www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Дрехи втора употреба - за някои срамно, но си сменяш гардероба за 10-15 лв.

Кризата напълни с клиенти магазините за дрехи втора употреба
Кризата напълни с клиенти магазините за дрехи втора употреба

16 Декември 2009

 

Жена минава край витрината на “Show Mod” в близост до мола на ул. “Стамболийски”. Снимка: авторката

Възможно ли е да си купиш оригинално яке „Benetton” за 5 лева, дънки „Sisley” за 10 и чанта „Prada” за 3? Разбира се - стига да не се притесняваш от факта, че няма да си първият им притежател. „Някои казват, че употребяваните дрехи носят негативна енергия, аз не мисля така, иначе нямаше да съм тук”, обяснява елегантна дама на около 55 години, влязла да си пазарува в магазина за дрехи втора употреба „Мис Суит” на ул. „Пиротска”. Докато се рови сред закачалките, тя допълва, че се ядосва на хората, които често посещават „втората употреба”, но ги е срам да си признаят. „Какво лошо има в това? Какво значение има дали пазаруваш от „Витошка” и си дал сума ти пари или оттук…”. В този магазин се продават дрехи на килограм – има всичко – от домашни халати до кожени палта, чанти, шапки, колани.

Докато лъскавите бутици бяха принудени да стегнат коланите и да опразнят скъпите си помещения или да привличат клиенти с всевъзможни отстъпки, кризата се отрази положително на собствениците на магазини за дрехи втора употреба. През последните няколко години т.нар. „секънд хенд”-ове никнат като гъби по софийските улици и до днес не се оплакват от липса на клиенти. Даже напротив – принудени от обстоятелствата и намаляващия бюджет, все повече хора се насочват към тях, за да „обновят” гардероба си. Предимствата са ясни – изборът е огромен, а цените – пренебрежително ниски на фона на нормалните магазини за дрехи. Ако човек трябва да отдели поне 50-100 лева за ново зимно яке, например, в „секънд хенда” може да си купи две на цена от 12 лева. С малко повече търсене човек може да попадне на добре запазени маркови дрехи, които по нищо не се отличават от новите.

Зимни пуловери, подредени на закачалка в “секънд хенд” магазин “Мис Суит”. Снимка: авторката

Магазините за дрехи втора ръка в столицата вероятно са стотици. Наред с големите вериги като „Шик-шик”, „Мания” и „La Fiesta”, почти на всяка крачка в града се срещат и по-малки магазинчета, в които се продават купища употребявани дрехи. На столичната улица „Пиротска” на всеки ъгъл има табели с надписи, рекламиращи „маркови дрехи от Западна Европа ”, „Всяка седмица ново зареждане!”, „Само днес 5 лв. за килограм!”. Някои са просторни и подредени, други малки и претрупани със стока. В повечето дрехите се продават на килограм, а цената е различна за всеки ден от седмицата.

С повече обикаляне човек може да си спретне цял тоалет от маркови дрехи срещу 10-15 лева. На снимката: пола “H&M” - 1.40 лв., блуза “Esprit” - 2.80 лв., жилетка “Mexx” - 2.60 лв. Аксесоари - чанта “Viahero” и вълнен шал - 4.60 лв. Снимка: авторката

В деня на зареждане с нова стока, дрехите са най-скъпи, след това цените започват да падат. В „Шик-шик” например цените започват от 26.90 лв./кг. в сряда и стигат до 14.90 във вторник, деня преди зареждането. В магазин „Мис Суит” цените са между 12 и 7 лв. за килограм, на същата улица по-малки магазини продават и дрехи за по 5-6 лв. килограма.  В „Четири сезона” на „Стамболийски” цените са между 24 и 12 лв., в „Show Mod” – между 18 и 12 лв. Редовните клиенти добре знаят кога какви са цените и посещават магазина или в деня на зареждане, когато изборът е най-голям или пък, когато не е останало кой знае какво, но пък дрехите са най-евтини.

Има и друг тип „секънд хенд” магазини, в които дрехите се продават на бройка и имат различна цена. Обикновено те са подбрани и доста по-запазени от това, което можете да купите на килограм. Не е задължително да са по-скъпи, но в „La Fiesta” и „бутиковия” магазин на „Мис Суит”, например, можете да попаднете и на цена от 50-60 лева за употребявано яке, 20 лева за дънки, 15 за блуза. В магазините от веригата „Мания” има цени и за бройка, и за килограм и клиентът сам преценява как ще му е по-изгодно да плати.

Служителка на магазин “Шик-шик” подрежда щандовете със спално бельо. Цените на чаршафите и домашния текстил обикновено са по-ниски от тези на дрехите. Снимка: авторката

27-годишната Христина, която работи като преводач, пазарува от „втора ръка”, защото иначе трудно си намира дрехи с голям размер. „Дрехите в нормалните магазини в България се внасят от страни, където размер XL може да стане на малката ми братовчедка. Няколкото международни вериги, които в момента са на пазара в България и предлагат по-големи номера, са изключително скъпи и за мен като вариант остава втората употреба. Въпреки, че дядо ми от години твърди, че тези дрехи ги взимат от мъртъвци, аз не се притеснявам”, казва Христина и допълва, че е купувала дрехи и на детето си оттам. „Последното нещо, което купих беше много странно – кашмирен пуловер, от който уших на бебето спален чувал”, обяснява тя.

Клиентка разглежда стоките в магазин “Шик-шик” на ул. “Пиротска”. Снимка: авторката

В магазините за втора употреба се разхождат всякакви клиенти – от опърпани пенсионери до бизнесмени и тийнейджъри, но пазаруването от такива места не е за всеки. Някои хора не могат да си представят да носят чужда дреха, камо ли да отидат и да платят за нея. Други смятат, че е обидно да купуваш употребяваните парцали на западноевропейците. Трети се гнусят от неугледния вид на дрехите и обстановката, която в никакъв случай не прилича на тази в мола.

Атмосферата в много от „секънд хенд” магазините е далеч от приятна. Част от стоките са изсипани върху щандовете в безразборен вид, продават се не само дрехи, но и покривки, пердета, чаршафи, пижами и дори стари обувки, чиято продажба по принцип е забранена. Дрехите задължително се обработват с химикали, преди да бъдат пуснати за продажба и изпълват помещенията със специфична миризма, която няма нищо общо с парфюмирания въздух в бутиците на „Витошка”. Част от тях са в безобразно състояние – скъсани, лекьосани, разтеглени от употреба. Това вероятно е и причината магазините „втора употреба” да си спечелят умилителното прозвище „дрип-шоп”. В дните, в които карат нова стока или цените са най-ниски, магазините се пълнят с пощурял народ, част от който не си пада по хигиената и не познава дезодоранта. Клиентите се блъскат и ръгат с часове, твърдо решени да преровят всичките 2000 закачалки в магазина, преди да е изтекла промоцията.

Клиентки се насочват към магазин “Тип Топ Мода” на ул. “Пиротска”. Снимка: авторката

На всичкото отгоре половината гледат гузно и се правят, че не са там. Много хора се срамуват, че пазаруват от втора употреба, оглеждат се да не би случайно да ги забележи някой познат. Което обаче не им пречи да продължават да посещават „дрип-шопа” и да се прибират вкъщи с торби дрехи, бивша собственост на някой трудолюбив германец. А после да се хвалят с какви маркови дрешки са се сдобили, естествено запазвайки произхода им в тайна.

Табели на витрината на “секънд-хенд” приканват хората да пазаруват на промоция. Снимка: авторката

„Чат-пат пазарувам в „секънд хенд”, защото повечето неща, които ги има там, ги няма в мола. Имам страшни „old school” блузи и гащи, каквито не мога да си намеря в нормалните магазини. Правя го основно качеството на някои много добри марки, които същевременно са на супер цени, без да им има нищо. – казва 23-годишният Юлиан, студент в Нов български университет - Има страшни раперски неща. Но се чувствам като баба, бореща се за хляб, когато докарат нова стока…. Не ми пука колко ми струват панталоните, а дали са ми удобни. Наскоро си купих едни супер изчистени дълги черни гащи за 3 лева… чисто нови”.

В „секънд хенд” магазините наистина се намират и нови дрехи, които още стоят с етикетите и цената в евро. Има и добре запазени употребявани и с една обиколка на няколко подобни места човек може да си спретне цял тоалет, за който да плати не повече от 10-15 лева. За тази цел обаче трябва сериозно да се разрови. Само така сред износените пуловери може да попадне на почти нов суетшърт „Nike” или да се снабди с вълнен пуловер „Lacoste” само за 2.50.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  В началото на 70-те години бях вече в Америка. Приятели ме заведоха в един магазин "секънд хенд". За пръв път видях такова чудо. Лъхна ме такава отвратителна миризма, че едва не припаднах. При мисълта, че хора ме виждат в този магазин умрях от срам. Изхвръкнах като попарен. При излизането си видях на земята едни чисто нови ножички неразопаковани. Беше ме срам да се наведа да ги взема. Сега вече 20 години не съм купил никакви дрехи освен от "трифт стора". Отървах се най-после от предрасъдаците на комунизма. Навеждам се макар и с болка в кръста и за една стотинка.
 2. 2) Да и той,#чичата
  И той #чичата,и той е стар манекен на секъндхенда.
 3. 3) Salat Rakiykin
  Втори, не ми се вярва този nik-чичата , да е фен на дрехите-следваща употреба,ТА ТОЙ е ...СОБСТВЕНИК НА ХОЛДИНГ ,или най-малкото на няколко проспериращи икономически субекта,ОСВЕН АКО НЯКОГАШНАТА МУ НЕМОТИЯ /на отруден провинциален пролетарий/ НЕ ГО Е ИЗКРИВИЛА ПСИХИЧЕСКИ...
 4. 4) AUGUST
  Абе пичове, защо не прекръстите страницата на: Nobody likes Чичата?
 5. 5) да бе,#3
  Холдинги,бизнеси и ала-бала.Гледал съм ги такива чичи по битпазарите.За едно кожено яке кой да го присвои да един му затвориха окото за известно време.А бе,мераклии за дрехи.Нали по дрехите посрещат.Ти като,че не помниш родното производство(макар и на ишлеме за износ) на завод "Витоша",каквото остане го засилваха на вътрешен пазар-малко по-широчки костюмчета(като на умрял му седяха на купувача).Той,#чичата такива костюми не искаше.Дънкови костюми му беха в мечтите.
 6. 6) FIRST 2
  Жалко,много жалко!Но това е пазарната икономока - щом за дадена стока си има купувач,тя се продава.Яд ме е само на нашите тъпи комунисти.Защото докараха народа до секънд хенд магазините.Вместо да запазят средната класа,те си спретнаха преврат,свалиха си те самите Тодор Живков,след това станаха милионери а набутаха народа в секънд хенд ЖИВОТ.А иначе се бият в гърдите какви голями патриоти били.Патриотка е и оная простакеса Масларова - социалистката дето се вози в Бентли,а наште жени и деца тя ги изпрати необратимо в магазините секънд хендс.Това е демагогията на комуниста - едно да говориш а друго да вършиш.Надявам се повече никога да ...още

 7. 7) В соц.миналото
  Нека FIRST-2 да се позаинтересува малко как беше някога.Иде някой на командировка,или екскурзия в група в братската съветста страна,иска му се да си има и някой лев(респ.рубли)в повече,но...валутен режим-не може.И какво ли не се правеше-джинсый,красовкый от Корекома.Пак не се получаваше-имаш право да носиш само по един-два чифта.И хората вземат,та си надиплят старите дрехи в куфара(поне за това митнически разправии нямаше) и си ги продаваха там.И вървяха на хубава цена.Така беше поне тогава в соца,пак си имаше втора ръка купувачи.
 8. 8) Пешо
  за всеки влак си има и пътници. Който е беден(по една или друга причина) и има желание, ще си купува от "second hand". Къде намесихте комунистите, и други глупости. Навсякъде по света има магазини за бедни и магазини на богати. Какво толкова не нормално виждате в това ? Дали ще е "second hand" или просто нови боклуци за по 1-3 лева на пазара(Илиенци) все е тая.
 9. 9) Anonymous
  Магазин,като другите магазини.Срам може да ги е хора само без самочуствие.Като си купиш сако на Хуго Бос за 12 лева,ново и да ти стои като на нациски офицер на парад,ще се върнеш пак със сигурност.Разбира се има и боклуци,но за хора каращи коли втора употреба масово не виждам място за срам
 10. 10) до 9)
  не се срамуваме от коли втора употреба, а ако се качим на жена трета употреба даже се хвалим на приятели
 11. 11) За №10
  И ти не си първа употреба,а сигурно някои жени се съгласяват да те ползват,даже да се хвалят с това.
 12. 12) Salat Rakiykin
  11-тата, може човека да няма сефте...ха,ха???
 13. 13) Купувач
  Купувам от тези магазини главно,когато стоките са съвсем нови,често с хартиения етикет от производителя(не от магазина),със зашити джобове, немокрени,но все пак дезинфекцирани.Наистина има неползвани качествени неща.
 14. 14) За Салат Ракийкин
  Може би си прав,Салатко.Пожелавам му сефте,но след това все ще е втора употреба.
 15. 15) чичата
  пазарнната икономика на ниво индивидуален потребител, не би трябвало да загърбва подобен вид стока(втора ръка)щом има потребителски качества/ ако се поровите в нета, ще ви поясни че най често в т.н."корекоми" най често се продават нови неща извадени от повредени опаковки предназначени за търговия по клубен принцип(нещо като в метро)/ дори и българските олигарси са фукари и рядко осъзнават че купеното от скъп магазин по витоша всъщност е секънд хенд, просто защото е свалено от витрината на някой дюкян по на запад или ползван за "демо" модел/ кунева би могла да ви светне доста по въпроса/ не защото е била ...още

 16. 16) 512
  нищо лошо в тези дрехи. нормално е между роднини да се подаряват дрехи на по-малките деца, да не говорим колко от нас като бебета са носили дрешките на батко и кака. не виждам разлика с дрехите от магазина.
 17. 17) Варненец
  "За 10-15 лв. си сменяш гардероба". //// Да, бе. Сменяш го със стария на някой друг.... Като във вица за надзирателя в концлагера, който съобщава "радостната" вест на концлагеристите : " Днес, най-после ще има смяна на бельото !" и след настъпилата радостна глъч , пояснява : " Първа барака ще даде бельото си на Втора , а Втора на Първа. "
 18. 18) Anonymous
 19. 19) Един от барака №2
  Варненецо,в тези магазини дрехите са преминали през дезинфекция и даже миришат остро на дезинфектант,който се изпира,разбира се.
 20. 20) чичата
  варненците са си аристократи, на морския цар от свитата, ние какво ли разбираме
 21. 21) До # 7
  Момченце преди да говориш глупости за неща които са ти неизвестни, попитай първо баба си тя ще ти обясни как е било.
 22. 22) до 21
  Приятел,ти не разбра ли че 7-мия коментатор въобще не е разбрал за какво му пише Фърста.Той му пише за живота втора ръка и за хората втора ръка,каквито ни направиха нашите социалисти,без да ни питат дали го искаме или не.Но това е плод на културата и самочувствието също "втора ръка",която масово цари в главите на вече изгубеното "демократично" поколение.Фърста сигурно вече има внуци,а 7-мия го поучава за нещата от живота.Прост народ - слаба държава.България ще страда още 50 години след като комунизма си замина.
 23. 23) #7
  #21 и #22,как така бе другарчета?Говорих ви неща,които се случваха в незабравимото соцминало.Така е било.Не съм го гледал по американска телевизия.А сега за намеците на Фърста "втора ръка"-намеците,чакайте сега да ги прочета пак.А да,криво ляво го дочетах пак.Вината(не в бутилките и бъчвите),вината човек първо трябва да си я търси у себе си,после у другите(комунистите,както е споменал Фърста).Щом е минало това вече,това "втората рука",значи някой е позволил да мине,или на някой така пО му е изгодно(в най-бедната ЕС-страна,т.е. не,че и в другите ЕС-страни ги няма тия луксове споменати от Фърста,но има и повеже пари в оборот,а той тръгва от джебовете на ...още

 24. 24) гъзето
  Ужас...Гнусно,противно , обидно ,мизерно ,миризливо ,въшливо ......Що за хора могат да си купят такава гнусотия???? Не са хора а животи.....прасета....на умрелите и болни от сифилис , гонорея ,краста ,гъби и какво ли още не..? А някой знае ли как изглеждат складовете в германия в които събират и балират тия боклуци? Трябва да си супер пропаднал , за да облечеш такъв парцал..!!!
 25. 25) мери
  уважаеми,в тези магазини може да намерите чудесни,качествени нови дрехи,освен това пазаруването става интересно и доста бутиково.и още-след два дни може спокойно да изхвърлите дрехата и да си вземете нова.тези магазини са страхотно облекчение за хората,които иската да са добре облечени,но не могат да си позволят китайщинките по моловет
 26. 26) ганчева
  от няколко години пазарувам само от секънд хенд.нося добре скроени и ушити дрехи от луксозни платове,никаква синтетика и материи,които се правят от нефт.да не забравяме,че хората на запад не износват дрехите си до дупка,както е у нас.имам доста нови чанти на луи вюитон,например,на обща стойност...20-ина лева.
 27. 27) дълбокомислещ
  въпросът не е в парите,а в отношението към живота.вместо да се тюхкате колко сте бедни,облечете се добре,изглеждайте добре,чувствайте се добре и не робувайте на стереотипи.успех в търсенето на находки.
 28. 28) Мимето Митова
  От такъв магазин си купих уникална тениска Tom Tailor за 4лв. Без забележки и хич не ми пука че е 2ра ръка. Вече я нося над 2г. и не е "мръднала".
 29. 29) blqblq
 30. 30) анонимна
  Защо говорите така, аз лично се обличам от втора употреба и не ме е срам. А знаете ли, колко е смешно да видя някоя наточена мадама със всички екстри, да и звънне перфектния модел телефон, отсреща явно я питат къде се намира, а тя отговаря, че била в един могозин за дрехи. Това не е ли комплексарщина. И детето си обличам от там. Освен това, дрехите /не всички/, са много качествени и най хубавото е, че не ходим еднакви, като в първи клас с престилките. Всеки е уникален. Българите сме изобретателни и успяваме с малко да изглеждаме добре. Така мисля. ...още

 31. 31) к
  :sm16в европа пално магазини с втора употреба хората си купуват без да се срамуват и аз имам магазин е много зависи какво продаваш и качеството влизала сам в мизерни магазини втора рака марзелив народ имаш ли магазин за дрехи втора рака трябва да се чисти много добре да се подържа е да не се хваля но имам клиенти от доктори до наи наи ако имаш уважение кам своте дрехи които продаваш ще имаш уважение и от хората това е моето правило
 32. 32) Anonymous
  магазин queen в пловдив намира се на пешеходния мост номер на магазина 26 предлагат се дрехи втора рака предлагам този магазин на всички пловдивчанки които обичат марките магазина е бутиков супер цени супер качество
 33. 33) Лордо
  Още малко и храна втора употреба ще почнете да ядете.
 34. 34) ГОШО
  Лрода то е вече факт http://baidalai.org/?p=1487
 35. 35) bubu
  Drehite vtora upotreba sa super!
 36. 36) снina world
  ЗА ГАНЬО няма друг избор вече или втора цедка живот или китайски боклуци.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com