www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Д-р Сотир Марчев: Не е доказано, че виното е полезно. Добър алкохол няма

2 Ноември 2009

 

Д-р Сотир Марчев. Снимка: авторката

Д-р Сотир Марчев е началник на Кардиологичното отделение в “Пета градска болница“ в София. Завършил е английската гимназия със златен медал и медицина с отличен успех. Първата му специалност е „вътрешни болести“, а втората „кардиология“. През 2008 година д-р Марчев завършва магистратура по “бизнес администрация и здравен мениджмънт” в УНСС. Специализирал е във Виена към Европейското кардиологично дружество и в Университетска болница в Осака, Япония. Регистира първата медицинска интернет-страница в България и има над 70 научни публикации и 9 книги в областта на кардиологията, вътрешните болести и общата медицина.

- Как употребата на алкохол влияе на сърцето?

- Хората като прочетат статията, трябва да са радостни, доволни, щастливи и успокоени. А истината за алкохола е по-лоша от тази, която се пише и нямаме никакъв шанс да успокоим онези, които си пият, да продължават да си пият.

Има много доказателства за вредата на алкохола и малки ползи от него. Една от малките ползи е, че той е антидепресант. Няколко неща могат да те разтоварят от стреса и това са религията, алкохола и определени хапчета. Освен това хората са на мнение, че като не могат да направят нищо за продължителността на живота, трябва да мислят за ширината и дълбочината му. Някои преценяват, че с алкохол животът им е по-хубав, отколкото без него. Това са хубавите страни.

От лошите страни на първо място е тази, че алкохолът е канцерогенен. Той причинява рак – това е истината. Алкохолът причинява рак на всичко, до което се допре. Като почнеш от устата, хранопровода, стомаха, червата. Причинява рак даже и на органите, до които не се допира, но достига до тях, разтворен в кръвта – черния дроб, млечните жлези при жените и др. Това са му недостатъците.

Плюсовете му са основно за производителите. Алкохолът е високодоходен, свръхпечеливш бизнес. Всички производители силно го харесват, поради високите доходи. Държавите, които слагат висок акциз върху него, също са доволни, защото това е начин да се пълни държавната хазна.

- Защо се твърди, че алкохолът е полезен за сърцето в малки дози?

- Този въпрос ме подсеща за един виц. Прибира се един мъж вкъщи и казва: „Жено, писна ми цял ден да пия лекарства. Първо пих уиски за разширяване на коронарните съдове на сърцето. След това пих червено вино срещу атеросклероза на аортата. После пих бира за промиване на бъбреците. Аман от тия лекарства – сипи една гроздова”.

Когато печелиш от един бизнес милиарди, винаги може да заделиш няколкостотин милиона долара за реклама колко е полезно това, което произвеждаш. Още Гьобелс е казал, че една лъжа, като я повториш 100 пъти, става истина. Така стоят нещата и с полезните ефекти на алкохола.
Може да се каже, че няма убедителни доказателства ниските дози алкохол да увреждат сърцето. Но проучванията не са много достоверни. Как ги правят – взимат например един район във Франция. Там има бедняци, които я карат на автопилот, просейки по улиците. Тази група се сравнява със състоятелни мъже от същия район, които живеят добре, хапват и пийват по чаша вино. Ако направим анализ кой колко е живял, ще установим, че бедняците, които не пият, мрат много повече, отколкото състоятелния човек с доходи, с къща, семейство, който, освен всичко останало, си позволява и чаша вино. Когато направиш такъв анализ, можеш да докажеш всичко.

В медицината се признава за доказателство, че нещо е полезно, когато сме го проверили по следния начин - взимаме две групи хора и им даваме хапчета, напълно еднакви на външен вид и на вкус, но едното съдържа предполагаемата полезна съставка, а другото – не (т. нар. плацебо). Накрая сравняваме продължителността на живота в единия и в другия случай. Такова нещо за алкохола не е правено, освен с екстракти от червеното вино. На една група хора са давани хапчета, съдържащи всичко останало от червеното вино, без алкохола, а на друга - плацебо и е доказано, че първите хапчета спрямо плацебо не променят нищо.

Д-р Сотир Марчев. Снимка: авторката

- Тоест, здравето не се повлиява добре от червеното вино и то не увеличава продължителността на живота?

- Червеното вино най-много води в рекламите и затова е напред с материала. Вложили са хората пари в реклама и печелят. За убедителни доказателства, че червеното вино е по-добър алкохол от другите, е смешно да се говори. Казахме – добър алкохол няма.

Но това е голям бизнес със свръхпечалби и ние с теб нямаме шанс да преборим многомилиардната индустрия. Американската държава е доказала със сухия режим, че и тя също не може да се пребори. И Хан Крум не е успял, въпреки че е рязал глави, ръце, изкоренявал е лозя… Известно е, че когато византийците превзели Плиска, те се напили от виното, което намерили в бъчвите в града. Дори ислямът има слаби успехи. Така че, ние също не се очертава да се преборим.

Какво е заключението? Ако можете да правите бизнес с алкохол, правете го – той ще е печеливш, човечеството винаги ще пие. Ако можете да вземете акции от алкохолни заводи – взимайте, има печалба от тази вечна човешка слабост. Ако не ви е приятно да пиете, не почвайте. Ако пиете много, намалете го. Ако пиете някакви малки количества и те ви доставят удоволствие – защо животът да е с едно удоволствие по-малко?

- Има ли някаква безопасна норма?

- Официалната норма е, че на мъжете се разрешават до две питиета, а на жените – до едно питие дневно. Разликата в половете идва оттам, че всички вещества, включително и алкохолът, действат на килограм телесно тегло. Едно и също количество алкохол, изпито от мъжа, на килограм телесно тегло се пада по-малко, отколкото същото количество, изпито от по-дребна жена. Втората причина е ракът на гърдата, който също се провокира от алкохола, тоест, при мъжете има един риск по-малко.

- Това за какъв алкохол се отнася - вино, ракия, бира, уиски?

- Не се конкретизира какво ще е питието.

- А какво е количеството на едно питие – 50 грама, 100 грама?

- И това не се уточнява, защото не говорим за стриктни норми, получени чрез изчисления, а само за приблизителна, прагматична ориентация. (Б. р. - Според норми, приети от Световната здравна организация преди години, за неувреждащо пиене се смятаха дози до 40 мл чист алкохол на ден, не повече от 5 дни в седмицата, а задължително е двата дни без алкохол да са поредни. Но нормата е специфична според теглото на човек)

- Как влияе алкохолът върху сърцето на хората, които пият повече от две питиета дневно?

- Може да причини алкохолна кардиомиопатия (болест на сърцето). На тези, които имат сърдечна недостатъчност (сърцето им не може да се съкращава добре), им забраняваме алкохола напълно. Проблемът е, че няма линейна връзка - човек може да употребява нормални количества алкохол и това да му причинява кардиомиопатия, а друг може да пие огромни количества алкохол и да няма такъв проблем. Тоест, реакцията е индивидуална. Както един изгаря лесно от слънце, а друг - трудно, сърцето на един е по-податливо на увреждащото действие на алкохола, а на друг – по-малко.

Алкохолът със сигурност е отрова. В медицината ние го използваме, когато трябва да се унищожи нещо из тялото. Това се нарича алкохолна аблация - убиване на клетки чрез инжектиране на алкохол в тях.

- Вие лично какво пиете?

- Алкохолът е част от социалния начин на живот – да се чукнеш с близки и приятели, да си честитите празника. При избора си на алкохола лично аз се водя от следното правило - колкото е по-прозрачен, толкова е по-безвреден. От примесите, които дават цвят, или те боли глава, или ти тежи на стомаха. Установил съм, че шансът на сутринта нещо да ме боли или да ми тежи е най-малък, когато съм пил възможно най-прозрачните алкохоли. Затова, ако е вино - предпочитам бялото, в останалите случаи гледам да е възможно най-прозрачно. В историята на медицината има един случай в Квебек, Канада, където огромен брой хора са получили кардиомиопатия (заболяване на сърцето). Впоследствие е станало ясно, че местните пивовари са използвали кобалт за стабилизиране на бирата. Човек, пиейки непознат алкохол, рискува да поеме и други химически съставки, които също могат да увредят здравето. С две думи, от казаното дотук читателите няма да останат радостни и накрая само ще ни псуват. Но то открай време е доказано, че като си говориш истината, най-много да си навлечеш неприятности.

Виж още по темата - Д-р Александър Ангелов: Алкохолът вреди повече от наркотици, българите пият безпаметно
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  разумно заглавие
 2. 2) petrov
  Уважаеми читатели алкохолът е вреден !!! Всички бързо към аптеката да си купите червени,сини,лилави и оранжеви хапченца...да живее фармацията,долу казаните за ракия!
 3. 3) The Layman
  Въздухът също!!!Повечето от храните ,тоже!
 4. 4) Разбирачите...
  Безспорно е по-добре да има научни доказателства за ползата или вредата...Една от възможностите е чрез статистиката-огромното мнозинство от мюсюлманите и индийците не пият, но май не са колко по-здрави от "употребяващите". Подозирам, че ако се повтори опита с чая и кафето,резултатът ще е същият.
 5. 5) ha
  Човека е просто един параноик и му се привиждат разни работи - избирал алкохола по бистротата
 6. 6) BG
  Спомням си едно време на баба ми и преписваха едни сини хапчета за кръвно- Резерпин. Та за тях казаха, че били вредни и ги спряха.После казаха, че друго било вредно.Но за виното за пръв път чувам. То защото е вредно и французите го пият и на закуска, та там има най-малко инфаркти и сърдечно болни от населението. Тоя доктор явно е ПР на някоя фармацевтична компания.Едно е вярно от цялата тая работа- трябва да се пие с мярка. От липсата на мярка идва проблема.
 7. 7) Умерен пияч
  Д-р Сотир Марчев е един от най-свестните лекари в България. Не на последно място и заради чувството му за хумор, което в много случаи помага повече от всички лекарства. ("Светът е оцелял, защото се е смял"). Всичко казано от него е истина. И не го обвинявайте, че е ПР на някакви фирми. Това, че не можем да се откажем от алкохола е наш личен проблем. Ще цититрам още един голям лекар "За организма, всякакъв алкохол след гърлото е еднакъв и е отрова. За съжаление аз също пийвам по 2 чаши бяло вино вечер, като съзнавам, че с това не си ...още

 8. 8) Иван Арнаудов
  Напълно споделям мнението на #7 за д-р Марчев, тъй като съм му бил пациент и ми е помогнал много. А за любителите на конспиративните теории като #6, или добро, или нищо...
 9. 9) Ani
  Всичко е вредно! Въздухът е мръсен, а пък храната оцветена и наторена. Би било здравословно да си живеем на село с 10 кокошки, от които да ядем яйцата. Все пак някои отричат яденето на месо, и да си отглеждаме градинка. Ооо, неее, това пак е вредно, защото дъждът не знаем от къде идва. И с минерална вода да поливаме пак не може, защото е била в пластмасови бутилки, па и много минерално ще стане. С нищо не трябва да се прекалява и злоупотребява и трябва да живеем здравословно, доколкото ни е възможно! П.с и ...още

 10. 10) BG
  Чудя се и са мая на е-vestnik.Не ми е ясно как подбират статиите си и интервютата? В няколко поредни броя четем за класация и качество на бира и вина. А сега пък искат да ни откажат от умереното пиене. Няма да е зле скоро да ни представят мнение за ползата от някои лекарства и очистителни.
 11. 11) pro-anti
  много пъти съм чел, че чаша червено вино вечер не само не вреди, а дори помагало. Представям си, че производителите на вина са "помогнали" парично на изследователите за да стигнат до такива изводи с чисто комерсиални подбуди, но...защо пък става въпрос само за червено вино, а не бяло например, да не би и политика да има вкарана в тези изследвания:)
 12. 12) ,,,
  Виното направено от грозде не е алкохол.
 13. 13) Anonymous
  "алкохолна абулация" - правилно е алкохолна аблация.
 14. 14) Pesho Mastikata
  Докторе, че не си наясно с материята - това е видно от четири чаши разстояние: 1.Виното не е алкохол (въобще не ясно ти за кой алкохол говориш, би следвало да си учил органична химия) - във виното етиловият алкохол е 10 - 14%. Всеки статистик ще каже, че това не е значително и определящо присъствие... 2. Най-бистрата напитка е водката. Вярно е, че е най-чистата. Но не всяка. У нас най-чисти са на Сливен и Търговище. Интересно какво остава в устата ти от бялото вино след една яка пържола на скара с много лют пипер. Тогава наистина можем да си говорим за ...още

 15. 15) Беобахтер
  Много добро и полезно интервю. Д-р Сотир Марчев е просто болезнено откровен. Към казаното от него бих добавил само, че умерено пиещите просто трябва да пият грамотно т.е. да правят „пауза”, така че черният дроб да се възстанови от нанесените му поражения. Медицински факт е, че дори 30% да е останал здрав дроб, ако се направи алко-пауза, той може да регенерира. Практически съвет – след всеки по-сериозен запой не пийте поне две седмици, а яжте пресни плодове и зеленчуци - много!
 16. 16) ???
  Някой може ли грамотно да пресметне, на колко литра вино (или бутилки вино ) годишно се равнява употребата на 40 милилитра дневно чист алкохол, при среден процент на алкохол във вината от 13%.
 17. 17) до 16)???
  112,3 литра на година ако се пие всеки ден, а ако се пие само 5 от седемте дни в седмицата(както препоръчва доктора)-80,2 литра
 18. 18) ???
  Благодаря за бързия отговор. И аз така го пресметнах, но не бях сигурен дали така се смята. В тази статия http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=3503&sectionid=5&id=0001301 се твърди, че в България средната консумация на вино е 6 литра, .... ето и цитата "Средната годишна консумация на вино у нас (официално) е около 6 л на човек, което на практика поставя под съмнение разбирането за България като традиционна винена страна. За сравнение - в страни като Франция, Испания, Италия и Португалия консумацията е между 40 и 50 л. Дори в традиционно бирената Германия консумацията е над 20 л, а в спортуваща и въздържателска Америка - над 30 л." Излиза, ...още

 19. 19) az
  Алкохолът е полезен само за разтриване при настинка!
 20. 20) хамалин
  1)нискорисково пиене:до 40 грама чист алкохол дневно за мъжете,до 20 за жените2)рискова консумация:от 40-60 гр за мъжете и от 20 до 40 за жените чист алкохол на ден 3)оасна консумация:повече от 60 до 120 за мъжете и повече от 40 до 80 гр чист за жените 4)висока консумация:повече от 120 за мъжете и повече от 80 гр за жените на ден чист алкохол. 0,330 мл бира=13 гр;0,210 мл вино=16 гр;0,020 мл виски=7 гр(прави се разлика м/у % и градус).кардиомиопатия:около 1-2% от алкохолно зависимите развиват признаците (на български е симптоми) на сърдечна недостатъчност(на бг е инсуфициенция).проучванията показват,че при едно сърдечномускулно увреждане (на ...още

 21. 21) чичата
  док'r
 22. 22) въздържател
  Ех, докторе! Сигурно си е отвратил от цирози и алкохолни зависимости, та си забравил, че празник без питие не върви. Ни сватба, ни раждане, ни погребение, ни радост, ни скръб минават без чашка спиртно... Но кат' гледам приказките ти за бистрото, явно не си много наясно. Иди на www.rakiyata.com и потърси за ацеталдехид - от него те боли главата, а не от спирта.
 23. 23) ???
  Днес проверих в кварталния супер цените на литър водка Савой 9.77лв. при 37.5% алкокол и на ракия Ямбол, за литър 9.70 лв. при 40% алкохол. При Савой 1 градус е равен на 9,77:37,5 = 0.26 ст. за градус. А за Ямбол 9.70 :40 =24 ст за градус. В тази цена има акциз (не знам колко) и разходи да дестилация. И така литър вино би трябвало да струва в случая на Савой 13% х 0.26 лв за градус = 3.38х0.750 мл = 2.53 лв за литър ВИНО ОТ ГРОЗДЕ. А за Ямбол 13% х 0.24 ст = 3.12 за литър, ...още

 24. 24) ???
  Въпроса ми е към запознатите. Колко трябва да струва бутилка трапезно вино от грозде, при цена на грозето 0.40 ст за "Кеберне совиньон" например от района на Пловдив, в един квартален супермаркет някъде из страната?.
 25. 25) Anonymous
  човекът ти каза че алкохолът е отрова/ за да те отдалечи от самоунищожението е благородно да ти лепнат цена 200 лв на шише
 26. 26) ???
  Също така "никъде не е доказано, че пържолите са полезни. Добър холестирол няма". Но понеже и холестирола е "вреден" и за да те "спасят"?, редно е де ти лепнта 200 лв на пържла. Ми така де. Пържолите и въздуха нямали акциц. Срамота.
 27. 27) Н2О
  Да, ама не е доказано ,че е вредно. Така, че нека не връщолеви доктора недоказане работи. Всичко с мярка е полезно!!!Нека доктора да напише една статия за водата, че у нас се хлорира стотици пъти над нормата. Вино ако пие 1/3 от населението вода пият всички. Ама не се хваща за тази тема докторчето, защо ли?
 28. 28) До h20
  Доказано е че алкохола е вреден. Всеми умерена доза цианкалии.
 29. 29) До h20
  Щом като виното е вредно - недей да пиеш. Така на пазара ще се появат излишъци, цените на виното ще паднат и ще остане повече за нас пиещити вино. Хем повече, хем по-евтино. Обичам сладури като теб.
 30. 30) до 28
  Горният пост от 29 е до 28
 31. 31) Петимата тибетци « VEMIPLAST
  [...] В книгата си “ВИНОТО, традиция, култура, съвременност” ст.н.с. I ст. д-р Димитър Цаков по един недвусмислен начин показва приноса на червеното вино за здравето на човек, но се намират веднага капацитети като д-р Сотир Марчев за да опровергаят пак недвусмислено това. И за съжаление започвам да се питам – това продължение на конспирацията срещу  здравето  ли е, недоучване, невежество, или какво според вас???ю Но нека да спрем до тук. [...]
 32. 32) Петимата тибетци « VEMIPLAST
  [...] В книгата си “ВИНОТО, традиция, култура, съвременност” ст.н.с. I ст. д-р Димитър Цаков по един недвусмислен начин показва приноса на червеното вино за здравето на човек, но се намират веднага капацитети като д-р Сотир Марчев за да опровергаят пак недвусмислено този принос. И за съжаление започвам да се питам – това продължение на конспирацията срещу  здравето  ли е, недоучване, невежество, или какво според вас??? [...]
 33. 33) Петимата тибетци « VEMIPLAST
  [...] В книгата си “ВИНОТО, традиция, култура, съвременност” ст.н.с. I ст. д-р Димитър Цаков по един недвусмислен начин показва приноса на червеното вино за здравето на човек, но се намират веднага капацитети като д-р Сотир Марчев за да опровергаят пак недвусмислено този принос. И за съжаление започвам да се питам – това продължение на конспирацията срещу  здравето  ли е, недоучване, невежество,слугинаж на фармацевтичния бизнес ли е, или какво според вас??? [...]
 34. 34) Петимата тибетци « VEMIPLAST
  [...] В книгата си “ВИНОТО, традиция, култура, съвременност” ст.н.с. I ст. д-р Димитър Цаков по един недвусмислен начин показва приноса на червеното вино за здравето на човек, но се намират веднага капацитети като д-р Сотир Марчев за да опровергаят пак недвусмислено този принос. И за съжаление започвам да се питам – това продължение на конспирацията срещу  здравето  ли е, недоучване, невежество, слугинаж на фармацевтичния бизнес ли е, или какво според вас??? [...]
 35. 35) Петимата тибетци « VEMIPLAST
  [...] В книгата си “ВИНОТО, традиция, култура, съвременност” ст.н.с. I ст. д-р Димитър Цаков по един недвусмислен начин показва приноса на червеното вино за здравето на човек, базирайки се на собствени и световни проучвания в тази посока,  но се намират веднага капацитети като д-р Сотир Марчев за да опровергаят пак недвусмислено този принос. И за съжаление започвам да се питам – това продължение на конспирацията срещу  здравето  ли е, недоучване, невежество, слугинаж на фармацевтичния бизнес ли е, или какво според вас??? [...]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com