www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
понеделник, 21 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

За климатичните промени не е виновен човекът

21 Декември 2009

 

в. Уолстрийт джърнъл

Мечка от лед в Лондон
Скулпторът Марк Корет извая полярна мечка от голям леден блок на Трафалгар скуеър в Лондон. Скулптурата му ще се разтопи още преди да завърши срещата на върха за климатичните промени в Копенхаген, така, както са застрашени и полярните мечки. Снимка: айсбеърпроджект

Активистите на борбата с климатичните промени са прави. Изправени сме пред огромни изменения в климата на планетата. Те обаче грешат, при това сериозно, за причината. А препоръчаното решение - на стойност 27 трилиона долара - вероятно е още по-погрешно. Защо?

За климатичните изменения не е виновен човекът. Те са дело на Майката Природа, а “изсмукването” на газовете с парников ефект от атмосферата - твърде скромно решение. Трябва да се готвим по-скоро за огън и лед, да се пържим или измръзнем. Трябва да сме подготвени за истинска промяна.

Досега бяхме заблудени от невероятния си късмет. В последните два милиона години, през които извървяхме пътя от овладяващия каменните оръдия на труда нискочел Хомо еректус до интелигентния съвременен изобретател на градовете Хомо урбанис, сме преживели 60 ледени епохи. А през 120-те хиляди години, откакто сме придобили сегашния си физиологичен вид на Хомо сапиенс сме ставали свидетели на рязко глобално затопляне цели 20 пъти, като в повечето случаи температурите са скачали с не по-малко от 18 градуса за някакви си 20 години.

И всичко това се е случвало при отсъствието на комини и ауспуси, без съвременния човек да осквернява природата. Късметът ли ни изневери? Преди 12 хиляди години ледената покривка, в чиято сянка сме оцелели два милиона години, се оттеглила, откривайки тучна нова Райска градина. В този рай ние “изобретихме” земеделието, парите, електрониката и настоящия си начин на живот. Климатичното спокойствие обаче продължи неестествено дълго и е много вероятно един ден това затишие да престане.

Защо? Какви са истинските причини, определящи земните закони - климат, който се колебае от влажна тропическа жега до вледеняващи мразове? Климат, който отлага вкаменелости на миди навръх планините и превръща пустини в морета и мочурища? Земята е пътешественик. Запазването на ъгъла на оста й докато обикаля Слънцето е причина за значителните промени, които наричаме сезони - цикличния танц от лято до зима. Има обаче и друго. Планетата ни търпи особени колебания, известни като прецесия. Прецесията предизвика катаклизми, които се явяват на всеки 22 хиляди, 41 хиляди и 100 хиляди години и се наричат Цикли на Миланкович, по името на сръбския инженер и геофизик - техен откривател.

Колебанията на земната ос при пътуването ни около Слънцето обаче са само началото. Слънцето също е пътешественик. То обикаля черната дупка в центъра на галактиката на всеки 226 милиона години, следвано от съпровождащото го скромно ято планети, тоест - от нас. Резултатът? Пътешествието около ядрото на галактиката е изпълнено с опасности. На всеки 143 милиона години, например, преминаваме през спирален ръкав на галактиката, който изхвърля към нас цели цунамита от космически лъчи. Тези лъчения предизвикват огромни климатични промени. Към това се добавят явления, на които астрономите са дали невинното название галактичен “пух” - огромни облаци космически прах, дебнещи по пътя на нашата слънчева система, които също причиняват драстични промени в климата.

Междувременно самото Слънце следва свой жизнен цикъл. В резултат на неговото съзряване, добрата стара земна повърхност днес е с 43 процента по-топла отколкото преди 4,5 милиарда години, когато Земята е възникнала от струпване на малки твърди небесни тела. Каква е равносметката? Промените в климата и случайни метеори са станали причина планетата ни да преживее масово изтребление приблизително 142 пъти от зараждането на живота преди 3,83 милиарда години. Това прави средно по едно такова събитие на всеки 26,5 милиона години. Какво е причината за тези масови измирания ли? - Природата. Не е имало човешки същества, капиталисти, индустриалци или консуматорски общества, които да са виновни за тях.

Ние не искаме да станем жертва на такова измиране, нито бихме искали да видим как китове, слонове и панди поемът по пътя на трилобитите и динозаврите. Трябва да се подготвим за много по-мащабни промени от тези, които смятаме, че причиняваме. Трябва да се готвим за предизвикателството, което ни е накарало да еволюираме до настоящата си силно приспособима версия. Трябва да осъзнаем, че природата ни подлага на изпитания, а ние израстваме, като я надхитряваме. Трябва да сме готови за огън и лед и да знаем, че Майката природа не е мила и любезна.

По БТА

*Хауърд Блум е автор на излязлата миналия месец книга “Геният на звяра: радикална ре-визия на капитализма”, основател и ръководител на Съвета за насоки за усвояване на космоса.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Salat Rakiykin
  Много добра публикация и в е-вестник, научих доста неща , а благодарение на нея ще науча и още...Изглежда , както винаги ЧОВЕЦИТЕ И В ТОВА СМЕ СЕ НАДЦЕНИЛИ НЕИМОВЕРНО МНОГО!
 2. 2) ЦВЯТКО ИЛИЕВ
  Съгласен съм с казаното в статията. Но бих добавил нещо като метафора: Със сигурност знаем, че ще умрем някой ден, но ако не се съобразяваме с ежедневната дейстителност, тоест сме безумно глупави, този ден може да дойде много бързо. Така че, човечеството ТРЯБВА И Е ДЛЪЖНО да пази природата. Иначе ще стане ...още

 3. 3) Георги
  Много разумен материал, но малко едностранчив. Авторът не споменава, че за пръв път на тази планета има живо същество (човекът), което със своята дейност не само оказва някакво забележимо в планетарен мащаб влияние върху Природата (дали е голямо или малко е спорен въпрос), но вече е достатъчно способно да унищожи примерно както себе си, така и почти всички останали живи същества, да речем при една война с адрено оръжие. И това е само началото. Картинката след 50-100 години ще е още по-трагична. Знаете ли колко ще бъде населението на земята след 50 години, ако се запазят сегашните темпове на развитие? ...още

 4. 4) Киров Б
  Статия която цели да оправдае американската позиция на завършилаат конференция в Копенхаген.
 5. 5) чичата
  признавам, аз съм виновен за затоплянето/ откакто пуснаха парното тая есен, навсякъде в къщи е на 5/ имам 6 радиатори и лира, като застудя дадох на техника 20 кинта да го надуе повече/ гоня 24-25 по целзий/ предпочитам да ги дам на топлофикацията отколкото на здравната каса, защото едното е призвание(хайдутлука имам предвид) а хипократовата клетва е клюкарска изповед
 6. 6) 2012
  И защо всички се съгласявате с тази статия??? Защото аз въобще не съм на тези мисли??? За глобалното затопляне е виновен човека!!!! Нищо,че и преди са се случвали подобни промени на Земята, но сега е по-различно!! Замислете се колко заводи, електроцентрали , мегаополиси, коли, кораби, и сеч на горите от хиляди години... Българинат си няма представа за това, защото България е една малка страна,която не играе съществена роля, макар че и ние имаме вина!!!! А ветрогенераторите не са решението за бг.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com