„Енира“ – българско вино от лозето на граф + фотогалерия

По-евтина серия „Енира“ за около 10 лв. бутилката. Снимка: Пешо Ройтерса

В цяла България почти обраха гроздето. Тази година – по-малко от друг път. Винпромите го изкупуват на по-ниски цени, лозарите са недоволни. Избите са претъпкани с вино, което не могат да продадат и някои въобще няма да правят вино.

Но има едно лозе, в което берат както всяка година, късно, до началото на ноември, и преработват цялото си грозде на вино. Винарната се казва “Беса валей”, намира се до пазарджишкото село Огняново и е кръстена на името на тракийското племе беси, живяло по тези места.

Виното на избата – “Енира” – още като се появи, веднага привлече вниманието на ценителите. За Коледа 2007 г. виното “Енира” беше класирано по средата на класацията “Топ 100 вина на света” на в. “Файненшъл таймс” от прочутата Джансис Робинсън – виненият наблюдател на вестника. Това е един от най-големите успехи за българско вино досега. Но… “Енира” е българско и западноевропейско вино едновременно.

Винарната е основана от граф Фон Найперг – една от най-старите благороднически фамилии в Европа, която се занимава с винопроизводство от около 600 години.

Двамата съдружници, собственици на винарната „Беса Валей“ – Карл Хайнц Хауптман (вляво) и граф Стефан Фон Найперг при откриването на избата 2005 г. Снимка: Снимка: „Беса Валей“

И преди да дойде в България граф Стефан Фон Найперг е известен винопроизводител. Той притежава 6 винарски изби (повечето от тях със замъци) в областта Сент Емийон – Бордо във Франция (виж тук – http://www.neipperg.com/). Във винарната “Беса валей” графът е съдружник с д-р Карл Хайнц Хауптман, известен банкер, бивш изпълнителен директор на “Мерил Линч” – Лондон и вицепрезидент на “Бенкърс тръст интернешънъл” – Лондон.

Когато избата беше открита официално през 2005 г., графът обясни, че са избирали мястото няколко години. Изглежда странно, но не и за познавачите. После дълго изкупували земята, дори на парчета по няколко декара от десетки местни наследници и роднини.

Който не разбира напълно термина тероар (б. а. – френска дума за почвено-климатичните дадености на лозето), трябва да дойде тук, за да го усети. Винарната е на 3000 дка площ, от които досега са засадени с лозя над 1500 дка. Намира се на южен–югоизточен склон на възвишение от специфичен варовиков камък. Почвеният слой има особени характеристики, заради които след внимателни проучвания основателите на избата са избрали мястото. Почвата е глинесто-песъчлива и глинесто-камениста, примесена с варовик. Варовитата скала e на неголяма дълбочина под почвения слой.

Работник разравя с ръка подбраните зърна, които отиват за ферментация. Снимка: Пешо Ройтерса

Работник разравя с ръка подбраните зърна, които отиват за ферментация. Снимка: Пешо РойтерсаБерачка реже гроздове в лозето. Снимка: Пешо РойтерсаРаботници в избата нагласят съд с грозде, за да го изсипят във ферментационните бетонни съдове. Снимка: Пешо РойтерсаЖени проверяват гроздовите зърна. Снимка: Пешо РойтерсаКасети с грозде в лозето. Те ще се транспортират само няколкостотин метра до избата. Снимка: Пешо РойтерсаЖени прочистват гроздовите зърна. Снимка: Пешо РойтерсаРаботник пълни съд с гроздови зърна. Снимка: Пешо РойтерсаСнимка: Пешо РойтерсаДвамата съдружници, собственици на винарната "Беса Валей" - Карл Хайнц Хауптман (вляво) и граф Стефан Фон Найперг при откриването на избата 2005 г. Снимка: Снимка: "Беса Валей"Технолог взима проби от виното. Снимка: Пешо РойтерсаВ избата. Снимка: Пешо РойтерсаКолонада към входа на избата във винарната "Беса Валей". Снимка: Иван БакаловТехнолог прелива вино в бъчвите. Снимка: Пешо Ройтерса"Енира" - резерва в бутилки "магнум" по 1,5 л. Снимка: Пешо РойтерсаСлед бъчвите виното отлежава и в бутилки в легнало положение. Снимка: Пешо РойтерсаПо-евтина серия "Енира" за около 10 лв. бутилката. Снимка: Пешо Ройтерса"Енира" - резерва. Снимка: Снимка: "Беса Валей"В избата. Снимка: "Беса Валей"Виното "Енира" - цена 20 лв. в "Метро", 23-24 лв. в магазините. Снимка: Снимка: "Беса Валей"

Слънцето тук грее повече. Ако в София вали и е студ, тук е слънчево. Дори на десетина километра встрани може да е облачно, а тук сякаш някой разгонва облаците. Лозята са от следните сортове: мерло (малко над 50% от насажденията), шираз (сира) – около 25%, петит вердо (12%) и каберне совиньон (10%)*. Виното “Енира” съдържа всички тези сортове, като всяка година процентното съдържание на един или друг сорт се различава малко. Но във всички случаи мерлото преобладава и съотношенията на сортовете във виното са близки до тези в лозето.

От всяка лоза се отглежда до 1 кг. грозде – тоест 1-2 грозда. Добивът е около 500 кг. от декар. Ограничаването на добива прави по-високо качеството на плода.
Както се вижда и от снимките, гроздето се бере ръчно и също така ръчно се отделя зърно по зърно на сортировъчни маси. Зърната не се пресоват, а се разпукват от тежестта си. Сокът ферментира в масивни бетонни съдове с дебели стени, но с неголям обем – по 10 тона (във винарството се използват и по-големи съдове). За по-незапознатите със занаята трябва да се направи една забележка – във винарството за ферментация се използват основно три вида съдове – дървени (бъчви, каци), стоманени и бетонни. Но в съвременното винарство става дума за специален полимер-бетон. Има спорове в кои от трите вида съдове става най-добро виното. Всеки метод има предимства.

Лозята и винарната, снимани от делтапланер. Снимка: „Беса валей“

Отлежаването е 9-16 месеца в бъчви от френски дъб. За да се получи “Енира”, вината от различните сортове се купажират с дълги дегустации. Продават се две разновидности – “Енира” и “Енира резерва”, като второто е отлежало повече в дъбовите бъчви.

Французинът Марк Дворкин от Бордо (известен европейски консултант по виното) е основна фигура в правенето на “Енира”. За него България е “новото Елдорадо за винопроизводство…“. Може би малко се изхвърля с тия думи, след като износът на българско вино на Запад упорито намалява в последните години, но…

Цената на бутилка “Енира” от последна реколта в момента е около 20 лв. в “Метро” и 23-24 лв. по магазините. Избата пусна и по-евтини сортови вина на цена около 10 лв. бутилката.

Прочутият в света на виното експерт Робърт Паркър през 2007 г. написа в сп. Wine Advocate: „Днес се натъкнах на Enira Reserva 2006. Изненадващо ароматно, класно вино – 70% „Мерло“, 10% „Сира“ и останалото „Пти вердо“ и „Каберне совиньон“. И ще бъде добре и реално продаваемо на забележителна цена от под $25.“ Беше възхитително.” Тази хвалба има особена стойност, защото досега Робърт Паркър се е изказвал остро критично за български вина.

Дали избата “Енира” ще бъде един добър пример за винарството в България? В последните години у нас изникнаха десетки изби, без ясна идея какво ще произвеждат и продават. Някой имал пари, имал малко лозя (ама къде – няма значение), купил още земя, посадил каберне, мерло, мавруд, купил и техника, построил изба. Намерил едно много способно момиче за технолог, завършило скоро пловдивския институт… А после?

Създаването на марка и вино от класа не е като да построиш хотелче на морето. Дано аджамиите, които нахлуха в тоя занаят, се поучат.

––––––
* Наименованията на някои сортове на български се срещат изписани по различен начин, което е тема на отделен разговор – сира или шираз и т. н. Тук сортът пти вердо е изписан като петит вердо, както го представят от винарната и го изписват в материалите си.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.