www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 27 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

22 април - Ден на Земята, каквато си я направи човек

Тиражът на библията или ''Хари Потър'' изсича цели джунгли. Стават ли хората по-добри?
Тиражът на библията или ''Хари Потър'' изсича цели джунгли. Стават ли хората по-добри?

22 Април 2007

 

earth.jpgНякои казват, че човечеството е само безобидна алергия, от която Земята ще се излекува още първите дни след самоизтребването на неблагодарния човешки вид. Според други, хората са като ракови клетки за Земята, защото превръщат всички различни клетки в себеподобни, като по този начин унищожават организма, от който живеят.

Всички митологии имат богиня на Земята. От нея са зависели реколтата и оцеляването на рода. Въпреки много по-природосъобразния си начин на живот, предците на съвременната цивилизация са искали предсмъртно прошка от Земята.

Днес връзката на човека с природата се осъзнава само в кратките моменти на почивка от лудешкия филм, който хората сами са си създадали и наричат съвремие. В планината, край морето или в намаляващите зелени кътчета на планетата, човек се сеща, че е престанал да бъде естествен и търси пътя назад, и усеща конфликта. Но тук, в ежедневието, състезанието продължава. Връзката от хората към земята е прекъсната.

Като най-неблагодарни деца, те взимат и използват всичко, което тя дава. Всяка сутрин човекът от т. нар. цивилизован свят влиза в банята и не мисли, докато пуска душа, че струйките вода, са част от овладяната стихия на Майката Земя. Водата е вкарана в тръби, пречистена, затоплена и направена да пада върху главата му на малки капчици. И ако това благо, с което цивилизованият човек е свикнал, се разпростре върху цялото население на планетата, дори само върху всички китайци, водните ресурси ще свършат. Да, няма достатъчно за всички. Същото е и с петрола, металите и т. н. Ако всички на Земята поискат да живеят по същия разточителен начин както европееца или жителя на САЩ, ресурсите на планетата ще гръмнат.
Разглезени, повърхностни и самодоволни, децата на Земята се възползват най-разхитително от благата й, а нито им се наслаждават достатъчно, нито се грижат да ги запазят за бъдещето. От луксозния автомобил с кожен салон, до маската за лице, кремовете и тоалетните млека с извлеци от малки розови листенца, парфюми, които ухаят на цветя, дрехи, обувки, палта, направени от кожи и влакна от животни и растения. Компютър, телевизор, електричество, самолет, радио, Интернет, телефон. Тиражът на „Хари Потър” изсича цели джунги, авторката му дава част от печалбите си за засаждане на горички. Съвременните опити на хората да живеят в синхрон с природата са смешни.

Земята не е само тяхна. Тя е дом на безброй живи същества. Само хората я тровят с газове, отнемат природните й богатства, заграждат я на парцели и я продават на квадратен метър като своя собственост. А Земята я има милиони години преди нейното гениално, но безотговорно дете - човекът.

Вероятно връзката между Земята и човека е прекъсната, когато той е открил въображението си. Онзи паралелен и неземен свят на илюзиите. В някакъв момент човекът е открил, че може да си измисля и достроява света с фантазията си. И малките, голи човеци с тънка кожа, успяват да се измъкнат от гори и джунгли и да превърнат синята планета в Земя на хората. Да построят пътища, да създадат автомобили, в които пътуват на топло, далече от насекоми, мечки и отровни змии. Да се облекат в дрехи и съоръжат с компютри. Те едва ли са по-красиви от природата, но за човека те са огради, черупки и крепости. Вместо синхрон, той си е създал своя изолатор от природата. Чрез който доминира над всичко природно.

Всичко, което човек има извън природата, е продукт на въображението му. Но то не е съобразено с естествения живот и ритъм на Земята. Инстинктът на човека за оцеляването, който е в основата на всяко живо същество, е мутирал. Днес той няма над какво повече да доминира в природата. Единственото предизвикателство остана доминирането и владеенето на хора.

Може би зелената енергия, рециклирането на отпадъците, екологичните организации, протоколът от Киото и резерватите не са лоша идея, но всекидневното осъзнаване на собственото поведение към природата е истинската първа крачка към сближаването и грижата за Земята, от която зависи да ги има хората.

http://gorichka.bg/

www.zazemiata.org

http://zine.edno.bg/dl/57/zelen_joker.pdf
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) Anonymous
    Верно си е... във поти всяка религия има богиня на земята... Аз твърдо поддържам идеята, че ние сме като ракови клетки за земята!!!
  2. 2) ЯНИ
    Еми след няколко год ако хората продължават да замърсяват ще трябва да се местим на друга планета дано не се случи пази боже


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com