www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 26 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Фалшива новина отприщва Нежната революция от 1989 г.

19 Ноември 2009

 

Ноември 1989 г. в Прага. Снимка: дисклоузтв

Ден след жестокото смазване на студентска демонстрация от комунистическата полиция на 17 ноември 1989 г. в Прага, разпространила се мълниеносно лъжлива информация за убит студент отприщва Нежната революция. Забранявах на дъщеря си да ходи на демонстрации, много се страхувах. После обаче чух, че полицията убила един студент - Мартин Шмид - и веднага й казах: “Върви”, спомня си пенсионерката Анна Милотова. Седмица след падането на Берлинската стена, полицейската жестокост над студентите внезапно предизвика много по-масови демонстрации. Дисидентите бяха демонизани в очите на мнозина, студентите обаче бяха смятани за невинни, което също допринесе за мобилизирането на много хора, разказва режисьорката Наташа Дудински, която през 1989 г. следвала.

Двадесет години по-късно информацията за смъртта на студента остава обвита в мистерия. Дали тя не е дело на митоман? Или пък става дума за заговор, чиито автори са изгубили контрол над ситуацията? Като много от другарите си, тогавашният студент по математика Мартин Шмид със сигурност е участвал в шествието на 17 ноември. Той обаче си тръгнал преди да се развихри полицейското насилие. На 18 ноември, събота, жена, която Шмид никога не бил срещал, казва пред група дисиденти около Петр Ул, шеф на нелегална осведомителна агенция, че неин приятел - Мартин Шмид, е бил убит от полицията.

“Бяхме убедени, че това е истина”, казва бившият политически затворник Ул, който съвестно разпространява новината за чуждестранните радиостанции “Свободна Европа” и “Гласът на Америка”, слушани тогава от милиони чехи и словаци. В неделя, 19 ноември за предполагаемия убит студент говорят всички. “Ян Палах 1969-та - Мартин Шмид 1989-та”, скандира тълпата, събрала се спонтанно на Вацлавския площад. Същия ден комунистическата телевизия кара Мартин Шмид да опровергае информацията. Събития обаче вече са набрали ход.

Вечерта дисидентът Вацлав Хавел и съмишлениците му учредяват движението “Граждански форум”, което оглавява революцията, довела до създаване на “правителство на националното съгласие” (на 10 декември). На 29 декември 1989 г. Хавел е избран за президент. Преди да изгубят властта, комунистите осъждат Ул на едноседмичен затвор “за разпространяване на лъжлива информация”.

Историята ми изигра странен номер. Колелото се завъртя и аз можех единствено да му помагам, пише на интернет-сайта си математикът и музикант Мартин Шмид. Човекът, оказал се неволно в центъра на събитията, от години отказва да говори пред медиите. “Журналистите ми задаваха все едни и същи въпроси”, обяснява той пред Франс прес.

По онова време се появяват куп хипотези за това откъде е тръгнала лъжливата информация. За някои “операцията” е организирана от група служители на Държавна сигурност (StB) - привърженици на Михаил Горбачов, с надеждата да предизвикат недоволството на хората и да свалят старата комунистическа гвардия в полза на реформаторите. Според друга хипотеза лъжливата новина имала за цел обратното - обвиняването на дисидентите в лъжа, за да бъдат те хвърлени в затвора и да им се попречи да организират прояви по повод Деня на правата на човека. Дори демонстрацията на 17 ноември да я нямаше, нашата революция пак щеше да възтържествува, било то дни или седмици по-късно, твърди Ул.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) SK
  Дори демонстрацията на 17 ноември да я нямаше, нашата революция пак щеше да възтържествува, било то дни или седмици по-късно, твърди Ул.
  Възтържествува предателството на Горбачов.
 2. 2) 100jan
  SK, какво предателсво, бе? Комунизма грохна още през 60-те. Агонията продължаваше, а Горбачов ВИ ПОМОГНА да запазите позициите си (власт, пари, привилегии), само че вече като капиталисти. Предателство? :))) Перфектен план, трябва обувките да му целувате (както правехте до 1989-а)!
 3. 3) Свободна Европа/Свобода
  А бе там в Българската секция на РСЕ май имаше една приказвачка Румяна Узунова и май си беше човек на ДС.Вие как мислите?
 4. 4) Алберт
  Ние сме на всеки километър как да ни няма и в Свободна Европа? И се гордеем с това - изтъквах го навсякъде.
 5. 5) Salat Rakiykin
  №4, вие наистина сте много разпространини БАЦИЛИ и ВИРУСИ, но вече ви "ИЗОЛИРАМЕ" УСПЕШНО и ще ВИ "УНИЩОЖИМ" ,просто е въпрос на време!!!
 6. 6) Защо?
  В новоизлезлия документален филм за дейността на РСЕ отсъствува съществуването и дейността на Българската секция.Пространно е показана работата на унгарците,руманицте и поляците,а също и колегите им от Чехолсовашката секция.Стига се до там,че в един от епизодите се дава атентат-дело на чаушесковците от Секуритате,вербували за тази цел в 1981-ва година,когато бомба избухва в двора,непосредствено до сградата в Мюнхен, лица за 1 млн.долара(сума не малка тогава)да извършат атентата и да бъдат арестувани след това.Не пропуснаха разбира се Г.Марков.
 7. 7) Киров Б
  СК, ти наистина ли смяташ, че Горбачов е виновен за срива на фалшивия социализъм? Пропадна по две причини- първата е че не отговаряше на теорията, втората, че теорията не отговаряше на истината - резултат обективни причини да дойде края на този никакъв строй. Спомни си за празните рафтове, за това, че само ако си член на партията можеш да разчиташ на израстване и т.н. и т.н. Построеното беше толкова фалшиво, че беше въпрос на време да рухне и слава Богу някои го дочакахме.
 8. 8) УНИЩОЖИТЕЛ НА ВИРУСИ
  Ти самият си Бацил - от най- гадните ,тези с опашките от селските кенефи .Най -вече от писуарите по бензиностанциите на ЛА.
 9. 9) чичата
  на румето узунова аз и прибирах партийния членски внос 3% върху 7900 марки месечно чрез дрезднербанк
 10. 10) АНДРО
  МНОГО E СПОРЕН Е ВЪПРОСА, ДАЛИ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ,И ДА СИ ПРИЗНАЯ ЧЕСТНО, МНОГО ПОВЕЧЕ МИ СЕ ИСКА СЕГА ДА ЖИВЕЯ В ОНОВА ВРЕМЕ, КОГАТО СЕ ЧУВСТВАХМЕ ХОРА ИМАХМЕ РАБОТА И НЕ УМИРАХМЕ ОТ ГЛАД. ПОЧАКАЙТЕ САМО СЛЕД ГОДИНИ, КОГАТА СТАНЕТЕ ПЕНСИОНЕРИ И РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ НЯМАТЕ НИКАКЪВ ТРУДОВ СТАЖ ЗА ТИЯ ГОДИНИ КОЙТО СТЕ РАБОТИЛИ НА ПАРЧЕ И СТЕ ОСИГОРЯВАНИ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com