www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Гърция - за и против 1 милион имигранти

11 Февруари 2010

 

Йово Вукович

Нелегални имигранти, задържани в Гърция. Снимка: елласнау

В Гърция през 2009 г. бяха арестувани над 10 хиляди нелегални имигранти, с което още един път бе потвърдено, че масовият прилив на бежанци в тази страна продължава, въпреки мерките, които бяха предприети за тяхното пресичане.

Няма обаче прецизни данни за това колко нелегални имигранти през изминалата година са достигнали до гръцка територия, където те искат да останат или да продължат пътя си към някоя от държавите от Европейския съюз. Оценките са, че този брой е далеч по-голям от броя на онези, които попаднаха в ръцете на полицията и бреговата охрана. В Гърция е неизвестен и общият брой на нелегалните имигранти, макар отдавна да се смята, че те са повече от 1 милион.

Заради дълбоката икономическа криза, в която тази страна попадна, въпросът за нелегалните имигранти все по-често се споменава като обществен проблем. Най-новите анкети показват, че в Гърция се засилват антиимиграционните настроения, което е последица от усещането на обикновените граждани, че чужденците им намаляват възможността за намиране на работа и твърде много струват на държавата.

Шестима от десет гърци смятат, че имиграцията има много негативно влияние върху тяхната общност и че освен големите разходи общността губи своята идентичност, сочи проучване от тази седмица на атинския вестник “Катимерини”. Този резултат бе съобщен в началото на широк дебат за предложението на социалистическото правителство да се даде гражданство на членовете на второто поколение имигранти, които, както се смята, са около четвърт милион и да се реформира съществуващата система за предоставяне на убежище на бежанци.

Правителството иска гражданство освен потомците на имигранти, родени в Гърция, да получат и хората, които нелегално живеят в тази страна повече от пет години, което със сигурност е десетки хиляди души. Първите проверки на настроенията на гражданите откриха разделение по въпроса за подкрепата към този план на правителството. Около 45 на сто от тях се обявяват в подкрепа на такова законово решение, докато същият процент смятат, че за Гърция това не би било полезно в този момент, когато безработицата е висока, а икономиката е в криза.

Обяснявайки инициативата на своя кабинет, премиерът Георгиос Папандреу каза, че неговото правителство ще продължи да укрепва контрола на държавните граници и да търси помощ от съюзниците в ЕС за предотвратяването на масови нелегални влизания в Гърция и спазването на договорите за репатриране. Досегашното сътрудничество, въпреки договорите и споразуменията в рамките на ЕС, според оценката на Атина не бе на желаното ниво, което носи на Гърция редица негативи, включително и критиките на ООН и международните хуманитарни организации, че не осигурява на търсещите убежище достатъчно хуманни условия.

Тъй като трафикът на хора на гръцка територия продължава, най-често през Турция, Папандреу в неотдавшнашна размяна на писма с колегата си Реджеп Тайип Ердоган изтъкна, че по-активната роля на Анкара в предотвратяването на преминаването на чужденци в Гърция, е едно от важните условия за подобряването на отношенията между двете страни.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  в една или друга степен имигрантите са атавизъм от робовладелската епоха, който чат пат напомня за себе си/ умението да ги ползваш показва до каква степен имаш робовладелки дадености
 2. 2) трезвомислещ
  Чича, има и разлика - в робовладелската епоха не е имало правозащитници, които да изкарват пари от защитата на имигранти и човешки права...
 3. 3) Бора Бора
  До колкото си спомням, робите преди са били насила залавяни и продавани.Имигрантите обаче сами си идват и са готови на всичко. Освен това и в двата случая има т.нар.критична маса/количество, след която робите/имигрантите започват да диктуват условия на по-слабите, местни жители, да налагат своите правила на живот. Пример-парижките предградия, половината Марсилия, Чайна Таун .В Гърция са прави да протестират, защото основната маса са албанци и мюсюлмани от различни държави.Вече имаше бунтове заради някакъв си уж стъпкан Коран..
 4. 4) трезвомислещ
  Бора, наистина основната маса от гръцките имигранти сигурно са албанци и мюсюлмани от различни държави, а и аз бях дочул за уж стъпкания Коран... Интересно ми е обаче, че гръцката политика поначало е много различна от българската - в Атина няма нито една джамия, нови джамии не се строят в страната, а старите са оставени да се рушат като остарели паметници на културата, православното християнство е официална религия (по Конституция), според гърците в Гърция не живеят албанци, турци и българи, в т.ч. българи-мюсюлмани, а само забравили езика си елини... Миналата година влязох в Гърция в една разкошна имарет джамия, превърната ...още

 5. 5) трезвомислещ
  Бора, а дали имигрантите в България наистина са готови на всичко (на всякакава работа), както казваш?... Освен китайците в ресторантите си и араби и малко турци по месарници, дюнерджийници и сладкарници, като че ли никъде няма явно работещи имигранти, така че лесно да си ги представиш, само като се спомене проблемът...
 6. 6) Бора Бора
  Няма, защото няма свободни емигранти.Или са в лагера край София, или се крият за да не ги арестуват.
 7. 7) трезвомислещ
  Бора, толкова ли полицейска държава сме?...
 8. 8) Бора Бора
  Трезвий, по отношение на емигрантите ,Бг е една абсолютно първосигнална държава и общество.Готови сме а приемем всеки бял бокук , стига да идва от ЕС или щатите. А на всеки по мургав гледаме като на престъпник, нищо, че той може да се окаже африкански принц, или индийски милиардер.
 9. 9) трезвомислещ
  Бора, подсе`ти ме - помниш ли в Македониjа как посрещаха индийския принц - "наследник" като тях на АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ??!!!! Това се казва посрещане "на ниво"...
 10. 10) трезвомислещ
  От племето на хунзите беше индийско-афганският вожд и... още по-смешно... при хунзите гърците вече (още преди македонците) бяха направили свой културен център в чест на... общото на гърци и хунзи минало - войниците на Александър Македонски биил оставили за потомци хунзите (малко по-чернички го дават хунзите,но...)!!! Дали гърците сега ще си вземат доброволно малко хунзи като желани имигранти??!!
 11. 11) трезвомислещ
  Гърците дали ще си вземат "мирен човечец" от Гуантанамо?...
 12. 12) трезвомислещ
  Предлагам гърците да си вземат повечко затворници от Гуантанамо и американците да им платят за това... И двете страни ще са доволни...
 13. 13) Anonymous
  никой от нашите емигранти в Гърция не се обажда тук.
 14. 14) Anonymous
  нашите емигранти в Гърция явно не четат
 15. 15) zorro
  ще бъда много радостен и щастлив,ако цяла византия барабар със византииците бъде унищожена до основи.
 16. 16) pro-anti
  що така, бре Зоро, да не си се цанил гробар у гръчко:)


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com