Удари часът на социалните мрежи

От година посещаемостта на интернет сайтовете за общуване като „Туитър“ и „Фейсбук“ преживя истински бум, а тяхното влияние се потвърждава при всяко важно събитие от новините. Точно те са големите печеливши, казва Джейсън Кийт, основател на компанията за изследване на мрежите за социални контакти SocialFresh. com, изтъквайки, че през 2009 г. „Фейсбук“ е утроил броя на абонатите си и сега те са над 350 млн. в света.

„Туитър“ също се разрасна невъобразимо, умножавайки потребителите си от 4 млн. души в началото на годината до около 40 милиона сега, казва Кийт. Мисля, че преди 12 месеца никой не би могъл да предположи какво влияние ще придобие „Туитър“ тази година, подчертава на свой ред Скот Станзъл, основал в Сиатъл агенция за пиар, специализирана в мрежите за общуване.

Джак Левин, собственик на фирма „ИмиджШак“ (ImageShack), създала приложението yfrog. com за споделяне на снимки и видеоклипове в „Туитър“, смята, че влиянието на смартфоните е довело до улесняване на комуникациите и „Туитър“ е в идеалната позиция. Според описанието си този сайт, който дава възможност за изпращане на съобщения до 140 знака, е кръстоска между мигновена комуникация чрез съобщения и електронна поща. „С „Туитър“ разполагате с място за срещи и връзка с хора, които споделят вашите интереси – нещо, което не можете да направите чрез интернет съобщенията или интернет.

Чрез „Фейсбук“ – да, до някаква степен, но според мен, много хора са привлечени от опростеността на Туитър“, смята Левин. Преди се искаха много усилия, за да поддържаш връзка с приятелите или семейството си, сега влизащ в контакт със стотици и дори хиляди събеседници само с един акаунт във „Фейсбук“ или с абонамент в „Туитър“, отбелязва Станзъл. Влиянието на тези средства бе признато на най-високо равнище: през юни Държавният департамент на САЩ помоли „Туитър“ да отложи операция по текущата поддръжка на сайта, за да могат иранските опозиционери да продължат да го ползват.

Това е положението. Нещо повече – сайтът се превърна в източник на информация – от „приводняването“ на самолет в река Хъдсън в Ню Йорк през януари до атентатите в Мумбай и протестите в Техеран. В „Туитър“ се появяват купища информация и новини за светски личности, тъй като много от холивудските знаменитости също го ползват, казва Кийт.

Днешните гиганти на интернет „Гугъл“ и „Майкрософт“ не са сгрешили. След като ухажваха тези мрежи, те сключиха с тях партньорства, за да включат информацията от тях в търсачките си. Предимствата на тези средства за комуникация не убягнаха и на политиците и фирмите. Онези, които използват „Фейсбук“, „Туитър“ или „ЮТюб“, за да стигнат до аудиторията си, изграждат по-трайни връзки, тъй като водят разговор, отбелязва Станзъл.

Кийт очаква основателите на „Туитър“, които досега не са обяснили как смятат да печелят пари, да превърнат сайта в маркетингов инструмент. Колкото до „Фейсбук“, той би могъл да стане „портал за разплащане“. Водят се истински полемики дали потребителите ще са готови да поверят банковите си координати на „Фейсбук“, казва Кийт. Ако отговорът е „да“, „Фейсбук“ ще може да управлява основната част от потреблението в интернет, организирайки живота ни от срещите до покупките.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.