www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Учи се да караш ски, за да се интегрираш в Австрия

19 Февруари 2010

 

Мохамед, Джулия и Атакан, и стотици други деца на имигранти се учат да карат ски всяка зима на писта във Виена, на организирани от столичната управа курсове. Така властите искат да помогнат за интегрирането им в алпийската република, където пързалянето е част от националната идентичност. Две трети от учениците на 9-10 години от училище в квартала с многобройно чуждестранно население в Десети район на столицата дойдоха да се учат на зимни спортове в средата на февруари, на 15 минути от крайната спирка на четвърта линия на метрото, на Хохе Ванд Визе.

“Със ските, децата откриват елемент от австрийската идентичност”, изтъква говорител на кметството във Виена. Този масов спорт, практикуван от половината от 8,3 милиона жители, изразява един аспект от отношението на австрийците към територията им, 60 процента от която е покрита с планини. Хълмът, който тази зима е покрит от дебел слой сняг, подобно на цялата столица, бе превърнат през 60-те години в миниатюрен ски курорт, сгушен в гората, с механичен лифт и 400-метрова синя писта с денивелация от 100 метра. Това е достатъчно, за да започнеш да вървиш по стъпките на Херман Майер, неколкократен олимпийски медалист и световен шампион по слалом и спускане, на когото мнозина от учениците, дошли от бивша Югославия и Турция, не знаят името. “Познавам малко повече футболистите”, признава Армин, нахлупил аленочервена шапка, докато се качва по хълма.

“Австрийците” гледат състезанията по телевизията, но другите не се интересуват много. Трима ученици мислеха, че караме ски с обувките, с които ходим в града”, уточнява Микаела Айзенбок, една от двете преподавателки, придружаващи класа този ден. С тази дейност на открито “целим да премахнем недоверието”, уверява друга преподавателка, Микаела Хотови. Същата цел се преследва и когато “ги водим в музея на модерното изкуство”, добавя тя.

Финансовата пречка също е премахната: ски обучението струва на ден пет евро, включително наемането на оборудване, благодарение на подкрепата на австрийската ски федерация, сдружението на природолюбителите и на фирма производител на спортна екипировка. След като преодолеят първите си колебания, децата добиват кураж и инструкторът Карл Фехрер е щастлив да ги “научи да се движат естествено в средата си”. Но отвъд символичното измерение на интегрирането на тези малки виенски имигранти към “скиорската нация”, пораждането на нова страст у тях има по-широки последици.

Новите поколения австрийци са по-малко запознати с пистите отколкото родителите им. Езиковите курсове в други страни изместват все повече учебните занятия в снега по време на училищните екскурзии, когато мнозина деца, идващи от бедни семейства, откриват радостта от пързалянето. Туристически и спортни представители се безпокоят за работните места свързани със зимната активност и за падането на нивото на червено-бяло-червения екип, “Вундертийм” в международните състезания, на фона на започналите зимни олимпийски игри във Ванкувър.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) snowky
    Евала на австрииците!Супер идея е това да си интегрират малките чрез спорта(не че казавам ние да си качим циганьорите на ски),но за 5 евро това е просто страхотно.Без особени претенции,просто да усетят удоволствието от парзалянето.И при нас трябва да има такова нещо,само че не за имигранти ,а за обикновените деца
  2. 2) dedo
    Да, за тази цел първо мама и татко трябва да полу4ават достойни, 4овешки ЗАПЛАТИ...!!!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com