www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Доган нарече ЕС “християнски клуб”, ако не пусне Турция. Каква е далаверата?

 

13 Декември 2009

 

Преизбраният лидер на ДПС Ахмед Доган изпусна една реплика в програмната си реч на конгреса, на която медиите кой знае защо не обърнаха внимание. Той поиска императивно Турция да влезе в ЕС и обяви, че ако това не стане, Европа щяла да бъде “християнски клуб”.

Аргументи и противници на приемането на Турция в ЕС има и в България, и в Европа. Но Доган поставя въпроса като рекет – или Турция, или… Това на практика е религиозно противопоставяне. Европа да приеме Турция, щото иначе показва, че е съзаклятие на религиозна основа. Така ли е наистина?
Именно Европа е издигнала като ценност религиозната търпимост, към мюсюлманите включително, а не обратното. В мюсюлманските държави търпимостта към християните е проблем.

Но не това е най-важното – Европейският съюз приема членове не заради етническо равновесие, както предпоставя Ахмед Доган. И както е подредил нещата в България – ще ни дадете министерство, власт и т. н., щото сме турци, мюсюлмани и за да има мир. И партийните лидери на това малцинство у нас се налапаха използвайки това положение.

Но ако Доган си мисли, че ще може с тия балкански номера да рекетира ЕС, е сбъркал. ЕС приема страна за член, ако тя отговаря на европейските ценности и закони. Тоест – права на човека, свободи, пазар, образование, наука, защита на потребителя – един куп изисквания, които Турция трябва да изпълни. Това са мотивите, а не етнически или религиозни. И ако Турция като Доган подхожда по тоя начин, значи не разбира смисъла на ЕС.

Еврокомисарят Оли Рен, който навремето преговаряше с България и Румъния, тия дни призна, че двете страни не са били готови и е грешка да се приемат така нови членки. И каза за Турция – “Няма да преговаряме по фундаменталните права преди да сме сигурни, че законите за свободата на изразяване са коренно реформирани.”

Свободата на изразяване включва и свободата на медиите. Как я разбира нея Доган? На близките до него Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски (депутат от ДПС) са им дадени пари да изкупят медиите в България. Притежават 2 телевизии и искат дялове в най-големите. Притежават десетина вестника и искат да купят останалите по-големи.

Или, ако не могат да купят и останалите, да купят поне главните им редактори (единият нещо се ослушва, ама другата само са й подали пръст и тя им е налапала цялата ръка). Така я разбира свободата на печата Доган. Да притежава медиите и те да пишат каквото трябва. Така казваше и Живков навремето.

Преди години Доган скандализира с репликата, че пътят на България към Европа минава през Босфора. Видя се, че не е така. Сега иска да каже, че и пътят на Европа към бъдещето минава през Босфора. Дали го прави просто за да се хареса на Турция и мюсюлманския свят? Едва ли. По-скоро тук е валидна максимата – за каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари. Много пари.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Киров Б
  ББ няма ли най-сетне да посегне и та Доган. Толкова могъщ ли се оказа този червей. Бахти да го гръмне някой наркоман за петдесет кинта и да се свършва. Кога лакеите като Кръстева и мазното й лайно Пеевски ще бъдат проверени за изясняване произхода на парите им. И това ми било държава...
 2. 2) хамалин
  живеем в един шизофренен свят
 3. 3) Dirk Struan
  Сополът пак казал нещо си... чудо голямо. Вкарвайте го в затвора и не го обсъждайте.
 4. 4) чичата
  изказвате се емоционално момчета/ нас православните страни гърца, румъна и бегето, не ни броят за християни, а за турска периферия/ на "клуба" му стигат битките на католиците с протестантите, англикани, адвентисти и всички юдейски ереси, та да ни влачат нас като въдица за фесовете/ европейски съюз е възможен на основата на съветския/ единна нова идеология(за жалост няма я и в зародиш) и прозрение, че религиите са по-вредни от дрогата и всички други упойки
 5. 5) до 4
  Що не ходиш да се надбегваш бе болшевик.Знаеме че Доган е съветски и болшевишки шпионин.Турция ще види ЕС на куково лято.
 6. 6) наблюдател
  80% от гоненията (убийства ...) на религиозна основа са срещу ХРИСТИЯНИ - независимо от деноминацията им. Е?
 7. 7) Балканджи Йово
  Напълно е прав Доган - ЕС е християнски клуб.Приемането на Турция ще бъде голяма грешка.Но християните са толерантни хора.Всеки мюсюлманин може да влезе в този клуб,да седне на маса,да се нахрани,да пие едно питие и после по - живо,по - здраво да се завърне при шалварите на жена си и при своята джамия някъде в Анадола или в близкият исток.После да започне да блъска чело в земята и да прославя аллаха.Но не и да строи огромни джамии в Европа и да залага динамит по гарите и метрото в ЕС.Швейцарците казаха не на минаретата.Много скоро и цяла Европа ще каже същото.Не ...още

 8. 8) Salat Rakiykin
  Меди Доганов е в голяма грешка,ако мисли така, НО аз съм сигурен , че това е отново негов ТАРИКАТСКИ КАЛАМБУР, целящ НАСОЧВАНЕ НА ВНИМАНИЕТО В НЕМУ НУЖНАТА ПОСОКА...ЕС , ИЗОБЩО НЕ Е КЛУБ , най- вече пък МЯСТО,КЪДЕТО ЩЕ ТЕ ДОПУСНАТ НЕГОТОВ,гериращ ОПАСНОСТИ или демонстриращ ВАЖНОСТИ...Р.Турция е НУЖНА на ЕС , но ПОКРИЛА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ЧЛЕНСТВО.
 9. 9) Dark Side
  Искаме или не, Турция ще влезе в ЕС!Може да не е скоро, но ще влезе!Бавно, но славно мохамеданите ще заемат солидни позиции и в Европа!Не ми се иска, но такива са тенденциите.А за Доган - почти всичко е казано до момента.Нищо ново.Все още турците в Бг нямат смелост да го свалят от"престола".
 10. 10) Salat Rakiykin
  Те , българските турци ,повечето нямат представа КЪДЕ СА и какво правят ЗА такива типове , проблема , най -големия ни ,СМЕ СИ НИЕ ,БЪЛГАРСКИТЕ БЪЛГАРИ, КОИТО НЕ ГЛАСУВАМЕ...,което ПЪК ПРИДАВА ПО-ГОЛЯМА ТЕЖЕСТ НА ГЛАСОВЕТЕ НА "ЕЛЕКТОРАТА" МУ...
 11. 11) чичата
  5так, не доган, мустафа кемал ататюрк е болшевишки агент
 12. 12) Anonymous
  Искаме или не, Турция ще влезе в ЕС!Може да не е скоро, но ще влезе!Бавно, но славно мохамеданите ще заемат солидни позиции и в Европа! Да,наистина няма изгледи това да стане скоро.И слава Богу! До момента,в който приемането на тези джихади ще е предстоящо,ще минат сигурно...200-300 години А дотогава Европа въобще няма да има желание да приема подобни ислямски образувания,които носят само проблеми и нищо друго...
 13. 13) яна
  Турция влезе ли в ЕС с Бьлгария е свьршено!НИЕ ПРОСТО ЩЕ изчезнем като нация !!!ВИЕ УПРАВНИЦИ НЯМАТЕ ЛИ МАЛКО НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО И СЬВЕСТ?. ТУРЦИЯ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ АПЕТИТА СИ КЬМ --- БЬЛГАРИЯ !
 14. 14) осъзнат турчин
  При проведено мащабно изследване на гените на турците се установи, че в кръвта им тече балканска кръв предимно, т.е те не са турци или тюрки, балкански народи, вкл. и българи. Турците са асимилирани българи, но с промито съзнание, горките не го знаят, но гените го доказват. Който иска да се позаинтересува, глупаците на изток от Босфора не знаят какво е ДНК, а се молят като овце в дзжамиите.
 15. 15) Salat Rakiykin
  №13 ы МОЛЯ АРГУМЕНТИРАЙ СЕ , а Мкедония и тя ли ще изчезне?
 16. 16) kigerr
  18 година Ататюрк е имал готовност да смени религията с християнска но заради гръцкия патриярх не се е получило щяло да се получи интересна ситуация искал да повтори товакоето направи Борис у нас
 17. 17) Дон-К
  защо сте толкова нетолерантни към мнението на инакомислещите за 20 години преход се видя кой политик е най последователен и разумен пътят на европа към себе си наистина минава през БОСФОРА а причината за това е енергийната зависимост на Европа от Русия итук въобще не става въпрос за религия. България може много да се учи от Турция как се отстоява национален интерес а не да се нагажда на всеки който си е поискал или въобще не си епоискал а ние му даваме това на какво ви прилича
 18. 18) Anonymous
  [...]
 19. 19) Луд Гидия
  И така трябва да бъде- дивашка, исламистка Турция която е такава в утробата си няма място в ЕС. В него имат място страни и народи, които са направили нещо за европейската цивилизация и култура, а не такива, които са я унищожавали и са избивали милиони хора, защото в Корана пише, че "неверниците" трябва да бъдат малтретирани, а ако трябва и избивани ако не приемат исляма. Надявам се, а и вярвам в разумността на европейски лидери като Ангела Меркел и Никола Саркози, които до момента твърдо отказват да подкрепят влизането на Турция в ЕС, че ще отстояват докрай тази проевропейска, прохристиянска ...още

 20. 20) трезвомислещ
  ЕС не е естествено място за Турция като ислямска и азиатски тип държава (макар и "ататюркизирана"). Лошото е, че всичко зависи от политиците, а те обикновено търсят партийни и финансови интереси!
 21. 21) Кобра
  Прочетох изказванията - мнения и виждам,че всички са ориентирани правилно и против влизането на Турция в ЕС. Ако тази азиятска страна влезе в съюза със своето 70 милионно население ще настъпат промени и то само в негативи. Не е възможно да се живее с хора от различна религия,раса и етнос.Доказано е.Още повече,ако изповвядват ислям. Исляма и изповядващите го са бич.Това е деградивна и реваншиска религия,създадена за противовест и господство чрез насилие.
 22. 22) АСИ
  БЬЛГАРИТЕ СА МНОГО ПРОСТИ И СИ ДАВАТ ДУПЕТО ДА ГИ Е...
 23. 23) БЪЛГАРИЯ
  Аз съм против влизането на Турция в ЕС.Ри.яма от години знаем че е източник на много войни и акти на насилие.Ще стане голям хаос ако тази държава влезе в Европа.
 24. 24) БЪЛГАРИЯ
  Аз съм против влизането на Турция в ЕС.Исляма от години знаем че е източник на много войни и акти на насилие.Ще стане голям хаос ако тази държава влезе в Европа.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com