Цитат в десетката: Пожарът Желева

Ралица Ковачева. Снимка: личен сайт

Оттеглянето на Румяна Желева от конкурса за еврокомисари надмина по мистериозност номинирането, че и представянето й на изслушването пред Европейския парламент. Най-напред, в късната сутрин на 19 януари, се появиха съобщения в западни медии, цитиращи евродепутати, че Желева се е оттеглила. След това стана ясно, че новината ще съобщи лично председателят на ПГ на ЕНП Жозеф Дол. Междувременно премиерът Бойко Борисов говори пред журналисти за протестите на гръцките тираджии на Кулата и на журналистически въпрос отговори, че няма „Пожар Желева”.Точно в 12 часа българско време на брифинг, предаван на живо от телевизията на Европейския парламент, Жозеф Дол обяви, че Желева е подала оставка от всички заемани от нея длъжности. Последва и съобщение на пресслужбата на правителството: „Премиерът Бойко Борисов прие днес оставката на министъра на външните работи Румяна Желева. Тя поиска да бъде освободена от всички заемани от нея позиции, за да може правителството да предприеме необходимите действия за оттеглянето на кандидатурата й за български еврокомисар. Решението на г-н Борисов е мотивирано с отговорността за предотвратяване на институционална криза в ЕС в момент, когато предстоят отговорни институционални реформи, и с цел безпрепятствено сформиране на силна, единна и работеща Европейска комисия.”

Около час по-късно, премиерът Бойко Борисов втрещи журналистите като им съобщи лично, че не приема оставката на Желева като външен министър. Според премиера, Желева се е оттеглила по лично желание, едва ли не за да спаси Европейската комисия, и той е бил принуден да приеме тази жертва. Виж, що се отнася до министерския пост, той заяви, че се надява Желева да не настоява да напусне и него, защото това ще означава, че „комплотът срещу нея много й е повлиял„.

Ключовата дума в изречението разбира се е „комплот”. За същото говори и самата Желева в писмото си до премиера… В писмото-оставка изрично се уточнява, че всякакви съмнения за почтеността й са снети и че документите й са напълно изрядни. Така с чиста съвест и неопетнена компетентност г-жа Желева очевидно се оттегля в полза на безпроблемното гласуване на Европейската комисия, но ще продължи да изпълнява министерските си обязаности.

Как изглежда това в очите на българските граждани?

Първо, въпросът с компетентността, така упорито загърбван и от самата кандидатка, и от българския премиер, и от председателя на ЕК. За еднозначното обществено отношение към представянето на госпожа Желева свидетелстваха изобилието от критични журналистически материали (за сметка на доста по-малкото от типа „Други бяха по-зле” и „Да покажем зъби на Брюксел”) и спонтанно възникналите групи и каузи в социалната мрежа „Фейсбук”, които настояваха Румяна Желева да се извини за представянето си пред Европейския парламент и да подаде оставка от всички постове. Е, това отчасти стана – Желева беше прибрана набързо вкъщи, нищо че на партньорите от ЕНП им било много мъчно (по Б.Борисов).

И второ, въпросът с почтеността. Да, неколкократно беше подчертано становището на правната комисия на ЕК, че документите на Желева са изрядни. Това обаче не означава нищо повече от това, че са изрядни към настоящия момент, но не и че тя не е била в ситуация на конфликт на интереси преди 3 години като евродепутат. Българските власти, както знаете, излязоха с твърде образни и иносказателни тълкувания, от които не стана ясно, всъщност някой у нас знае ли какво е конфликт на интереси, как се удостоверява и какво следва от това.

В същото време журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов разкриха, че Румяна Желева все още се води управител на фирмата „Етко – Шнайдерс“ ООД. А според закона за администрацията (чл.19 ал.6 в сила от 01.01.2009 г.) „Министър-председателят, заместник министър-председателите, министрите, заместник-министрите, посочените в чл. 19, ал. 4 еднолични органи и техните заместници и членове на колегиални органи, областните управители и заместник областните управители не могат да упражняват търговска дейност или да са управители, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски посредници, ликвидатори или синдици“.

И колкото е интересен фактът, че това никъде не е споменато и Желева може би все пак е в конфликт на интереси, толкова е интересна и самата фирма „ЕТКО-ШНАЙДЕРС“. В нея участва дружеството „ЕТКО-ДУНАВИЯ“, регистрирано през 1990 г. като филиал на лихтенщайнската фирма „ЕТКО ЮРОПИЪН ТРЕЙДИНГ ЕСТАБЛИШМЪНТ“. Второто пък е едно от легендарните задгранични дружества, създадени от бившата ДС. „Връзката на госпожа Желева с подобна компания е сериозен удар по нейната почтеност„, коментира не кой да е, а бившият външен министър, а сега евродепутат, социалистът Ивайло Калфин пред електронното издание „Юрактив”.

Не са ли твърде много въпросите към личността и делата на госпожа Желева? И защо правилата, които важат в Брюксел и Страсбург, лесно биват заобикаляни в София? И не е ли крайно време, половин година след като спечели гласа на българския избирател, премиерът Бойко Борисов да се опита да спечели и уважението му?

Със съкращения. Виж целия текст в сайта euinside

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.