www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Имаш ли възможност - люби! Не отлагай; Вибратор? Това е хуманно

26 Януари 2010

 

Д-р Врабчев. Снимка: авторката

Колко време един полово зрял човек може да издържи без секс? Сексуалността е заложена в нас още преди да се родим и зависи от нашия динамичен стереотип. Има хора с много жизнена енергия, които непрекъснато са в движение, други са по-спокойни, а трети са флегматични, вяли и отпуснати. Така е и с половата потребност на хората. За едни е достатъчно да имат сексуален контакт веднъж в месеца, за други – веднъж в годината (колкото и парадоксално да звучи, има такива хора), а за трети нуждата може да е всеки ден и дори всеки час.

Има обаче ситуации, в които човек няма възможност да прави секс. Тогава той може да изкара период на пълно въздържание или да удовлетворява потребностите си с мастурбиране. Това е напълно естествено и нормално.
Представете си една жена около 50-те, която е имала хубава връзка, но е загубила партньора си – примерно, останала е вдовица. Тя иска да си запази хубавите спомени, но е самотна – лошо ли е да отиде и да си купи един вибратор? Напротив – хуманно е.

Или, да кажем, друг случай - в една двойка той свършва по-бързо, което често се случва. Отиват, избират си един вибратор, който довършва нещата. Това е естествено. Разбира се, има и опасни сексуални играчки или практики, при които може да се стигне до задушаване и смърт. Истината е да не се бяга далече от природата. Тези атрибути може да допълват половия ни живот, а в определени случаи – дори да го заместват, но ние трябва да се любим един с друг, а не с играчките. Иначе помощните инструменти стават фетиши и отиваме към сексуалната патология.

Ако имаш партньор и двамата можете да водите полов живот, но ти предпочиташ да се самозадоволяваш, това също е патология. При секса човек дава удоволствие, за да получи удоволствие, а не го прави сам, защото му е по-лесно. Някои хора, в условията на сексуална абстиненция и ако са в еднополови колективи, стават хомосексуални. Както се казва: „Като няма риба, и ракът е риба”. Появи ли се възможност за нормално полово общуване, същият човек пак става хетеросексуален.

Някои сами се подлагат на сексуално въздържание, без обективно да са лишени от социални контакти, което е противоестествено. Това значи съзнателно да отхвърляш природата и да вървиш срещу себе си. Човешкият живот е много кратък, за да отлагаме във времето. В него има два периода – правене на спомени и спомняне на спомените. Имаш ли възможност да се любиш, желан ли си – люби! Не отлагай днешната работа за утре. „Докле е младост, леко път се ходи и леки са световните несгоди”.

Човешката сексуалност е като многоетажна къщичка. Най-отдолу в партера е половият нагон, който е вроден – няма начин да се отървеш от него. По-нагоре е първият етаж – харесването. „Харесвам тези очи, тези коси, тези бедра, тези гърди”. Оттам идва привличането. Над привличането стои еротиката. Над ероса е обичта. Там някъде, горе, в мансардата, стои любовта. Зависи докъде ще стигне асансьорът. Дай Боже да стига винаги до мансардата. Но не е проблем, ако спре само до привличането и до еротиката. Не трябва човек да си поставя ограничения - непременно да съм влюбен. При едни хора любовта идва изведнъж като гръм от ясно небе. Други отначало не приемат някого напълно, но постепенно се влюбват. Рецепта няма. Ние сме осъдени да живеем един с друг и същевременно сме животни - такава ни е природата.

Казват за северните народи, че са студени хора. Нито норвежците, нито фините, нито шведите са студени хора. Просто там им е студено на хората.
Знаете ли шведите какво правят? Слагат си три кръгчета в календара, които за тях да са „сексуален празник”. И тези дни не ходят на работа. Отиват на театър, на опера, на ресторант с любимия човек, ако имат деца, изпращат ги при родителите или при приятелите си. Някои двойки си наемат след това хотел с вана, джакузи, свещи, шампанско, музика. Техният сексуален живот в тези три кръгчета е супер пълноценен. Това е в единия край на махалото. На другия край е да ни се случи импровизирано. Возим се в асансьора, сещаме се и го правим там – ей така, бърз секс. Хубаво е половото общуване да бъде и запланувано, и импровизирано. А не да потискаме природата си. Особено, ако човек е в своите интензивни години, не трябва да си губи времето.

Много хора нямат полово общуване, защото страдат след прекратена връзка с любим човек. Те трябва да осъзнаят, че ако се вглъбиш в своето нещастие и не виждаш по-далече от пъпа си, оставаш сляп за света и преставаш да живееш. Човешкият живот е река, която не се връща назад – тя върви само напред. Спре ли, става блато. Отхвърлен си, разделен си – добре. Сложи си спомените в едно чекмедже от паметта и не спирай да живееш. Иначе сам се наказваш. Никой не може да бъде обичан или да обича насила. Един мой учител по психиатрия казваше: „В човешката сексуалност има две основни неща – желание и съгласие”. Без съгласие не става. Това е животът. Но най-хубавото е, че в него има голямо разнообразие. Ако едно красиво, високо момиче със сини очи ме е отхвърлило, малко по-настрани ме чака друго подобно, което ще ме обича.

Има едно просто уравнение – „аз” е равно на „аз”. Наруши ли се то, аз съм нещастен, вече не съм същия. Моите пациенти ги уча да бъдат добри егоисти. Добрият егоист обича първо себе си, а после и другите. Лошият егоист обича само себе си и мрази другите. А този, който прави всичко за другите и нищо за себе си, е най-лошият човек. Защото убива себе си заради другите. Когато златното правило „аз” е равно на „аз” е изпълнено, аз съм личност, държа на себе си и не пускам страданието, въпреки че съм изоставен, отхвърлен и т. н. В любовта, в секса и в живота, когато цениш себе си, цениш и човека до теб, и той те обича. Когато не цениш себе си, никой няма да те обича. А когато някой те изостави, има три много хубави песни. Първата е на ФСБ - „Обичам те дотук”. Втората я пееше Камен Воденичаров - „Ала нямаш мен”. И третата пак е на ФСБ: „Високо, високо, високо, високо застани! Звездите са звезди, защото са високо!”

В днешно време се случва дори млади хора, за които е присъщо повече да комуникират по принцип, да имат дълги периоди без полово общуване. Това е, защото избягахме от природата. Събуждаш се сутрин, новините те блъсват, правиш си тоалета, пътуваш, напрягаш се, че ще закъснееш, пристигаш, започват едни разбори – защо вчера не сте направили това или онова, цял ден стомахът ти е на топка, напрежение, тревога, ядеш на крак, свършва работното време и си смазан. Връщаш се и нови проблеми ти се стоварват на главата. Какъв секс да правиш?

Българинът умее да работи, но не умее да се разтоварва. В казармата има две команди – мирно и свободно. Ние не умеем да си казваме: „свободно”. Дай да си легнем двамата във ваната и да се изкъпем заедно. Вместо да се храним вкъщи, да намерим едно ресторантче, да послушаме хубава музика. Или да отидем на джаз концерт. В събота и неделя може да не качваме чак Черни връх, но нека се поразходим поне в парка. Ако по време на разходката стигнем до хубаво, спокойно място, защо да не се полюбим там? Какво като ни видят? Голямо чудо! Затова вече не правим секс – защото избягахме от природата. От природата по принцип и от природата вътре в себе си. Работата си е работа, половото общуване си е полово общуване – не трябва да ги противопоставяме и заради едното, да забравяме другото.

Ние сме хора - мъже и жени. Да седнем и да си пуснем музика, каквато обичаме - Рей Чарлз или Барбара Стрейзант. Да си запалим по една цигарка, да си налеем по два пръста за пиене. Това е истината. Другото ни прави винтчета. А какъв секс ще правят едни винтчета и бурмички? Никакъв. Аз сега съм до теб, но си мисля за нещата, които трябва да направя утре в работата. Ти си до мен, но си мислиш за някакви свои ангажименти. Когато сме заедно, трябва да мислим за нас двамата. Вземи на връщане от работа едно парфюмче, позарадвай тази жена до теб… Защо да не ми направиш масаж да се отпусна? Или аз на теб? И тогава няма да имаме нужда нито от мастурбация, нито ще изпитваме сексуална абстиненция.

Записа: Светослава Банчева   .
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) удовлетворена и влюбена
  Браво! винаги съм харесвала доктора! Нали си давате сметка колко е далеч от простотията и комплексарската самовлюбеност на средностатистическия тъмен балкански субект! И каква огромна нужда имаме всички от култура! Не от клозетна, разбира се! Благодаря и на доктора, и на е-вестник!
 2. 2) Стамат
  Докторът на татко си прилича, защото татко майка му е*а.
 3. 3) Мира
  Много интересен материал! Надъхва те наистина да се хванеш и да живееш сега! Харесва ми как говори този човек, така отворен, разкрепостен и мъдър! А, май наистина всичките ни проблеми идват от нередовен полов живот! Ще послушам доктора...сега звъня на гаджето и в обедната почивка отиваме в парка! хихи!
 4. 4) трезвомислещ
  Дано да ви е топло!
 5. 5) Саморасляк Коприваров
  Евала на тоя доктор.За пръв път чета нещо нормално и непретенциозно от лекар.Нещо като разговор с приятел,но без поучителни наставления.Без това "трябва"да направиш или "онова" да не правиш.Тоя доктор Врабчев(ще го запомня)като че ли ми е прочел мислите и представите за секса.Благодаря докторе,нлагодаря Илийка - чувствам те приятел.
 6. 6) не така
  Стамате ,много грубо,бе!Що така?
 7. 7) Гошо Хубавеца
  Всички незадоволени дами да ми се обадят на тел. 166 и да търсят Гошо. Ако останете недоволни, ще ви върна парите.
 8. 8) Слави
  e-vestnik е един от сайтовете, които отварям всеки ден и чета с итнерес, но тази статия ме накара да се засмея като я видях, този доктор разбрах, че е писал за КУЛТоВИяТ вестни "Лична Драма" навремето... това е достатъчно, че да ме накара да се засмея и пропусна статията относо с усмивка на лицето.
 9. 9) трезвомислещ
  Що бе, Слави, съдиш за доктора по други вестници?... Дай оценката си по това, което четеш тук...
 10. 10) любляна
  Четох до втория абзац с вдовицата. Това ме подсети за един солен виц за вдовици, който би ме сецнал в секса, ако се присетя за него в неподходящ момент. И аз ще пропусна статията, в името на доброто си сексуално бъдеще.
 11. 11) До Слави
  Много си бос. Д-р Врабчев е един от ...двамата сексолози в България. Другия е д-р Бостанджиев. Има и 1-2 други, но тия двамата са. Какво да ви разправям. Пишел в "Лчична драма". Кой знае откъде са го преписали. Или са го излъгали нещо за интервю и той не е чувал вестника.
 12. 12) трезвомислещ
  Да не би Слави да е някой непризнат сексолог и да завижда на д-р Врабчев...
 13. 13) Anonymous
  Не е задължително да си сексолог, за да ги проумееш тези неща. Това е елментарна човешка мъдрост, но хубаво го е казал.
 14. 14) чичата
  докторчето прилича на симпатяга, но защо е така възторжен от неща които са нещо съвсем естествено/ и кого учи на секс, обич и любов/ нещо се изживява май, като психопатолог
 15. 15) NovaZ
  Чичо ,нещата са естествени за теб ,за мен и за още 10% .Останалото кеч е много далеч от подобен род мисли и на дали на бай Стамат от Сусурлево му е джазово и романтично в душата. Благодаря на д-р Врабчев.Има статии ,които с удоволствие препращам на приятели...тази е една от тях.
 16. 16) мариана
  Супер позитивна статия,отрази ми се добре в този студен ден
 17. 17) Anonymous
 18. 18) весталка
  Пичове,статията не я четох щот знам какво може да се пише по тойзи въпрос.А и ме мързи.Но...ваште коментари-уха...голям смях! Та викам да ви кажа-има остроумен и весел народ останал ... Забавлявайте се и аз покрай вас!
 19. 19) Вибрационна
  Голям човеколюбец е този доктор!
 20. 20) Пепа
  Ама тоя доктор съвсем го удари през просото: "Какво като ни видят? Чудо голямо!" Демек таковайте се по парковете. То затова гледам дърти пушлаци се измъкват от храстите като ошмулени бараби!
 21. 21) Ina
  Ето на това му казвам хубава приказка! Браво на доктора! След поредния напрегнат работен ден чета това и ме кара да се чувствам човек :)Сега чакам мъж ми да се прибере :)Усмихната :)
 22. 22) Слави
  Е съжалявам, не знаех, че в БГ си имаме само двама сексолози и този е един от тях, никога нямаше да си позволя да кажа нещо не ласкаво за него :) В крайна сметка обаче не съм казал и нищо лошо, просто си спомням когато преди 10 години съученичките ми четяха лична драма, че той май си имаше редовна рубрика там, отговори на въпроси или нещо такова.. затова не прочетох статията първия път като я видях, сега я прочетох и като гледам коментарите.. доста жени след нея остават да чакат усмихнати мъжете си за да ги зарадват...., което е супер, ...още

 23. 23) Лъстив
  Бреей,колко радост има на този свят!И хуманизъм!
 24. 24) Ани
  Е, и да е пишел в Лична драма, какво от това? Той си пишеше по неговата си специалност, теб какво ти бърка в здравето, не разбирам. Аз бях от редовните читатели на Лична драма, а на рубриката на д-р Врабчев още повече
 25. 25) Говорилня » Blog Archive » Отношението на блогърите към порното
  [...] Имаш ли възможност – люби! Не отлагай; Вибратор? Това е хуманно [...]
 26. 26) мима
  много просташко! уважаемият доктор да си помисли, коя нормална, уважаваща себе си и утвърдена в професията си жена ще се съгласия да се ... по паркове и гради? какво толкова като я видят ли - ами нищо, само дето по никакъв начин няма да се различава от проституираща ромка. пък ние жените сме положили доста усилия, за да се различаваме от вагини за употреба!
 27. 27) Anonymous
  Мима май си се самозъбравила в работата си, която надали ще ти донесе сексуално удовлетворение! Докато просташките паркове за теб, за други представляват страхотна тръпка, която ти надали ще осетиш някога с себеуважаващото си мислене... Хайде със здраве и погледни часовника, че май закъсняваш за работа!
 28. 28) трезвомислещ
  Мима, поискай за Св. Валентин да те заведат в парка, може да ти хареса...
 29. 29) анонимен
  Ето на затова говорим, за госпожица МИМА Доста консервативна и задръстена в всяко едно отношение, която никога не би изпитала нещо различно, разкрепостено, разтоварващо. Щом те е страх да не те оприличат на ромка ..... хм явно си доста близо до тях
 30. 30) Любака
  Доста позитивна статия , не с всичко съм съгласен , но не на всички може да се угоди
 31. 31) нети
  Това е супер след 20 години брак можеда вкараш малко живец вЪв връзката ако от време на време му отпуснеш края!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com