www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

За 1 година Обама обърка американците и света

20 Януари 2010

 

Мадлен Чолакова

На 20 януари миналата година първият демократично избран чернокож президент на САЩ встъпи в длъжност. Страната с най-дълга история на расова дискриминация избра афроамериканец (нещо, което още е трудно за вярване), с вярата, че той носи нов политически мироглед, дори нов морал. Светът посрещна младият президент почти със същите надежди и очаквания, с които самите американци. Посрещнат едва ли не като месия, обичан от медиите, приветстван от световната общност, Обама прекара противоречиво първата си година в Белия дом. Затова и отзивите за първата му президентска година са също толкова противоречиви.

В голямата кошница с обещания, заради които хората се редяха пред урните и гласуваха за него, Обама беше сложил тежки за изпълнение задачи – изходът от икономическата криза, здравната реформа, прекратяването на войната в Ирак и още, и още. Но, какво от всичко това, в края на годината се случи и какво не се случи?  Най-отявлените му критикари твърдят, че всъщност нищо не се е случило. Че Обама е изтървал много възможности и на практика не е постигнал и най-малък процент от намеренията си. Обвиненията валят и от страна на републиканците, и от страна на  собствените му колеги по партия – демократите. В повечето политически предавания започнаха да се гаврят с бавното му и мудно взимане на решения, с прочутия вече мек тон на Обама, с желанието му да “угоди” на всички. Изглеждаше, и то не без основание, че сякаш никога нищо няма да помръдне, ще става само по-лошо и че може би изборът на толкова млад и без опит в сложната административна система на страната лидер е …грешка?

За изминалата година огромният външен дълг на Съединените Щати от 10 нарасна на  космическите 13 трилиона  долара. Безработицата през 2009 се увеличи с 2.9% и достигна 10%, или с други думи - от 11 милиона, незаетите с работа достигнаха 14.7 милиона души. Броят на домовете, обявени за продажба от банките, продължи да расте през цялата година и така фалираха още 139 банки. Комедиантите вече имаха с какво да се заядат. През септември излезе и остро критичният филм на Майкъл Мур – “Капитализъм – моя любов”. Затворът в Гуантанамо все още функционира. И до днес американски войници воюват в Ирак, а в Афганистан са два пъти повече от миналата година. А водещият две войни президент се увенча с Нобеловата награда… за мир! Мир между евреи и палестинци, талибани и афганистанци и още, и още, все още няма. Дори здравната реформа тече бавно и мъчително, макар одобрена и от сената, и от камарата на представителите.

Назначението на жена на поста секретар по Националната сигурност се отчете като провал, особено след признатите и от нея самата пропуски в работата на органите при самолетния инцидент на Коледа. Но дори охраната на първото семейство на Америка май си гледаше работата през пръсти. На първата президентска официална вечеря в Белия дом се намъкнаха най-спокойно не един, не двама, а цели трима неканени гости!

На това ли се надяваха всички? Че това си е провал.

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Да, той бе избран, но след Буш и срещу Макейн с Палин – май и баба ми можеше. Или както звучи сполучливото уводно заглавие на Нюзуик – “Да, той може (но със сигурност, не още)”! Критиките не спряха. В столицата се събра гневна тълпа от хора, развяващи плакати, на които Обама беше изобразен и като Сталин, и като Хитлер. По умерените се питаха докога ще е само популярен като кинозвезда – и той и особено стилната му съпруга Мишел Обама не слизат от кориците на списанията, и така ли ще направи още един 4 ноември през 2012?

Левите американци твърдят, че е излишно мек, и че с мнозинството си, и в двете камари на Конгреса, отдавна можеше да наложи волята си. Десните го упрекват, че е крайно радикален и че социалните му идеи са си направо социалистически. В пряко предаване от Капитолия един крайно десен политик го нарече лъжец. Инцидентът се случи по време на официална реч на президента пред Конгреса, която се излъчваше на живо.

Изглежда всички са недоволни. Либералите, че още не е напълно затворен Гуантанамо, че  не са спрени всички войни, че президентът не изплаща дълговете на всеки американец, че не удря по масата и не налага исканията си, както правеше Буш. Консерваторите не мислят, че е необходима здравна реформа с държавно участие или световно семейно планиране, или че изобщо трябва да се спре която и да е война, или че има глобално затопляне, или че трябва да има контрол върху притежаването на оръжие и са недоволни от управление на демократите по принцип.

Но медалът винаги има две страни. Какво показва другият поглед към годината на Обама? В първите си дни като президент той наля безпрецедентно големи суми в банковия сектор, с което спря ефекта на доминото в рухващия финансов пазар. Така, за последната четвърт на годината, там отчетоха печалби от 3.5%. След покриването на дълговете на Уолстрийт той гневно осъди разточителните бонуси, които си раздаваха шефовете им, и им наложи ограничения. Сега, точно след година, той иска да наложи еднократно облагане на всички получили от тези средства, и заяви, че те ще трябва да върнат заема, получен от американските данъкоплатци, веднага и до цент. Не беше мек. Не беше и когато губещите, неконкурентни  и остарели технологично “Дженерал Мотърс” и “Крайслер” банкрутираха. Обеща да помага в реконструирането им, само ако започнат да произвеждат съвременни, екологични и икономични автомобили. В края на годината “Форд” отчете 2 милиарда долара печалба.

Два дни след клетвата си Обама забрани разпитите с мъчения и нареди затварянето на Гуантанамо. Обяви постепенно извеждане на войските от Ирак. Поднови научните опити със стволови клетки. Взе тежки и сложни решения с назначенията, които направи в отбраната и вътрешната сигурност – назначи републиканеца от администрацията на Буш Робърт Гейтс за секретар по отбраната, центриста Леон Панета за шеф на ЦРУ. И Стенли Маккристъл за водещ на операциите в Афганистан, независимо от повдигнатите срещу него обвинения в прекалено „твърда ръка”. Подписа продължение на финансирането на световната програма за семейно планиране. Доведе здравната реформа до финалната й права -  реформа, която не са успели да прокарат Рузвелт, Джонсън и Картър.

Вторачени в домашните проблеми, критиците на Обама често забравят приноса му на международната сцена. Малко хора си дават истинска сметка с какъв имидж  се ползваше страната в годините на Буш. Самото избиране на Обама донесе нов поглед на света и към Америка, и към американцитe. През годината той успя да посети  21 държави. Речите му бяха ясни и вълнуващи. В Прага или в Кайро - той знаеше какво да каже. Насмешливите оценки към нобеловия лауреат не включваха неговите заслуги – постепенното изтегляне от Ирак, новата стратегия за Афганистан и Пакистан, лидерството на глобалната реакция към финансовата криза, забраната на мъченията и опита му да затвори Гуантанамо, желанието му да търси съдебната отговорност за мъчителите, преоценяването на Европейския съюз като пълноценен партньор. Подновяването на преговорите с Русия за допълнително съкращаване на ядрените оръжия и тяхното елиминиране. Замразяването на плана за  разполагане на ракети в Източна Европа и печеленето на Русия за преговорите с Иран. Подновяването на ангажиментите с мюсюлманския свят. Подновяването на връзките с Куба и помощта за Мексико в борбата и с наркокартелите. Новият, по-конструктивен и спокоен тон при опитите за разбирателство с Иран.

Днес обаче, проблемът с оценката на изминалата американска политическа година, в много голяма степен е в разделението на страната. Либерали и консерватори, републиканци и демократи, сини и червени, дори все още – бели и черни. Едно от най-видимите усилия на Обама беше и си остава в тази посока. Да обединява, да събира, да настоява бавно и упорито за консенсус и в конгреса, и в сената, и в цялата страна. Не можем да видим цялата картинка. Медиите силно помагат в тази посока. И двете страни имат добри и известни журналисти, които яростно защитават своите лагери. Защото, ако се замислите, в управлението му има и демократични, и либерални достижения, както и чисто консервативни завоевания. В края на първата му година Джон Ричардсън от списание “Ескуайър” каза: „Въпросът не е в това колко е успял или не президентът, който си избрахме, а защо ние не успяваме да видим цялото? Винаги само половината. Тази половина с която сме съгласни?”

Както и да се погледне, а реалността в тази страна не е никак проста, най-нерешеният проблем на Обама си остават самите американци. Да, президентът Барак Обама изглежда силен, събран и спокоен във всяка ситуация, но вчера, на празника на Мартин Лутър Кинг, той сподели, че промяната е бавна и усилията са над, а резултатите под очакванията, че понякога го боли от тежките думи, и тогава само вярата в този народ който го избра, го връща в тежката реалност да си 44-ият президент на САЩ.

Източници:
AP reporting and analysis
Bureau of Labor Statistics
Treasury Department
Federal Deposit Insurance Corp.
RealtyTrac Inc.
Defense Department
White House Transition Project
Esquire magazine
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) SK
  Главния проблем на Америка, а и на целия свят е кризата. А тя се дължи на факта, че на хората не им е платено достатъчно да изкупят това което са произвели. Обама колкото и добър да изглежда, колкото и да желае да помогне на народа, не прави нищо в тази посока. Напротив. Вместо да даде пари на нуждаещите се, които веднага ще ги пустнат в обръщение, той даде пари на банкерите, тези които ограбиха страната и са причина за кризата. Ако той не може да вземе парите от грабителите, то да отпечати нови пари и да ги даде на най-бедните. ...още

 2. 2) KKK
  Haiti-new American teritori
 3. 3) Anonymous
  SK е уникат. Като излязъл от учебник. Обама да раздаде пари на бедните. Майкоооо...
 4. 4) Anonymous
  Като SK е един български сиромахомил от началото на миналия век - Спиро Гулапчев.
 5. 5) Anonymous
  Той SK има пазарен усет, нали е магазинер. Иска вместо на банкерите, неговите мъчители, Обама да раздаде пари на бедните, да си купуват от него. Има мисъл в тая работа
 6. 6) Narnian
  Президент Обама и Администрацията му имаха една много интересна откъм предизвикателства година и се справиха според мен във всичко перфестно...Разбирасе очакванията бяха ,както към всяка нова Администрация мн. голями и мн. нереалистични. Президентът на Щатите, беше оценен като успешен държавник ,оптимистичен и от много високостоящи неправит. организации/NGO*/... А, нашия дежурен развеселяващ ни ,бореца против империализма и световния капитализъм /Sk-то/явно идва от друга планета или от библиотеката на ЦК на КПСС...напротив ,човече... харата ,лицата, гражданите СА ПОХОРЧИЛИ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО СА ПРОИЗВЕЛИ ,или ОТКОЛКОТО СА ИМ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ - просто КОНСУМИРАМЕ В БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ- трудно ли е да се разбере, чудя ...още

 7. 7) Anonymous
  Изключително глупав и неточен анализ. -----------  Първо, Обама нищо не е постигнал в международен план, даже загуби много. Изнесе поредица от речи, в които се извиняваше от името на Америка, а американците не удобрявт това. В резултат светът го смята за слаб и нерешителен. Обама отстъпи пред Путин за противоракетния щит, не постигна нищо по Иран и т.н. Вътрешната политика е белязана от здравна реформа, която е пълна мъгла. Никой не знае какво ще стане, а Обама не смее да обясни. Вчера Масачузетс гласува точно срещу това. Същите хора преди година са гласували за Обама, сега са ужасени от неговите ...още

 8. 8) чичата
  мадленчето има ли сертификат за оценител на президентите на съединените щати/ ако няма, да се нареди на опашката на форума и да аплодира куклуксклана в един глас с всички расисти нацисти, ционисти, фашисти, националисти, атакисти, македонисти, и всакакви там ...глисти ,боси и с цървули, изтъкващи превъзходството на бемките си пред матовия загар
 9. 9) Киров Б
  То се нагледахме, чича, на "специалисти" с тапия. Смятам, че заключенията на дамата са доста логични и последователни.
 10. 10) pro-anti
  анализът е точен, а и 7) е отбелязал правилно само вчерашното събитие в Масачузетс, в щат, в който демократите печелеха с двуцифрена разлика пред републиканците от 40 г, вчера републиканец спечели овакантеното демократско место в сената. С това место демократите загубиха квалифицираното си мнозинство в американския сенат, което означава, че СъКъ-то надали ще дочака "безплатната" медицинска застраховка за всички. Много сори, СъКъ. Всъщност, от 3 г тук, в Масачузетс си имаме "безплатна" застраховка за всички, което доведе до 30% увеличение на цената й първата година(нищо не е безплатно).
 11. 11) чичата
 12. 12) V.H.
  Я, Мадленчето прописа... Всеки, който чете англ.и европейските медии в оригинал е наясно, че за анализ на батака "американска текуща политика" --------------- Хайде да не спрягаме Ноам Чомски, но има и други извори откъдето може да се учи... и после прилага АНАЛИЗ. Да не стане като във вица: "Питат певица:Обичате ли да пеете? "Да!". А кога ще се научите?" От водещия искаме мнение и анализ, за да има за какво да се джафкаме по долу. Останалото сме си го чели. А т,ва дето го разправя "Анонимуса", а че и "чичата" не ги слушай. Стой си у Америката-NYNY, учи се и пращай. Нема са а ...още

 13. 13) V.H.
  Déjà-vu Моля Администратора, ако желае във форума да има само комплименти и да ухае на рози да го обяви в началото, а не да прави свои редакции на изказани от другите мнения! А ако Мадлен е засегната от нещо?, може да сподели. Не обичам чадърите. Още от времето на Марков. Благодаря!
 14. 14) SK До #6
  харата ,лицата, гражданите СА ПОХОРЧИЛИ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО СА ПРОИЗВЕЛИ ,или ОТКОЛКОТО СА ИМ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ - просто КОНСУМИРАМЕ В БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ- трудно ли е да се разбере,
  Първо, гражданите не могат да похарчат повече от това което са произвели, или по-точно да купят повече от това което е произведено, по простата причина, че това което не е произведено не съществува. Могат да консумират повече отколкото са им възможностите. Това обаче става с чужди пари, които те трябва да връщат с големи лихви. Тъй като обаче на хората не е платено достатъчно да изкупят това което е произведено, то значи че
  ...още

 15. 15) Narnian
  теорията ти е непоклатимо идиотска, извини ме но досега си разсмивах на мненията ти сега ми стана тъжно, мн. тъжно.
 16. 16) Наблюдател
  Противно на всезнайковците заядливци по-горе, ще кажа, че статията на тази дама е доста добра. Щатните анализатори на БТА, например, не могат да напишат такова нещо.
 17. 17) Anonymous
  Мдааа. Всичко е точно. Не виждам кое не е верно от казаното.
 18. 18) трезвомислещ
  Проблемите на Америка Съ Къ пак иска да ги решава с комунистически прийоми, ама не става. Анализът на дамата не е лош, най-малкото защото се е поровила в доста информация и е извлякла от нея тенденции и изводи. 14-тигражданите не могат да похарчат повече от това което са произвели, или по-точно да купят повече от това което е произведено, по простата причина, че това което не е произведено не съществува
 19. 19) трезвомислещ
  Проблемите на Америка Съ Къ пак иска да ги решава с комунистически прийоми, ама не става. Анализът на дамата не е лош, най-малкото защото се е поровила в доста информация и е извлякла от нея тенденции и изводи. 14-ти, 14-ти, ами не е вярно казаното от теб, че "гражданите не могат да похарчат повече от това което са произвели, или по-точно да купят повече от това което е произведено, по простата причина, че това което не е произведено не съществува" - ами не виждаш ли, че с ипотечни книжа, фючърси, облигации, акции, чекове без покритие, менителници, необезпечени кредити, банкови гаранции, ...още

 20. 20) Точно
  Ето го тук обяснението защо е права авторката - http://e-vestnik.bg/8275/koruptsiyata-vav-vashington-zadushava-badeshteto-na-amerika/
 21. 21) Anonimka : do n° 16, 20 i t.n.
  Много тъпо ! Авторката няма нищо общо с политическите анализи защоно нищо не разбира. Статията е компилация от преведени мнения на американски журналисти. Това май не отива много много на рубриката "писмо от". Или май е по-важно е-вестник да се пълни със ------- о Мадленче и ----- Милена Фучеджиева. Админ: Запознайте се с условията на форума
 22. 22) До горната
  Кукло, как така е тъпа статията, пък същевременно е компилация от мнения на американски журналисти
 23. 23) До горния и до администратора....
  Редактирано от Админ. Спазвайте условията, ще има бан.
 24. 24) чичата
  честита новата 2010 година, на екипа на е-вестника
 25. 25) До трезвомислещ
  До # 22. Ами това е така тъй като американските журналисти пишат за тъпо население. Така че дори тези журналисти да бяха умни те не могат да пишат умни неща защото няма кой да им ги чете. До трезвомислещ. Научи се да разсъждаваш логически преди да спориш със Съ-Къ-то. Не можеш да купиш 10 ябълки ако на тезгяха има само 5, независимо колко пари някой ти е дал. Но ако банкера е дал големи суми под формата на заеми и кредити, то производството ще се разшири за да се произведе стоката която ще бъде изкупена с тези пари, докато тези на ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com