www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Лазерната епилация – ефективно, но скъпо

Обезкосмяването на крака стига до 2000 лева на процедура
Обезкосмяването на крака стига до 2000 лева на процедура

27 Април 2007

 

laser-epilacia.jpgИдва лято, времето става все по-топло, дрехите по-малко, а чорапогащниците все по-тънки… Жените се изнервят - все по-трудно се прикрива онова, от което искат да се отърват - окосмяването.
Макар че не застарашава пряко физическото здраве на човек, прекомерното окосмяване предизвиква комплекси, от които следват сериозни психологични проблеми. Така нареченото хипер окосмяване, предизвикано от хормонален дисбаланс, се подлага не просто на третиране, а на специално лечение от експертите-козметици. При такива случаи единственият начин, с който човек може да се отърве от проблема си е чрез колагулация (сваряване) на космения фоликул. Или казано по друг начин сваряване белтъка на клетките, които изграждат клетките на косъма. Това може да стане с електрически ток, с определена дозировка и точно попадение, където е космения фоликул. Или с фотометодите, които са лазерната епилация и последвалата я фотоепилация, която е опростеният й метод.

Лазерната епилация навлиза в България през 1999 година и става популярна не само сред жените. Сега, 8 години по-късно, във всеки втори козметичен салон се предлага лазерна епилация. Много е важно обаче човек да не се доверява на първия козметик и внимателно да се поинтересува какъв е уредът, с който ще бъде третиран, да се консултира с дерматолог и специалист в лазерната епилация. Тъй като доверието в мними експерти често води до изгаряния и белези по кожата.

Лазерната епилация е истинска революция в областта на обезкосмяването, разказва Кирил Симиджийски - управителят на един от първите медико-козметични центрове за неинвазивни естетични процедури у нас “Борекс”. Преди този метод бе позната електроепилацията. Тя се извършва с игла, която се “вкарва” по каналчето на косъма и ” доставя” определена доза енергия. Тя коагулира (сварява) точно определеното място. Процедурата е болезнена и продължителна, тъй като се третира косъм по косъм.

От своя страна методът на лазерната епилация се основава на поглъщането на енергията от меланина в клетките на космения фоликул, пренасяна от инфрачервените лазерни лъчи. Когато тази енергия се погълне в тези клетки, температурата им се повишава над 40°С и те се умъртвяват. Лазерът е апарат, който излъчва точно определена дължина на вълната. От целия спектър на бялата светлина се отделя единствена дължина, която е подходяща за този вид терапия. Използват се лазери с дължина на вълната 694 nm, 755 nm, 810 nm, 1200 nm.

Другият метод, който се разпространи напоследък, е т. нар. фотоепилация. Според специалисти този метод е опростен вариант на лазерната епилация. Тук се постига опростяване на самия уред за епилация, което намалява цената му. С него обаче резултатите се постигат малко по-бавно. При фотоепилацията не може да се гарантира каква част от енергията влиза за премахването на самите косми, защото там се работи с по-широк светлинен спектър (с диапазон от спектъра), а не с точно определена дължина на вълната.

Най-подходяща дължина на вълната (на светлинното излъчване) това е 694 нанометъра, което е излъчването на рубиновия лазер. Той се поглъща най-добре в меланина и съответно най-добре може да покаже резултат. Това обаче води до засилено усвояване на енергията в меланина и от кожните клетки. И ако не им се даде възможност да релаксират, може да се получат изгаряния. “Интензит пулс лайт” - (IPL) или фотоепилацията, не гарантира точното количество енергия, която ще се употреби за попадане в меланина. Защото влизат цял диапазон - от 590 до 1000 нанометъра, а това натоварва кожата.

Много е важно преди подлагането на подобен вид епилация, човек да се консултира със специалист. Лазерната и фотоепилация имат резултат само при тези, които имат достатъчно меланин в косъма. Това не е така при русите косми и при тях единственият начин да се премахнат е електроепилацията. Преди тези процедури космите трябва да са в наличност, иначе няма да има ефект. Това означава, че те не трябва да са скубани или премахвани 21 дни - колкото е периодът на рециклиране на косъма. Задължително е и кожата да не бъде излагана на слънце, тъй като при промяната на тена се променят параметрите на третиране, което забавя положителните резултати от процедурите.

При третиране с тези уреди се избягват местата със силна пигментация и най-вече бенките. Колкото и да е безобидно, това е инфрачервено облъчване, коментират специалисти. При самата епилация е много важно да се спазват и хигиенни норми, за да няма инфекции. Козметикът е длъжен да обясни на клиента, че се подлага на инфрачервени лъчи, но опасността е незначителна, тъй като лазерът няма йонизиращо действие на UV лъчите на слънцето.

В зависимост от кожата и страничните влияния върху нея, при добра работа от специалист резултатите са видими на 3-тата или 4-тата процедура. Крайният резултат се постига на 6-тата. След това, отново в зависимост от кожата на човека, посещава козметичен център 2 пъти в годината.

Най-старият метод за епилация - евтино и с краткотраен ефект.

При избора на козметично студио човек трябва да се загледа и в начина, по който се представят цените за различните зони от тялото. На много места те са фиксирани, като не се взема предвид площта и количеството окосмяване. Всеки човек е индивидуален, често окосмяването не е навсякъде, за това е редно да заплаща за определените импулси, които са нужни на неговата кожа, смятат специалисти. Често се случва цените да варират, тъй като за някои хора страдат от по-силно окосмяване и ако за едни месечно ще са нужни 400 лева за обезкосмяване на крака, то други трябва да отделят по 2000 лева. По-скъпо излиза на мъжете, които имат обилно окосмяване. Мъжете, които се обръщат към лазерната епилация стават все повече и в момента са около 30% от клиентите на метода.

Според Симиджийски проблемите с окосмяването се появяват именно след неправилното им премахване. “Кола маската на лице трябва да се забрани със закон”, смята той. Все повече млади момичета си правят кола маска на лицето, където регенерирането на космите е най-бързо и хормоналният натиск е най-голям, което предизвиква грозни последици.

За няколко месеца третиране с лазер космите се превръщат в мъх, който е почти незабележим. Суетата обаче често кара човек да се вглежда в него и да прави опити да го махне. Така мъхът се превръща отново в твърд косъм и процедурите започват отново.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) stamatq
  Нека да не забравяме, че след лазерна епилация трябва да се предпазваме с фотопротективен крем.
 2. 52) stamatq
  Иначе се получават пигментации!!!
 3. 53) Anonymous
  да но същтите могат да се получат и по ред други причини
 4. 54) Anonymous
  От поръчкови статии не се влияя!
 5. 55) Тони
  Много си е добре лазерната епилация, само дето в Борекс много ги горят хората...
 6. 56) Жаси
  Аз си правя лазерна епилация в ЛАЗЕР ЦЕНТЪР в Пловдив и съм супер доволна.
 7. 57) Анонимен
  То гореното има и едно друго измерение, парично. Тоя Борекс златничък излиза, а и карти не приемат, то как за такива "малки" суми не си заслужава.
 8. 58) Мария
  Да, статията не е много обяснителна и освен това говори едностранно за процедурата. ELOS-технологията е следващото, и по-модерно звено на лазерните процедури и е значително по-щадящо кожата, а и по-ефективно. Вярно е и по-скъпо, но ако си решил да се сбогуваш с космите за дълго време - някак 10-на лева разлика не бива да ти свидят.
 9. 59) puma
  Това студио е ок. www.lazercentar.com
 10. 60) Верето
  Благодаря ви от все сърце за полезната статия - кратка, точна, изчерпателна, изпреварваща въпросите ми с отговори !!!!
 11. 61) Modemoiselle
  адски е неприятно за публична личност да ползва каквито и да е услуги в бг, защото клюката ще бъде отразена още на следващия ден в жълтата преса. само една верига лазерни студиа покриват изискванията ми и това не са поръчителите на статията.
 12. 62) Anonimna
  Аз искам да споделя моя опит с лазерната епилация..ГОЛЯМ ПРОВАЛ в ЛАЗЕР ЦЕНТЪР ПЛОВДИВ. Четири месеца след процедури на горната устна отидох на море и резултата е ЕДНО ОГРОМНО КАФЯВО ПЕТНО над горната устна - въпреки, че след процедурите започнах да използвам 50-ти фактор крем за лице на AVEN(за които мога да твърдя,че са най-добрите кремове)Не знам за колко време се сдобих с тази пигментация,но е УЖАСНО!!!Вероятно са им скапани апаратите!!!
 13. 63) Управител на Лазер Център Пловдив
  Здравейте Анонимна, заповядайте в офиса на Лазер Център Пловдив, за да се уверим дали сте реален наш клиент или сте "колега", който плюе срещу конкуренцията. До момента сме обслужили над хиляда клиента и не сме имали подобен случай. Относно "скапаните апарати" ви информираме , че нашето оборудване е немска лазерна система модел 2008г. от най-висок клас медицинска техника, специализирана единствено и само за лазерна епилация.
 14. 64) галя
  здравейте, искам съвет за лазерната епилация - подходяща ли е машинарийката за домашни условия, искам да си порачам от англия- струва 200 паунда - http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http://www.argos.co.uk/static/Browse/ID72/14416987/c_1/1%257Ccategory_root%257CJewellery%2Band%2Bwatches%257C14416987.htm&ei=cBKWTM2AF8_GswaG4shk&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CCsQ7gEwAQ&prev=/search%3Fq%3Dargos%26hl%3Dbg%26prmd%3Dm
 15. 65) Viki 87
  В щатите като бях се запалих по лазерната епилация, но ми идваше мн. висока цената. Тук е поносимо.
 16. 66) Anonymous
  запо4нах с ьръснене ужас после кола маска 2 месеца а на мехлеми и антивиотик заради кисти .сега ползвам рио поне изгори пъпките ако се пребори и с космите ще ви пиша
 17. 67) Antonia
  Мисля си, че всъщност има голямо значение с какъв модел и производство лазер ти правят епилация. Защото има качество и качество. Ама де да казваха навсякъде! Случвало ми се е и на някои места да не ми отговорят на този въпрос - е, познайте дали ще си направя там!
 18. 68) HUJ
  KOOOOOOSTAA
 19. 69) Веси
  Аз лично ви прероръчвам Лазер Център Пловдив-обслужването е отлично и резултатите също!
 20. 70) доволна
  аз съм доволна от лазер център в пловдив.
 21. 71) julaa
  И аз съм със същото лошо мнение за лазер център. Липсва толерантно отношение, цена на процедури много скъпа, а ефект никакъв!

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com