Енергийните еничари

Снимка: експертру

Бел. ред.: В e-vestnik многократно сме пускали материали, доказващи, че т. нар. руски енергийни проекти като АЕЦ „Белене“ са финансово неизгодни или поне недоказано ефективни за България. И по израза на руския посланик у нас АЕЦ „Белене“ е „троянският кон на Русия в ЕС“. Пускали сме мнения и за газопровода „Южен поток“, че е обвързващ, а не дава енергийна независимост на страната (тоест – зависими сме от руския газ, дай да зависим още веднъж от него, с още един газопровод). Или за екологичните проблеми и съмнителната полза от петролопровода


„Бургас – Александруполис“. Но при новото правителство настана каша с тия проекти и въпреки многото шум, не се знае какво ще стане с тях. Нито да ги спреш, нито да ги строиш. Проблемът е, че се промени медийната конюнктура. Ако по-рано в медиите не се чуваха мнения против тия проекти, сега не се чуват в тяхна защита. Което само доказва неадекватността на българските медии. Затова e-vestnik пуска едно мнение за руските енергийни проекти, с което не е съгласен, но в интерес на плурализма такова трябва да се чуе все пак.

Оня ден Белград и Москва подписаха споразумения за сръбския участък на газопровода „Южен поток“ и хранилището „Банатски двор“. А по оня ден – Турция пусна Москва да прави проучвания за строежа на „Южен поток” в свои териториални води. И още няколко енергийни споразумения са в ход, сякаш с една  цел – тръбата да заобиколи възможно най-отдалеч България.

Защото – както писа руският „Комерсант” – „терзанията на България за тия 300 км тръби от „Бургас-Александруполис” може да побъркат всеки”. В тази връзка сън не ни лови какво точно прави българският министър Трайчо Трайков на срещите си с официална Москва в четвъртък. Но пък каквото и да прави, напълно си го заслужи. И той, и преките му началници. Които от мига, в който заеха най-висшите постове в държавата, сложиха всички съвместни енергийни проекти с Русия на трупчета с такава олелия, че участниците с по-крехка нервна система се разбягаха. Шокирани и омерзени. Шокирани, че един едър бизнес може да стане обект на политически рекет пред очите на цялата  международна общественост. И омерзени – че са тръгнали да правят съвместни с европейска България, а ги оплюват като руски мекерета някакви си български мекерета.

„Притесняваме се с руски пари, с руски строители да строим АЕЦ Белене.” В популярните представи на притеснителните ни управници Втора атомна трябва да стане европейски проект. Каквото и да означава това. Защото „Белене” по замисъла си и по проектна документация е не просто европейски, но и международен проект. Основните играчи са с чист европейски произход –  немския концерн RWE, френската „Арева“, „Сименс“, американската „Парсънс”… Тези фирми ли са „троянските коне на Русия в ЕС”?

Премиерът каза, че се притеснява от руската рубла и взе, че застреля Цветанка Ризова с изречението : „Саркози даже ме попита защо не сме го търсили до момента”. Пусто Цветанка не се усети да развие картинката: Бойко Борисов срича френски разговорник, облегнат на приятелското рамо на френския президент: Sarko, donne moi un peux d’argent pour Belene. Може би тази визия  е твърде ексцентрична дори за обръгналите на какво ли не български журналисти, които напоследък така са изплезили езици, че нашият премиер просто няма къде да стъпи вече…

Но каквато и да каже Бойко, истината е, че стои симпатично. Някак секси. Викаш си – абе, не е много в час, ама я го гледай как стои до Сарко във Версай. Като четирикрилен гардероб. Изправил се в цял ръст срещу един Путин и иска да извоюва българският национален интерес от великата руска мечка.

Мъж е наистина, но вече започна да се налага усещането, че а български министър си отвори устата по телевизора, а сме се разделили с поредния милиард очаквани приходи. Така че финансовият министър Симеон Дянков може да ни спести разходи, ако просто  – и той и Трайчо – вземат да затраят малко.

С нескопосаното си противодействие на руските енергийни интереси, не един български министър влезе в незавидната роля на енергиен еничар по отношение на националния ни интерес. Който не предвижда България да бъде заобикаляна като турско гробище от газовите тръби към Европа. Защото спогодбите на Русия с Турция и Сърбия ни изолират по непростим начин от основни парични потоци в полза на нашите съседи. А в условията на глобална криза да сложиш проект като АЕЦ „Белене”, „Южен поток” и дори спорния „Бургас – Александруполис” на трупчета, може да бъде определен и като недалновидност, но и като предателство към националните ни интереси.

Кранове демонтират съоръжения от стария строеж на АЕЦ „Белене“. Снимка: Булфото

Защото парите за здравеопазване към днешна дата не стигат с над 100 млн. лв., а след година недостигът ще е над половин милиард. Откъде ще ги вземат тия пари. Франция да не е на Луната. И там има финансови проблеми, как си ги представя премиерът френските милиарди да потекат към „Белене” току-така? Като е толкова на ти с френския, що не попита Саркози и на каква цена ще се порадваме на френската инвестиция. Понеже на нас ни е бедна фантазията.

Исторически погледнато за България е било винаги ужасно трудно да се намеси в голямата енергийна игра като капитализира геостратегическото си положение сама. Винаги е имала нужда от някой Голям брат да я сложи на подобаващо място. Просто защото е малка страна, с твърде ограничени ресурси и е обречена да бъде сателит на нечии интереси. Затова нашите държавници изглеждат винаги и без изключение нелепо на подобни преговори. Като изгладнели хлапета, помъкнали твърде голям черпак към казана на големите батковци.

Сега имахме пръв и единствен шанс да се идентифицираме в голямата енергийна игра като отделен субект. И сме на път да го проиграем! Заради голямата уста на глутница кучета по високите етажи на властта. Които са зяпнали към господарите си с изплезени езици. Точат лиги по земята и си чакат комата. Ще останат изненадани, ако разберат, че и могъщите им господари чак такава преданост не ги радва. Защото те искат да използват България и националния й интерес, за да притискат официална Москва. А не да я отегчават до смърт, за Бога!

Глутницата кучета успяха да направят невъзможното на пръв поглед – тръбите да ни заобиколят, немския концерн RWE да се откажеот АЕЦ „Белене”, Русия да прегрупира партньорите си без нас. Нашите не спират да джафкат и да губят милиарди.В името на нескопосания каламбур да не са троянския кон на Русия в ЕС.

Зад тази недомислица стоят всъщност една купчина пари. Парите на онези, които имат интерес да се развива – примерно – румънската ядрена енергетика. Или проектът „Белене” да тръгне отново, но с други инвеститори. От тези пари чакат и  наградата си българските енергийни еничари.  Да обвиниш немците, че са участвали в разхищението на 1 млрд. лв в подготвителните работи около „Белене” е заколване на златна кокошка, неслучвало се досега в най-новата ни история.

Да говориш за руските инвестиции така, сякаш рублите нямат валутен еквивалент  се изисква – вероятно – много специализирано финансово образование. Можем само да се дивим къде българските енергийни еничари са го получили.

Дали всички, вторачили се в АЕЦ „Белене” като изгладнял хъш  в козлодуйския бряг, си дават сметка, че заобикалящите ни тръби всъщност превръщат втората атомна в единствената възможност – не за енергийна независимост вече – а за обезпеченост с някакви предивидими постъпления на средства от енергетиката през следващите  50 години?

–––––
Виж още материали в e-vestnik по темата:

За АЕЦ „Белене“

Как АЕЦ „Белене” от „европейски“ стана руски проект и ще струва 8 млрд. евро

АЕЦ „Белене” като магистрала „Тракия”

АЕЦ „Белене“ и енергийната сигурност на ЕС


Георги Касчиев: И без „Белене“ ще има излишък на ток, кризата ще спре проекта


С АЕЦ “Белене” не всичко е супер, както твърдят вестниците



За газопровода „Южен поток“

Спасителният избор на България – „Набуко“ с предимство пред „Южен поток“

Без енергийна зависимост от Русия – ново Възраждане за България

В. „Комерсант“: „Голям член“ за България (а не голям шлем)

Защо българските вестници манипулират какво точно подписа България с Путин?

„Газпром“ разединява Европа с нов газопровод

За петролопровода „Бургас – Александруполис“

Накъде ще текат доларите по тръбата край Бургас и какви ще са последствията

Валентин Кънев: Петролопроводът “Бургас – Александруполис” може да остане празен

.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.