www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Бре, колко сърдит Васил Божков. Ми нали уж се беше изтеглил от хазарта? Какво се ежи?

 

27 Ноември 2009

 

Васил Божков, известен с прякора си Черепа, също и като най-богатия българин, вчера се провикна силно по повод вдигането на акциза за хазарта от 10 на 15%. Божков смята, че идеологът на това е Иван Костов и го нарече “откровен лъжец и бащата на корупцията в България”, който “осъществява геноцид върху българския бизнес” в интервю пред телевизия Pro.Bg.

Божков прави уговорката, че такива като Костов подвеждат премиера Борисов. Тоест той не смее да се изежи директно на Бойко Борисов, който лично дойде в парламента да разпореди 15% за хазарта и без промяна на акциза за ракията…

Защо Божков реагира толкова рязко на вдигането на акциза, след като заяви преди 2 години още, че като бизнесмен се е изтеглил от хазарта? В интервю по бТВ през ноември 2007-а, пред злополучния Бареков, Васил Божков казва следното:

“Аз нямам кой знае какви интереси вече там (б. р. – в хазарта). Даже в компанията “Еврофутбол” имам съвсем миноритарно участие, така че не ме интересува особено този данък, какъв ще бъде, как ще бъде…” (виж тук цялото интервю)

Да, ама се оказа, че го интересува. И реагира доста раздразнено, макар пак да прави уговорката, че имал много малко интереси в хазарта.

Защо тогава се гневи?

Хазартът, освен бързооборотен печеливш бизнес, е класическо средство за пране на пари. Най-лесно и най-бързо се перат пари чрез хазарт. Който бизнесмен има контрабанда, печели нещо в сивия сектор (строителство, безмитни и др. магазини, алкохолен бизнес), и заедно с това има казина, направо е ударил джакпота. Спечеленото извън данъците се вкарва в казината и влиза в джоба му като законен приход, обложен с данъци от държавата. Проблемът е, че сега акцизът ще скочи с 50% - тоест от 10% на 15%. Така прането на пари чрез хазарт ще поскъпне и държавата ще прибира от него повече, отколкото досега.

Сигурно много бизнесмени са разгневени от тази мярка…

Иван Костов, за когото в e-vestnik често сме казвали нелицеприятни неща, в случая трябва да бъде подкрепен в стремежа му хазартът у нас да се забрани въобще, по каквито стъпки тръгна Полша неотдавна.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) 政治家のダイ
  ха ха лъжец и мошеник.
 2. 2) 007
  Каква е ползата от хазарта за средностатистическия българин? Никаква.Тогава? Отговорът е ясен - да се закрие.
 3. 3) Бора Бора
  да се създадат както е в други държави, игрални зони , под строг държавен контрол . Извън тях да е забранен хазарта във всичките му форми.
 4. 4) Саморасляк Коприваров до агент 007
  Уж си елитен шпионин,ама не отбираш от стратегия.Не е въпроса да го закриеш хазарта.Въпроса е да го накараш да работи за държавата и за обикновенният човек-данъкоплатец.Никой не си заколва кокошката със златните яйца.Само глупака.Освен това хазартното начало е заложено силно в човека.Ако се използва умно,може да дава добри доходи.В този смисъл,даже 15 процента са малко като налог.Много добър вариант е 20 процента.Но за това още не му е дошло времвто.Но непременно ще дойде.Ако се наложи 20% данък на всички залагания - в спорта,лотарии,в интернет,всичкоте му възможни разновидности като тото,еврофутбол и прочее,държавата може да получи колосални доходи и да ги вложи ...още

 5. 5) До горния
  Много си бос, клетнико. Защо ли плямпат такива като теб тук, колкото да заблудят други клетници, че нещо знаете? Тези 15% не са данък, а акциз. Те се взимат пряко месец за месец върху оборота. А отделно има данъци, като за всяка друга фирма. Какви 20% бълнуваш?
 6. 6) За номер 4
  Егати кръчмарските дрънканици
 7. 7) Anonymous
  Много разбирачи имало в България. Затова сме на туй дередже
 8. 8) до 5
  Каво ми дреме на мене дали било данък или акциз бе отворко.Важното е да плащат.И 50 процента са им малко.
 9. 9) До горния
  Отворко си ти. Като се правиш на разбирач и даваш акъл, трябва поне да знаеш за какво приказваш. Сега има акциз 15%, плюс всички останали данъци. Можеш ли да смяташ? Въпросът е дали да има хазарт въобще.
 10. 10) до 9
  Представям си те като чиновник - буквоед,който не вижда по-далече от носа си.Добре айде - нека да е акциз,буквоедецо.Сега успокои ли се?Това не променя същественото.А то е че хазарта не може да бъде изкоренен.Това е заложена вътре в човека.А щом е така,защо да го демонизираме, като може да го управляваме.И да се печели от него в полза на обществото.Ти по-добре дай аргументи ако имаш теза, а не се заяждай на дребно.Аман от такива редактори - многознайковци като тебе.
 11. 11) студентот89
  Тези 15% са за върху постъпления т.е ако сложа 1000лв,че Барса ще бие-150лв отиват задържавата.ако сложа за Х пак 1000лв пак 150 за държавата,1000 слагам,че ще падне пак 150.При коефициенти съответно за победа 2,00 за Х-3,00 из за 2ка 2,40.Като сметнем печалбата за организатора е 20%.Държавата иска 15%,Божков дава 15%,обаче дава и 6% на букмейк-пунктовете.Въпросът ми към вас и КОстов какво остава за организатора?
 12. 12) студент от преди
  Да бе,да бе,студент от 89,прав си.Положението е също като в оня виц:обвинителят говори и съдята отсъжда-Прав си!Защитата контрира,судята отговаря-Прав си!Потърпевшият писка за нанесените му травми,съдята заключава-И ти си прав!И съдебната историйка приключва.
 13. 13) Anonymous
  Бе то и пороците са заложени подсъзнателно. Що не разрешат и проституцията - легално с всички фискални и прочее масрафи. Каква е разликата с хазарта на емоционално ниво?
 14. 14) чичата
  черепу, пиздец/ забранете хазарта/ така и свата му ще порежете
 15. 15) зяпача
  Чичата,ти ли беше оня балък,дето му дигнаха хиляда швейцарски франка на тука има-тука няма на онова място в близост до българската граница,кудето спираха автобусите за Виена преди двадесетина години?
 16. 16) Саморасляк Коприваров
  Студенте,ти ако улучиш кой пада и кой бие или равен х,бъди сигурен че останалите 70-80 % нищо не са познали.Така че не му бери грижата на Божков.Хазарта затова съществува,защото губещите винаги са повече от печелившите.При всички случаи той е на голяма печалба.Нама значение налогът как ще се нарича: данък,акциз или рекет - това са подробности.Не случакно е най-богатия в България.Е,щом като държавата дава лицензите за хазарта,редно е тя да взима и подобаваща печалба.Не му завиждам на Божков и на такива като него,но и те трябва да разберат че държавата има отговорности към всеки българин.Интересно беше е-весника да разкаже как се ...още

 17. 17) студентот89
  До Коприваров-Математически погледнато процентът на печалба е 20%.Получава се като разделяш единица на коефициентите няма как да е 70-80% иначе си хвърлям дипломата.
 18. 18) IVo
  Този сив бекграунд ми съсипва очите още на първия параграф..
 19. 19) Справедлив
  Абе,защо е този плач толкова ,за хазарта, нека влезат малко повече пари и в хазната, то лекарствата се облагат толкова високо та хазарта няма даже е ниско облагаем.Златната кокошка няма къде да ходи тъкмо малко повече ще снася, Божков толкова да не плаче,ами да помисли,че има много хора които имат нужда от помощ и нищо няма да му се случи, ако внесе някой лев в повече.Колкото до Костов или да го уличава в корупция или да мълчи!
 20. 20) Salat Rakiykin
  Много невероятно е , но ТЕЗИ КАТО ТОВА ЛИЦЕ И бОСОВИТЕ ИМ НАДУШВАТ ,ЧЕ ИМ ИДЕ КРАЯТ!!!
 21. 21) до № 11
  Такива бакалски сметни не прави. Щом съществува толкова години хазарта ,значи е супер пешеливш. Нищо не влагаш, само печели. Защо не се замисляш например че в една Гърция ДДС за храните е 4% и така производителите печелят повече и реинвестират, защо не се запиташ за други полезни дейности , а си седнал за хазарта да плачеш. Защо в Русия го забраниха? Защото не могат да си съберат данъците? Е, и тук не ги събират. Постъпват милиарди отчитат хиляди. Сега да вържат всичко в строго контролирани зони под пряко наблюдение на държавата както е в другите бели държави и най-богатите да ...още

 22. 22) Anonymous
  балък е турцизъм и означава шаран/ тук едно алафранга-турче предлага швейцарски пари за орални контакти с форума
 23. 23) Киров Б
  доколкото знам балък си е турска дума означаваща риба.
 24. 24) любопитен
  Интерсува ме как така храните и лекарствата и всичко друго се облага с 20%,а хазарта с 10 % досега.Има ли някаква логика в това?
 25. 25) до любопитен 24
  Толкова е елементарно- всички са навързани като свински черва- аз на тебе ти на мене. Най-голямата пералня е хазарта, а там са замесени всички -политици от най-високо ниво и стотици, хиляди от по-долните етажи , до полицаи, митничари ,данъчни,кметове, общински съветници , и т.н. Лобито на хазартните босове е било с огромно влияние и явно всички правителства до сега са били подвластни на задкулисни договорки. Законно 10% "отстъпка" до сега е било за подкупи.
 26. 26) Сметки
  Данъците, корпоративните, общо взето работят така: Приходи - разходи= печалба. Данък печалба е 10%, разликата е нетна печалба която собственикът може да прави каквото си иска. При хазарта не се облага печалбата, а оборотът - приходите. Това е така, защото разходите трудно се следят. Поради тази причина пък се говори за пералня - за да легализираш черни доходи, просто ги прекарваш като приходи в хазарта, плащаш им данък, вече 15% и си готов. Това не можеш да направиш в друг бизнес защото е сложно - трябва да имаш един куп документи. В крайна сметка, едва ли интересът на Божков е важното ...още

 27. 27) Salat Rakiykin
  Вече има възможност БЪЛГАРСКИЯ ГРАЖДАНИН да бъде овъзмезден за ГРАБЕЖИТЕ над РЕСУРСИТЕ МУ , само му е необходима ДАЛНОВИДНОСТ И ВОЛЯ!!!И никакво вяра на контролираните от СЪВЕТСКО-БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ МЕДИИ, знаят се кои са!
 28. 28) Anonymous


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com