Как двоен агент на Ал Каида проникна в база на ЦРУ и се взриви

Снимка: уорнюз

Компетентността на ЦРУ отново бе поставена под въпрос, след като стана ясно, че атентаторът камикадзе, който уби 7 служители на управлението в афганистанската провинция Хост на 30 декември е бил двоен агент на Ал Каида, пише в.“Индипендънт“.

Нападателят, за когото първоначално се смяташе, че е недоволен афганистански войник, бе идентифициран като Хумам Халил Абу Мулал Ал Балауи – 32-годишен лекар от Йордания. Убиецът е работил в палестински бежански лагер близо до йорданския град Зарка – родното място на Абу Мусаб ал Заркауи, лидер на Ал Каида, убит в Ирак през 2006 година. Близки на Балауи заявиха, че преди няколко месеца той им казал, че заминава за Турция да учи, но всъщност заминал за Афганистан.

Балауи обаче успява да заблуди не само семейството си, но и йорданското разузнаване, посочва изданието. Когато е арестуван преди година в Йордания по подозрения за връзки с Ал Каида, Балауи убеждава йорданските агенти, че е готов да премине в другия лагер и да се внедри в терористичната групировка.

Американското разузнаване явно също е повярвало, че Балауи е успешно вербуван. Фактът, че той продължава да публикува джихадистки изявления в уебсайтове, свързани с Ал Каида, очевидно не събудил подозренията на западните агенти, които тълкували това като прикритие на двойния агент, посочва изданието.

Истинската мистерия обаче е не наличието на двойни агенти в разузнавателните служби на САЩ в Близкия изток, а как една йорданска „къртица“ може да бъде използвана в Афганистан при положение, че малко араби говорят пущу, дари или урду, отбелязва „Индипендънт“ в друга статия.

В интервю за „Гардиън“ бившият агент от ЦРУ Лари Джонсън посочи редица слабости в мерките за сигурност в базата в Хост, където бе извършено най-кървавото нападение срещу агенти от 25 години. По думите на Джонсън тези пропуски са симптоматични за цялото управление и до голяма степен се дължат на липсата на компетентни кадри в ЦРУ.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.