www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Играчки за възрастни - летят, плуват, катерят

Рибари си придвижват стръвта с радиоуправляема лодка и наблюдават рибата с камера под вода
Рибари си придвижват стръвта с радиоуправляема лодка и наблюдават рибата с камера под вода

26 Февруари 2010

 

Бешевлиев изпробва летяща чиния с дистанционно. Снимки: Нели Томова

Мечтали сте да станете пилот на самолет? Да летите с хеликоптер, да карате подводница? Днес сте счетоводител или чиновник, но когато видите самолет в небето, понякога ви се приисква вие да го управлявате. Ето че съдбата ви дава втори шанс да полетите в облаците с „Чесна” или хеликоптер “Сикорски”, само че управлявайки ги от земята чрез радиовълни. Можете да им монтирате и камера, така че да не изпуснете нито една от гледките, които се откриват пред летящата машина.

Високотехнологичните играчки – самолети, хеликоптери, моторници, управляеми от разстояние, се оказват по-популярни сред възрастните, отколкото сред децата. „Една част от клиентите ни са на 40-45 годишна възраст. Купуват нещо и казват „Жена, гледай какво купих на детето!”, на играчката пише, че е за над 14-годишни, а детето е на три. Ясно е, че играчката е за тате”, разказва Веселин Бешевлиев, шеф на магазин и сервиз за електроника “Бушона“.

От няколко години Бешевлиев е и изпитател на радио-управляеми играчки – изпробва самолети, хеликоптери, танкове и летящи чинии, които след това предлага за продажба в сайта zigifly.com. Магазинът „Зигифлай” е истински рай за феновете на този тип играчки. От тавана висят самолети, по рафтовете са подредени танкове от Втората световна война и джипове, които развиват 90 километра в час, интелигентни колички, които могат да бъдат програмирани, кораби и хеликоптери.
На пръв поглед изглежда елементарно да хванеш дистанционното и да задвижиш летяща чиния, насочвайки я насам-натам из помещението. Вместо това обаче като нищо може да я приземиш точно в кофата с вода и да й повредиш двигателя. „За да станеш добър играч на покер или на шах, ти трябва време; да се научиш да играеш с радиоуправляема играчка – самолет или лодка, също иска време и старание”, казва Веселин Бешевлиев.

Играчките, управлявани от разстояние се делят на различни класове и не всяка е за всеки. От една страна те се различават в зависимост от типа управление - с инфрачервена светлина или чрез радиовълни. Първите са по-евтини и могат да се карат на закрито или в сянката на сграда, но не и на пряка слънчева светлина, а обхватът им на движение е по-малък – около 5-10 метра. Радиоуправляемите играчки са по-скъпи, но и с повече възможности – обхватът им започва от около 30 метра и може да стигне до 300-400. Двигателите могат да бъдат и с вътрешно горене, които са доста по-мощни, но и опасни, в сравнение с електрическите. „Режат пръсти и ръце в буквалния смисъл - перката на един хеликоптер се превръща в меч и отсича пръста или прорязва ръката. Освен това са и трудни за поддръжка - за тях ти трябват гориво, свещи, лагери, с които човек с по-прости познания не винаги може да се справи”, разясняват от „Зигифлай”.

Хеликоптер E-Sky с проходилка. Снимки: Нели Томова

Радиоуправляемите играчки се различават и според честотата, на която работят – една част работят на 27 мегахерца, на 40 и 49 мегахерца. Проблемът е, че когато човек излезе в парка, много играчки са на тази честота и без да иска може да подкара играчката на другарчето си или някой да подкара неговата. Следват, „катастрофи” и счупване на играчката.Следващият клас е на 35 мегахерца, като тук могат да се сменят т. нар. кварцове, които определят на каква честота точно да бъде връзката и намаляват шанса да подкараш чужда играчка. Най-качествените играчки са тези, които работят на 2,4 гигахерца с уникален идентификационен номер - производителят гарантира, че има повторение на всеки 15 хиляди броя, тоест шансът да попаднеш на друга играчка с такъв код за връзка е много по-малък. Играчките имат и различен брой канали за управление, които определят в какви посоки могат да се движат. 2- и 3-каналните хеликоптери например не могат да летят направо и за да стигнат до определена точка, трябва постоянно да правят леви и десни завои. Хеликоптерите с 4 и 6 канала са доста по-скъпи, но летят във всички посоки.

Цените на играчките варират според материала, от който са направени, честотата, на която работят, възможностите, които предлагат и т. н. Много е важно обаче производителят да предлага сервиз и резервни части – това гарантира, че играчката няма да стане неизползваема след първия инцидент. „Най-страшното за една играчка, е когато е много нискокачествена и се чупи веднага. Това създава у децата, а и у възрастния човек усещането, че всичко на този свят е за половин ден, половин минута - чупи се, след това се изхвърля в кофата за боклук, замърсява околната среда и просто няма удоволствие. Смятам, че е вредно за околната среда, за психиката и за човека да се купуват евтини играчки, евтиното носи по същество нещастие и замърсяване”, категоричен е Веселин Бешевлиев.

След като човек се запознае с основните характеристики на високотехнологичните играчки, може да избира от всякакви видове и модели. Разнообразието е голямо – предлагат се  хеликоптери, които могат да кацат със ски или да се приводняват, моторници с водно охлаждане, които развиват скорост до 75 километра в час, състезателни коли, джипове 4х4, които катерят скали… Има и такива модели, които не съществуват в реалния живот, но вероятно някога ще бъдат произведени. Такъв пример е т. нар. „глидер” – лодка, която има перка отпред - кара се по вода, след което може да бъде издигната във въздуха, да лети и да кацне обратно или да се движи по висока трева, сняг или пясък.

Е- Sky Чинук 4 канален 2,4 Ghz, цена 269 лева. Снимки: Нели Томова

Военни кораби от Втората световна война се редуват с танкове, които се зареждат с капсули и наистина стрелят. Самолетите са с всякакви размери и могат да прелетят по няколкостотин метра и да снимат от въздуха с мини камери. Има и цепелини и дирижабли, предназначени за управляване в закрити помещения, тъй като навън вятърът може да ги отнесе. Към всички тези джаджи се продават и екстри - светещи ленти за нощно летене, цветни димки, които се прикачат към самолета и изпускат във въздуха цветен пушек и какво ли още не.

Оказва се, че освен за забавление играчките могат да бъдат използвани и със съвсем практични цели. На самолетите или хеликоптерите могат да се закачат видеокамери и да снимат – с директна връзка или със запис на sd карта. На цепелините и дирижаблите пък могат да се сложат най-различни рекламни надписи, които да прехвърчат във въздуха в залата на някое събитие, или също да е закачена видеокамера.

Радиоуправляемите играчки имат приложение и в риболова. Лодката-захранка представлява нещо като самосвал, който може да бъде управляван движейки се на вода над три километра и да разпръсне захранка между 500 грама и 1.5 кг. Едно от най-модерните решения от миналата година е и закачане на сонар към самата лодка, чрез който се вижда дали отдолу има рибен пасаж и съответно мястото се захранва. Рибарите могат да наблюдават и как рибата кълве –  на лодки и подводници се закачат камери с малки инфрачервени прожекторчета, които снимат какво се случва под самата вода. „Има ползватели на такива подводници с камери, които обичат да ходят на морето, където има нудисти, за да наблюдават голите жени под водата”, така поне разказват в магазина ни като купуват.

Веселин Бешевлиев в царството на играчките с радиоуправление. Снимки: Нели Томова

Може би най-вълнуващото за рибарите или за хората, които искат да летят с хеликоптер или самолети на доста по-големи разстояния, е свързването на играчката с GPS-система – чрез двупосочната връзка човек разбира накъде се движи самият хеликоптер, лодка или самолет. „Електрониката на това нещо започва от 5-6-7 хиляди евро нагоре. Това означава, че е само за хора, които или са луди маниаци, или имат нещо друг предвид да правят със самите играчки”, казва Бешевлиев. Всъщност човек може да си направи и изключително евтино наблюдение. Взима се една стара въдица, една камера, едно шише, слагат се тежести в самото шише, вътре се поставя камерата, запушва се с най-обикновена тапа и топъл силикон и, спускайки я долу ниско, човек започва да вижда какво има под водата. Това може да стане на цена от около 68 лева, или още 2-3 лева за материали. Има го в www.zigifly.com.

Част от клиентите в магазина на Зигифлай често задават безумни въпроси, когато пристигнат за някаква играчка -  от цинични до криминално опасни. Като например възможно ли е на хеликоптера да бъде закачена камера, за да се наблюдава съседката на третия етаж, когато се къпе. Или дали хеликоптерът може да пренася товар, до колко грама, така че да бъде вкаран в някой апартамент… „Някои клиенти използват играчките с широка платформа, за да си придвижват напитки от точка А до точка Б. Има други, които тормозят домашните си любимци – качват зайци, котки и ги возят в самите джипове. Имаме клиент, чийто заек беше получил инфаркт от сафарито с джипа”, разказва Бешевлиев.

Освен за подобни изпълнения радиоуправляемите „играчки” придобиват все по-голямо приложение и в реалния живот. Като се започне от изследване на опасни територии с радиоуправляеми платформи със закачени металотърсачи за търсене на мини и се стигне до космическите технологии и идеята за управление на луноход и подобни устройства, обикалящи други планети и командвани от земята. „Основният проблем при лунохода в момента е, че закъснението на радиосигнала между Земята и Луната е 3.7 секунди. Google дори имат конкурс с награден фонд 30 млн. щатски долара за онзи, който направи алгоритъм да управлява лунохода в т. нар. мъртва зона от 3.7 секунди. Мечтата на Google е хората от земята да виждат на живо луната и отдолу да пише “Google”. И затова те си плащат 30 милиона щатски долара и има доста екипи, които участват”, разказва Бешевлиев. Той и неговият екип също са се включили в конкурса с разработването на уникална радиоуправляема платформа с минимален размер (1х1х0.4 м.) и голяма товароподемност (около 130 кг.), която се движи безшумно и може да измине 55 км. със скорост 10 км/ч. Дори и да не бъде реализирана в проекта на Google, платформата може да се надграждана и да бъде използвана за какво ли не – може да се превърне в робот, който да раздава рекламни листовки, да се използва във военното дело, в киното, театъра и т. н. Разработката се прави 100% със средства на “Бушона” ЕООД и “ЗигиФлай”. Основни разработчици и участници в него са Валентин Ставрев и Вене Радулов от екипа на Веселин Бешевлиев.

Радиоуправляем мини хеликоптер X-Power, цена 81 лв. Снимки: Нели Томова

„Играчката е основно философско нещо, откакто човек съществува. И колкото и странно да звучи видовете играчки определят съдбите ни и нашите способности - убеден е Бешевлиев - Доказано е, че деца, които си играят с много разнообразни играчки, в бъдеще са много по-приспособими към живота. А хората, които възприемат работата си като игра са много по-щастливи от тези, които я приемат като задължение”. Според него конкретно радиоуправляемите играчки са чудесна алтернатива на компютърните игри, развиват умения и създават много по-голяма предпоставка за социализация. „Когато човек излезе в парка с една радиоуправляема играчка, един хеликоптер или самолет, със сигурност става център на внимание и започва да се запознава със страшно много хора”, казва Веселин и си спомня как миналата година хеликоптерът му се заплел в клоните на дърво в Южния парк. Вследствие на драмата наоколо се събрали 20-30 доброволци, решени да помогнат. Нещо, което едва ли щеше да се случи, ако вятърът му беше отнесъл шапката, например.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Ще го имам предвид
  Много яки играчки и аз искам една
 2. 2) RC mania
  Е, Зигифлай са адски яки. Аз си пазарувам от тях. Повече ме кефят хеликоптерите. Имам приятел който подлудява котката си с едно хели. Зигифлай рулс &*#%
 3. 3) Anonymous
  много е яко. знам ги Зигифлай - имат доста неща
 4. 4) Ани
  а аз защо още си нямам хели?? идвам!!!!
 5. 5) марко тотев
  ъхъ, инфразелени камери под вода и други фантазии ... вЕрвайте ми.
 6. 6) руска подводница
  E, поне бай Иван си е начесал крастата.
 7. 7) Радиоуправляем маниак
  Аз имам минихеликоптер за стая - страшно преживяване е, но понеже е от евтините - 2-канален, не се управлява хич лесно. Наистина съществуват вече много яки играчки, пари да имаш само. И още един адрес - не е за реклама, а за хора, които искат да имат още по-голям избор: Без паника! /магазин и сайт/, там напр.има един часовник, колкото малка масичка с едни топчета - направо е фантастика някаква... А някога, ха-ха, подобни неща се правеха в кръжоците по училищата и в Двореца на пионерите - ракетомоделизъм, авио, жп.моделизъм, конструктор Яцек, машинно конструиране с немските метални конструктори. Мечтите ни оттогава сега ...още

 8. 8) RC Специалист
  Аз съм българин и живея в България. Занимавам се с МОДЕЛИЗЪМ от 35 год. Това, което видях в магазина са 100% китайски детски играчки - боклук. Не стига, че е боклук, но и страшно СКЪП. Дори си е позволил да препродава от други магазини на много по-високи цени. Един уважаващ себе си търговец ще постави на видно място цената на артикула, без да се срамува и да изпитва неудобство, че продава скъпо. А не както е написано на сайта: "Изпратете е-mail за да уточним цената" Затова приканвам всички родители, които искат да зарадват детето си - не купувайте тези боклуци, ...още

 9. 9) Зигифлай Фен
  Справка българския интернет. Внасят се коли от Италия - на италианската фирма RadioKontrol www.radiokontrol.it , Robonova – Германия, Graupner – Германия . На съответните сайтове пише кой е техния представител в България. Има много китайски неща защото, 90% се произвеждат в Китай. Очевидно конкуренцията не може да преживее факта , че Зиги са лидери. Аз съм клиент и съм супер доволен и щастлив , че ги има. Има освен това различни класове играчки на различни цени. Защо едни неща са скъпи а други евтини, от какво се определя цената на една играчка хората са го написали тук. ...още

 10. 10) Гачев
  Че са китайски боклуци, така е, но ми прави впечатление това че тези евтини играчици които са предназначени предимно за деца явно се купуват и от възрастни. Така е, луд на шарено се радва:)
 11. 11) Anonymous
  хе-хе. Били китайски боклуци. Ами то вече всичко се прави в Китай. И телевизорите Сони и Панасоник - и те в Китай.
 12. 12) RC Специалист
  Абсолютна некомпетентност и май само печалбарство и изкуствено завишаване на цените на китайските боклуци: 1. В България /респективно Европа/ има разрешени честоти за ползване, а те са: за авто и корабо 27 и 40 MHz, за авио 35 MHz. Единствено американците използват 72 и 75 MHz. 2.
  * Евтино но ,не много сигурно е на 27 MHz /мега херца/ и 40 MHz /мега херца/.
  Съществуват 2 вида модулация АМ и FM. И двете модулации могат да използват сменяеми честоти /кварцове/. Това, че 27 и 40 MHz са ненадеждни е абсолютна глупост и не са и най-евтини. 3.
  * Скъпо , професионално , сигурно ...още

 13. 13) Хммм
  RC Специалист май е комплексар. Напъва се да доказва, че той ги разбира тия работи. Ами ръчнах тук там из нета, тоя от статията продава играчки от европейските фирми, дори е преставител на някои за България. Те се правят в Китай, естествено. Но в България специалисти много, дори RC. Имат проблем вътре в главата. Нещо ги мъчи.
 14. 14) Китаец
  Не знам за вас, но аз съм горд собственик на Мини X-Power хеликоптерче киайско от 81лв. Алуминиево и адски яко. Жесток чарк. Можеше и да е по-евтин, но то по принцип всичко е добре да е по-евтино.Аз искам да попитам , кое не е китайско на този свят. Китайците ни превзеха абсолютно. Гледах по телевизията „Дискавъри” че, има китайски резервни части за Боинг самолетите. За Боинг пътническите самолети. Тук вече съм притеснен. А чесън , от Китай в България. Очаквайте скоро кисело мляко, бяло сирене и швейцарско сирене произведено в Китай.
 15. 15) mehudi
  статия си реклама на магазина, в което само по себе си няма лошо. мога да допълня, че ако човек се разтърси из e-bay или разни китайски сайтове за дирекна доставка, има подобни неща на 1/5 - 1/3 от цената. има и риск разбира се, но всеки сам си решава
 16. 16) до Гачев
  Чичко Гачев,по-горе коментираш,че това били играчки за деца,обаче "възрастните" се вдетенявали. Човече,такива като теб ги срещам всеки ден на улицата-с празни и отегчени погледи и нешщастен изглед. Нека те светна сега за моята позиция по въпроса: Човек не спира да си играе,щом вече е възрастен,а остарява,когато щом вече не си играе. Аз хич и не искам и не се старая да ме смятат за "възрастен",не мисля,че това е комплимент. По-важното е да си зрял,но да се забавляваш,а не остарял скучняга! И това състояние на духа не се постига,или го имаш или го нямаш,няма нужда да се стараеш да изглеждаш някакъв,заради другите или заради собствените си ...още

 17. 17) До жена ми
  До жена ми и скучните тупани. Ще се кефя, ще си карам радиоуправляемата лодка, ще ходя на риба и ще си човъркам мотора. Ще се събирам с "празноглави", "вдетенени" дъртаци където карат самолети и хеликоптерчета.Това ще го правя и на 50 и на 60 и т.н. Защото, съм Homo Ludens /играещия човек/ , а не скучен мрънкащ колега и съпруг. Ако случайно искаш да си поиграеш и си на 30, 40 или 50 години или и повече - НАПРАВИ го.Излез в парка. Зарежи предразсъдъците и по играй с другите. Това е по сериозно от твоите отношения със света. Защо? Защо ...още

 18. 18) Гачев до 16
  Приятелю, кое те прави толкова сигурен в своето определение към мен? Кое те кара да мислиш, че си познал дори и 1% в това което си написал?
 19. 19) jj
  това е истината - гледайте клипчето в този сайт: http://ardrone.parrot.com/parrot-ar-drone/en
 20. 20) Тотко
  Г-н Гачев е прав! Прав е във всичко, което е написал. Очевидно той е човек, който се занимава с моделизми, т.е. моделист. Но г-н Гачев допуска малка грешка - приравнява ИГРАЧКИТЕ с истински модели. В Зигифлай се продават ИГРАЧКИ, а не модели. Моделите са нещо доста по-сериозно и доста по-скъпо. Те се конструират дълго време, оборудвани са с изключително прецизна електроника и механика и възможностите им далеч надхвърлят тези на играчка, закупена от магазин, пък била тя и 1 000 лева. За огромно съжаление, г-н Гачев е прав и в още нещо - цените са твърде завишени. Или казано иначе: търговската надценка ...още

 21. 21) Митничар
  Абе в Америка и Китай всичко е по-евтино. Обаче ако знаете с какво трябва да се сблъскате за стоки на стойност над 15 евро. Страшни разправии са по митниците. Има цена на транспорта, мито и ДДС. А ако пристигне нещо с дефект, как се оправяш с чужбина?Връщат ли ти митото и ДДСто? Пак трябва да пращаш на обратно, а кой плаща за транспорта на обратно. Пак трябва да има митница за ИЗНОС. Трагедия! Иначе не е евтино, но такива са реалностите. Напищете в Гугъл „Евала бе митница” . Аз съм преживял този кошмар. Карат те да донесеш документи, колко си платил ...още

 22. 22) Anonymous
  ще помоля госпожа или госпожица Надя Тошева, да се запознае с термините на това хоби. Това са МОДЕЛИ(някой от тях), а не играчки.
 23. 23) RC Boys
  Коментара е излишен
 24. 24) минаващ
  Дори една "играчка" с малко акъл и въображение(разбирай подобрения) може да сане лесно модел. Макар моделите също да са играчки,в което няма нищо лошо. Много псевдоспециалисти грачат срещу "играчките",щото те("специалистите") били "много печени" и запознати с "моделите"...комплексирани смешници! Важно е това,което си си взел да ти върши работа
 25. 25) Дудулан
  Хм, трудна работа от играчка да стане модел. Доста въображение се иска! Не знам що си мислиш, че моделите се "зимат" отнякъде. Те се правят беееее, аланкоолууууу!!!
 26. 26) Боб
  Модел: http://www.largemodelassociation.com/images/lanc.jpg Играчка: http://www.tomica.de/acme/upload/BOX_AM1001.jpg
 27. 27) Дудулан-чоооо
  Много си зле! Точно в желанието си да ми се правиш на "просветен моделист" твоята работа стана "хитрата сврака с двата крака". Айде наздраве! P.S.Тез "моделисти" много комплекси ги тресат бре. Думата "играчка" ги ужасява. Играйте си бе,не се притеснявайте!
 28. 28) боян б
  само играчки ли ооо нещо много повече това са явно системи с висша електронна и механична технология тя успешно развива уменията на малки и големи и то не само за настоящето но много повече за бъдещето заслужава да имаш някоя от тях трябва да се посети магазин ЗИГИ ФЛАЙ това е
 29. 29) RC маниак
  Не разбирам какво не и харесвате на думата играчка. Аз например съм момче но гледам хана монтана и х2о. Виждал съм хора с 40г опит да карат 2канала. Независимо дали е играчка или не важното е да ти е кеф.
 30. 30) Ник
  Просто си гледайте кефа това е живота
 31. 31) Anonymous
  супер са
 32. 32) Anonymous
  Оште от малък си ме4тая да имам електронна-банзинова коли4ка с дистанцйонно.Е тук си харесах http://www.zigifly.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=387&category_id=64&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=27 ама не знам дали е добра,плс кажете ми!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com