www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Докладът "Голдстоун" за Газа разделя Европейския съюз

12 Ноември 2009

 

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

От 27 страни членки на ЕС пет (Малта, Ирландия, Португалия, Словения и Кипър) гласуваха на 5 ноември в Ню Йорк в подкрепа на резолюцията на Общото събрание на ООН, одобряваща доклада “Голдстоун” за конфликта между Израел и Хамас в Газа. Европейският съюз гласува доста разпиляно - освен петте гласа “за” имаше седем “против” и 15 въздържали се, сред които Франция и Великобритания.

Докладът, изготвен от група експерти под ръководството на южноафриканския съдия Ричард Голдстоун, обвини Израел и палестинците във “военни престъпления” и “възможни престъпления срещу човечеството” при израелската военна операция срещу Хамас в Газа през декември 2008 - януари 2009 г., предприета в отговор на честия палестински ракетен обстрел на израелски градове.

Общото събрание на ООН, което включва 192-ма членове, прие резолюцията, внесена от арабските и необвързаните страни, със 114 гласа, срещу 18 “против” и 44 въздържали се. Шестнайсет държави не участваха в гласуването. Резолюцията на Общото събрание, която е с незадължителен характер, “одобрява” доклада на комисията “Голдстоун” и изисква от Израел и палестинците до три месеца да започнат “независими, надеждни и съобразени с международните критерии” разследвания на “тежките нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека, за които информира докладът”.

Тя предвижда до три месеца Събранието да докладва върху напредъка при прилагането на резолюцията, с възможност за “отнасяне и до други подходящи органи на ООН като Съвета за сигурност”. Германия, Италия, Холандия, Полша, Унгария, Чехия и Словакия гласуваха срещу резолюцията, докато Австрия, Великобритания, Франция, България, Хърватия, Латвия, Швеция, Румъния, Гърция, Белгия, Естония, Литва, Финландия, Люксембург и Испания се въздържаха.

На 5 ноември Израел, подел широка дипломатическа кампания против доклада “Голдстоун”, отхвърли резолюцията на Общото събрание с аргумента, че тя е “напълно откъсната от действителността, с която се сблъсква Израел на място”, както посочва израелското външно министерство. Въпреки огромното мнозинство, подкрепило резолюцията, Израел смята, че разполага с подкрепата на “моралното мнозинство”. Външното министерство изразява задоволство от “големия брой страни, гласували “против” или “въздържал се”", което според него доказва, “че резолюцията не разполага с подкрепата на моралното мнозинство”. САЩ гласуваха “против”, Русия се въздържа, а Китай подкрепи резолюцията.

Европейците възразяват срещу това, че резолюцията “одобрява” доклада “Голдстоун”, в който според тях е нарушен баланса в ущърб на Израел. “Израел, като всяка друга демократична страна, има право на самоотбрана и, както свидетелстват и събитията от последните дни, ще продължава да защитава живота на гражданите си от заплахата на международния тероризъм”, изтъква в изявление външното министерство. Изявлението намеква за “стотиците тонове оръжие”, идващи според Израел от Иран и предназначени за ливанското шиитско движение Хизбула, заловени от израелските военноморски сили на 4 ноември на кораб в източната част на Средиземно море.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) Salat Rakiykin
    Добре е ,че ООН, се съживява и изпраща сериозни "ИНДИКАЦИИ", чевече трябва да се правят крачки за споразумяване и решаване на НАТРУПАНИТЕ ПРОБЛЕМИ МЕЖДУ ПАЛЕСТИНСКАТА АВТОНОМИЯ И ЕВРЕЙСКАТА ДЪРЖАВА.
  2. 2) Иво
    Изнесените истини в доклада "Голдстоун" за извършените от израелската армия военнопрестъпления в Газа, засегнаха много ционистите в Израел и техните приятели в САЩ и по света! Истината боли! Жалко е че заради подкрепаната на САЩ към Израел в ООН, все още не могат да се наложат никакви санкции и наказания на евреиската държава за техните престъпления спрямо палестинския народ!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com