www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

RGE Monitor: Лоши перспективи пред България

22 Октомври 2009

 

Илюстрация: Сканпик

Страховете от по-големи икономически сътресения в Източна Европа се разсейват, но с малки изключения регионът не се е измъкнал от тресавището на кризата. С най-лоши перспективи са България и балтийските държави. Опасността от регионален финансов срив в Източна Европа отмина, но икономистите виждат други потенциални рискове. RGE Monitor, водеща американска агенция за икономически анализ, създадена от Нуриел Рубини, който беше първият икономист, предрекъл финансово-икономическата криза, в най-новата си прогноза сочи няколко източника на възможни трусове.

Според агенцията все още е напълно възможно обезценяване на валутата в Латвия, което ще има тежки последици за Прибалтика и България. На второ място са рисковете, идващи от продължаващия банков стрес, следвани от рискове за програмите на МВФ в региона, които според RGE Monitor са застрашени от растяща политическа нестабилност в няколко от държавите, получили помощи като Латвия, Унгария, Румъния.

Рискът от обезценяване на латвийската валута през 2010 година е много висок, твърди американската агенция. Добрата новина е, че ако това се случи, ефектът на финансово „заразяване” ще бъде много по-ограничен в сравнение с предвижданията от преди няколко месеца и няма да повлече надолу целия регион. Лошата новина е, че „заразяването” ще засегне Естония, Литва и България - държавите с фиксиран курс на валутата.

И стресът в банковия сектор продължава, смятат анализаторите на RGE. По петите на лошия бизнес цикъл идва неплатежоспособността. Една от последиците от рязкото свиване на икономиките в Източна Европа е растящият брой на неплатените заеми. Очаква се този брой да достигне върхови стойности в началото на 2010 година.

В Централна и Източна Европа броят на просрочените заеми ще нарасне с 5-10 процента, в Прибалтика - с 15-25 процента. В Югоизточна Европа, включително България - с 15-20 процента, а в Украйна - 40-45 процента. Тази прогноза е подобрена - преди няколко месеца се смяташе, че броят на неплатените заеми в България ще достигне 30-40 процента. Нарасналите загуби на банките пораждат нови опасения, а именно, че някои от западноевропейските банки, опериращи в региона, може да се откажат от ангажиментите си там.

Перспективите за растеж и възстановяване в Източна Европа ще останат несигурни през следващите няколко години, смятат анализаторите. При това отделните държави ще се възстановяват с различни темпове. Регионът ще се възстанови по-бавно от другите развиващи се региони в света. Голямата задлъжнялост на частния сектор е един от проблемите, както и зависимостта от общото възстановяване на световните пазари за износ.

Полша и Чехия се възстановяват по-бързо от всички други, като Полша според RGE Monitor вече не е в рецесия. Нейната икономика и икономиката на Чехия са стабилни и добре изолирани от възможни бъдещи сътресения, казват анализаторите. По-бавно се съвземат Унгария, Румъния, Словакия и Словения, като Словакия и Словения страдат от силното евро, но пък ще се ползват от ниските лихви в еврозоната и от по-лесния достъп до финансиране.

Най-слаби са шансовете за възстановяване на трите държави в Прибалтика и България, това е оценката на RGE Monitor. Техните перспективи са най-лоши. Една от причините е валутният обмен, който ги прави неконкурентоспособни.

И накрая - лошата икономическа ситуация все пак не е завинаги. През втората половина на 2010 година всички държави в Източна Европа ще усетят подобрение на икономическия климат. Темповете на растеж обаче за дълго време няма да се върнат към нивата си от преди кризата, а постепенното излизане от кризата ще трае вероятно над две години.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Салат Ракийкин
  Като си спомним само какви щети нанесоха Управниците от кабинетите Саксофонски и Станишка ,какви неизгодни договори и нарочни поправки на вече договорени доставки,лошо ми става шъ знайш
 2. 2) Anonymous
  като си помисля какви колосални поражения донесе демокрацията на света ,българското бледнее.като си помисля пък какви ли поражения ще донесат сегашните дилетанти лошо ми става .като си представя пък какви поражения са такива като прежде говорившия ми става ясно че никога нищо добро не ни чака докато не си отидат такива като автора на статията и държавата му.но спете спокойно деца капитализмът си отива.идва такъв тоталитаризъм какъвто не сте и сънували,да му мислят демократите
 3. 3) чичата
  да бяха само дилетанти
 4. 4) Киров Б
  На този голям анализатор май ще трябва да му се подари географски атлас и да му се посочи къде е България. Не съм се задълбочил, но едва ли Латвия е най-сериозния ни икономически партньор та да се кахърим за стабелността на валутата й.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com