www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
понеделник, 21 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

"Газпром" разединява Европа с нов газопровод

14 Октомври 2009

 

Андрю Креймър

Снимка: експертру

С амбициозния си нов газопровод, планиран да мине по дъното на Балтийско море, руският газов гигант “Газпром” забива политически клин между Източна и Западна Европа. Макар руско-германският газопровод да предлага ясни енергийни ползи на Западна Европа, лидери от Централна и Източна Европа се опасяват, че той може да доведе до нова ера на руско господство чрез природния газ над бившия съветски блок. С богатите си газови запаси и учудващо развита мрежа от лични връзки Русия разделя членовете на ЕС, които са поели ангажимент да действат колективно в защита на сигурността си.

Понастоящем руският газ трябва да преминава през Източна Европа, за да достигне Западна. Ако Русия спре кранчето на газа, за да окаже натиск над източноевропейски съсед, това се усеща в по-силните и богати страни на запад, където предизвиква бурни протести.

Новият газопровод “Северен поток” ще промени това уравнение. С преминаване на повече от 750 мили по дъното на морето от Виборг в Русия до Грайфсвалд в Германия, заобикаляйки бившите съветски и сателитни държави, той ще даде на Русия отделна линия за доставки за Запада. В резултат на това според мнозина експерти по сигурността и източноевропейски официални лица Русия ще е по-склонна да играе “политиката на тръбопровода” със съседите си.”Вчера танкове, днес петрол”, каза бившият ръководител на полската служба за сигурност Збигнев Шемьонтковски.

Не така представят нещата руснаците. “Газпром”, който доставя 28 процента от нужните на Европа количества газ, казва, че проектът за 10.7 милиарда долара е с търговски, а не стратегически цели. Изпълнителният директор на “Северен поток” - бившият източногерманец Матиас Варниг заяви, че страховете на Източна Европа са неоснователни. “Стената падна преди 20 години”, каза той. Европа се нуждае от допълнителни количества природен газ, за да компенсира намаляващия добив от Северно море и Русия е най-доброто място, откъдето да бъде получен, посочи той.

Европейски официални представители казаха, че проектът помага за обединяването на Европа и за подобряването на колективната й енергийна сигурност. Европейската комисия и Европейският парламент го подкрепиха още през 2000 г. и потвърдиха ангажимента си през 2006 г. “Доколкото съществува обща енергийна политика, ние сме част от нея на най-високо ниво на приоритет”, каза главният представител на проекта “Северен поток” за ЕС Себастиан Сас.

Официални лица в Централна и Източна Европа обаче се опасяват, че докато приходите от газопровода, който е джойнт венчър между “Газпром” и три германски и холандски компании, текат към руските доставчици и германските предприятия, дълго потъпкваните страни, които едно време бяха под съветския чадър, ще станат по-уязвими за енергиен шантаж.

Подобни тактики не са безпрецедентни. Научноизследователска организация към шведското министерство на отбраната е регистрирала 55 прекъсвания по политически причини на енергийни доставки за Източна Европа след разпадането на Съветския съюз. Досега използването на природния газ като външнополитически инструмент от Русия се ограничава до краткотрайни налагания на ембарго, поне отчасти, защото последиците от спирането са много големи и безразборни, казаха експерти.

Новият газопровод и един друг подобен проект - “Южен поток”, който ще минава през Черно море, ще изолират Западна Европа от такива действия и ще ограничат политическата и финансова цена за Русия. Възможността да се затвори единия или другия газопровод “според капризите” прави спиранията на кранчето за Източна Европа по-вероятни, каза съветникът по национална сигурност на администрацията на Джими Картър Збигнев Бжежински. Той определи газопроводите като широкомащабна руска инициатива “за разделяне на Централна от Западна Европа по отношение на зависимостта от руски енергийни източници”. “Централноевропейците, бившите потиснати членове на съветския блок, са най-загрижени”, каза той.

За източноевропейците газопроводният въпрос събужда стари спомени за едни по-мрачни времена на окупация и колаборация и се е превърнал в косвен дебат за намеренията на Русия към земите, които е управлявала от края на Втората световна война до падането на Берлинската стена. Но тревогата, която все по-силно бият в Източна Европа, едва се чува в Западна, където Русия води ефикасно политиката “разделяй и владей”.

“Русия е един от въпросите, които най-много разделят ЕС. Русия и Газпром се справят много добре при поддържането на връзки с отделни държави”, каза Анджела Стент, директор на Центъра за евразийски, руски и източноевропейски изследвания във вашингтонския Джорджтаунски университет.

Процесът на ангажиране с Русия е улеснен от сложните петролни и газови интереси на Запада, както и от свързани с Русия корпорации и влиятелни хора. Един от най-явните примери е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който избра търговията като средство за интегриране на Русия в Европа. Шрьодер направи сделката възможна, каза Зейно Баран, експерт по евразийски енергийни източници от нюйоркския институт Хъдсън. “Без него тя никога нямаше да се задвижи”, каза той.

Правителството на Шрьодер осъществи сделката и включи държавна гаранция за заем от 1.46 милиард долара за проекта броени седмици преди да загуби изборите от 2005 г. Няколко седмици по-късно той стана председател на управителния съвет на “Северен поток”. Шрьодер твърди, че е решил да приеме тази работа, след като напуснал държавната си длъжност и че не е знаел за гаранцията за заема. Изпълнителният директор на проекта Матиас Варниг е бил капитан в дирекция “Външно разузнаване” на източногерманската тайна полиция Щази през 80-те години. По това време бъдещият руски президент и премиер Владимир Путин е бил агент на КГБ в Дрезден, Източна Германия.

Други връзки са по-ясни. Бившият премиер на Финландия Пааво Липонен е получил пари, за да осигури разрешителни. Човекът за свръзка на “Северен поток” в Брюксел Себастиан Сас е бил сътрудник на Липонен. През 2008 г. “Газпром” е предложил на тогавашния италиански премиер Романо Проди председателската длъжност в “Южен поток”. Проди отказа.

Сега, когато газопроводът изглежда неизбежен, французите решиха също да се включат в консорциума чрез “Газ дьо Франс”. Иначе може да им се наложи да купуват газ от германски брокер. Френско-германското съревнование илюстрира как осигуряването на желан бизнес с Русия увеличава съперничеството им за икономическо и политическо превъзходство в Европа, казват анализатори.

В крайна сметка съображенията за европейско единство, както и опасенията на Източна Европа, са второстепенни в суровата борба за ресурси, водена с оглед на национални и корпоративни интереси. Това е капитализмът на свободния пазар, който следкомунистическа Русия умело експлоатира, каза Пиер Ноел, преподавател в Кембриджския университет и сътрудник в Европейския съвет за външни отношения. “Това е една отворена, конкурентноспособна, капиталистическа икономика. Хората строят тръбопроводите, които искат да построят”, каза той.

По БТА, със съкращения
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Soldier of Fortune...D P
  Много добра публикация, направо фокусира съзнанието, дано повече отговарни фактори от ЕС вече разсъждават и планират проекти в тази връзка...Лично аз съм песимистик, че РФ и нейния инструмент Газпром имат шанс да успеят да сепарират европейски територии, мисля , че правят тези упражнения за вътрешно успокояване на страсти.
 2. 2) al
  Само не разбрах, кой кого изнудва. Не беше ли Украйна тази, която изнудва Русия и цяла Европа? Или на това не се вика изнудване - а не плащане на газа .. нищо че на други места му викат кражба и то в особено големи размери - милиарди долари. Нормално е да има диверсификация - както на доставчиците - т.е. Русия, така и на трасетата иначе има монопол. Кой монопол е по-лош? Разбира се този на трасетата, щото една държава застава на пътя и казва, каквото искам това ще правя. Не, че и другият монопол не е лош.., но все пак ...още

 3. 3) Ал. МатросКов
  №2, ти да не си онзи селски кибик ,който е мирудия и на кучешкото меню..., далеч си човече- иди си натори градината,така ще си по-полезен.
 4. 4) Anonymous
  на всички трябва да е ясно ,че русия се завръща на световната сцена в ролята на нова неизмеримо по мощна суперсила.,по мощна от съветската империя.причините са това са преброените дни на капиталистическата система ,и нейния лидер сащ.всяка система има определен лимит който рано или късно се изчерпва,а капитализмът от дълго време е на командно дишане.независимо да ли искат или не сащ които са във фактически фалит трябва да слязат от сцената .така че следва ново развитие на света което ще отрече тотално глупстите за глобализма ,"новия ред"и американската мечта да паразитира на гърба на света
 5. 5) учуден
  ало, анонимния, какво ще дойде като си отивал капитализма?
 6. 6) Василиса Прекрасна
  Всичко това, защо толкова много вълнува фамозния Иво?! Той непрекъснато се бута там където не му е работата!
 7. 7) овчи
  брей!
 8. 8) М-16
  Анонимнијат Nо-4.Блажени са верващите.Светът вече е друг. Ти си вервай в постановки от времето на инвазията в Чехолсовакия и в Авганиста(12 години по-късно).РФ е мноого,мноого назад.Ама лека-полека с помощ от вън(както е в случая тук)ще се посъвземе малко.А оная голяма държава ли?Тя си остава най-най-най.Ако не беше тя,не РФ нямаше да я има.Щеше да има един куп държавици на сегашното й място.Панимайшь?
 9. 9) Киров Б
  №3 вземаш ли си хапчетат редовно или по погрешка са ти предписали по-лек режим? Украйна трябваше да бъде разсипана заради пладнешкия грабеж и това което с Русия причиниха на Европа. А нашите управници какво направиха за да докарат газ от екс съветските републики, Ирак, Иран, Кувейт и т.н. различни източници от Русия? Какво по-нормално от това една държава да защитава интересите си - жалкото е че нашите гъзолизци не правят така и по тази причина ще се налага и за в бъдеще да се навеждаме пред Русия.
 10. 10) Бора Бора
  Сама по себе си статията не казва нещо ново. Тя е отражение на страха с който Америка започва да осъзнава , какво е натворила в последните години когато беще единствения полюс в политиката и икономиката. Като, че започва да се реализира един от прогнозираните сценарии за бъдещия свят, а именно: обединение на Европа с Русия . Това е кошмарът на щатите . Дори има име за новото обединение: Евросия. А щатите ще са принудени да се съюзят с Китай и Австралия в така наречената Химерика" („Chimerica”). Третата група държави обединени в блок ще са производителите на петрол от Близкия изток. Четвъртата ...още

 11. 11) Киров Б
  Бора, забравяш ли че тези дни Русия подписа с Китай солиден договор за доставки на синьо гориво. Като добавиш традиционно близките им отношение и общата граница....?
 12. 12) Бора Бора
  И кво толкова..Подписаха за 3,5 млрд. инвестиции в разработване на находища и строителство на заводи на руска територия. По този начин американски технологии доставени в Китай ще се окажат и в Русия. Така се заобикаля забраната от поправката Джексън Веник . Руснаците пък ще доставят газ и петрол. Подписани са също доставки на ширпотреба от Китай за Русия. Но с нищо Русия не зависи от Китай. При щатите е обратното: Китай е най големият им кредитор-купувач на държавни ценни книжа, валутният резерв на Китай е 1,8 трилиона долара което е страшно опасно за щатите. Представяш ли, ако китайчетата решат да ...още

 13. 13) Киров Б
  Това се надявам да видя - как фалшивата държава се разпада - дай Бог!
 14. 14) Кирльов Ъ
  Ти пак си Тук , но защо- по добре си беше да пускаш заклинанията си ,тарикатлъците, дребните си провокацийки и простотии, като пунтираш динамизъм на nic-ове. С тази Боря-чвора сте си направо тенджера и капак
 15. 15) вуй4о
  Номер "4"ти ме плашиш. Не знаех 4е САЩ са толкова зле.Утре отивам в банката и обръшам доларите в рубли.
 16. 16) Бора Бора
  Урко, ти кво си тук..собственик на Е-вестник ли си, модератор ли си, че ще определяш кой да бъде тук и кой не..Наглостта ти няма граници. Направи си собствен сайт, а там с дружките си от болничното отделение си пишете, определяйте кой да участва и кой не.
 17. 17) техникум Киров
  Бора-Бора не му се пени толкова - ние си ги знаем, те са от "сер-жантското училище" - седът на едни опърдени столове, пред едни компютри с инвентарни номера, само У(р)КИ- ПЕДИ -ята четат и пишат ли пишат...
 18. 18) Anonymous
  Проектът "Северен Поток" върви от няколко години. Първоначално беше предвиден да минава през Полша, но заради силната анти-руска и анти-германска насоченост на тази страна, се наложи да се търси път по дъното на морето. Интересът към този газопровод беше изключително силен от страна на Германия. А, Русия можеше да насочи тръбите на изток, към Китай и Япония. В същност, Германия почна да се откъсва от прегрътката на САЩ и да търси своите интереси на изток, към Русия и това предизвика гнева на чичо Сам. Тази статия е насочена преди всичко към Германия. Тя е движеща сила на ЕС и без ...още

 19. 19) наблюдател
  Урко пак е пръв по ред на номерата и последен по компетентност и някаква подготовка за успешен анализ.Що не вземеш да се гръмнеш,а Урко!
 20. 20) до 19
  урко са го гръмнали у гъзо още граничарите навремето.Сега кратуната му е празна и пише само спам по форумите.Това е част от диагнозата му.
 21. 21) Anonymous
  19 и 20, пишете по-често коментари по отношение на Ур-явлението много са забавни
 22. 22) Киров Б
  Какво толкова го обсъждате този малоумник той с ника си си е определил количеството на сивото вещество - Урко=0. Не му обръщайте внимание и скоро като всяка маймуна ще изгуби интерес и ще се метне на друг клон.
 23. 23) бабушка Чичаева- Толстуха
  Газпром фор евър!!!
 24. 24) клип за Урко
  Еееееееееееееее, до форумците, това е клип с нашето чудо, Урко. Вижте го на живо..той, бил тя.http://www.bgvip.tv/play.php?vid=272387
 25. 25) Малоумос
  До Анонимус № 4 Другарю, мина ли редовния профилактичен преглед на 4-ти километър?


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com