www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

България и Румъния - мост, който разделя

25 Февруари 2010

 

Вълко Червенков открива през 1954 г. Моста на дружбата, единствения, който и днес свързва България и Румъния. Снимка: архив

Румъния и България, които се присъединиха заедно към Европейския съюз през 2007 г., продължават да бъдат разделяни от остарели стереотипи, а връзките между Букурещ и София са не само незадоволителни, а на практика липсват. България и Румъния, които едновременно се присъединиха към ЕС през 2007 г., имат обща история и срещат някои сходни пречки в откриването на правилния път, за да настигнат онези страни, които са давани като пример в новото европейско семейство.

В края на януари, по време на официалното си посещение в Германия, българският премиер Бойко Борисов открито призна, че страната му не е била готова през 2007 г. да се присъедини към ЕС. Румънските политици също говорят сега за неподготвеността на страната си за присъединяването към ЕС преди три години. Борисов помоли германската си колега Ангела Меркел да не сравнява страната му със съседите й, когато става въпрос за влизане в еврозоната, като ясно намекна за сериозните икономически проблеми на Румъния през миналата година.

От своя страна румънският икономист Илие Шербанеску заяви, че по отношение на еврото България не превъзхожда Румъния в нито една категория и че българските власти не могат да се похвалят с икономическите си постижения, тъй като след кризата през 1997 г. и установяването на валутен борд, “всички икономически решения, засягащи България, се вземат от десетима банкери от Цюрих”.

Сред общите проблеми на двете страни, който Западна Европа забелязва, са политическата и икономическа некомпетентност, нехайството към сериозните обществени проблеми, нежеланието за прилагане на ключови реформи, както и широкоразпространената корупция. В случая на България има още един “бонус”: организираната престъпност. Все пак би било глупаво да твърдим, че Румъния няма организирана престъпност. Европейските доклади не подчертават румънската организирана престъпност като проблем, защото Букурещ, за разлика от София, не напомня за гангстерския рай от 30-те години - Чикаго.

В първата половина на отминалото десетилетие Румъния изглежда тази, която дърпа България назад в предприсъединителния процес. Румъния тогава все още се възстановява от тежък икономически колапс, а България вече е преживяла своя оздравителен процес след финансовия и политически срив през 1996 г. Без методите на преговори и контактите на Симеон Сакскобургготски не само България, но и Румъния нямаше да завърши успешно преговорите за присъединяване към ЕС.

През ноември 2004 г. румънският журналист Джордже Бухнич беше арестуван от българските власти на Дунав-мост за това, че снимал със скрита камера контрабандна дейност в безмитен магазин. Вместо напредък на похвални инициативи като строежа на втори мост на река Дунав, който да засили и заздрави българо-румънското бизнес сътрудничество, таксите, прилагани на единствения съществуващ мост, отново нажежиха отношенията.

Румънските власти демонстрираха параноята си от времето на Секуритате, като арестуваха българския финансов съветник Стамен Станчев за икономически шпионаж през 2006 г., а по-късно задържаха Петър Зикулов за военен шпионаж и продажба на военни тайни. Румънската православна църква през пролетта на 2009 г.  реши да ограничи духовната независимост на българите, живеещи в Румъния, като ги лиши от своя собствена църква със служби на собствения език и от собствен свещенослужител.

Корените на конфликта между България и Румъния се простират далеч назад в историята, стигайки до Крайовската спогодба, Балканските войни или заместването на кирилицата в Румъния с азбука, отразяваща “латинския произход” на румънците. Въпреки сухопътната граница, връзката между двете страни се символизира от стоманен мост (наричан някога “Мост на дружбата”) над Дунав, изграден през 50-те години с помощта на съветски специалисти, изпратени от Сталин. Това е още един стереотип от времето на комунистическата епоха, който отчаяно се нуждае от детрониране.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) трезвомислещ
  "Румънската православна църква през пролетта на 2009 г. реши да ограничи духовната независимост на българите, живеещи в Румъния, като ги лиши от своя собствена църква със служби на собствения език и от собствен свещенослужител." - нашата Православна църква продължава да спи по въпроса...
 2. 2) свако
  Трезви, и аз 4ух за това. И нито БПЦ в лицето на Максим, нито "държавната глава" или някой от правителството взема отношение.Представяш ли си какъв вой и рев щяха да нададът вси4ки, ако това се беше слу4ило в Турция?
 3. 3) Николай
  Боже, боже - сега излезе, че благодарение на Симеон сме в Европейският съюз! Чета и не вярвам на очите си!!!
 4. 4) Gogo
  Еми какъвто е региона, такива са и отношенията. Цигани,бандити, турци и албанци. Извинете ама това не са народите от върха на културното развитие и цивилизацията! Като добавим към това нашите, румънските и гръцките селяни картинката се допълва изцяло. За мутрите да не говорим, че то се вижда. Каква европа бе хора? Това е ориент и туй е.
 5. 5) Anonymous
  А къде е "могъщият" министър без портфейл? Нали уж той се грижи за българите в чужбина? Или за тях създадоха още една агенция? Движение да има...
 6. 6) middling
  Статията касае проблема за неспособността да се построи втори мост на Дунав между България и Румъния, проблемите с румънската църква са само един щрих, не се отплесвайте в тази посока. Проблемът е как да стигаме по-лесно до Европа. И бих попитал управляващите (де да прочитаха какво пише тук!): Защо ни е тоя Дунав мост -2? За къде ще води той? От Дробета Турну Северин - към Карпатите, по едни криви пътища, през едни тунели... Не е ли по-добре силите и финансите да се концентрират към построяването на един хубав път от София до Ниш? А от там - през Суботица, ...още

 7. 7) anarhist
  бат бойко отдавна е сложил намордник на "могъщия" министър без портфейл.божо опита да направи нещо за да получат обезщетенията си за отнетите им имоти потомците на одринските българи и го смъмриха после почна да говори за отношенията ни с македония и пак го срязаха.та да не очакваме нещо от министъра без портфейл който явно е и министър без правомощия.просто трябва българската православна църква да отнеме църквата на румънците и да им забрани да служат на румънски.трябва да има реципрочност.
 8. 8) трезвомислещ
  6-ти anarhist,
 9. 9) Rumanec
  Айде бе! добре ви е така мрасни цигански бугари. Да живее руманията. Педерастие..........


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com