Идва ли краят на московския кмет Лужков? И на натрупаните милиарди…

Елена Батурина и Юрий Лужков. Снимка: кп.ру

Той нарича хомосексуалистите „сатанисти“, изпраща изтребители, които да разсейват облаците, за да има хубаво време на празниците, и нарежда на полицейските части за борба с безредиците да разпръсват демонстрациите срещу Кремъл. Като кмет Юрий Лужков управлява Москва с железен юмрук през последните 17 години.

Но срещу популисткия политик, на когото му остават само още две години от четвъртия мандат, се надига вълна от критики, които според някои може би са признак за началото на края на третия по могъщество политик в Русия. Лужков най-често е критикуван за това, че е използвал влиянието си, за да помогне на бизнес интересите на Елена Батурина – негова съпруга от 18 години и най-богатата жена в Русия.

Прокремълски настроеният ултранационалистически лидер Владимир Жириновски отправи публично безпрецедентна атака срещу Лужков миналата седмица, като го призова да подаде оставка от поста на ръководител на „най-мръсното и корумпирано местно правителство в историята на Русия, което е сцена на най-долните измамнически схеми“.

Жириновски също така обвини кмета, че е нагласил неотдавнашните местни избори в полза на прокремълска партия. В проведено наскоро проучване избирателите бяха попитани дали вярват „на слуховете, че Лужков е корумпиран и помага на бизнеса на своята съпруга“; 61 процента отговориха положително. Едва 1 процент отхвърлиха слуховете като „определено неверни“. Популярността на кмета падна до 36 процента, което е почти наполовина по-малко, отколкото през април.

„Кампанията срещу Лужков се води от прокремълски сили. Има нареждане той да не бъде оставян на мира, но ние няма да участваме в това“, каза Сергей Митрохин, лидер на либералната партия „Яблоко“, загубила всичките си депутати, което беше знак за властта на Кремъл над парламента. „Ние не искаме да се стига до неговото отстраняване, защото тогава те биха могли да назначат някой, който не е бил избран и който би направил каквото и да поиска от него Кремъл“, заяви той.

През септември видният опозиционен политик Борис Немцов публикува доклад, в който обвини градската управа, че е предоставила на строителната компания на Батурина – „Интеко“ – изгодни договори по същото време, когато нейният съпруг е бил начело на най-голямата строителна дейност в Москва от ерата на Сталин. Критиците обвиняват Лужков, че е позволил на градската управа да събори стотици исторически сгради, за да направи място за шикозни строителни проекти.

„Ние имаме неопровержимо доказателство, че Лужков е облагодетелствал „Интеко“, като е подписал разрешителни за търговско развитие, превръщайки Батурина в най-богатата жена в Русия“, твърди Немцов. Друг член на намиращата се под натиск руска опозиция – Леонид Гозман – публично призова Лужков да бъде държан отговорен за ширещата се корупция в Москва.

46-годишната Батурина и 73-годишният Лужков категорично отхвърлят всички обвинения и водят дела срещу Немцов и Гозман. Лужков определи доклада на Немцов като „пълен с лъжи“. Кметът заяви, че е завеждал по около 10 съдебни иска на година през последните 17 години. Много от тях са били свързани с твърдения за бизнес успеха на съпругата му. „Това са впечатляващи цифри“, каза той.

Батурина, която се издигна от работничка в завод до единствената жена в Русия, притежаваща състояние от милиарди долари, и която според списание „Форбс“ има след финансовата криза богатство от 550 милиона британски лири, отхвърля твърденията, че дължи възхода си на Лужков. Някои руски експерти смятат, че в действителност състоянието й превишава преценката на „Форбс“.

Срещу репутацията на първата двойка на Москва беше отправен и друг удар, дело на един от някогашните най-големи строителни и петролни магнати в града – Шалва Чигирински, който неотдавна заяви в документи, предадени на Висшия съд в Лондон, че Батурина тайно притежавала дял в петролна компания. Чигирински твърди, че през 1999 г. е станал съдружник на Батурина, защото „никакви големи проекти не могат да бъдат прокарани в града без нейна подкрепа“. Според Батурина твърдението за съдружничество с Чигирински в петролна компания е „не само неправилно, но е противоположно на истината“.

Някои вътрешни хора в Москва казват, че кампанията срещу Лужков започнала, след като министър-председателят Владимир Путин закрил голям борсов пазар по подозрение, че там се продават контрабандни стоки. Черкизовският пазар беше собственост на близкия приятел на Лужков Талман Исмаилов, за когото се смята, че е разгневил Путин, като е похарчил 40 милиона британски лири за екстравагантно празненство по случай откриването на нов хотел в турски курорт.

Въпреки икономическата криза Исмаилов осигури 120 кг хайвер от белуга и плати на Парис Хилтън, Шарън Стоун и Ричард Гиър да присъстват на празненството по откриването на „Мардан палас“, който се гордее с 560 стаи и басейн от 20 000 квадратни метра и чието построяване е струвало 1 милиард британски лири. Някои изтълкуваха последвалите проблеми за Исмаилов като предупредителен изстрел за Лужков, който също присъства на празненството.

„По мое мнение ставаме свидетели на началото на края на дългото властване на Лужков. Или ще поискат от него да се оттегли, преди да е изтекъл мандатът му, или ще му кажат да не се кандидатира отново“, заяви бивш сътрудник от Кремъл, който познава кмета. „И в двата случая Кремъл започва да се оглежда за някой, който да заеме един от най-доходоносните и влиятелни постове в Русия“, каза той.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.