www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Какво постигна НАТО с мощния удар в Афганистан?

17 Февруари 2010

 

Морски пехотинци в Афганистан. Снимка: официален сайт

Предприетото през уикенда в провинция Хелманд най-голямо за осемгодишната война в Афганистан настъпление представлява ключова проверка за стратегията на президента Барак Обама за повече войници, повече цивилни и повече пари, пише в. “Вашингтон пост”.

Признавайки минали грешки, правителствени представители акцентираха върху това, че за първи път афганистанските войници са по-многобройни от силите на САЩ и НАТО, с които се бият рамо до рамо. За разлика от предишните офанзиви, при които отвоюваната от талибаните територия по-късно биваше изоставяна, сега войските смятат да прочистят убежището на бунтовниците Марджа и да останат там толкова дълго, колкото е нужно за установяване на действащи местна система за сигурност и правителство, отбелязва вестникът.

Голям брой афганистански и чуждестранни цивилни са мобилизирани да пристигнат в района след края на сраженията, подготвени за прилагане са и финансово обезпечени проекти за развитие. Това е първата мащабна операция, при която искаме да покажем на дело - успешно, надявам се - новите елементи в стратегията ни, съчетаващи не само операции, свързани със сигурността, но и икономически реформи и добро управление на местно и регионално равнище с възможно най-голямо афганистанско участие, заяви цитиран от “Вашингтон пост” съветникът по сигурността на Обама, генерал Джеймс Джоунс.

При операцията на НАТО в Афганистан е заложено бъдещето на страната, пише британският в. “Индипендънт”. Операция “Мущарак”, целяща да отнеме от талибаните възлов район в провинция Хелманд, вече започна с пълна сила. Британските войски тръгнаха от север, американците започнаха настъпление в южната част, присъединиха се и другите членове на международната коалиция, а за първи път в толкова широка акция се включиха и представители на разрастващата се афганистанска армия, посочва всекидневникът.

Внушителното медийно отразяване на развитието на операцията със сигурност цели изпращането на послания до различни аудитории. То трябва да убеди все по-скептичните американци и британци, че съюзническото присъствие в Афганистан има ясно дефинирана цел, която може да бъде постигната. Същото послание трябва да достигне и афганстанците, но то трябва да ги убеди също, че силите на НАТО са способни не само да спечелят, но и да задържат тази територия, която после да предадат на самите афганистанци, които да я управляват и пазят.

Посланието е адресирано, разбира се и до талибаните и цивилното местно население, които са предупредени за бойните действия и така имат шанс да напуснат или да се откажат от бунта и да минат в другия лагер. Ще минат не дни, а седмици преди резултатите от операцията да станат видими, така че на съобщенията за бърз и лесен успех трябва да се гледа крайно предпазливо, допълва “Индипендънт”.

Трудно е да се има доверие на генерал, който се поставя високо, откъдето е очевидно, че лесно може да падне. Сред многото безсмислици, изречени по повод прехвалената офанзива срещу укрепения град Марджа в Хелманд, бе и изявлението на американския командващ войските на НАТО и САЩ в Афганистан ген. Стенли Маккристъл, че афганистанското правителство е напълно готово да се задейства в новоосвободените райони, “изскачайки като от магическа кутия”, пише в редакционна статия в. “Гардиън”.

Армията, която раздава готови храни в кутии, сега предлага нов продукт, наречен правителство, готово да управлява - трябва само да добавите вода. Ако подобно нещо съществува, то би имало неограничен потенциал на световния пазар на банкрутиралите държави, отбелязва иронично изданието.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Киров Б
  Още малко прах в очите и ще повярвам, че са се справили с талибаните. Ядец - после ще започне партизанската тактика и тогава дупе да им е яко в т.ч. и на нашите наемници.
 2. 2) Норд
  Бързат, чака ги Иран...Нема лабаво
 3. 3) Киров Б
  Да де и там да посегнат та резила да е тотален.
 4. 4) Норд
  Споко, за тва са съюзниците -мъкедонци, българи поляци румънци и грузинци...То Нато да не е благотворителна организация!
 5. 5) Киров Б
  Северни, скоро може да си изберем някой мъж, не като пол разбира се, начело на държавата и току виж САЩ са останали без съюзници.
 6. 6) Норд
  Извинявай, но не мисля че би могло да се смени управлението на страната.Олигархията държи парите, създава политици и партии и плаща на своите медии да ги отразяват.Аз лично мисля и че с американците може да се прави политика и бизнес и с руснаците...Но тук в България е сбъркан чипът в главите на дилетантите.Те си изчисляват комисионните които получават, тях не ги бърка кой плаща и какво би последвало.Ако се появии свестен мъж както казваш тия ще го утрепят, така като Хайдер убиха в Австрия.За тва вариантите са два-или Турция ще ни освободи или Русия...Направо кошмар...
 7. 7) Киров Б
  Предпочитам Гърция да ни освободи
 8. 8) Норд
  То гърците да има кой да ги освободи от техните дилетанти, кат гледам как са се докарали...Но и тях накрая Турция ще освобождава...
 9. 9) Anonymous
  преливане на пусто в празно са приказките ви.волю-неволю светът върви към всеобщ конфликт и за това има две причини ;сащ и израел и тяхната политика.ако тези две гнезда на злото не съществуват автоматически стават излишни инато иядренни бомби и ракети и всичко останало от този род. но какво да сеправи като воеено промишленият комплекс носи колосални печалби......
 10. 10) още малко
  всъщност сащ и израел съществуват благодарение на войните-тази система не може без да граби
 11. 11) Anonymous
  американците постигнаха само още няколко избити и милиони попиляни средства които можеха да се дадат на гладните.сащ води войни които никога не печели икоито струват невъзвратими загуби на невинни хора и много пари.те просто не са кадърни за друго
 12. 12) Бора Бора
  Тази телевизионна война има за цел не вашето одобрение, драги форумци, а одобрението на американските данъкоплатци,които питат как се харчат парите им. И ще го има това одобрение, след тези драматични кадри, показващи бягащите,пълзящи и стрелящи по нищото,тежко натоварени с неизвестно какви устройства ,американски рейнжъри в почти междузвездновойнски екипи. А тихо мълком вече се водят преговори за премирие,като на талибаните се дават отстъпки,пазарлъкът е вече в действие,защото америанците трябва да се връщат в къщи. А след някоя година Кардзай ще бъде провесен за краката ,както Наджибула висеше преди 20 години,на уличен стълб.
 13. 13) трезвомислещ
  Бора, те го превърнаха в рафинирано телевизионно изкуство на пропагандата и създаването на впечатления и настроения (не знам дали не ползват и "подпрагови" изображения за въздействие върху психиката)...
 14. 14) Бора Бора
  Съгласен съм с теб.Ако насреща си имаха истински подготвени войници, да са дали хиляди жертви до сега.КАто клоуни са, с тези екипировки.
 15. 15) трезвомислещ
  Бора, има една социологическа теория, че понеже армията пряко не произвежда никакъв продукт, за да убеди обществото, че е нужна и й трябват средства от същото това работещо общество, тя прави паради... И това си е вид парад и парадиране...
 16. 16) Бора Бора
  Всички боенизирани структури имат склонност към мултиплициране на опасностите и последващо размножение чрез деление с цел защита от така преувеличените страхове.
 17. 17) SK
  Американците се бият рамо до рамо с афганистанците срещу кого? Явно противникът е по-силен от афганистанците, иначе те нямаше да имат нужда от помощ. От къде е дошел този противник. Ако е от някоя друга държава, защо американците не ударят тази държава и с това да се приключи. Ако пък талибаните са от Афганистан то понеже те са по-силни, значи са мнозинство. Нали в демокрациите се гледа мнението на мнозинството. Така че, демократична Америка би трябвало да застане на страната на талибаните които като по-силни, значи са мнозинство.
 18. 18) Anonymous
  единственният противник на сащ са самите сащ и идиотизмът на американския начин на живот.това свръхконсуматорско общество изисква от управляващте неимоверни усилия да се осигурят средства.затова са войните, непрекъснатото изникване на нови"терористични огнища"неспирната инвазия политическа,икономическа или военна из цял свят осъществявана от сащ и поддръжниците им .това е общество което при 5 % население от световното потребява 53% от световните ресурси.поначало капитализмът е система която чрез конкуренцията и свръхпроизводството изтощава световните ресурси ,произвежда много излишни неща и с това обрича земята на гибел.отделни фактори за регрес са тоталното замъсяване,киселинните дъждове ,намаляването на озоновия слой.същевременно се скриват от ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com