www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Цял свят научи за незначителен инцидент в АЕЦ във Франция. А у нас крият по-страшни

 

5 Декември 2009

 

Тия дни стана инцидент в ядрена централа във Франция - агенциите по цял свят съобщиха. Какъв беше инцидентът?
Изключен е за 6 часа един от четирите реактора на централата в Круа, заради проблеми с охлаждането. Охладителната система спряла, защото водата на река Рона, която се използва за охлаждане, носела твърде много растителност. Компанията EDF предприела спешни действия. След 6 часа охлаждането е подновено.
Френската агенция за безопасност окачестви инцидента като 2-а степен по седемстепенната скала. Въпреки че контролът върху реактора е запазен и няма никакво изтичане на радиация.

А какво става в „Козлодуй”?
При далеч по-страшен инцидент с охлаждането на един от големите реактори в „Козлодуй” на 1 март 2006 г., тукашните служби криха дни наред, че нещо се е случило. Когато по изнесена тайно отвътре информация се разчу, че единият реактор е спрян, заради проблеми с охлаждането и системата за изключването му, шефовете на АЕЦ официално съобщиха, че нищо особено не е станало. Дори тогавашният министър Румен Овчаров каза, че нищо не се било случило. По-късно излязоха подробности – прътите, които се спускат в реактора и го изключват, не работят. 1/3 от тях не се спускали въобще, а били ремонтирани от руския доставчик само преди 8 месеца. Реакторът е спрян за дълъг период, а 13 дни наред шефовете на АЕЦ отричат да има проблем с въпросните пръти. След 5 месеца българският ядрен регулатор АЯР призна за проблем с прътите, а инцидентът беше оценен като втора степен – също като във Франция, макар да е много по-сериозен.

Веднага прави впечатление сравнението – във Франция светкавично съобщават и техният регулатор на другия ден обявява незначителната случка за инцидент втора степен. В България крият и тукашният регулатор 5 месеца мисли, преди да оцени далеч по-опасен инцидент също втора степен.
А в един европейски доклад този инцидент в българската АЕЦ беше описан като един от най-опасните в света.

Сега разбра ли някой защо в Европа искаха по-опасните блокове 3 и 4 в Козлодуй да бъдат спрени? Защото българските кратуни са способни да направят беля, каквато и конструкция да са реакторите.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Митко
  Точно така е! Ако българските телевизии не лъжеха и прикриваха факти за нашите АЕЦ-ове общественото мнение в България щеше да е съвсем друго. Жалко, че хората чакат телевизиите да налеят акъл в тъпите им канчета.
 2. 2) чичата
  мите, вечно ще те лъжат, сине ако сам не стигнеш до истината
 3. 3) Митко2
  Напълно си прав адаш!!!Ето линк и за "страхотните финансови" ползи на АЕЦ Козлодуй е
 4. 4) Митко2
  http://www.atomna.hit.bg/
 5. 5) Преди 23 и половина години
  Вас шега ви се струва,ама на края на април 1986,когато изгърмя Чернобил и облакът обхвана цялата источна част на континента-от Хаммерфест до най-южните части на Пелопонес не беше много радостно.И отгоре на това заваля дъжд.После Първи Май дойде,т.е.ден на веселие-ама ракията със салата вървеше,салата марули-брани след дъжда,даже и не квасени обилно с вода,а просто измити.Що народ си отиде преждевременно от рак.Да не сме видели/чули да не верваме,ама това се случи.По Свободна Европа един много корназ-българин(запасен офицер от ШЗО-то,Плевен и много високо образован като офицер)всеки ден даваше наставления как да реагира населението в този случай.И с това даде момчето свой принос,понеже ...още

 6. 6) Запалянко
  Стар виц, но актуален: "Попитали радио Москва: Можеше ли да бъде избегната катастрофата в Чернобил? То отговорило: Можеше, ако шведите си бяха замълчали.
 7. 7) Anonymous
  Финландците писнаха първи,после и от другите две северни страни се обадиха.Хаммерфест е най-северният град на контитента-в Норвегия е.А иначе и нас по това време от 26.06 до 1.05.1986 радио "Свободна Европа" се слушаше без заглушаване.Кой знае,на някого е проговорила съвестта и може би е наредил да не се заглушава.Във всеки случай съветите,давани от там не само от говорителят Ковачев,но и от други българи-говорители хванаха място сред хората.Понеже едно беше да се яде великденска марулева салата,друго беше да жилиш ракия на гладно с кока-кола,или лимонада.
 8. 8) 100jan
  До номер 5. Аксидент е термин от астрологията и в случая не само е неподходящ, ами и комичен във вашия контекст. Навярно сте искали да напишете инцидент, но как така пръстите ви са се отклонили по клавиатурата - не знам :)
 9. 9) А иначе
  тогава обаждане до Свободна Европа не неше кой знае какво.Имаше едри монети пят капеек,големи колкото някои от монетите ЛЕВ,а тия пят капеек струваха 20 пъти по-малко.И като пуснеш една такава по уличен автомат има да си приказваш,понеже автоматите по улицата излизаха извън БГ,а бе както и другите телефонни автомати по света.Е,не беше за предпочитане разговор повече от две минути,понеже всичко се случваше,в смисъл,че някой милиционер можеше да те гепи за врата по нареждане и после разправиите,знайте ги тия работи,ама на много хоре не им много пукаше на пуловера.Железният захват на комунизма беше се разхлабил от само себе си.Самите те,комунистите беха ...още

 10. 10) 100јат,
  минава,минава.А стига сја,ти като ходиш по Щатите на гости,или по бизнес,като че не си забелјазал,че и двете думи-и аксидент и инцидент се употребяват.Ама как да е,по-неграмотен съм.Отстъпвам.А сега да ти кажа в най-новия филм за Свободна Европа(наши отсъствуваха,но другите ги имаше-Венгрия,Полша,Румания),та дават есента на 56-та.Инструктират унгарски млади хора как се приготовлява бутилката със запалителната течност и кога да бъде хвърлена по суветския танк.След това картината се сменя и дават един хвурля бутилката,вече подпалена и зад високата ограда,над която бутилката прави острата дъга(ето видиш,даже и думата траектория не ми дойде навреме в главата) нагоре и ха по един руски танк,които се ...още

 11. 11) чичата
  стожанчо, петорков не се прави на астролог, а говорейки само с американци употребява техния израз за инцидент/ ти тия работи не ги разбираш защото засега си научил само да изписваш буквичката j без да знаеш как се произнася
 12. 12) Ало #чичата
  кажи сега за онова доматено семе,дето го сви от НИИ-то и го шитна по селата в Струмица и Гевгели?
 13. 13) Да бе,
  напълнил диза едним москвич с облъчено доматено семе,това дето на показ го имали в НИИ-то,на показ за пред западни посетители
 14. 14) pro-anti
  100јат определя като голяма грешка замяната на "инцидент" с "аксидент", а иначе няма проблеми с употребата на дума като Венгрия (вместо Унгария). Явно така ще я караме-всеки да е много толерантен към своите недостатъци, и никаква толерантност към тези, които повторят грешките му:)
 15. 15) ние грешните
  #pro-,beз значение,Hungary,Венгриа,Маджарска държава,или accident,incident(не ги писах по англииски,понеже съм забравил да пиша,а по онова време,в зората на демокрацията,нъл мъ ръбийш,беше задължително.И руски не знам,по тая причинА ЛЕНТА.РУ и другите не ги чета,но.....има какво да се чете.Как да е де,everything in the bum.
 16. 16) в зората на демокрацията
  с москвич,пълен с чували доматено семе,от онова облъченото дето не става за нищо,ама...
 17. 17) чичата
  про, имах един бос, който на латинските букви казваше немски букви/ не че знаеше немски ,но така е възпитаван/ резняк беше/ та 2х50жан ми е чудно как вмъква американизми в немскта си транскрипция/ и забележи - обиждам ли го с нещо ,сега и по-нагоре, че се държи така
 18. 18) Anonymous
  Дразня се особено много, когато всеки претендира, че разбира от ядрена енергетика. И, ей така, с лека ръка дава оценки и слага етикети за щяло и нещяло. Не е зле, да се образова човек преди да изказва "компетентно" мнение. Бъдете живи и здрави!
 19. 19) до горния
  От редакцията на е-вестника са разбирачи, специалисти по всичко. Така, че не се нерви, и още бисери ще се пишат.
 20. 20) овчи
  Дано нашите реактори не ги докарат до взрив
 21. 21) Гошо
  Браво на статията, из мисля, че изобщо не трябва да има АЕЦ в България. Има алтернативни начини за енергия, обикновеният българин нищо не печели от АЕЦ-а, а може да изгуби всичко с една авария.
 22. 22) Енергетик
  Абе олигофрени вие друга работа освен да пишете из форумите малоумни коментари имате ли? Кой от вас има някаква диплома за нещо свързано с енергетиката? Като имате поне един китап за завършено образование (независимо средно или висше) тогава имате право да пишете. Кво ми сравнявате Чернобил с Козлодуй? Имате ли си на идея какви са разликите между тях. Говори ли ви нещо термина "положителна и отрицателна реактовност"???? На 99,9 % сте тотатно безхаберни и неграмотни тука... А драскача на статията може ли да ми обясни как ще изключи реактор за 6 часа??????? Тва да не е телевизор бе? Факта, че ...още

 23. 23) До горния
  Като гледам какви олигофрени са енергетици в България, страшно се радвам, че ЕС ни накара да спрем блокове 3 и 4. Понеже говориш за Чернобил, ще ти припомня, че в заключенията за причините на аварията там като най-важна причина е записано - липса на култура не безопасност. Няма какво да ни се правиш на енергетик и да говориш алабала за "положителна и отрицателна реактивност". Същата липса на култура на безопасност е и у нас - шефът на АЕЦ Козлодуй при инцидента прем март 2006 каза - нищо не се е случило, с реактора, той и без тия 22 пръта, дето ...още

 24. 24) Енергетик
  До: номер 23 Слушай бе "специалисте" аз не се правя на енергетик и съм минал всички видове изследвания, така че и олигофрен не съм. Ако няма такива "олигофрени" както ни наричаш, ще стоиш на тъмно и студено. Ти си от масата овце в българия, където си мислите, че ЕС са едва ли ен богове и дават мило и драго за нас... ВЪН БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС И ДА ПУСКАМЕ ОТ 1 ДО 4 БЛОК НА ЦЕНТРАЛАТА. УМРЕТЕ ТИ И ТАКИВА БЕЗХАБЕРНИЦИ КАТО ТЕБЕ!!!!
 25. 25) Към ЕНЕРГЕТИЦИТЕ
  Пичове ясно ви е на всички че в АЕЦ-Козлодуй цари пъна анархия, взимат по една каска пълна с пари и са от неграмотни по-неграмотни. Извършват се напъно безмислени ремонти там където няма нужда от тях, усвояват се европейските пари и се наливат по разни портфейли и на никой нему пука. По време на ремонтите се местят ел. шкафове (Сборки) от едно помещение в друго и на следващата година се връщат, извършват се ремонти от външни организаций (фирми) на съоръжения (демонтаж и съответно монтаж на нови) и на следващата година се подменят наново. Всеки който е участвал или по един или ...още

 26. 26) Енергетик
  Да баце енергетик съм и се гордея с това! Ти ако бачкаш за 500 лева и те осигуряват на 240 проблема си е твой. Ако аз и колегите ми ЕНЕРГЕТИЦИ бяхме некадърни, досега на 30 км. около централата щеше да е милитаризирана зона. Ако не си наясно за какво става дума явно не си в час изобщо! А за частните фирми съм напълно съгласен с теб. Те са едни смукала и хранилки на определени партиини кръгове, както и самата централа. Но вината за това не е нито моя нито на когото и да било от работещите в централата. Вината е ...още

 27. 27) Anonymous
  3 и 4 блок са спрени по съвсем различна причина тъй като много преди тази случка е станала много след като ни налойиха да спрем 3 и 4 блок не са го спрели заради некадърните глави на тез от аец-а, а по скоро заради финансови интереси иначе нашите хора с тъпите си глави могат да направят някоя аварийка
 28. 28) Енергетик
  Хубоснико "тези с тъпите глави от аец-а" карат компа ти да работи и лампата ти да свети у вас ако не ти е ясно! Спрете ти и такива като тебе да говорите глупости щото ше вземам пушка
 29. 29) Енергетик
  Хубоснико "тези с тъпите глави от аец-а" карат компа ти да работи и лампата ти да свети у вас ако не ти е ясно! Спрете ти и такива като тебе да говорите глупости щото ше вземам пушката вече и ше ви вадя карантиите! След като не познаваш технологичния процес нямаш никакво право да пишеш каквото и да било!!! Да ви таковам и в разбирачите заради такива "компетенции" като тебе сме на тоя хал.
 30. 30) До горния енергетик
  Ей, наглец, дали ще има АЕЦ не е твоя лична работа. И никой няма да ви остави да си криете вътре мърлявата работа. Затова трябва да ви закрият съвсем. Сега Козлодуй дава около 20% от тока в България, има излишък. Я не се прави на по-важен, отколкоото си.
 31. 31) Енергетик
  Пиле, АЕЦ Козлодуй дава около 39% от генерираната мощност в България. Изглежда си толкова бос в направление електроенергетика, че дори и това незнаеш. Ама то кои знае колко акъл не се иска.....влез в сайта на НЕК и виж каква е генерацията в страната и износа, като имаш в предвид, че 2Х1000 = 2000 MW (с такава мощност разполагаме към настоящия момент в АЕЦ Козлодуй). А ако ни затворят нас наистина ще видиш от къде изгрява слънцето, но щеш не щеш ще е на тъмно баце. Кръсти се и викай "Пази боже!"
 32. 32) BG
  до ЕНЕРГЕТИК:Подкрепям те. Остави стадото да си блеее....няма СМИ. Ку** така и така ще го изядат, Целия.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com