Кои събития белязаха първото десетилетие на новия век?

В края на 2009 г. Франс прес предлага кратка хронологична справка на събитията, оставили най-дълбок отпечатък върху първото десетилетие на настоящия век.

11 СЕПТЕМВРИ 2001 г.

wtc.jpgДва отвлечени от ислямистки атентатори самоубийци самолета се врязаха в двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк, трети самолет се удари в сградата на Пентагона във Вашингтон, а четвърти (чиито пътници атакуваха въздушните пирати), се разби на поле в щата Пенсилвания. Тези безпрецедентни на територията на САЩ терористични нападания струваха живота на 2973-ма души (без атентаторите). Няколко часа след атаките двете кули близнаци се сринаха, което хвърли Америка в шок. Отговорност за атентатите пое организацията на Осама бин Ладен Ал Кайда, базирана в Афганистан, който по това време е в ръцете на талибаните.

„ВОЙНАТА СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА“

В отговор на атентатите правителството на президента Джордж Буш предприе „война срещу тероризма“, започнала със свалянето в края 2001 г. на талибанския режим от оглавена от САЩ международна коалиция. Осем години по-късно в Афганистан все още има 112 000 чуждестранни войници, чиято задача е да поддържат правителството в Кабул срещу талибаните, които през последните три години възвръщат позициите си. На 19 март 2003 г. с подкрепата на няколко съюзници и главно Великобритания правителството на Буш предприе интервенция в управлявания от Саддам Хюсеин Ирак. Офанзивата, подета с аргумента, че Ирак крие оръжие за масово унищожение, а иракският режим поддържа връзки с Ал Кайда, предизвиква дълбоко разделение на Запад. В края на 2009 г. в Ирак все още има 115 000 американски войници. От началото на инвазията в страната бяха убити хиляди цивилни, близо 4400 американски военни и 320 войници от други държави. „Войната срещу тероризма“ има и доста спорни аспекти като сексуалните „услуги“, които иракски затворници били принуждавани да вършат на американски войници в затвора Абу Гариб край Багдад, или създадения без всякакви правни аргументи специален затвор за заподозрени терористи Гуантанамо в американската база в Куба.

ЦУНАМИ

Мощно земетресение край бреговете на Индонезия предизвика на 26 декември 2004 г. опустошителни цунами по крайбрежието на Индийския океан, като на места приливната вълна достигна височина 30 метра. Загинаха около 220 0000 души, три четвърти от тях – в Индонезия, която заедно с Шри Ланка, Индия и Тайланд бе най-тежко засегната от трагедията, смятана за най-жестокото природно бедствието за последните сто години.

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В КИТАЙ

На 12 май 2008 г. провинция Съчуан в Югозападен Китай бе разтърсена от земетресение с магнитуд 7,9. Над 87 000 души загинаха или са смятани за безследно изчезнали под рухналите сгради и при наводненията. Разрушени бяха домовете на милиони жители на провинцията. Срутването на училища, болници и заводи повдигна въпроса доколко се спазват стриктните норми за противоземетръсно строителство, въведени главно след катастрофалното земетресение от 1974 г. в района на Таншан в Североизточен Китай, когато загинаха стотици хиляди хора.

ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА

Обамагърл обикаля Ню Йорк в оскъдно облекло и позира до картонени кукли на Барак Обама, докато му се обяснява в любов. Снимка от телевизионния екран

Фалитът на американската търговска банка „Лемън брадърс“ на 15 септември 2008 г. възвести края на финансовата треска около високорисковото ипотечно кредитиране в САЩ. Довеждането до ръба на банкрута на цял дял от банковата система и затрудненията, в които изпаднаха други институции като застрахователния гигант Ей Ай Джи, отприщиха първо финансова, а по-късно икономическа криза, оказала се най-тежката след краха на Уолстрийт през 1929 г. С разрастването на кризата на повърхността изплуваха огромни „токсични“ активи, свързани с високорисковото ипотечно кредитиране, който чрез секюритизация бяха разпространени в световната финансова система. Последва борсов срив, замразяване на кредитните пазари и правителствата бяха принудени да спасяват банковия сектор с помощта на държавни средства. Стигна се до икономическа рецесия, засегнала почти всички страни с изключение на няколко големи развиващи се икономики като Китай и Бразилия. Кризата бе „подправена“ със сочни скандали като най-голямата финансова измама в историята на Уолстрийт, дело на финансиста Бърнард Мадоф (чиито клиенти загубиха над 20 милиарда долара и който бе осъден на 150 години затвор) или бонусите и други екстравагантни облаги на банкерите. За 2010 г. икономистите прогнозират скромно съживяване.

БАРАК ОБАМА

Първият чернокож американски президент, избран на 4 ноември 2008 г., пое поста в разгара на икономическата криза, след като предизборния му лозунг „Да, ние можем!“ събуди огромни надежди. В края на 2009 г. той получи одобрението на Сената за реформа в здравното осигуряване, която цели осигуряване на мнозинството от американците. Обама определи гласуването в Сената като историческо. Колкото до наследените от епохата на Буш войни, Обама реши да изпрати подкрепления от 30 000 американски войници в Афганистан, успоредно на постепенно изтегляне от Ирак, което по план би трябвало да завърши през 2011 г. Обещаното от новия президент закриване на затвора в Гуантанамо все още не е приключило. Близкоизточният мирен процес – друг ключов въпрос – остава в задънена улица въпреки интензивните дипломатически усилия на САЩ, което накара множество политически наблюдатели да оценят присъждането на Обама на Нобеловата награда за мир за 2009 г. като малко преждевременно.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.