Руснаците са скептични за домейните на кирилица

Клифърд Ливай

Кремъл отдавна се дразни от начина, по който Съединените щати доминират интернет, включително забраната за използване на кирилицата в уеб-адресите. Дори сайтът kremlin.ru трябваше да бъде унизително изписан на английски. В резултат на това руското правителство оглавява епохалната промяна, която настъпва по света, след като вече могат да се създават домейни на езици с азбуки, различни от латинската.

Самите руснаци обаче не изглеждат особено ентусиазирани да се включат в тази кампания. Изолирани в продължение на десетилетия през комунизма, сега те се наслаждават на възможността, която им дава интернет, да се свързват със света и ценят високо свободата на мрежата, въпреки че правителството затегна контрола върху големите телевизионни канали.

Сега обаче хората, които ползват компютри, се притесняват, че домейните на кирилица ще позволят да бъде създадена херметична руска мрежа, нещо като кибергето, и че кампанията за налагане на кирилицата е част от заговор на службите за сигурност да ограничат достъпа до интернет. Руските компании също гледат неохотно към уеб-адресите на кирилица, тъй като се опасяват от високите цени на домейните и заплахите за сигурността на информацията им в интернет.

„Това е още една стъпка към изолацията“, коментира 31-годишният Алексей Ларин, строителен инженер от Тула, на 185 километра южно от Москва. „И тъй като проектът е на Кремъл, възможно е той да доведе до налагането на цензура – нещо, към което някои хора във властта отдавна се стремят“. Освен че учудва руските власти, реакцията хвърля светлина върху еволюцията на интернет в разпространението му от Запада към останалата част на света. Хората в страни като Русия, са създали хибриден стереотип на ползване на мрежата, като изписват домейните и имейл-адресите на латиница, но съдържанието изписват на родните си езици.

Колкото и да са верни на езика на Достоевски, много руснаци не искат да прегърнат новата система. Според най-ползваната руска търсачка Yandex.ru по-малко от 10 процента от интернет-потребителите в страната ще предпочетат адреси на кирилица в близко бъдеще. Най-популярната блогова платформа в Русия Livejournal.ru обяви, че няма да въвежда домейн на кирилица.“Не смятам, че домейните на кирилица ще се радват на особена популярност“, коментира Дмитрий Песков, известен компютърен консултант, който организира конференции за световната мрежа в Русия. „Хората просто не виждат смисъл в тях“.

Над 30 милиона руснаци седмично ползват интернет, при население от 140 милиона души. Русия е на едно от първите места в Европа по разрастване на ползването на мрежата. Регистрирани са над 2,5 милиона адреси, изписани на латиница с окончание „.ru“. Домейните на кирилица вероятно ще бъдат активирани догодина. Русия е напреднала в разработването на своята система и нейният опит може да бъде показателен за това, което се очаква да се случи в други страни с азбуки, различни от латинската, като Китай, Япония и Египет. Различните интернет-култури обаче се развиват непредсказуемо, така че реакцията на други места в света може да бъде по-положителна.

Решението да могат да се създават домейни на нелатински азбуки беше взето през октомври от базирания в САЩ надзорен орган, известен като Интернет-корпорацията за раздаване на имена и адреси (ИКРИА). По данни на ИКРИА повече от половината от 1,6-те милиарда интернет-потребители по света говорят езици, чиито азбуки не са латински.

Привържениците на промяната, сред които е президентът Дмитрий Медведев, който се гордее с познанията си в сферата на интернет, твърдят, че новите домейни ще отворят вратите на мрежата за цяла класа хора, които не познават латинските букви, или се плашат от тях. Андрей Колесников, директор на агенцията, която координира домейните на кирилица, разказва, че първоначално и той бил настроен скептично към необходимостта от тях, но впоследствие им станал сериозен привърженик. Той изтъква, че в Русия интернет е проникнал предимно в големите градове, а домейните на кирилица ще му помогнат да се разпространи и в провинцията.

„За много хора домейните на кирилица са много по-удобни от тези на латиница“, твърди Колесников. „Хората, които ползват интернет професионално, не разбират това, не разбират цялата сила на този проект, но ще я разберат“. Колесников смята, че опасенията от цензура на домейните на кирилица са неоснователни и са породени от неразбиране. Според него филтрирането на интернет и защитните „огнени стени“, като тези, наложени от китайските власти, нямат нищо общо с домейните.

Ако руското правителство беше поискало, то можеше да цензурира сайтовете с окончание „.ru“, но не го направи, и няма да го стори и с новите домейни, твърди Колесников. Наставката „.ru“ ще продължи да се ползва, след като Русия пусне новото окончание „.рф“, което произлиза от официалното название на страната – Руска федерация. Собствениците на сайтове с „.ru“ обаче ще трябва да решат дали да си направят нови страници с адрес и окончание на кирилица. Вероятно мнозина няма да имат особено желание за промяна.

В края на ноември агенцията на Колесников започна да извършва регистрации на компании с руски търговски марки, които искат да ползват уеб-адрес на кирилица. От около 50 000 налични търговски марки засега като адреси са регистрирани само около 4000. „Новата система ще бъде много неудобна“, коментира Александър Малис, президент на „Евросет“ – една от най-големите фирми, занимаващи се с търговия с мобилни телефони и електроника в Русия, която не е подала документи за домейн на кирилица. „Това няма да ни донесе повече клиенти, защото не виждам как хората могат да бъдат накарани да използват тези сайтове“.

Някои компании казват, че ще си запазят домейни на кирилица, само за да се защитят от така наречените „киберскуотъри“, които в противен случай могат да регистрират уеб-адрес с тяхното име и да работят в тяхна вреда. Други се притесняват от вируси и измами. „Това е голямо главоболие за руските компании“, казва Александър Гостев, директор в компанията за интернет-защита „Касперски“ в Москва. „Това ще бъде цяло ново поле за действие на измамниците“. Властите отговарят, че не вярват, че новите домейни ще доведат до увеличаване на престъпността в интернет.

Засега обаче първоначалният процес на регистрация на домейни на кирилица е свързан с проблеми. Той беше временно прекратен след спор за домейни с често използвани думи, като руските думи за спорт и секс. Една компания беше регистрирала няколко такива домейни като търговски марки в очакване на новата система и властите се произнесоха, че тя има право да стори това, тъй като е спазила всички правила. Физическите лица и фирмите без търговски марки ще могат да си регистрират адреси на кирилица догодина. Въпросът е колко от тях ще искат да го направят.

„Домейните на кирилица са голяма грешка, защото латинските символи са единствените, отбелязани на клавиатурите по целия свят“, коментира Иля Пономарев, руски депутат от опозицията, който се ползва с авторитет в сферата на технологиите. „Съществува реално безпокойство, че домейните на нелатински азбуки ще помогнат на правителства, които не са напълно демократични, включително руското, да контролират по-добре информационното пространство“.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.