www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
понеделник, 21 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Кой измисли парниковия ефект

10 Декември 2009

 

Стив Конър

Сванте Арениус. Снимка: сайънскларифайд

Ако слушаме скептиците, нищо чудно да останем с впечатлението, че цялата наука за глобалното затопляне се върти около формулировката на няколко имейла, изпратени от университетски отдел. След като конференцията в Копенхаген вече започна обаче си струва да отбележим, че науката за климата, или по-конкретно за влиянието на въглеродния диоксид върху естествения парников ефект, има дълга и славна история.

Тя започва преди 200 години с работата на Жозеф Фурие - френски математик, който през 1820 г. става първият човек, разкрил потенциала на атмосферата да задържа топлина. Слънчевите лъчи проникват през нея, за да загреят земната повърхност. Топлината се отразява под формата на инфрачервено лъчение, което се задържа по-лесно в атмосферата по пътя обратно към космоса.

През 1859 г. естествоизпитателят Джон Тиндал демонстрира, че въглеродният диоксид и водната пара са най-важните молекули, които задържат топлина в атмосферата. Именно способността на атмосферата да задържа топлина прави възможен живота на Земята, за разлика например от Марс, който има много тънка атмосфера.

Едва през 1896 обаче шведският учен Сванте Арениус дава името “парников ефект” на този феномен, използвайки доста неточна аналогия. Както много експерти с интереси в тази област Арениус се интересува какво определя предходните ледникови периоди, а не толкова от вероятността нарастващото отделяне на въглероден диоксид в атмосферата да доведе до по-високи температури.

Въпреки това, използвайки прости уравнения, Арениус изчислява, че удвояването на съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата може да доведе до увеличаване на температурата с 5-6 градуса по Целзий - забележително точна прогноза, имайки предвид, че познанията по онова време са били в зачатъчен стадий. Той смята също така, че докато се случи това, ще минат хиляди години и не възприема тази перспектива като голям проблем, защото не успява да предвиди геометричната прогресия, в която се увеличават отделяните вследствие на човешката дейност емисии на въглероден диоксид.

С едни гърди напред

Недооцененият герой на науката за глобалното затопляне обаче е Гай Стюард Календар - английски учен и любител метеоролог. През 1938 г. той преглежда резултатите от направените през изминалите години измервания на температурата и открива, че тя се е повишила след 19 век. Открива сходна тенденция и в концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата и предполага, че това е причината за покачването на температурата. Календар се интересува от причините за последния ледников период и се безпокои, че може би предстои нов. Въпреки че не успява да докаже съществуването на глобално затопляне, той несъмнено дава добри основания да се предположи, че то съществува.

Човекът, който проправи пътя

През 50-те години американските учени демонстрират с помощта на серия от годишни измервания, че нивото на въглероден диоксид в атмосферата се покачва. По това време все още много хора вярват, че това не оказва пряко влияние върху парниковия ефект, но през 1958 г. Календар пише доклад, в който упорито твърди, че увеличаването на антропогенните емисии на въглероден диоксид може да доведе до покачване на глобалната температура. Петдесет години по-късно научните кръгове до голяма степен възприемат тази теория, въпреки твърденията на скептиците.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  Благодаря за учебникарската информация, но нещо сте се объркали относно скептиците - хората никога не са отричали парниковия ефект - благодарение на него живота на тази планета е възникнал и все още съществува. Проблемът, е доколко той определя изменението на климата или неговото изменение (на парниковия ефект) е резултат от изменението на нещо друго. За домашно - открийте кое може да бъде това друго?
 2. 2) XP
  Образно казано Земята е голяма колкото главичка на карфица,а Слънцето е една много голяма диня.Поставете ги едно до друго и можеби ще схванете кой е факторът в климатичните промени на Земята!За сведение един активен вулкан изхвърля парникови газове,колкото всички автомобили за една година.А колко действащи вулкани има в момента?Но това някакси не се коментира.А защо?Защо ли!Защото, трябва да се продават квоти за въглероден диоксид,а те са много,ама много пари!
 3. 3) Киров Б
  ХР - Ако на вулканите не можем да влияем, можем да влияем върху емисиите от нашата човешка дейност. Това е целта на форума. Всички ние сме отговорни за това какво еконаследство ще оставим на децата си.
 4. 4) Anonymous
  квотите за въглероден диоксид не са за пари а е за поробване на нациите !
 5. 5) zrand
  Така е, поробват ни. И това не е фантасмагория, а чистата реалност. Просто си намериха начин чрез манипулация да обсебят свободата на нациите. Нагло е, ама си е така.
 6. 6) pinpinokio
  Не е вярно че ни обсебват чрез квотите! Просто се въвеждат правила, при които ако си новопоявяващ се, то да не се оливаш с мизерия, а да си оптимизираш действията и чрез дейността си да вредиш колкото може по-малко..


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com