www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
събота, 24 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Не една, а две турски партии в България?

9 Октомври 2009

 

Критикувах Юзеир Юзеиров, председател на новата партия „Мюсюлман-демократичен съюз”, че дава неточни исторически примери. Неговото обаче се оказа абсолютен бял кахър в сравнение с всичко, което за кратко време се написа за партията и личността му.

Двадесет години след шовинистичния връх по “голямата екскурзия” и масовата подкрепа, която тя среща сред българското население, явно малко се е променило. Поздравления за братя Юзеирови, че направиха този тест за българското общество - преписвайки устава на християн-демократическата партия, единствено заменяйки “християн” с “мюсюлман”. Така те показаха, че все още нищо не е наред в отношението на българското християнско мнозинство към мюсюлманските малцинства. Поне нещо щеше да е наред, ако на новата партия бяха реагирали само Яне Янев и Волен Сидеров. Вместо това реагираха СДС, ДСБ, БСП и естествено всички водещи медии. Едва ли партията ще бъде регистрирана.

Лора Крумова и Милен Цветков, в почивката от тренировките за ВИП Денс, успяха да направят такова интервю с Али Юзеиров, което спокойно може да се изучава във всички университетски специалности, свързани с журналистика и медии. Нямаше нито един (нито един) нормално зададен добронамерен въпрос, а сценката приличаше на разпит в ДС.

Най ми хареса тази част от патриотичната реч на Милен Цветков: “България е страна, държава, в която има новини на друг език, г-н Юзеиров. Разбирате ли, на друг език. (!?) България е държава, в която ако отидете в определени населени места, ще ви говорят на турски, а не на български.(!??) Вие току-що казахте, че мюсюлманите са български граждани, но тези български граждани на определени места говорят на турски, не на български. (!???)”

Ама разбирате ли, г-н Юзеиров, на друг език. Все едно в Македония няма два цели канала на албански. В Норвегия има новини на 20-ина езика, включително на корейски, въпреки че сигурно няма и 100 корееца в държавата. Освен това, въпросните корейци, както и турците в България, имат напълно конституционното право да си говорят където искат, на какъвто език си искат. Да, официалният език на страната е български, но иначе всеки има право да разговаря на турски и да спазва каквито си иска традиции и религиозни обичаи, стига те да са признати от държавата. Ислямът, апропо, е признат.

Въпреки това, на всеки, който по някакъв начин заговори за ново политическо представителство на турци и мюсюлмани, му се задава изпипания журналистически въпрос, който “Всеки ден” зададе на Али Юзеиров: “Имате ли сепаратистки идеи? Ще късате ли части от България?”

Човекът отговори, че няма, но едва ли на някой му пука. Както на никой не му пука, че прословутият паметник в Славяново не е на незнайния османски войн, а на всички паднали по тези земи християни и мюсюлмани и си има голям кръст на него.

Просто мнозинството иска турците и мюсюлманите да нямат партия, камо ли нова. На ДПС сме му свикнали, но ако може и то да изчезне, каквито призиви постоянно има. Ако може и всички да си ходят в Турция. Както през 1989 г.

Виж още текстове в блога на Петър Добрев
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) BG
  Автора на статията явно не е забелязал, че кръста на паметника се появи по-късно. Отначала имаше сама полумесец. Съгласих се напълно със зададените от Милен Цветков въпроси. Така трябва да е в една нормална държава. Не може да отидеш в някой край на страната и ако не знаеш турски да не ти дадат хляб. Това се случва тук и ако не вземем мерки утре и в София може да се случи.
 2. 2) TeddyBear
  Наистина тези кандидат "политици" (или пишман >политици)направиха много показателен за населението ни ТЕСТ ,от който спечелихме всички- разбрахме, че ДПС има запасни варианти за въздействие, разбрахме,че има лица готови на политически екстремизъм в страната ни и разбрахме най важното,че резервните "Групи" на ДПС ,могат да набират различни "ресурси" от най-маргинализираното малцинство,циганското...Разбра се ,че прословутата Данс е проспала всичко това, както останалите обществено въздействащи престъпни деятелности на високопоставените.
 3. 3) Веско
  Защо давате глас на такива късогледци - в Норвегия имало 20 канала. Ние не сме норвегия и турците не са корейци. Но и това на страна - не съм чул някой да казва нещо против това, да има турски канали - хората са против това, да има турска реч по националната телевизия - БНТ - тя е обща и всички плащаме за нея. Това е много фалшив аргумент, господин Петър Добрев - не ви прави чест. Дайте ни за пример Германия, където има над 8 милиона турци, но никъде по немска телевизия не се говори турски език, нито от някое ...още

 4. 4) Веско
  А и Добрев, като иска да ни дава за пример съседски държави (Македония), защо не погледне към Сърбия - да ни дава там албанците за пример! Сам се е прострелял в крака, което показва колко му е ума!
 5. 5) Anonymous
  КРАЯТ НА БЪЛГАРИЯ Е ЕВНТУАЛНОТО ВЛИЗАНЕ НА ТУРЦИЯ В ЕВОПЕЙСКОТО НЕДОРАЗУМЕНИЕ СЪЮЗ .ДОТОГАВА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НИ ЩУРОТИИ СА САМО БЕЛИ КАХЪРИ
 6. 6) Муди
  Пълни глупости е написал Веско. турците в германия за 2 мили0она, а не 8. По немска телевизия не се говори турски, не защото е забранено, а точно защото е немска.Абсолютно безсмислено е от практическа гледна точна да има прекъсване за новини на друг език. За сведение, 100% от кабелните мрежи имат най-малко по 3 турски канала, така че всеки немец, независимо от какъв произход е, може да гледа турски новини с едно щракване. За чии му е на някой да излъчвва новини на турски по немските канали тогава? Отгоре на това има турски телевизионни канали, базирани в Германия, и отделно от ...още

 7. 7) Муди
  Нали за това говоря и аз бе гений - никой не е казал, че е против да си пускат кабеларки, но не и по немска телевизия, камо ли по държавната. Другото е моя грешка - около 2 700 000 турци са в Германия по официални данни. Извинявам се. Въпреки това, всичко друго което съм казал важи.
 8. 8) чичата
  от горния текст разбрах, че блогаря е по-зле от мен с правописа(пише за 100 корееца, визирайки корейци , че и други косури) и че е гласувал за герборисовите умници, измислили циганския башибозук(тур.дороволни сили за сигурност - бел.на авт.), представян за партия
 9. 9) frtmititaki
  по БИ ТИ ВИ в интервю тази господин, Юзеиров, каза следното: Не е въпрос дали ще има автономия, а кога ще стане тя. Е, това какво?
 10. 10) Anonymous
  време е за втора екскурзия в която да участват г-да юзеирови и други подобни.без връщане ;да си правят автономия в турция
 11. 11) Anonymous
  дори исторически погледнато турция няма право на земи отсам босфора -те са български
 12. 12) Възродител
  Трябва пак да се почне Възродителен процес,ама защо нашите идиоти бързаха да влезнат в тоя капан наречен Евреийска -Европейска уния.От там ще ни дойдат най-големите наприятности .
 13. 13) "ТЕ"-комплексът
  №12-го, ти правиш ле комуникация с онова ,което тежи на раменете ти?
 14. 14) mehudi
  напъно съм съгласен с автора на статията.
 15. 15) Димитър
  Хайде, да не подменяме проблема и да не си подценяваме толкова читателите на "е-вестник", защото сегашната ситуция е породена не от турския език, който се говори в България (а и не само в нея - той може да се чуе и в Северна Америка), а от наличието на противоконституционни партии на етническа основа. Това са много различни неща, нали? Блогарът ("чичовоточервенотиквеновче" в твоя пост трябва също да бъде "блогарът", с пълен член, неграмотнико - ей, не ги изучи тези "членове"!),защо не иска да даде информация къде по Европа (а и по света) има партии на етническа основа и те са ...още

 16. 16) До горния Димитър
  Не мога да разбера - уважаеми братя форумци - какво не им харесва на турците в България? Помогнете ми, а…
  На турците не им харесва тъпотията на съвременните, или оформените след промените българи. Сега гледам едни турски филми по телевизията и съм страшно много изненадан. Та те са пред нас по култура и морал, а и в изкуството, не с век а с хилядолетие. Драги форумци, престанете да намирате косури на другите, а погледнете себе си. Добре, че само българи могат да четат простотиите написани от вас.
 17. 17) anarhist
  16 ти да не мислиш че турците в анадола са като в тези турски сериали.
 18. 18) Anonymous
  Нека има и 100 канала...частни! По националната телевиция - националния език на България! Останалото е софистическа полюция!
 19. 19) TeddyBear
  Оставете сериалите, те са друго нещо- от 80 мил. граждани на Р. Турция е вероятно да има 5-6 милона души,които живеят като европейци във враждебна среда,обаче. Сериалите са поръчкови и манипулативни,показват на нас съседите на Турция ,колко атрактивни и близки са ни те, но това е рекламната измама. Турция като държава няма стратегия да експлоатира България или да й вреди,ВЕЧЕ НЕ, но у вас ,у нас има български турци,татари и недоволни български граждани,които са РИСК за сигурноста ни и цялоста ни- лошото е,че държавата ни научава за това много късно и така групи като тези на Расате ,Псидеров ,Каракачана и ...още

 20. 20) чичата
  митре, имам един клон в девня/ срещу 2800 месечно може да се цаниш за пъблик релейшън с тамошното ми трз и да изпълняваш редакторски функции на мен/ обаче не си ли лоялен, преди да те изхвърля, момците от сигурвостта ще ти сменят здравния статус
 21. 21) Mъди
  Официалните данни за турците в Гермнания са 1 688 370 турски граждани през 2008 г. Исторически около 570 хиляди турски граждани са приели немско гражданство от 1972 г. досега и вече не се следят като чужденци в регистрите, от тях да речеме половината са още живи.
 22. 22) Anonymous
  колко са приели христянска вяра
 23. 23) Бора Бора
  колко са приели християнството? Нула човека. Исляма забранява да приемеш друга вяра ако си мюсюлманин. Веротстъпник може да бъде убит и няма да има наказание за убийците .
 24. 24) Anonymous
  а гагаузите
 25. 25) Бора Бора
  гагузите са от тюркски произход, съюзно племе на българите. Не са били никога мюсюлмани. Приемат християнството заедно с българите. В Молдова има гагаузка република-вид автотномна зона, така да се каже. Там са заедно гагузите и българите преселници от 18-19 век.
 26. 26) Anonymous
  кой знае
 27. 27) Бора Бора
  Димитре, поздравления. Много си прав. Само да допълня от историческа и археологическа гледна точка. Полумесеца и звездата са наистина визнтийски символи.Полумесец е бил използван за символ на Бюзантион / Византион/ хилядолетие преди Мохамед да стане пророк. Връзките между града на Константин и този символ датират от древността. Бюзантион, както се произнася правилно на древногръцки, се спасява от войската на Филип Македонски през 339 пр. н. е., когато тя е била забелязана благодарение на светлия полумесец в нощта . Бил е знак на близкоизточната богиня Астарте, както и на картагенската богиня Танит и древногръцката богиня Артемида , и оттам и полумесеца ...още

 28. 28) чичата
  сега вече няма-лабаво, православните ще изкупят от пазара де що има полумесеци / огледайте гербовете от северна африка до индонезия и после преписвайте уикепедията
 29. 29) Димитър
  Чичковоточервенотиквеновче освен неграмотник, който не може да напише едно изречение без грешка и като няма какво да каже заплашва с "момците от сигурността" ти си и много злобен човек. Това, което е написал Бора-Бора не преписано от ел.-енциклопедия, в която пишат такива като теб - от Северна Африка до Индонезия, ха, ха!Но, ти нали бързаш да се изакаш под всеки текст...
 30. 30) ха
  Значи проблемът не е ксенофобски, както се опитва да ни внуши статията. Проблем съществува единствено с турците и турския език. Българите нямат никакви проблеми с арменци, гърци, германци, холандци и т.н. Никой няма да възрази срещу новини на английски, немски или корейски примерно. Българите и турците просто носят огромно историческо бреме и то едва ли някога ще може да се преодолее - а може би и не трябва. Гърците, които са се освободили 30-40 г. преди нас са решили този "проблем" по начин, по който много българи смятат, че и тук трябва да се реши. И в заключение - БЪЛГАРИНЪТ ...още

 31. 31) Салат Ракийкин
  Майчицее, тоа моя "баджанак" ,чичата напълно се е побъркал, занякакви си там сигуристи говори дори във виртуалното пространство, представям си какво злобно старче е в реалния живот(ако въобще семярка ,тук)...имал клон в Девня,Самоком ,Долноуйно или на майната си. №8,28 ,въобще знаеш ли човече къде си и в кое време живееш, шибаняк ченгесарски- прати ми на мен тия твои левенти,мишоко та да ти дам няколко лекции по респект!
 32. 32) Anonymous
  Ще ти ги прати и ще се наакаш
 33. 33) Салат Ракийкин
  Ти, бъди по-внимателен гранична кучко,да не се наак.,мене не ми пука от виртуални бабаити...Изобщо толкова стеуплашени от някакви педали с гадни физиономии ,че се чудя имате ли нещо общо с българския Род...
 34. 34) наблюдател
  Какво ще ми говорите за турските сериали.Вие да сте видяли в тези сериали турчин да се моли по 5 пъти на ден както повелява Мохамед?Не сте?.Няма и да видите.Или да се покаже молитва на турчин в джамия.Тия сериали са фалшиви.Искат да изкарат турците като досущ европейците,ама не е така.Това което повелява исляма се спазва.Защо тогава го крият по сериалите?Защо не го показват?Нещо срамно ли е?Или недостойно и забранено?Всичко по тези турски сериали е лъжа и измама.Нищо не е автентично и истинско.Всичко е направено за изопачено представяне на турската действителност.Видите ли - колко сме европейци и не сме фанатизирани мюсюлмани.Да,но това ...още

 35. 35) Banish
  "Ако може и всички да си ходят в Турция. Както през 1989 г." - де късмет де...
 36. 36) Anonymous
  Урко ще респектира гавазите на чичата,както него са го респектирали навремето на границата българските граничари.
 37. 37) до 36
  УРКО изобщо не е бягал , неговия мит е разбит . Той е един фантазьор и комплексар.Предполагам ,че е хилав и недоразвит/културист бил / - иначе ,как да си обясниме злобата му ,към всичко и всеки ? ТРЯБВА ДА ДОБАВИМЕ И ПОСТОЯННОТО МУ ВИСЕНЕ ПРЕД КОМПА - ТА ЗНАЧИ ,ЧЕ МОЖЕ И ДА Е КУЦ . Абе я го заеби . Но ,ако е ял бой от Граничарите -значи ,че му е било малко .Ако иска може пак да опита този път през Турската граница - ама да знае , там Границата пак се ...още

 38. 38) Anonymous
  До войните в началото на 20 век стотици хиляди българи са мрънкали: "Що ни трябваше това Освобождение. Какво му беше лошо на турското робство? Ех, какъв живот беше - 10 процента данък и лъжеш пашите, както си искаш.А свободата нито се яде, нито се пие"
 39. 39) .......
  Tурски език се пише с латински букви, вие идиоти отидете си в Франция където ще ви чукат най вече за да избягате от страните от запад!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com