www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

А, България била отличник по финансова стабилност в ЕС. Бойко да не се е объркал нещо?

 

19 Октомври 2009

 

Доклад на Европейската комисия подреди България сред 5-те страни в ЕС с най-голяма финансова стабилност. Много малко медии в България отбелязаха този факт (повечето в Интернет). Сякаш това е някаква срамна новина.

А защо срамна? Защото същите тези медии от изборите насам като глашатаи разпространяват приказките на Бойко Борисов как България е в катастрофално финансово състояние, как предишното правителство изхарчило парите и т. н.

Да, предишното правителство не беше стока. Но срамно ли е за новото да признае, че България е финансово стабилна, след като ЕС го признава? Че няма фалирали банки, че влоговете са гарантирани, че бюджетният дефицит е нищожен, в сравнение с ЕС (а не с дупка 3-4 милиарда, както твърдеше Дянков отначало).

“Фискалните позиции на България, Дания, Естония, Финландия и Швеция са сравнително силни и са по-стабилни от тези на повечето от останалите държави членки. Това означава и по-нисък дългосрочен риск”, отбелязва докладът на ЕК.

В Европа има страни с бюджетни дефицити по минус 6-7%. България до миналата година беше на плюс 3% - излишък, а тази слезе на нула в средата на годината. Няма и минус половин процент през юли. И причините са глобалната криза, а не омразната тройна коалиция, както твърди Борисов.

И докато докладът на еврокомисията нарежда България сред отличниците на ЕС, премиерът Борисов вчера каза пред Нова ТВ: „Когато държавата е летяла надолу, предишните управляващи са писали за светлото комунистическо бъдеще - че се качваме на 4.7% ръст, а в същото време ние сме били на минус 6.3%”

В България политиците са янеяневци, които не могат да водят цивилизована политика. Всеки следващ обявява предишните за престъпници и смята, че летоброенето започва от него.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Боян Юруков
  Пропуска се момента, че доклада оценява ситуация, която 1. е изкуствено поддържана от старото правителство с неразплатени договори и подправени прогнози и 2. че кризата в България тепърва идва. Състоянието на банковата система наистина е добро, но през следващата година наистина ще свършат парите страшно бързо и после тези ще са виновни. България можеше да спечели от тази криза, ако бяха взети правилните решения когато трябваше. Вместо това те избраха популистките доклади и си заровиха главите в пръстта повтаряйки, че криза в България нямало да има. Какво друго направиха старите министри?
 2. 2) кир Михалаки
  На Бойко Борисов все някой друг му е виновен, но той никога! За четри години като кмет и сега, все тая! Независимо от всичко, недопустимо е за един Министър Председател, да плещи няляво и нядясно само глупости, да се държи просташки и заплашително и да се оправдава като ученичка!
 3. 3) Alterin
  За България има 2 положения - или е отличник (в сравнение с другите и се надявам, че това ще топли и храни българите през зимата) или валутния борд си заминава. Действително трябва да благодарим на предишното правителство (и лично на Орешарски), че не докараха България до катастрофа. Това не им попречи да лъжат нагло, че всичко в България тече по мед и масло и по-добре не е било и не би могло да бъде. Ако някой се връзва на тези приказки наистина си заслужава кочината, в която живее.
 4. 4) наблюдател
  Кир Михалаки,що не ходиш на теляк в Горнобанаската баня бе кирливец.Станишев похарчи 4 милиарда бюджетен излишък за глупости и авансово е похарчил за поръчки на свои хора още три милиарда.Сега бюджета едвам се връзва.Пълно разграбване като за последно и заплати по 14,000 лева на сульо и пульо.Кражби,корупция и безхаберие - ето това беше Станишев.Стабилноста беше постигната не от правителството на Станишев,а въпреки него.Постигната беше заради приватизираната още от Иван Костов промишленост,която даваше прираст от 5-6 процента годишно.За съжаление Станишев не можа да развие тези успехи и допусна страната да остане фактически без балансиран бюджет за 2009 година.Борисов ама никак не ...още

 5. 5) Алтерин
  Е, сега, не е работа на който и да е вестник да "взима страна". :) Работата на вестника е да показва различни гледни точки. В случая това и прави. А позицията на автора на тази гледна точка издиша. Няма нужда да се сърдим на вестника.
 6. 6) Киров Б
  Добре, че Господ не ни наказа с преизбирането на същата банда мошеници. какво щеше да ни чака. И сега няма да ни е леко, но с тези олигофрени които си отидоха определено щеше да ни се види и края. Не разбирам защо електронния вестник твърди подобни неща- трябваше като червено-турската мафия да прахосат и малкото ли? Добре, че се наложиха драконови мерки, че малко от малко да не стигнем до гражданска война, резултат от безумното наследство на мафията Станишев-Доган- Фалшив цар
 7. 7) Салат Ракийкин
  Не е нужно да имаш оптическо пособие за да ти станеясно,че БГ- е в много тежка финансова и икономическа криза, вижда си съвсем ясно,а още по ясно ще стане през втория студен месец на т.година. Новата пък как ще я стартираме е божа работа
 8. 8) Бора Бора
  Съгласен съм с Наблюдателя. Това което Костов направи за България през 4-те си години на управление -при това, след тоталната катастрофа на България при Жан Виденов ,с усилия беше разграбено и разпиляно за два мандата..на юпитата с царя които дойдоха на власт с готови схеми за кражби и измами и тройното ООД на безпомошния СерГей § Ко и техните пропорционални кражби и измами.. А колкото до Е-вестник, гледните точки относно ББ , Иван Костов и Атака са само и единствено критични и отричащи ,да не кажа по груба дума. Е, това също е метод..чрез метода на отрицанието стигаме до ...още

 9. 9) Anonymous
  всеки следващ краде повече от предхождащите инак съпартийците му ще го натирят както са натирили жан виденов
 10. 10) cobalt
  Статията си е съвсем на място. Слага пръст в една от раните на нашенския манталитет. Според нашенеца един политик е или изцяло отрицателен (Жан, Царя, Станичев) или патетично положителен (Бойко, Костов). Нашенеца отказва да запомни (или просто не може), колко открадна вуйчо ваньо и колко глупости наговори ББ (без все още да е свършил нещо конкретно). Отказва да запомни и, че планът по който ни приеха в ЕС го изготви правителството на Жан (и това продължава да е до днес ЕДИНСТВЕНАТА стратегия по даден въпрос, която се преследваше консекветно от всяко правителство - за 20 години не е никак много), ...още

 11. 11) Бора Бора
  Еее, айде сега да ги разцелуваме тия от тройната коалиция, че развратиха със своя псевдоморал обществото, доведоха със своя цинизъм до абсурд идеята за демокрация и политическа воля. Кобалте, никой не отрича тотално предишните управници. Нещата си имат измерения, а те са: обръчи от фирми и батковщина на фондовете от ЕС, свеждане до минимум авторитета на страната след серия доказани измами защитавани на най високо ниво/ спомни си заключенията на ОЛАФ и наглостта на Сергей и спонсора на президента /, безсилие и поръчкови резултати в правосъдието , достигане до най голямото етническо напрежение след 1985 г. и управление на ...още

 12. 12) ДО КОБАЛТ
  Отказва да запомни и, че планът по който ни приеха в ЕС го изготви правителството на Жан (и това продължава да е до днес ЕДИНСТВЕНАТА стратегия по даден въпрос,
  Не си спомням, ако може да ми припомниш, кога се появиха клошарите в България и кога цветната градина България започнаха да я наричат кенеф? Дали много преди да влезем в ЕС, или след като ни хрумна тази идея за ЕС в празните глави?
 13. 13) кир Михалаки
  НАБЛЮДАТЕЛЮ, като толкова умееш да "наблюдаваш", вземи и "съзерцавай" известно време съдържанието на сайта (безхаберие.ком), който съществува от 2007 г., след това се огледай в какъв град живееш и после се захвани с писане! Както виждаш, отправям ти една препоръка но не те обиждам!
 14. 14) XP
  Така де,на някого все някой му пречи за нещо някакво такова!Обаче,какво пречи на този/притежаващ пълната възможност/, да потърси и намери в аналите на правосъдието в България,нещо което се е случвало,а именно съд и присъди за незоконно забогателите!Останалото е приказки на пазара!Иначе , докато не видим някой от "блатарите" министри /имам предвид 3:5:8/ в затвора, няма да вярваме.Както беше казано в оня брадат анекдот/за АлКапоне/, префразирано ще звучи така: "Бате Бойко,бъди мъж и на думата си дръж!"
 15. 15) чичата
  дали една икономика има голям или малък външен/вътрешен дълг си е неин избор; навремето чаушеско счете че дългът му тежи и си го плати/ алчните за власт, домогвайки се до нея, в заслепението си нямат зрение за отговорностите към този дълг; затова днес сме слушатели на вдовишките стонове на новоизпечения премиер избрал си ролята на робинзон крузо/ напъните на "финансовия му министър"да преекспонира толерантността си към гей обществата, предизвикват сърбеж в ръцете на наблюдаващите ни лешояди от световната бана и общия пазар, независимо дали т.н.министър се държи за палците или си дояжда сладоледа
 16. 16) безпристрастен
  тези дето пишат ,че България е най-стабилната икономически държава в Европа нека да изяснят на работещите в ЖеПеТо, защо вече трети месец нямат заплати и карат на фотосинтеза ,заеми и подаяния от близки и познати.И за какъв хуй ми е тази стабилност като МИЛИОНИ БЪЛГАРИ СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА СЛОЖАТ НА МАСАТА ВЕЧЕРТА ЗА ДА НАХРАНЯТ ДОМОЧАДИЕТО.Нека си завре стабилността в гъзъ, хората искат да живеят НОРМАЛНО.
 17. 17) до Бора Бора
  Защо ли ми се струва,че автора на статията се крие под ника "кобалт".Не е възможно такова изкривяване на истината,освен ако е осъзната грешна интерпретация на последната.То това е вечната теория за злият Костов и за добрия цар и "способните" министри на Станошев.Аман от наглеци.
 18. 18) cobalt
  Що за глупости? Винаги съм изтъквал грешките и на симеончо и на станишев. А зулумите на костов ги гледах от първия ред - съсипването на един печеливш отрасъл (горите) и продажбата за старо желязо на "Балканкарподем", например. Време е да спрете да виждате нещата като малки деца - в черно и бяло. (И да се научите да четете също). Време е нашенеца да проумее, че трябва да се оправи сам - не да мързелува четири години, да скатава данъци и осигуровки, и да псува накрая, че са го излъгали. ББ е популист - това е дотолкова лошо, доколкото пак обяснява ...още

 19. 19) Бора Бора
  Кобалте, май сме колеги. Аз гледах пък как го съсипват Балканкар. Ама и Балканкар и Балканкарподем го съсипа не Костов , а другарите които ги управляваха. Тайните ченгета и членовете на ВС на БСП които източиха фирмите чрез задграничните дружества , окрадоха брутално валутните сметки, продукция на склад беше продадена на кило като старо желязо. Наливаха се милиони долари във фалирали дружества зад граница. Костов не успя да спре процеса.
 20. 20) cobalt
  Стига глупости, Бора. Не другарите, а другарят муравей радев (знаеш коя ръка на костов). Офисът на фирмата на радев още е в бившата сграда на Балканкарподем. Негов близък приятел - член на борда на директорите на Балканкар (председател), Балканкарподем (председател), Никопол и Кремиковци по времето на костов (назначен от костов, по препоръка на муравей и освободен с почести с идването на царя) ми беше съсед. За горите разполагам и с документи. Документи, които бяха предадени на пловдивски прокурор (сега в главна прокуратура) и една журналистка (сега - Меглена Плугчиева) веднага след падането на костов. Освен директни заплахи към баща ми ...още

 21. 21) БЪЛГАРИН!
  Когато иван Костов беше Мин.Председател - успя да съвземе разграбената от комунистите държава...Той е един от малкото политици в България,разбиращ от политика,икономика и финанси! Дано той да бъде следващия Министър Председател,за да съвземе България от непрофесионални управления... Явно трябва да гласуваме за тези, които с делата си са показали, че милеят за род и Родина. Именно, те са всеки Божи ден плюти, клеветени и заливани с мръсотия от продажните, лишени от всякакъв морал, медии, управлявани от бивши ченгета БКП(БСП)ДС...
 22. 22) чичата
  радвайте се че е имало комунистическо управление в българия, за да може днес всеки аутсайдер да се оправдава с него, така както бащите ви оправдаваха некадърността си с турското робство и т.н. националните катастрофи, свързани със сан-стефанския блян/ успешните българи винаги са били в хъшовска позиция, независимо къде по света/ така е от времето на евлоги и христо георгиеви, раковски, каравелов, левски и ботев, борис христов - хора готови да дадат на българия, а не кредитни милионери и пишман капиталисти
 23. 23) чичковоточервенотиквеничковче
  а как сладко се трансформираше социалистическата собственост в частна,а ...ГК на БКП бил връчил на чичата Холдинга, пароле,пароле,пароле- назначените капиталисти обичат приказките много,а? cobalt, няма как М.Радев да е унищожил ,въпросното дружество- със сигурност знам от Тери ,че всичко е било нейзбежно и логично- да знаеш, доста надценявате жизнеспособноста на тези компании,май!!!
 24. 24) Саморасляк Коприваров
  Ако Костов толкова много е краднал - къде са му милионите и милиардите.Кой се вози в Бентли,Костов или Масларова?Кои днес са милионерите в 90 процента - не са ли бившите комунисти?Кой вкарва България периодично в кризи - не е ли БСП?Кой беше против ЕС и после се завъртя на 180 градуса - не беше ли БСП.Същата БСП докара на власт Симеон за да може да доограби народа.Последва власта на тройната коалиция - последва тройно ограбване.Ако имаш доказателства за Костов че присвоил или ограбил имущество или финанси занеси ги в прокуратурата.Само че ще те разочаровам - много преди тебе е имало ...още

 25. 25) чичата
  ако от това ти е олекнало, пусни водата и ползвай синята кърпа
 26. 26) cobalt
  няма как М.Радев да е унищожил ,въпросното дружество- със сигурност знам от Тери ,че всичко е било нейзбежно и логично- да знаеш, доста надценявате жизнеспособноста на тези компании,май!!!
  Разбира се, че беше неизбежно - балканкарподем от години нямаше конкурентна продукция. Затова и трябваше да се приватизира - на части. Вместо това мравея и неговия мургав началник продадоха всички машини, на които можеше да се вземе нещо, а остатъка - старо желязо. Барабар с цеховете. Накрая продадоха и земята под предприятието. Просто костов и цялата му пасмина очевидно са некадърници - изобщо не им е хрумвало, че има и по-рентабилни
  ...още

 27. 27) Бора Бора
  Кобалте, наистина наценяваш "злия гений" Костов . Човека се опита да спаси една пропадаща икономика и разсипана държава. Каквито кадри е имало тогава, с такива е работил. Балканкар тогава , през 90-те години се управляваше от члена на Бисшия съвет на БСП Недялко Тонев, а Балканкарподем от Андрей Бусев, също такъв активен другар. През тия две дружества след 10 ноември бяха назначавани за по няколко месеца или година и по този начин,легитимирани с цивилен трудов стаж,стотици тайни служители и агенти на ДС , бивши партийни активисти, служители в тайни структури на МВР и МНО. Сега тия отрепки са почетни бизнесмени. ...още

 28. 28) чичата
  нито един български политик от прехода не е национално отговорен/ извинявайте че употребявам израз, който за по-голямата част от форума(младата) е непонятен, поради липса на пример за това/ ето ви пример: бях студент когато във виетнам имаше война; в исито беше нещо обикновено да срещнеш виетнамци на групи; този тогава измъчен народ, прояви изумителна национална отговорност; с пършивите си стипендии, виетнамските студенти пращаха на измъчената си страна колети с лекарства, шевни машини, литература...чел съм че колхозници от казахстан са купували танкове и самолети за да ги пращат да бият хитлер/ това са примери за национална отговорност/ а тук: вмро помете ...още

 29. 29) Бора Бора
  За политиците-да, за съжаление не винаги са били последователни по отношение националните интереси. Абе повечето са такива нагли копелдаци .А обикновените хора..сам знаеш чичата, че 25 % от реалните доходи в Бг са всъщност пари , пратени от чужбина, от българите дето не сме си забравили род, деца и близки. Сам знаеш, че зад граница се става патриот и оттам по вече те боли за неуспехите на родината , отколкото ако си в нея . Дори и чалга може да слушаш, защото е свързана с Бг.
 30. 30) cobalt
  Човека се опита да спаси една пропадаща икономика и разсипана държава. Каквито кадри е имало тогава, с такива е работил.
  Костов не е зъл гений - просто посредствен икономист, който попадна във властта благодарение на добрите си връзки с партията, и страдаше от граничещо с грандомания високо самочувствие. Какъвто мениджърът, такива и кадрите.
  През тия две дружества след 10 ноември бяха назначавани за по няколко месеца или година и по този начин,легитимирани с цивилен трудов стаж,стотици тайни служители и агенти на ДС , бивши партийни активисти, служители в тайни структури на МВР и МНО.
  Като те слуша човек, май други
  ...още

 31. 31) Anonymous
  коба, напълно обективно
 32. 32) Бора Бора
  Кобалте, за много неща може да постигнем общо мнение,или да се съглася с теб защото ти си прав, ама за легитимирането на тия тайни агенти..много здраве ще имаш. Пред очите ми ставаше това. Бях почнал работа в една външнотърговска кантора на Балканкар в началото на 90-те, след института. И по имена мога да ти изброявам някои от тия "другари". Не е параноя, де да беше така. Не си видял ти, какво значи ДС мафия. Наливаха се пари в швейцарски сметки на "уж задгранични дружества " ,докарваха по списък "тайните специалисти" да поработят някой друг месец и да си запишат цивилен ...още

 33. 33) cobalt
  Бора, аз пък същото го изкарах при костовото управление - почти без разлика (не забелязах да е имало агенти, просто се въртяха едни некадърни "познати"). И? Както нееднократно подчертавам - това е било. Сега имаме настоящи проблеми. Примерно премиер-пожарникар. Който от юли повтаря като папагал точно това, което иска да чуе наш ганьо - без значение вярно ли е или не. Иначе нищичко не е започнато - срамота е да управляваш държава ден за ден. Точно по време на криза има нужда от ясна визия и стратегическо мислене.
 34. 34) Бора Бора
  Прав си Кобалте. От далеч погледнато, Бг не се радва на особен авторитет. Ако я споменават, то е във връзка с някакви гафове или криминални случки. И за премиера ББ не пишат като за особено способен човек. Да..нямам повод за особен изблик на патриотизъм.:-(
 35. 35) чичата
  банално звучи фразата: всеки народ си заслужава управниците, но като гледам как хората все още са опиянени от представянето на българия на световното по футбол през 1994, още дълго време ще славят народният огнедавец; така докато и последния цървул разбере защо хладилника му бърка в джоба/ та тоя народ, който се жени по любов и малко изхвърляне, кандидатства за работа,която не умее да върши, варва на неща, които му се ще да чуе, дефинира явления които не разбира, движи се не по местата определени за движение, такъв народ е тор за бурена на бойковщината
 36. 36) наблюдател
  СТИГА СИ МЪРМОРИЛ КАТО БАБА МИ бе,КОБАЛТЕ.Такъв "дървен философ" като тебе може да прекрати ерекцията и на Муьо циганина.Как търпи жена ти такъв скучен човек като тебе?А чичата като че ли е от родата на царстващата династия "Валоа"-такова самочувствие има.Ебати ъпдейтваните червени цървули - ганьовци със фалшиво самочувствие.
 37. 37) Anonymous
  наблюдаваш но не виждаш през компексите си
 38. 38) gogogagata@abv.bg
  наблюдатели,минаващи,простеещи,късогледатели,дългонегледащи,шашаве и т.н.
 39. 39) cobalt
  СТИГА СИ МЪРМОРИЛ КАТО БАБА МИ бе,КОБАЛТЕ.
  Явно не съм чак толкова скучен - щом ме четеш.
 40. 40) Emi
  Имам един ето такъв не сложен въпрос до всички ви: Защо при нашата разсипана икономика (както вие твърдите) и след милионите твърдения на ББ, че България е в тежка криза, премиера лично се е заел със "задачата" да се намалят лихвите по кредите? Е или не е българската фискална система в криза? Ако не е - защо се твърди наляво и дясно, че е? Ако е в криза - какво точно прави премиера и до къде ще я докара? Извинете - станаха повече от един въпрос.
 41. 41) студентот89
  Не знам Костов дали е крал никой не можа да докаже,обаче дори да е крал го оправдавам.Представете си,че сте в ресторант(България) серрвира ви сервитьор,който е пълен мърляч,не ви чисти масата не ви носи питиетата ,носи ви калпави манджи, но пък не ви надписва сметката(Виденов) на другия ден идва другия сервитьор(Костов) той ви прави перфектен сервиз,свършва си работата супер, обаче имате съмнения,че ви е надписал сметката.Кой сервитьор предпочитате?
 42. 42) студентот89
  И друго около предполагаемите кражби на Костов има един виц (не знам дали не гонят от форумите за стари вицове).Киркор отишъл на гости на Гарабед.Пили яли киркор си заминал.След 3 месеца получил писмо.'Киркор,помниш ли като идва на гости преди 3месеца изчезна една златна лъжичка.То ние лъжичката я намерихме...... но остана едно такова съмнение
 43. 43) чичата
  на костов не му намериха ни лъжичката ни виличките/ ти да не би да си кандидат като оня "генерал" да му стоиш "диванчапраз" и да му търкаш гърба в банята
 44. 44) КЪМ САМОРАСЛЯК..
  ..А МИЛИОНЧЕТАТА НА КОСТОВ СА НА СИГУРНО МЯСТО9ТИ НЕ СЕ ТРЕВОЖИ!!!В ИЗРАЕЛСКИ И ХОЛАНДСКИ БАНКИ СА, ТАКА ДА ЗНАЕШ- ОТ 20 МЛН-ПРЕДИ 10-ТИНА ГОДИНИ, ВЕЧЕ СА КОДЖА ПОВЕЧЕЕЕ!!!
 45. 45) Едрин
  За Балканкар, Недялко Тонев, Дико Бочев от балканкарския завод в Пловдив и други подобни знам толкова много, че свят ще ви се извие.Бях журналист в издавания от тях вестник Балканкар днес. Имам и документи - сега подготвям книга за Балканкар. Зьедно с всички управляващи те разграбиха както фирмата, така и задграничните и дружества, където имаше повече от 2 млрд. долара.С парите на тази фирма бе създадена и "Балканбанк", също така и БЗК в Пловдив, чийто първи шеф бе личният келнер на Луканов - Сашо...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com