www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Израел срещу палестинския език на насилието

26 Февруари 2010

 

 Ерика Соломон

Загрижен, че имиджът му в чужбина страда, Израел заема нападателна позиция, за да покаже, че палестинците, а не израелците, са отговорни за продължаващото насилие в региона. На фона на изпадналия в застой мирен процес след войната в Газа, Израел се опитва да представи Палестинската власт като източник на подстрекаване към насилие - което е нарушение на палестинските задължения според мирни споразумения. Като цитира употребата на думата “мъченик”, използвана, за да се почете паметта на загинали палестински екстремисти, и речите, припомнящи за “великото наследство” на въоръжената борба, обвиненията на Израел за подстрекаване към насилие стоварват бремето на неуспеха за подновяване на преговорите върху палестинското ръководство.

Израелският Център за близкоизточни изследвания засили през януари анти-подстрекателската кампания с публикуване на месечен “Доклад за пострекаването към насилие”. Предназначен за западни законодатели, той отразява езикови формулировки, които според авторите му подбуждат към насилие. Израелското министерство на информацията и по въпросите на диаспората призовава с проблема да се заемат обикновени граждани, като осигурява програма за обучение на доброволци как да представят Израел в положителна светлина в чужбина.

Палестински служители настояват, че речите им не насърчават към насилие. Тяхната политическа риторика обаче отдава почит на едно минало на ожесточена съпротива срещу израелската окупация. “Фатах”, доминиращата сила зад Палестинската власт, нарича законодателния си орган “Революционен съвет”. Уставът й все още не признава Израел, макар че лидерите й поддържат решението за две държави и мир с еврейската държава. Палестинците казват, че приказките от тяхна страна за оръжия или кръвопролития са нищо в сравнение с физическото подчинение и унижение, което търпят от страна на израелските окупационни войски от въоръжените патрули и пропускателни пунктове на Западния бряг. Истинското подстрекаване към насилие не са просто думи, казват те, а действия.

“Израелците продължават да изземат палестински земи, за да построят селища, техните заселници провокират палестинците, като отрязват дръвчетата им и вземат домовете им в Ерусалим. Това не спира”, каза Гасан Хатиб, говорител на Палестинската власт. “Поведението на Израел е най-ефективното подстрекаване към насилие за палестинската общественост”, каза той.

Дебатът за подстрекателствата започна още с пътната карта -  близкоизточния мирен план от 2003 г. - чиято първа фаза предвиждаше палестинските власти да прекратят насилието, а Израел да помогне за нормализиране на живота на палестинците и да замрази заселническата си дейност. Всяка страна бе призована да прекрати подстрекателствата срещу другата. Палестинците твърдят, че изпълняват задълженията си, но могат единствено да запушат устата на отделни хора.

Преди няколко седмици палестински служител пропусна ангажимента си да чете проповед срещу насилието в малка джамия в селището Бурин на западния бряг на фона на схватки между еврейски заселници и палестинци. Докато той бе задържан от израелски войници на пропускателен пункт, друг говорител, който го заместваше, стъпи на подиума и отправи смразяващ кръвта призив към мюсюлманите да убиват евреи.

Палестинската власт, която запуши устата на духовника, обяви,че подобни случаи трудно могат да бъдат спрени на места като Бурин, където съседна джамия неотдавна бе обект на нападение, за което заподозрени са израелски заселници. Коранът бе изгорен, а по стените бяха надраскани графити на иврит - вандализъм, заклеймен от израелски министри и равини.

Палестинците казват, че някои израелски примери на подстрекателство не са свързани с насилието. В реч миналата седмица израелският заместник външен министър Дани Яалон окачестви палестинския президент Махмуд Абас и премиера Салям Фаяд като източници на подстрекателства, защото ходели “от столица на столица да клеветят Израел… да го очернят.” “Трябва да имаме обща дефиниция на това кое е подстрекателство и кое не”, каза Хатиб, който предложи да се създаде смесена комисия за наблюдение. Според други обаче консенсус не е възможен.

Медийният анализатор Небал Тауабтех от университета Бирзейт на Западния бряг си спомня за съвместно изследване на подстрекателството, направено от израелски и палестински организации преди няколко години. “Те имат напълно различни критерии. Въпросът не може дори да бъде обсъден, защото няма правила. Всичко зависи от политическите възгледи”, каза тя.

По БТА
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  Първо, отиваш преди 90 години със Стария Завет и Талмуда в едната ръка и с пушка в другата, и казваш на палестинеца "Според тези книги, тази земя е моя.". Той не разбира иврит, но вижда пушката и страхопочитателно се оттегля. След това му казваш - "Пак според книги, ще трябва да се оттеглиш на още по-голямо разстояние". Разбира се, той не разбира иврит, но отново забелязва пушката в ръката ти и явно разбира какво целиш. Забелязва, че рушиш някои от жилищата на народа му... На третия път на палестниеца му писва и решава да ти се опре по някакъв начин. Ти обаче ...още

 2. 2) шевкед
  А защо нито дума за унизителния начин по който се заграбват земите на палестинците за да се строят еврейски селища.Апропо аз така и не разбрах тези заселници плащат ли си за тези домове застроени върху палестинските ниви?И въобще с какво се препитават тези заселници, как си изкарват парите?
 3. 3) Anonymous
  Палестинците са лумпени. Никой не им взима земята. Те не могат да живеят мирно с израелци. Колят, турят бомби, възпитават децата си от малки, че е висша цел в живота да убиеш евреин, да взривиш много евреи и да отидеш в рая. Не е шега - от детската градина. И как да живееш мирно в съседство с такива. Дори Израел изтегли свои хора от къщите им на Западния бряг, за да освободи територия за палестинците. И палестинци, и всички съседни арабски държави, искат да заличат израел от лицето на земята. Не го крият.
 4. 4) Сашо
  По тия земи израелци са живели далеч преди да дойдат арабите
 5. 5) 123
  Не че това е гвоздеят, Сашо, но в Старият завет пише, че евреите идват в Ханан - земя на п(ф)илистимците. Имам наблюдение по форумите, че колкото е по-малограмотен човек, толкова по-стръвно се изказва. Вероятно, защото нещата в света на малограмотния човек изглеждат по-прости и по-ясни отколкото са, обичайно.
 6. 6) Lubo
  Поддържам авторите на пост 3 и 4. Арабите са опасен народ и ако имат ресурс да повдигнат 3-та световна война, въобще няма да се замислят. При тях е прието да възпитават децата си в агресия и омраза спрямо останалите религии. Всеобщата им необразованост и екстремната бедност в някои райони обикновено ги води към религиозен фундаментализъм и изповядване на някакъв измислен от тях "джихат".
 7. 7) дали .. да
  а пък филистимляните обожавали лебеда, тъй като той можел и да лети, и да плува, и да ходи...обаче, арабите като дошли... нямало вече лебеди...
 8. 8) Дон Кихот
  Има палестинци,които живеят в Израел,палестинци в Газа и палестинци в тъй наречените окупирани територий.Палестинците от Израел строят своите домове и мислят за бъдещето си на децата си.Палестинците от Газа възпитават децата си да стават шаиди(покойници).Палестинците от т.н.окупирани територии имат възможност да строят и икономика и селища,но средствата които получават от ЕС и USA влизат в дълбоките джобове на ръководителите им,подобна на предишният им президент Арафат.И до ден днешен милионите му лежат в Швейцарските банки на името на жена му.
 9. 9) Бора Бора
  Между Газа и Тел Авив има 50-60 км.Газа е дупка, мизерия, затвор, въпреки годишно получаваните стотици милиони и милиарди долари помощ от монархиите в Персийския залив, арабските републики, ЕС,ООН и разни фондации. Тел Авив е райско място, създаден с труда и кадърността на хората живеещи там.Какво пречи на палестинците да построят своя Тел Авиви? Един и същ климат, почви, пясъци..Само че..навярно разликите са другаде.
 10. 10) ИВАН
  Кво ги прекривате тия еврей не мога да си обесняо отидоха заграбиха палестинските земи направиха си балистични ракети за да се "защитават" от друг холокост.Да не говорим че еврей управляват САЩ и какво ... войни кризи и глупости.Еврейте са доста долна нация,богати и долни!
 11. 11) Конан Дойл
  Иване,помисли за това което ти пише БОРА.Защо в Израел е построена райската градина,а в Газа е мизерия?Може ли 2 милиона души да не работят,да не се образоват и само да хвърлят камъни и да обучават даже децата да стрелят АК-47.Само омраза,омраза и омраза.И защо и тука в България от райска градина съградихме кочина с идол Азис?


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com