент се оказва, че това болкоуспокояващо лекарство, което е измислено от хората, които искат да помогнат на такива като тях се дава ...още

 2. 2) ,,чукча
  В ГЕРМАНИЯ - е така! Не можете да си купите НИЩО БЕЗ РЕЦЕПТА! НО... САМО В ГЕРМАНИЯ и АВСТРИЯ!!! Във ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДЪРЖАВИ можете да си купите АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ МЕДИКАМЕНТИ БЕЗ РЕЦЕПТА!!! С изключение, разбира се, на дрогата! Вземете една ФРАНЦИЯ, вземете една ИТАЛИЯ, вземете една ИСПАНИЯ, ПОРТУГАЛИЯ, та дори и ГЪРЦИЯ!!! Можете да си купите АБСОЛЮТНО ВСИЧКО БЕЗ РЕЦЕПТА!!! И знаете ли защо е така??? Защото са ТУРИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ!!! В тези държави КЛИЕНТЪТ Е ИМПЕРАТОР!!! Представяте ли си "НАШАТА СИСТЕМА" на испанска почва??? Около 8 милиона европейци ИМАТ ЖИЛИЩА В ИСПАНИЯ! И живеят там (обикновено пенсионерите) от октомври до ...още

 3. 3) до 2
  В Германия всичко е с рецепта, защото ВСИЧКО се поема от здравната каса и те не плащат нищо. Щом си здравно осигурен, имаш лекар и той ти знае състоянието, германците имат всички заболявания и предпесани лекарства по години черно на бяло, и всяко едно лекарство се поема от здравната каса, която в Германия е лична, а след смъртта на човека се онаследява от съпруга/гата след 10 годишен брак. Нашата здравна система на солидарност е калпава и трябва да се промени. Тези които сега се осигурават плащат за посещение на личния лекар потребителска такса, плащат си изследванията , а ако няма ...още

 4. 4) Кони
  Чукча, от години живея във Франция и мога да те уверя, че нищо не се дава без рецепта.Даже когато си купуваш нещо съвсем безобидно те питат за кого е,какъв е проблема и т.н.В началото се възмущавах безкрайно, но пък спрях да пия антибиотици при хрема напр. /къде да губя време по доктори за рецепта/. Така се спасих от един колкото глупав,толкова и вреден навик,който си имах от България. Имайки предвид,че двамата ми родители бяха лекари и съм сравнително добре запозната със страничните ефекти, това не ме спираше.Представям си до какво води безконтролното купуване и какви последици от самолечение може да ...още

 5. 5) Джони -банана
  Добра публиация и интересни коментари прочетох, мерси .Аз смятам ,че у нас няма нужните културни натрупвания за да има свобода при купуването на медикаменти, като изключвам от регулацията такива като ацетизалът, аналгинът,някои мехлеми, медикаменти на възрастни хора с опит в приемането на познати за тях и фармацифта такива.
 6. 6) лаик
  [#4,#5] Неколко поговорки ми идват наум, като ви чета изказванията: 1. Ситият на гладния не верва; 2. На чужд гръб и сто тояги са малко и т.н. Ще дойде време и ще почнете да разсъждавате другояче, но ще бъде безнадеждно късно, защото, докато човек не се опари лично, мисли точно като вас. Особено госпожата (или г-жицата) #4.
 7. 7) CityZzen
  чукча, не е нужно да крещиш, за да разберем, че нещо си се объркал... В Испания не всичко се купува без рецепта. Има си медикаменти и само по лекарско предписание. Но дори и аспирина е по-добре да го вземеш с рецепта, понеже ти излиза с 70% отстъпка.А чужденците си имат международни здравни карти и частни здравни осигуровки, така че нямат никакъв проблем да идат на лекар ако им се наложи.
 8. 8) Anonymous
  В държавите,в които се иска рецепта,едва ли се чака на тричасова опашка за нея.
 9. 9) Ема
  Трябва да има контрол на звеманите лекарства, но ВСЯКА рецепта предписана на пациент да се завежда в регистър, независимо дали е по здравна каса или не. Така ще се осъществи пълен контрол над отпусканите лекарства. Но дори и един упсарин ако се наложи, или аналгин ще трябва да търчим до личния лекар, да кихвем 2,40 потребителска такса ,независимо че всеки месец като редовни данъкоплатци пълним здр.каса. Дали във Франция е така? Не е! Защото това е безконтролно и според мен незаконно.Да не говорим, че джипито не е личен лекар, а един писарушка, който не рядко предписва лекарства които влияят зле ...още

 10. 10) cobalt
  Вземете една ФРАНЦИЯ, вземете една ИТАЛИЯ, вземете една ИСПАНИЯ, ПОРТУГАЛИЯ, та дори и ГЪРЦИЯ!!! Можете да си купите АБСОЛЮТНО ВСИЧКО БЕЗ РЕЦЕПТА!!!
  Глупости.
  В Германия всичко е с рецепта, защото ВСИЧКО се поема от здравната каса и те не плащат нищо. ... и всяко едно лекарство се поема от здравната каса, която в Германия е лична, а след смъртта на човека се онаследява от съпруга/гата след 10 годишен брак.
  Пълни глупости. В Германия за лекарства поети от здравната каса (в списъка влизат около 20) се плаща твърдо 5 евро за опаковка. Нищо не се наследява. Ако единият от семейството не работи,
  ...още

 11. 11) до 10
  За Франция и аз не знам как е, но в Германия ако ти се наложи операция която твоята събрана здравна сметка не покрива може да се прехвърли сума от сметката на съпруга/та.След смъртта на единият ,сумата която не е била оползотворена и е останала налична може да бъде прехвърлена на останалият жив съпруг. Но това важи само за съпрузи, но не за децата в семейството. Поне до преди 2005 година беше така.Ако имаш регистрирано заболяване и за това ти са предписани лекарства по рецепта се плаща еднократна такса , а че здравните осигуровки са двукратно по-високи от нашите е ...още

 12. 12) до 11
  Айде сега осветли ни как в България може да има добро здравеопазване с тези мижави отчисленоя за здравни осигуровки.Просто няма как да стане.
 13. 13) Д-Р мИФЛА Баячевская
  №12- ти , изглежда нямаш представа какви суми текат към НЗОК ,лошото е , че бюджета й е продънено ведро- средствата изтичат съвсем лесно и методично,просто се ограбват по десетина изпитани СХЕМИ, това е.
 14. 14) Саморасляк Коприваров до 13
  Урко,за да изтече нещо трябва да го има.Хората ти казват че в Германия се плащат 15.5 % осигуровки върху 10 пъти по-голями заплати от тези в България.Значи като се вземе и по-голямият процент излиза че в Германия се дават 20 пъти повече пари за здравеопазване от България.Естествено е че и медицината ще е много по-добра.Близко е до мозъка,разбира се ако го имаш.Българската с-ма е изкривена,точно защото на докторите не се плаща подобаващо,а все пак те са учили и специализирали поне 10 години.Това е трудно и тежко поприще.Системата в България е на изкуствено дишане.Вчера прочетох,че в САЩ се дават 16.5% от ...още

 15. 15) The Wag
  №16- то, българското Общество не е в състояние да отдели по-висок здравен данък ,защото е в много тежка ситуация- от осем години го ограбват и разбиват, икономиката ,ако я има е в колапс, ПОНЯТНО? Не се прави на многознайкото от Марс,който сравнява несравними субекти...А когато правиш определения за нечии мозъци ,поразтъси си тиквата ,поизчакай ,успокой се макар,че луд умора няма.
 16. 16) The Wag
  Горното -към №14-тото!
 17. 17) наблюдател до 14-15
  Урко пак ръси мозък.А неговият мозък е колкото на агнето майка му.
 18. 18) Anonymous
  явно този урко ви е трън в очите на руските мекерета и на ченгетата


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com