www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Холандия - дрога и проститутки, но работният ден започва в 6 сутринта

25 Февруари 2010

 

Минувачи се облекчават в открити писоари в Амстердам. Снимки: авторката

“Кока, кока, кока…” - нашепва в ухото ми рус левент в 12 на обяд, докато вървя по една от централните улица на Амстердам. Обръщам се да видя на мен ли говори. Той ми прави знак - искам ли? „Не“ - отговарям с онова българско поклащане на главата, което в другите държави значи „да“. Човекът с коката се втурва към мен. Аз се сещам как предната вечер сервитьорът в един ресторант няколко пъти ми доливаше вино след подобен „отказ“ от моя страна и бързо се поправям. Дилърът си тръгва.

“Никога не си купувай наркотици от улицата – казва ми моят спътник и екскурзовод (българин, който от 3 години живее и работи в Холандия). - Не знаеш какво ще ти пробутат. Уличните дилъри в Холандия са извън закона. Те са престъпници. Наркотици тук се купуват само от кофи шоповете и от смарт шоповете”.

Улица в Амстердам. Снимки: авторката

Холандия е известна с либералния си режим към леката дрога. Там има кофи шопове (магазини-кафенета, в които се продава и може да се пуши марихуана), и смарт шопове, в които се продават халюциногенни гъби. Но вероятно това е само част от истината за Холандия и наркотиците. „Редовният клиент може да си купи от кофи- или смарт шопа всяко вещество на планетата, което е предназначено за надрусване. Освен трева и гъби, там се продават и амфетамини, и хероин, и кокаин, и екстази, и ЛСД, и всичко, което ти дойде на ум, включително и разни течности, на които не им знам ефекта“, казва моят гид. Според него, т. нар. забранени наркотици се продават в магазините за лека дрога „под щанда“ - поръчваш си и ти носят съответното вещество увито, като ти го подават така, че да не бие на очи. Разликата е, че продавачът не „рекламира“ другите наркотици пред клиентите – те се доставят само на доверени купувачи и при поискване.

„По статистика в Холандия само 10-15% от населението пуши марихуана, но истината е, че максимум 10-15% не пушат“, казва спътникът ми. Според него в Холандия хората предпочитат в делничните вечери да разпуснат с една трева, вместо да пият алкохол („иначе и те се напиват много, но само през уикенда“). „От марихуаната на следващия ден нямаш махмурлук, не те боли глава и си напълно работоспособен“.

Любопитна особеност на кофи шоповете и смарт шоповете е, че работното  време на повечето от тях съвпада с това на другите магазини – отварят сутрин, а към 6-7 следобед затварят. В градчето Бреда, известно с многобройните си смарт шопове, в неделя – почивен ден за повечето магазини там, нямаше нито един отворен смарт шоп.

Освен да се надрусаш, посред бял ден в Амстердам може да посетиш и някой от стотиците легални публични домове. Част от тях се намират в апартаментите на жилищни сгради (както нелегалните клубове за проститутки в България), но прозорците им светят в червено, има надписи, които да привличат клиенти и др.  В центъра на Амстердам и в Хага има специални улици, на които проститутките позират разголени (само по бельо), на витрини, разположени на нивото на улицата. И както сред обикновените кафенета и капанчета се срещат кофи шопове, така и сред секс магазините (за вибратори, презервативи, порно филми,  садо-мазо атрибути и др.) буквално има „магазини за проститутки“. Разликата е, че вместо рафтове, в пространството зад витрината позира „жива стока“, а помещението около нея е обзаведено с легло, мивка, биде, масичка с презервативи, вибратори и др. Някои от магазините за проститутки са със спуснати пердета, което значи, че в момента вътре има клиент.

Улица в Амстердам. Снимки: авторката

На улиците с „магазини за проститутки“ в Хага има и много вътрешни „мини-базари“. Влизаш през входа в нещо като търговски център на няколко етажа и виждаш редици от витрини. Зад всяка от тях има по една проститутка по бельо. Някои позират, но повечето са приседнали отрудени в естествени и често некрасиви пози.

На някои улици цената на проститутките е 50 евро („цената е за един път, не е на време, но ако се задържиш повече от 20 минути, най-вероятно ще те накарат да си платиш повторно или ще те изведат“, уточнява екскурзоводът ми), но има и улици с по-евтини – по 25 евро. Разликата, поне на външен вид, е трудно доловима. И „скъпите“, и „евтините“ имат нещо особено в излъчването. Някои изглеждат просто безразлични и отегчени, а други – като жертви и символи на отчаянието. Има слаби, дебели, европеидни, африкански, азиатски тип (арабки, жълти, ромки и пр.), прекалено млади, доста възрастни, тип „манекенка“, тип „учителка“, „строга господарка“, травестити по бельо, които галят предизвикателно мъжките си достойнства и др. Едни седят на столчета и гледат с празен поглед, други си метат помещенията и проветряват, трети са се събрали по 2 да си приказват, но всички са по бельо и на работното си място.

Някои са се опитали да придадат стил на магазина си. Примерно, една от спалните е отрупана с плюшени играчки, на друга има възглавнички с форма на сърца, от някакъв павилион се чува музика, а „служителката“ вътре припява, другаде е поставена светеща рекламна табела „Columbia original”.

Навсякъде се носи силна сладникава миризма. Водачът ми обобщава това с думите: „Винаги е така по тези места - мирише на секс, на пот и на всевъзможни парфюми“.

Витрини на проститутки в Амстердам. Снимки: авторката

По улиците с проститутки в Хага, които обикаляме по тъмно, аз съм единствената жена. Оживено е, но „навалицата“ се състои само от мъже, които са дошли без придружител (много рядко се срещат по двама приятели, които разглеждат заедно). За времето от около час, което прекарах в разглеждане на витрините с проститутки, не видях нито един мъж да влиза при някоя от „труженичките“. Повечето обикаляха като придирчиви жени на шопинг. Гледат витрината, отминават на следващата и така до края на редицата. Качват се на горния етаж и там пак зяпат всичко, което се предлага. В един от „търговските центрове“, на третия етаж, до който водеха стръмни стълби, едва се тътреше към 80 годишен дядо с бастунче. Повечето клиенти обаче бяха по-скоро млади и от различни националности – араби, негри, турци и др. Още в Амстердам, където видях на витрините над 50-годишни, със сериозно наднормено тегло жени, се зачудих кой плаща, за да прави секс с тях, но спътникът ми ме увери, че: „щом са тук, значи има кой“.

Пътувах и разглеждах държавата, в която наркотиците са на разположение на всеки, а проститутките са се слели със средата на централните улици по обяд и не можех да повярвам, че хората, които живеят там, изглеждат толкова обикновени и нормални. Холандците карат повече велосипеди, отколкото автомобили (дори и през зимата) и на места велоалеите са по-широки, отколкото пътното платно за автомобили. Въпреки че Холандия е по-малка по площ от България, а населението й наближава 20 милиона, задръствания не видях. За сметка на това навсякъде са „паркирани“ хиляди велосипеди. “Има и задръствания, но в делничните дни, към 6 часа сутринта – информира ме екскурзоводът ми. - Тук по това време хората масово тръгват на работа. Другият час пик е към 4-5 следобед, когато всички приключват работа. Магазините и офисите след 17-18 часа вече са затворени. Холандците вечер си лягат към 8.30-9, стават рано и работят здраво. Ненадминати са в строителството и архитектурата, поддържат всичко много усърдно, с любов и се стараят градската среда да те зарежда с настроение”.

Накъдето и да се обърна – всяка сграда ми се струва като произведение на изкуството, изпипано до последния детайл – от малките, кукленски постройки край каналите, през величествените катедрали, модерните офис сгради, мостовете, тунелите под водата – атмосферата е като в приказка, започнала преди векове, в която съвременното строителство дописва историята на успешното човешко развитие и цивилизация. Чисто, красиво, поддържано и населено с усмихнати хора, които карат велосипеди. Холандия ми се стори като държавата на мечтите, без да съм пушила трева. Хората изглеждат “пораснали” да носят отговорност за свободата си.

Първия ден там, докато обикалях кофи шоповете и публичните домове, си мислех, че от тази държава ще започне следващият потоп. Преди да си тръгна обратно за България имах чувството, че оттам започва раят.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) CityZzen
  Скъпа Светослава, един съвет - другият път като отидеш в Холандия, изпуши барем една трева! И после пиши за тази страна. Може да излезе нещо с малко повече чувство. :)
 2. 2) CityZzen
  Ще си позволя да отбележа също, че заглавието ви е страшно клише - "Холандия - дрога и проститутки"... все едно "Испания - бикове и фламенко" или "Германия - вюрст и БеЕмВе-та"... Излиза, че Холандия е една криминална дупка, дето има само дрога и проститутки. А както самата авторка е описала в края, има и доста други неща. Не изпадайте в тия скучни клишета! Колкото и да не ви се вярва хората не се интересуват само от секс и дрога. Много по-интересно би било да разберем как са постигнали социален консенсус, за да позволят продажбата на трева и гъби или публичното ...още

 3. 3) Anonymous
  момичето е обикаляло само в дупките на холандия сигурно и се е искало да остане там да поработи
 4. 4) Software Digger
  Тия са луди. Цялата държава почва работа в 6:00 сутринта. Мен преди 8:00 и с топовен изстрел не можеш да ме събудиш.
 5. 5) трезвомислещ
  Подходящо заглавие за друга статия: "Стават рано и работят здраво"...
 6. 6) Лудория
  Наистина е интересен този термин "социален консенсус". Не знам дали има възможнсот това да се случи в България. Дано някой ден стане възможно... А иначе за Software Digger - аз ста2ам 2 6.00 ч. и в 6.30 ч тръгвам за работа. Преди 19.00 ч. никога не съм се прибрал! Значи и тук става... Няма да споменавам, че сутрин съм виждал хора на работните си места - значи стават и по-рано!
 7. 7) трезвомислещ
  Все пак, Лудория, и да ставаш рано, надали би написала за България статия "Стават рано и работят здраво"...
 8. 8) ziguli
  Не вярвах,че дрогите са способни да се трудят.Имат БВП колкото 140 милионна русия.Явно имат добри стимулатори/дрога/.
 9. 9) XP
  А как е у нас,лягат късно и не работят.Да, ама даваме "акъл" на всички.Работех с един японец на ПАВЕЦ "Чаира",той милия се превъзпита и от работохолик стана обикновен бачкатор.Мързела е силно заразителен!
 10. 10) тъп та тъп
  Аз нали съм си проЗ на статията и е-весник пиша (цафе(2(Да е поработила С-ва и да пусне по-добра инфо
 11. 11) ad
  Админ: Кирилица! Четете!
 12. 12) Елена
  Супер статия! Холандия наистина е страна мечта и както каза авторката, хората са "пораснали" да отговарят за свободата си, а ние с нашия инфантилен български манталитет сигурно и след 100 години, няма да може да ги стигнем...
 13. 13) Denitsa
  Статията може да се доработи. Така написана акцентира основно върху дрогата и проститутките. Ако е търсен контрастът между високия стандарт , трудолюбието и лекия живо , то той не се е получил. Като цяло не ми хареса как е написана сякаш авторката е бързала да я завърши.
 14. 14) германеца
  ..."Накъдето и да се обърна – всяка сграда ми се струва като произведение на изкуството, изпипано до последния детайл – от малките, кукленски постройки край каналите, през величествените катедрали, модерните офис сгради, мостовете, тунелите под водата – атмосферата е като в приказка, започнала преди векове, в която съвременното строителство дописва историята на успешното човешко развитие и цивилизация. Чисто, красиво, поддържано и населено с усмихнати хора, които карат велосипеди. Холандия ми се стори като държавата на мечтите, без да съм пушила трева. Хората изглеждат “пораснали” да носят отговорност за свободата си." Край на цитата. Да,ама без КДС,БКП,....и производни все с "..ДС..",в името си,като ...още

 15. 15) Дератор
  Ужасен съм от статията и коментарите - много ниско ниво. И все се заричам да не ви чета глупавите статии и коментарите на умните червеи с психични отклонения. Защо не забраните коментарите? Знаете ли колко главоболие и нерви ще спестите на хората? Уж, нали, нещо интересно и полезно да научи човек, а то - бълнувания на разни неуравновесени.
 16. 16) до 15
  Дератор,съгласна съм с теб- хайде недей повече да четеш"глупавите статии и коментарите на умните червеи с психични отклонения" та и ние да не четем твоите,че са много на високо ниво.
 17. 17) германеца ,do 16
  Подкрепен сте от мен! Другото е......"ДС-на смяна",било от резерва,било реална,на работа....тук! Навсякаде инфилтрирани в БГ! Даже и вав форумите,на свободното мнение,ако го има???
 18. 18) Санд
  Искам нещо да подскажа на авторката и на аудиторията. Дали сте забелязали, че богатите и уредените общества са сексуално освободени и необременени? Светослава, обикаляли сте публичните домове като атракция, хубаво, но нима не се замислихте какъв тип мислене и живеене ги правят да изглеждат нормални? Замислете се. И защо на специално на Балканите е пълно с ненормалници, способни на всякакви извращения, защо властва бедност, мръсотия и простотия.
 19. 19) vindaloo
  Банчева, защо не снима барем една пекинска патка за утеха на изгладнелите?
 20. 20) Anonymous
  Г-жо Банчева, с коя компания летяхте за този уйкенд в Амстердам? Също така не е зле да дадете малко туристическа информация как за заобиколим хотела - гари и безистени, които работят през нощта и други такива.
 21. 21) до 18-ти
  Имаш грешка. Холандия не е типичен пример.Тя по скоро е изключение. Във Франция официално са забранени публичните домове. Затова процъфтяват полулегалните сборища , като в Булонския лес и кафетата по Пигал.В скандинавските страни също има много сериозни ограничения.В почти всички западни държави, порно списания и журнали се продават отделно,скрити от любопитните погледи на подрастващите. В щатите пък въобще цари пуританизъм и строго съблюдаване на морала.Може би затова видео сайбър секса е изключително популярен сред западните жители.Плащат луди пари за самозадоволяване.Така, че..не идеализирай Запада и не критикувай родните Балкани прибързано. Тук здравия хетеросекс все още е масово използван и уважаван.
 22. 22) Ди
  Е може и да има такива дето работят здраво, аз пък познавам холандци, които просто си работят. Гледат да си свършат работата без много да се замислят, дали могат да го направят по по-добър начин. Ходят си на работа както и ние - от 8.30 до 17.30 са в офиса. Да, Холандия е чиста, постигнали са повече от нас, но какво да се прави, за нас остава това да поработим над собствената си дисциплина, товага ще си проличи и кой работи, и кой мързелува и дано спрат да слагат всички под един знаменател.:)
 23. 23) Летящият с папагали
  Изводи от статийката: 1. Холандия - страната на работоспособните наркомани. 2. Пласьорите в Холандия започват работа 6 часа сутринта, по обед предлагат дрога на г-жа Банчева. Тя отказва. 3. Работният ден на проститутките в Холандия също започва 6 часа сутринта. Защо? Защото си лягат рано. 4. 90 процента от холандците употребяват наркотици. 5. В кофишоповете се предлагали всички известни на света наркотици. Полицията спи. Нани-на! Обобщение: Холандските наркомани - най-здравите наркомани на планетата. Пушат, дупчат се , смъркат - и работят. В 6 часа всеки холандски хероинов наркоман е на линия на работното си място. На обяд отскача до кофи-шопа за дозата си(под масата му ...още

 24. 24) Maria
  Всъщност изводите от всичко прочетено дотук (статия и коментари) излиза, че не е въпрос на хора, а на среда, в която живеят. Ако живее тук един холандец, ще стане като нас, а българин, живеещ в Холандия, става като тях.
 25. 25) Maria
  Между другото има и друга гледна точка - дали забраната наистина прави нещата по-желани. Защото сега в България алкохолът не е забранен, но със сигурност пием повече, отколкото в страни, в които той е забранен или ограничен.
 26. 26) PANTERATA164
  AMI KVO DA VI KAJA NAISTINA V HOLANDIQ E RAQT.AZ SAM PROSTITYTKA OT 4 G TYKA OTVREME NA VREME OPOTREBQVAM I NARKOTI4NI VE6TESTVA I SAM MN DOVOLNA.I NE MISLQ I DA SI HODQ V BG PRI TAQ KRIZA SEGA.HOLANDIQ E RAQT
 27. 27) Anonymous
  та е пък горда че е проститутка
 28. 28) холандер
  проститутка ама в Холандия
 29. 29) бай
  Поредната статия за поредната МАТРИЦА ! И Холандската матрица си има плюсове и минуси - просто е малко екстравагантна за балканските ни възгледи. Ако приемем че всеки човек има за основна цел да изживее живита си възможно най-добре, по всички показатели, то ние Българите не сме толкова зле, може би сме сред малкото останали нации които все още ЖИВЕЕМ ! За останалия свят май важи повече "живея за да работя " а не обратното. Отиват на работа в 6.00ч, край на работа 17.00ч ( излиза че работят по 10 часа), от 18-20.00ч "лично време" и после в 20.30-21.00ч лягане (с ...още

 30. 30) Гого
  Живея в ЮАР от 20 години."Бурите" или "Дъчмен",които са холандци,дошли в страната преди 250 години,до последно държаха апартеида.Много от мъжете са като българите-едри и почти толкова умни,има и много педали,страшно много.Жените са едни от наи-глезените в света."Тя" трябва да има черна прислуга,дори и да не работи.Има много богати "бури",а има и такива които просят по улиците за някоя бутилка бира.Тук работа се започва рано(аз например ставам в 6,излизам в 6.30 зада избегна задръстването),а започвам в 7.30.Отивам по-рано,което е по-добре отколкото да закъснееш.Тук магазините затварят рано-17.00.След работно време всичко опустява.Живота е малко скучен,но имаш пари да си позволиш много.Например пътешествия.В БГ ...още

 31. 31) Гого
  До баи:-Прочетох ти коментара след като пуснах моя.Мненията ни съвпадат доста.Искам само да добавя,че ние емигрантите,печелим доста повече от обикновенния българин,но се лишаваме от доста неща,а българина през това време се кефи и не мисли за утре.Там е голямата разлика между запада и БГ.Единия работи зада има утре,а другия работи зада ги изпие вечерта с някое маце.Е като погледнеш и двамата,кои е прав?Все пак не сме вечни,а?
 32. 32) мати
  Гого, май доста години не си се прибирал в БГ.Работи се здраво и определено се мисли за утре,а пък и на българина му е заложенно генно,да си помисли за къщата ,за идващото утре/може би и ти си го направил?/,а разликата според мен в направения избор.........ти си го направил,но не си позволява, да даваш кардинални оценки.Апропо в момент, живея в Англия и толкова кибици не съм виждала на едно място.Определено им дават лесно пари за свършена работа.
 33. 33) Още един коментар
  Хахаха, това заглавие е много забавно! Живея в Холандия и категорично мога да кажа, че холандците въобще не са такива работяги каквито са представени в статията. В понеделник, на пример, работният ден започва следобяд, а на част от местата обедната почивка е 2 часа .....
 34. 34) някой си
  Аз това, което го видях в Холандия- не ми се мисли. Бяхме в Хага, в нормален квартал,(не в някои от циганско-турско-арабските, който са толкова мръсни, че приличат по улиците като след мач и някой фолк концерт едновременно) имахме свободно време и искахме да пием по едно кафе, както тука (в БГ) го разбираме. Обиколихме 4-5 голями булеварди... нищо. Единствено кофи шопове - 2-3-4,...- на вид , като нашите кафенета, но вътре е по тъмно. Влязох в един магазин за хранителни стоки- като малка бакалийка, да попитам къде може да се изпие по едно нормално кафе, казаха ми- тука, никъде. Продавача си беше напушен, а ...още

 35. 35) Anonymous
  Админ: Кирилица! Четете! ------------ ---------------- -------------------- byah v holandia za edin mesec ------------ ------------ vsi4ki koito mogat ------------- dase iztrelyat na tam unikalno myasto e a za pusha4i te na treva ------------


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com