www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Русия стъпва здраво в Абхазия с бази и пари

21 Февруари 2010

 

Дмитрий Медведев на предизборен плакат на Сергей Багапш. Снимка: АПН

Руският президент Дмитрий Медведев и лидерът на Абхазия Сергей Багапш присъстваха на подписването на 10 междудържавни споразумения в Москва, включително за създаване на руска военна база в Абхазия. Медведев припомнил на Багапш, че срещата им съвпада с юбилей, важен за Москва и Сухуми - точно преди 200 години император Александър Първи е подписал документ, според който Русия приема Абхазия за свой “поданик”, посочва “Комерсант”.

Съвпадението е повече от символично, пише вестникът, според който Багапш е бил посрещнат с почести “почти на равнище държавно посещение”. Москва признава грузинския регион Абхазия за суверенна държава наред с друга сепаратистка област - Южна Осетия.

До миналата година действията на Багапш за сближаване с Москва бяха възпирани от предизборната кампания в Абхазия, тъй като неговите съперници обвиняваха действащия лидер, че “продавал Родината на Русия”. “Тъй че се налагаше Багапш да не прави резки движения, които биха могли да събудят недоволство у избирателите”. Сега обаче ръцете на президента са развързани - той спечели изборите през декември, а на 12 февруари повторно встъпи в длъжност. Затова, пристигнал в Москва, той започна да наваксва пропуснатото.

За разлика от руските бази в други страни тази в Абхазия ще бъде разположена на безвъзмездна основа, заявил за “Комерсант” член на руската делегация. Той уточнил, че не се предвижда изпращането на допълнителни военни подразделения в Абхазия - споразумението само узаконявало статута на руските военнослужещи, които вече са на нейна територия, близо 3800 души.

Не били планирани в близко бъдеще и доставки на руски оръжия за Абхазия - армията й “бездруго разполага с всичкото необходимо въоръжение. Освен това, сигурността на републиката изцяло е гарантирана от Русия”. Повечето сключени вчера руско-абхазки споразумения засягат икономическата сфера. Според цитирани участници в преговорите, тези документи полагат основите на мащабни проекти за “стопанско овладяване на Абхазия” от руски държавни компании.

Сред тях вестникът откроява съгласуваните вече намерения на руските железници да получат 10-годишна концесия върху абхазките железопътни линии и плановете на “Роснефт” да стопанисва местните бензиностанции и да проучи възможностите за добив на горива от абхазкия черноморски шелф. Освен това, руски фирми желаят да участват в реконструкцията на абхазки летища и в изграждането на морски пристанища - според събеседници на всекидневника, за развитието им ще са необходими около 1,5 до 2 милиарда долара. Помощта на Русия в изграждането на абхазката икономическа независимост обаче няма да се ограничи с тези мегапроекти, подчертава “Комерсант”.

След подписването на руско-абхазките документи в сферата на отбраната и сигурността Военноморският флот на Русия и моряците от граничните войски на Федералната служба за сигурност ще могат да използват съоръжения в пристанищата Сухуми и Очамчира, заявява пред “Независимая газета” адмирал Владимир Комоедов, бивш командващ руския Черноморски флот.

Днес Черноморският флот е концентриран главно в украинския Севастопол, а базата му в Новоросийск още се строи, тъй че споразуменията с Абхазия са голяма геополитическа победа за Москва, коментира експертът.

“Отсега нататък Черноморският флот ще бъде по-разсредоточен, следователно и по-малко уязвим. Това решава и задачата за защита на абхазкия суверенитет по море”, добавя руският адмирал. Външният министър на Русия Сергей Лавров неведнъж е заявявал, че федерацията смята да следи движението на плавателни съдове в неутралните води на Черно море, за да защити Абхазия от евентуална грузинска агресия. Руски кораби вече са готови да съпровождат абхазките, напомня изданието.

Проблемът вече предизвика безпокойство в Тбилиси. Заместник-председателят на грузинския парламент Паата Давитая смята действията на руски кораби край бреговете на Абхазия за незаконни и твърди, че руснаците създавали база за свои подводници в Очамчир, пише всекидневникът. Адмирал Комоедов обаче отрича. В Русия има икономическа криза; страната има само една дизелова подводница в Черно море, а нови се очакват едва след 5-6 години, заявява той, цитиран от “Независимая газета”.

Гледайки топлите отношения между Русия и Абхазия, мнозина все пак се питат дали има перспективи за някакво сътрудничество между двете държави и Грузия, пише “Росийская газета”. От август 2008 г. за това не бе прието да се говори, забелязва московският официоз по повод въоръжения руско-грузински конфликт в Южна Осетия.

Президентите Медведев и Багапш отправиха сигнал, че едва ли може да става дума за нормални контакти с Грузия в най-близко бъдеще. Поне докато президентът Михаил Саакашвили остава на власт в тази държава, пише вестникът. Кремъл обаче не мисли нищо лошо за грузинския народ, дълги векове поддържал добри отношения с Русия. Затова е убеден, че скоро Москва ще може да се върне към нормални отношения с Грузия. Сергей Багапш изцяло споделя тази линия във външната политика на Русия, добавя “Росийская газета”.

Медведев заяви в отговор на журналистически въпрос, че за него Саакашвили е “персона нон грата” и няма да поддържа никакви контакти с него, пише “Труд”. Президентът обаче допълнил, че руско-грузинските отношения имат многовековна история и със сигурност ще се нормализират. “Няма лоши нации и народи, има лоши политици”, казал Сергей Багапш. И допълнил, че със Саакашвили трябвало “не да се преговаря, а да му се прочете присъда”.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) свако
  След като Русия реконструира своите пристанища , железници и построи магистрали на своята територия най-после дойде редът и на Абхазия.Смешници.
 2. 2) Бора Бора
  Свако, където е текло, пак ще тече..А смешните са в България,слугинята на Европа.
 3. 3) Норд
  Там поне е ясно кой кого и защо...Руските "империалисти" пристигат с пълна кошница оферти инвестиции и прочие.Тука и на ЕС и на Сащ кошниците са празни.И тва ако е съюз от който освен загубите имаме и изгода!Аз не я виждам поне...С 30 000 армия със вооражение от 60г.Кво Нато ква боеспособност...С икономика като Нигер и Зимбабве...Какъв ЕС кви щуротии...Върнахме се в каменната ера, но си имаме колониална администрация.И българка оглавява съюза на проститутките във Франция, ето минутка гордост.
 4. 4) трезвомислещ
  каквото си посял, това ще жънеш. Прецедентът с Косово дава козове на абхазците и руснаците и удря по грузинците. Сергей Багапш чака помощ от Матушка Рус. Още през 2008 г.: "Лидерът на непризнатата република Абхазия Сергей Багапш заяви, че решението за обявяването на независимостта на Косово създава исторически прецедент, въз основа на който Абхазия може да търси още по-настойчиво правата си, съобщи ИТАР-ТАСС. В обръщение към парламента на републиката той посочи, че с признаването на Косово международната общност е отворила нова страница в историята, където „трябва да има място и за независима Абхазия”. Непризнатата република стана причина за нови търкания ...още

 5. 5) свако
  Може ли някой да обясни защо държава като Русия, която притежава една шеста от земната суша и е рядко населена със 130 мил обитатели, които се топят постоянно, непрекъснато се стреми да завладява нови територии? Защо РФ с несметните си природни богатства не се заеме с това да изгради съвременна инфраструктура върху това което има и така да облек4и живота и просперитета на своето население?Не е ли прав Обама като каза 4е Русия живее в миналото? Преди 200г. императорът Александър 1 присъединил Абхазия към матушката и ето новият император Дима Медведев 162см. по 4орапи извършва същото велико дело.Ако руснаците ...още

 6. 6) Бора Бора
  Свако, когато тези територии са били част от Руската импеия и там са живели руснаци/ поне прочети нещо от Пушкин, Лермонтов, Толстой. Писали са за Кавказ и в стихове и в проза/ ...та когато там е било част от Русия, твоите деди, свако , са се страхували да кажат на глас , че са българи..ами са смутолявали, че са верни поданици на султана, господ здраве да му дава.
 7. 7) свако
  Борко,моите деди пък и вси4ки българи не са имали при4ина да се страхуват да се назовават българи защото това не е било наказуемо в мултинационалната турска империя.Когато руският мужик идва да освобождава своите братя българи славяни(което изобщо не е вярно) той открива 4е местните "роби" са на светлинни години пред него,поданика на руския император Ал. 2. Борко, 4ети З.стоянов и С. Радев-"Строители на съвремена България". "Агликина поляна" "Сините камъни",Жеравна,Котел и Медвен са моя роден край.
 8. 8) Бора Бора
  Ми, да се върнем в лоното на благополучието ,а Турция няма да ни откаже едно надупване.Няколко пъти те питах за Добри Желязков. Как би постъпил на негово място ? Чел съм тези които пишеш.Не са по различни като мислене от това което пиша. Само не се връзвай на партизанщината на Захари Стоянов.Щото едно пише в 'Записките..", а друго, когато се боричкат за кокала на властта след Освобожението.
 9. 9) свако
  Борко в резултат на противоборството между отоманската и руската империя за Проливите България придобива някаква независимост на приблизително една трета от територията населена с етни4ески българи.От там нататък на руските императори от Александър2 до Путин 1 въобще не им дреме за България.След 130 години от тези събития имаме реален шанс най-после да бъдем самостоятелни.И не е тайна за никой ве4е, 4е всеки който работи против този шанс, като мадритския шмекер и кремълския ДС-КГБ служител пишман енергетик Гоце е национален предател.
 10. 10) Бора Бора
  Бих бил съгласен с теб, ама ако бяхме 1991 г. Сега, погледнато от страни, България е по зле от държава ,загубила война чрез капитулация. Свако, няма надежда, от мен да го знаеш...тройната коалиция довърши Бг .
 11. 11) Дора Бора
  Всички сте прави другари наши.
 12. 12) Anonymous
  Русия живее в миналото.
 13. 13) Русия
  ...живее в миналото
 14. 14) Anonymous
  императорът Александър 1 присъединил Абхазия към матушката


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com