www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 август 2017
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Защо медиите мълчаха, че закон забранява митингите пред парламента?

22 Януари 2010

 

Митинги и демонстрации са забранени пред парламента с приетия вчера закон. Снимка: Булфото

Мнозинството на ГЕРБ забрани митингите и демонстрациите пред парламента и министерския съвет. Вчера на второ четене беше гласуван закон, който гласи, че събрание, митинг или манифестация не могат да се организират в „обозначената зона” около сградите на Народното събрание, на президентството и на Министерския съвет, както и в непосредствена близост до военни обекти. Витиеватата формулировка означава, че край тези сгради няма да може да има каквито и да е протести.
С промените в Закона за събранията, митингите и манифестациите сегашното мнозинство в парламента повтаря опитите на предишното да ограничи гражданските протести. Любопитното е, обаче, че при предишното правителство медиите активно информираха какво предстои да се гласува, какъв законопроект е внесен - първият път през януари 2009 г., вторият път през април 2009 г. - и тогавашният парламент не гласува тези ограничения. Сега медиите мълчаха и поправките минаха тихомълком на второ четене вчера и станаха закон.

Той предвижда още да се увеличи от 48 на 72 часа срокът, в който организаторите трябва да уведомяват кмета на общината преди събитието на открито - тоест нужно е искане 3 дни преди протеста.

България се превръща в милиционерска държава като при Живков, коментираха вчера по интернет форумите. Най-възмутително е поведението на медиите, защото те нито информираха, нито осъдиха предстоящото гласуване, за разлика от предишните опити на мнозинството на Тройната коалиция. Тогава техните предложения не минаха. Отново интернет сайтове и блогове реагираха първи на тези поправки в закона и дори разкриха кои са вносителите на законопроекта.
Това са трима световно неизвестни депутати от ГЕРБ – Ивайло Тошев (избран в Шумен), Красимир Ципов (избран в София), Емил Радев (избран във Варна). И тримата са членове на правната комисия в парламента и на още няколко комисии и са на възраст около 40 години.

Тримата от ГЕРБ

Тримата от ГЕРБ, вносители на закона за забрана на демонстрациите край парламента, министерския съвет и др., отляво надясно - Ивайло Тошев (тел. 0896 868203), Красимир Ципов (0887 272238), Емил Радев (0888 247080). Телефоните са публикувани в блога д-р Тони Филипов - “Из делниците на един луд”. Призивът на блогърите е - пращайте им есемеси и им се обаждайте. Снимки: Сайт на Народното събрание

Тошев е бил за кратко съдия в Шумен, после адвокат и член на управата на местния футболен клуб.
Ципов е работил в МВР и после е сътрудничил на шефа на правната комисия Янаки Стоилов от БСП в предишния парламент по законопроекти за МВР, НК, правосъдие и др. Участвал е в подготовката на много закони от 2006 г. насам. След това се е пребоядисал като гербер.
Радев е адвокат от Варна и шеф на местната организация на ГЕРБ.
В текста под снимките им са публикувани техните телефони, в отговор на желанието на много недоволни да им пращат есемеси и да им се обаждат. (Информация за тримата вносители пръв издири и публикува блогът на Юруков).
Срещу закона, внесен от тримата от ГЕРБ, до вчера се обадиха само синдикатите, които поискаха от президента да наложи вето.
А за отлагането на минимум 72 часа за даване на разрешение за митинг - тоест минимум 3 дни – в съобщението на синдикатите се казва: „За нас няма съмнение, че чрез това изменение се постига единствено отлагане на реакциите срещу някакъв акт или факт, който предизвиква протест.”

Как стана така, че нещо, което при предишното правителство беше скандално и вестници и телевизии дълго го коментираха, днес вече не е скандално и те не го коментират?
По подобен начин опитите на МВР при предишното правителство да има достъп до телефонни разговори и да следи Интернет не минаха, а при сегашното минаха. Съпротивата срещу това в медиите също беше ограничена, в сравнение с преди.

Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 2 [3]

 1. 101) Narnian
  Pro-anti, споменаваш за тероризам и прецеденти, като веднага механично поглеждаш към огромната САЩ, което си егрешка ,ако правиш становище за наш Акт или събитие...Само един от основните кмпоненти в Щатското правораздаване е "прецедентът" , в България той се нарича "съдебна практика"- ова май сме си го изяснявали с чича-та,ТУК...Тероризъм в чист вид се е провеждал и на територията на България, нееднократно, НО защо Обществото и Държавата да нямат възпиращи мероприятия-това дори е императивно изискване.
 2. 102) cobalt
  Бора, гражданското общество не е селска говорилня - безспорно. Но е по-близо до нея, отколкото до строгата авторитарна и безгрешна власт, за която пледираш. В щатите гражданското общество е толкова развито, именно защото всеки има право да има и да изразява собствено мнение. Диктатурата не възпитава граждани, а овце - виж, например, България. А че на запад се води усилена дискусия, докъде и дали изобщо да се ограничават граждански права в името на повече безопасност е факт (който няма как да научиш, ако се "прехранваш" само с руски медии). Важното е точно дискусията - а не някой да си сглобява ...още

 3. 103) BG
  Явно вече няма медии. Всички са клекнали пред Б.Б. Е, сега трябва да се надигне това гражданско общество. Ама има ли такова вБГ?
 4. 104) трезвомислещ
  cobalt 102 - "на запад се води усилена дискусия, докъде и дали изобщо да се ограничават граждански права в името на повече безопасност". Така е, нои при нас трябва да е така. Преди години ни учеха, че вземането на отпечатъци от пръстите fingerprints е само срещу престъпници, защото е нарушение на човешките права на другите. Сега САЩ ги изискват при влизане в страната... От дискусия има нужда, защото светът се развива. От дискусия като настоящата има нужда и при нас... Вопиюща нужда при недоизградени демократична институции (и съдебна практика Нарниан). Пък и Генералът, ако подхожда все генералски, може да ...още

 5. 105) Бора Бора
  Кобалте, никъде не съм писал за дикатура или авторитарна власт.В грешка си , навярно.Май в страните от ЕС по често си като турист и временно преживяващ отколкото постоянно.Иначе нямаше да пишеш неща за които само си чувал. Светът се променя и опасностите се изменят и усилват. Трезвия ти писа за пръстовите отпечатъци.Да си чул някой да обвини Обама в дикатура когато се промениха и ожесточиха правилата за контрол по летищата? В сравнение с тези нови правила, законопроекта на Б.Борисов е като добра детска приказка. Аз разбирам, че за теб ,Б.Борисов и хубав ден да ти пожелае, пак ще си мислиш ...още

 6. 106) cobalt
  Именно. В щатите така си го направиха - на теб остава избора, ще ходиш ли там или не. В Германия пък, премахнаха автоматичното заснемане на номерата на автомобилите на възлови точки (с цел проследяване на престъпници) и орязаха закона на урсула фон дер лайен за блокиране достъпа до "опасни" страници в интернет. В Исландия премахнаха взимането на пръстови опечатъци на влизане в страната, а в Швеция пиратската партия влезе в парламента. Всичко това благодарение на дискусията. Каквато у нас явно премиера не може да води. Той е мъжествен, прям и симпатичен, но за съжаление прост. Как го каза Бора: "обущарю ...още

 7. 107) Бора Бора
  В Англия-Лондон пък стотици хиляди камери следят за всичко, в Париж е почти същото..в Испания и Италия ожесточиха до абсурд законите за емигранти.
 8. 108) трезвомислещ
  Е, за това трябва дискусия - защото няма общоприети за цивилизования свят критерии. Няма и в нашата малка Бг...
 9. 109) Бора Бора
  Мерките за сигурност по щатските летища едва ли са резултат от дълга дискусия в обществото. Камерите в Лондон също не са резултат от национална дискусия. Въобще, как си я представяте тази работа? За много от тези проблеми решенията се вземат от експертни щабове .Политическата отговорност за тези решения се носи от изпълнителната власт, със подкрепа на законодателната.
 10. 110) трезвомислещ
  Бора 109, те не са резултат от дискусия (макар че има прецеденти и да са), но развили се след това дискусии в обществото често водят до резултат - отмяна на мерки, които нарушават човешки права (вж по-горе № 106 кобалт).
 11. 111) Бора Бора
  съгласен.Това е практиката,
 12. 112) pro-anti
  на запад е пълно с камери по улиците, шосетата, взимат отпечатъци от пръсти в щатите, и ако целта на всичко това е някаква борба срещу престъпността, може да се претегли вредата и ползата от тях. Когато говорим за забрана на демонстрации пред народното събрание, президентството и министерския съвет, за предотвратяване на какъв тероризъм става въпрос, може ли някой да ми изброи тези случаи на тероризъм? Вместо тях аз виждам необхватна по мащаб престъпност и корупция, но срещу онези, обикновените хорица, на които е останало да се оплачат на...арменския поп. Но...на практика се взимат мерки само и ...още

 13. 113) Narnian
  cobalt, Ако някй друг от съфорумците ,като sk-то , първенеца, Раденко или от гвардейците на Расата ,така постоянно и агресивно даваше оценки за г-н Борисов, бих г разбрал- елементарни хора, толкова им е акъла, така са ги настроили, НО ти с тзи ник ,често ни даваше свидетелства, че си ерудирана личност,успяла- просто съм изненадан...Дори ехидно ,обясняваш ,че аз, видите ли съм от "третата възраст", която вероятн изключваш от твоите представи за "гражданско общество"...Повтарям...Няма ограничаване нито на граждански права нито на синдикални права в с л у ч а я- просто протестиращите не могат да провеждат протестите си /мирните и масови/ ...още

 14. 114) Anonymous
  Тримата глупаци http://detstvoto.com/index.php?newsid=507
 15. 115) cobalt
  Narnian, просто е нелогично да се опитваш да представиш поправката в закона като безобидна. И старият вариант предвиждаше "санитарни зони" около въпросните сгради. Това, че още две сгради попадат в списъка също не е критично. Критичните точки са две: удължаването на срока за обявяване на протеста (може би, за да могат да арестуват организаторите?), както и възможността големината на "санитарната зона" да се определя за всеки протест (което означава, че ширината на зоната на теория може да стане и няколко километра - според това кой протестира). И двете точки развързват ръцете на полицията да предотврати всеки протест още преди да ...още

 16. 116) чичата
  аз съм за подобни закони/ представете си казуса: в александър невски се отслужва меса за някакъв църковен празник/ отвън тълпа от мохамедани екстремисти иска да разкъса миряните в храма и на площада(всъщност това е било преди малко повече от век)/ аналогично: халите, джамията и волен сидеров яхнал белия кон на яни янев/ има места в българия, където е недопустимо да си изливаш яроста/ гузните ни управници пазят институциите си, не е достатъчно...повече места трябва да бъдат забранени за "изстъпления"
 17. 117) как ще се прави демокрация сега
  До тук представителната демокрация с избор на депутати даваше възможност за протести при наличие на основание. При протеста срещу насилието и смъртта на усърдни и добросъвестни студенти причинена от насилие,се получи така,че бе упражнено насилие от някакви "полицаи"-защо не се санкционираха тези "полицаи",които проявиха насилие произволно и срещу протестиращите срещу насилието и смъртта на добросъвестни от насилие, а се допуска още повече произвол при отнемане възможността за протест при наличие на правно основание,което не е решено при предварителните преговори -втората законна стъпка бе протест, а сега -какви да стъпките при нарушения на човешките права като смърт от насилие и грабежи,неадекватно плащане ...още

 18. 118) Narnian
  Самият аз многократно съм участвал в масовите протести в София,дори съм бил на два пъти бит, но ...Казах ви, хола , никой в Р. България ВЕЧЕ не може да обнародва закон отнемащ ОСНОВНИ граждански права и свободи...Така, че прецизарено на този Акт е правомерно и необходимо...Каквито и пошли идеи за ОГРОНИЧАВАЩО ПРАВАТА законодателство да има в глави на отделни личности -ПРОСТО НЕ МОГАТ ДА МИНАТ И ДА ДЕЙСТВАТ.Просто се поуспокойте...
 19. 119) cobalt
  никой в Р. България ВЕЧЕ не може да обнародва закон отнемащ ОСНОВНИ граждански права и свободи
  Това да не го е казал бойко снощи по телевизията? Защото не е вярно - никой (освен обществото - чрез възможност за протести) не е в състояние да спре народното събрание да приема каквито закони си иска (конституционния съд не го броя, защото у нас е твърде евтин)... Но за наивници, вярващи безусловно на великия ни премиер (които съставляват все още двуцифрено число проценти, което пък още веднъж показва, че нашенеца не иска политик, а овчар) няма никакви проблеми. Овцете нямат права.
 20. 120) Narnian
  Stuff and nonsense!Законодателството ни се хармонизира с нрмите в ЕС...Няма безуслвни вярвания на Пемиер или който и да е политик, поне от моя страна- безуслвна е вярата ми само към Създателя...Пропагандираш mate и то лошо пропагандираш, нервно и агресивно.
 21. 121) Бора Бора
  Кобалте, отчаяно се стремиш да обвиниш правителството във всички смъртни грехове. В сравнение с предишния серГей и неговите господари в сянка, и отзад, всеки от новата власт е истински политик.Наистина показваш смешен плач.....какво искаш ? На всяка цена да се върне старата тройна коалиция? Или да се извърши внос на републиканци от щатите? Ясно ти беше обяснено, законът не измисля нищо ново.Нищо не е станало в ущърб на гражданските ти права.
 22. 122) cobalt
  И двамата сте много боси в европейските директиви, за да ми говорити за "хармонизиране" на нормите. Попрочетете какви са директивите на ЕС по въпроса за националната сигурност и защитата на личните данни. С едно изречение: никакви. Зависят единствено от местното законодателство. Затова сте наивници - понеже така тръбят сервилните медии у нас, вие вярвате, че има директиви, които пазят правата и свободите ви. Научете се да консултирате възможно повече източници, преди да обвинявате в "пропаганда" - не само местни и руски.
  В сравнение с предишния серГей и неговите господари в сянка, и отзад, всеки от новата власт е истински политик.
  ...още

 23. 123) pro-anti
  Бора Бора, надявам се, че поне мен няма да ме обвиниш в симпатии към Тройката(шведска, не руска) или в това да съм фен на плъхЪ с очилцата-ББ дойде като алтернатива на изброените боклуци, но това не значи, че ще се държи като тяхна алтернатива. Как ще се държи зависи от това как се държат данъкоплатците-ако те носят много, ще бъдат натоварвани много, ако те са съгласни да си губят правата-те ще си губят правата, от тях си зависи.Помисли си само нещо крайно, а именно, че от ЕС са ни назначили най-добрите налични управници(експерти), ако избирателите не се държат критично към ...още

 24. 124) Бора Бора
  Про анти, напълно съм съгласен с теб.Разбира се, че в едно гражданско общество има взаимен контрол и дискусии по всички въпроси. В Бг има нужната структура като държава и държавни органи, има подходящите институции, граждански, международни и т.н.Няма абсолютно никаква опасност от авторитарен режим.Но..ти виж аргументите в статията и някои коментари.Откровено подвеждащи софизми, след които се почват едни изводи за дикататура и милиционерщина..Щопската максима: Аз не знам как да бъде, ама и така нема да я бъде.
 25. 125) Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » За какво мълчаха медиите
  [...] Медиите още по-тихомълком подминаха новината с мълчание. Реакция открих единствено в e-vestnik. Останалите запазиха гробна тишина. С което показаха медии ли са, или нечии пресцентрове. И доколко бива да им вярваме, и да разчитаме на тях. [...]
 26. 126) Саморасляк Коприваров
  Бора,това за шопа е така.Кобалта може и да не е шоп,ама анализите са му плитки а изводите елементарни и погрешни.Без капка оптимизъм и надежда просто не може да се живее.Забележи че никога не дава идея или нещо като изход от ситуацията.САМО КРИТИКИ И КРИТИКА.Това всеки го може - най вече българите.Най-високият интелект като правило трябва да вижда пътя към успеха.За кобалта неуспеха се дължи на това че премиера бил пожарникар.Много елементарно за да е сериозно.Просто някои хора се опитват на всяка цена да навредят на Борисов като забравят че той е премиер на България,а може би са въвлечени в ...още

 27. 127) До горния
  Ей, милиционер, оди цуни Тиквата по гъза
 28. 128) минаващ до 127
  А ти оди цуни Доган по долуподписания и Сергей по нежното дупе.
 29. 129) Да ама
  Само за протокола - да, ама Доган и Станишев не забраниха демонстрациите пред парламента. И си ги псувахме както си искаме. А тоя Тиквата ги забрани и вие му целувате гъза
 30. 130) до 129
  Изглежда че да пцуваш някого е целта на живота ти,а келеш такъв.
 31. 131) 2+2=3?
  Как може никой да не споменава евентуалната връзка: 1.позволено подслушване > 2.скопени протести > 3.разрешени ГМО (Генно Мутирани Отровни заместители на храна). Други статий поне тук на e-vestnik не четете ли?!? А знаете ли за колко пари глобално и за какъв контрол над всичко става въпрос, заинтересувайте се колко пари контролира Мунтанто(r)... и на къде вървят нещата... http://sites.google.com/site/zamutantite/kraiat-na-nachaloto http://sites.google.com/site/zamutantite/hvatki http://sites.google.com/site/zamutantite/propaganda http://sites.google.com/site/zamutantite/snimki-na-uzhasite http://sites.google.com/site/zamutantite/filmi-na-uzhasite http://groups.google.com/group/zamutantite
 32. 132) cobalt
  Забележи че никога не дава идея или нещо като изход от ситуацията.
  Научи се да четеш. Винаги давам пример, как е решен съоъветния проблем някъде другаде по света. Или проблемът е по-скоро, че за теб са валидни само решения одобрени от "генерала"? А за този конкретен случай мога действително само да критикувам - защото единственото правилно решение беше да се дискутира закона преди промяната му. След като народното събрание ни постави пред свършен факт, няма какво повече да се направи, освен да повишим чувствителността си към свободни своеволия, за да не се случват повече.
 33. 133) трезвомислещ
  Кобалт 132 - подкрепям изцяло: "единственото правилно решение беше да се дискутира закона преди промяната му. След като народното събрание ни постави пред свършен факт, няма какво повече да се направи, освен да повишим чувствителността си към свободни своеволия, за да не се случват повече." Е... или да работим за промяната му, което е много, много трудно...
 34. 134) Стига глупости!
  Абе, глупави борци за тва и онова, и все пред парламента! Какво общо има парламентът с това, че убили някого? Жена му изгорила боба - айде пред парламента на протест! Снощи не се представил добре под юргана - държавата го изнервила, хайде пак пред парламента! Какво търсят днес пред парламента тия, дето не били разбрали декларацията, която подписват? Да ходят да обясняват на НОИ, че към простите трябва да се проявява мнооого специално внимание! Ама на провинциалистите им е ногу престижно да ходят чак у Софията да протестират, нали? А ние тук се чудим как да си гледаме работата.

Страници: « 1 2 [3]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2017® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com