www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Владислав Ташков: И най-скапаната винпромска ракия е по-добра от домашната

5 Март 2010

 

Химикът Владислав Ташков. Снимки: e-vestnik.bg

Научният сътрудник I ст. Владислав Ташков, д. м., е химик, който 17 години се е занимавал с изследване на храни и напитки (газова хроматография) в Центъра по хигиена – София. От 8 години работи в Университетска болница “Лозенец” (т. нар. Правителствена болница), където в момента е началник сектор „Токсикология“.

- Много хора са на мнение, че домашната ракия е по-добра от купешката. Какви са вашите впечатления?

- Моите впечатления са чисто експериментални. Аз не пия, но изследвам алкохолите и наблюдението ми е, че дори и най-скапаната винпромска ракия е по-качествена от най-изпипаната домашна ракия. Причината за това е крайният етап на дестилацията. Никой казан, колкото и добре да е направен, няма т. нар. степен на разделяне, която да успее да отдели в максимална степен метиловият спирт и по-тежките ферментационни алкохоли, които имат наркотично, нервнопатологично и неврнотоксично действие.

- Какво ще рече по-качествена ракия?

- Специално за ракиите (които общо се обозначават като бренди) във всички развити страни показателите за отделните компоненти са много разширени като граници. Но по някаква причина пак във всички развити страни съдържанието на метилов спирт и етилацетат е сведено до минимум.

- Освен метилов алкохол, какви други вредни вещества съдържа домашната ракия?

- Много други, най-проблемното сред които е етилацетатът. На метиловия спирт противоотрова е етиловият. Тоест, ако ти изпиеш 10 милилитра метанол, следва да умреш, но ако налееш тези 10 мл в едно шише с друг алкохол, дори пълно с бира, няма да умреш. Етиловият спирт ще се свърже със съответните активни центрове, метиловият спирт няма да може да се включи в метаболизма и чрез бъбреците ще се изхвърли с урината. Токсичното действие на метиловия спирт се свежда до това, че той унищожава очния, слуховия нерв, поразява мозъка и с това се причинява смърт. Леталната доза е около 10-ина грама. Но той не е толкова страшен. Проблемен е етилацетатът. Той се получава, защото в един момент ферментацията (б. р. - в селски условия) бива изпусната и тя от алкохолна тръгва към оцетна.

Химикът Владислав Ташков. Снимки: e-vestnik.bg

Когато започне дестилацията на джибри (б. р. - варене в казана) – на ферментационна маса, в която има оцетна киселина, етиловият спирт и оцетната киселина се свързват до етилацетат, който е естер (както са мазнините). Той директно отива в черния дроб и нарушава изключително сериозно мастния обмен на организма. Това е едно от нещата, които потенцират проблемите при хората с алкохолна цироза. Най-простото решение, което при всеки, дори най-треторазреден производител, се смята за нещо нормално, е да сложи в джибрите някакво количество алкално вещество, примерно сода за хляб (сода бикарбонат). Пропорцията е следната – на 10 кг. джибри, 1 пакетче от 100 гр. сода за хляб, тоест – 0.1%. Свързва се с оцетната киселина и става натриев ацетат или калциев ацетат, който е сол и при дестилацията остава в джибрите, не преминава с парите в алкохола. След което, при дестилацията, остава само етилацетатът, който се е получил в процеса на самата ферментация. Но той е малко и не е в състояние да нанесе значими поражения върху организма. Разбира се, надяваме се, че човекът не пие много.

- Какво значи да се пие много или малко?

- Световната здравна организация казва, че дневната консумация, изразена като чист етилов спирт, не трябва да е по-голяма от 20 мл. дневно. (б. р. - според лекарските стандарти границата зависи и от теглото на човека и др.)

- Тоест една малка ракия 40 градуса или една бутилка бира, или 2 чаши вино?

- Да. Приблизително. Но! Не се уточнява колко дълго може да продължава това - колко години? Друг любопитен факт е, че ако изпиеш 20 г чист алкохол, няма да надскочиш 0.5-те промила, които са обект на внимание от страна на законодателя при пътно-транспортно произшествие. Има и алкохолни тестове, за които могат да те уволнят от работа…

- Много хора продължават да твърдят, че домашната ракия, дори да не е сварена по всички правила, им е по-вкусна от купешката?

- Това е проблем, който се наблюдава и при кафетата у нас. Българинът харесва кафетата с блудкавия вкус. Никъде по света обаче не пият подобни кафета. Това си някаква е наша, местна, балкано-анадолска, отечествено-работническо-селска специфика. Навремето например виетнамските кафета се смятаха за първо качество, защото българският държавен стандарт разглеждаше кафетата по качество според съдържанието на кофеин. Но това не е основното. Едно кафе може да бъде както декофеинизирано, така и изкуствено рекофеинизирано.

Химикът Владислав Ташков. Снимки: e-vestnik.bg

- По-масовите купешки ракии и уискита по правило се правят от дестилат, разреден със спирт. Защо те са по-безвредни?

- Защото присъствието на ферментационни алкохоли в тях е по-ниско или е затворено в някакви граници. Например за една обикновена плодова ракия е разрешено метиловият алкохол да стига до 2 г на литър. И се приема, че това не може да нанесе някакви забележими вреди. За уискито обаче нормата е 250 мг/л - тоест 7-8 пъти по-малко. За водката, понеже тя произхожда от много чист алкохол, се разрешават само няколко милиграма метанол на литър (1-2 мг). Това вече не е толкова токсикологичен, колкото технологичен показател.

- Казахте, че уискито и ракията се различават по съдържание на метилов алкохол. Можете ли да съпоставите и други вредни вещества, които се съдържат в тези две питиета?

- Етилацетатът е много силно представен в обикновените домашни ракии и това е изключителен проблем. В уискито границите на изоамиловия алкохол е по-ниско, отколкото в домашните ракии.

- Съдържанието на такива вещества в домашните ракии може да бъде много над нормите, така ли?

- Там нормите са оставени страшно широко отворени. Западният производител се е ориентирал хем да остави вратите широко отворени, хем сам се е натикал в някакви невъзможно ниски стойности. Един прост начин да намалиш тези нива е, ако направиш ракията да не е ракия, а спиртна напитка – тоест, да я направиш от малко ракия и от много спирт, и вода. Някой ще възрази, че това е менте, но има компании, които сами правят ментета на собствените си продукти и продавайки ги, защитават марката си по някакъв начин от конкуренцията. Винаги е имало много сериозни подозрения, че някои от големите алкохолни компании, които произвеждат известни марки уиски, стоят зад производството на фалшив „Джони Уокър“, фалшив „Балантайнс“ и др., чрез което се защитават от конкуренцията, като налагат марката. Тоест, те са приели, че са се отклонили от прокламираната от тях технология, но това, което са направили, е напълно качествено, годно за пиене и безопасно. И не е станало без тяхното знание.

- Кой е най-фрапантният случай с домашна ракия, която сте изследвал?

- Най-фрапантният случай, който си спомням, беше през 1999 година. Студентка по медицина дойде при мен преди Коледа с една бутилка водка и ме помоли да я изследвам. Оплака ми се, че много харесала момче от съседната група, изгонила приятелката си от стаята в общежитието, обаче онзи пил от въпросната водка и се трупирал, цяла нощ повръщал и плановете й да изкара нощта с него се провалили. Оказа се, че на водката й няма нищо. Попитах я дали не са пили нещо друго, а тя каза: „Домашна ракия, но тя е много хубава - татко я прави”. Накарах я да донесе съвсем малко от нея и тя ми донесе. Няма да се спирам на ненормално високото съдържание на метанол, но в тази ракия, освен оцетна киселина, имаше огромно количество етилацетат и забележете - имаше и ацетон, тоест – изопропиловият алкохол беше тръгнал да се окислява до ацетон. Цяло чудо е, че онзи е останал жив.

Химикът Владислав Ташков. Снимки: e-vestnik.bg

- От какво се получават тези отровни съединения?

- От безкрайните престоявания на джибрите, взимането на всякакви видове плодове, прибавянето на гнили плодове, пълната липса на контрол…

- А то си е практика – хората масово слагат зелени плодове или гнили, като смятат, че всичко става на спирт?

- Желателно е да няма гнили и да няма разнообразие в асортимента.

- И да се прави двойно дестилиране?

- Да, защото в промишлеността има една система, която се нарича „дестилиране на гъсти каши”, която напомня обичайната домашна машинка за мелене на месо. В нея могат да слагат дори гнили пъпеши и дини, да ги смелят, да ги подложат на ферментация, обаче да регулират процеса, да го прекъснат от момента, в който вече става проблемно за технологията на ракията, да я третират с нещо алкално – може да е сода за хляб, може да е алкално мляко – калциев хидроксид, който е напълно приемлив и не съставлява опасност за здравето на хората, да се направи дестилацията и това да е напълно пригодно за пиене.

- Това нещо в селски казан не може да стане, така ли?

- Не би могло. А вече, ако нещо малко се е объркало при ферментацията…

- Всички домашни ракии ли са отровни?

- Има и хора, които са се постарали да прочетат нещо, да попитат, да научат. Всичко е въпрос на технология. По мои наблюдения, проблемът с некачествените ракии започна през 1987-1988 година, когато руснаците решиха да се борят с алкохолизма. Тогава у нас се ограничи предлагането на промишлен твърд качествен алкохол и изведнъж се премина към масово производство на ракии от хора, които нищо не разбират. По принцип човек се учи от опита и грешките си – настъпваш веднъж мотиката, тя те удря по носа и втори път, когато ходиш около легнала на тревата мотика, внимаваш. С ракиите не е така. Тъпо и упорито се преповтаря системно същата грешка. Нямат желание да се ориентират да спазват 2-3 прости правила, които се оказва, че старите майстори са ги знаели. Но някога не се е занимавало куцо и сакато с ферментация и производство на домашни ракии в този мащаб.

Химикът Владислав Ташков. Снимки: e-vestnik.bg

- Има хора, които спазват правилата на някакви стари майстори и пак правят отровни ракии. Никой не прави лабораторни изследвания?

- Това е другият проблем - за контрола. Навремето се считаше, че ако е стриктно спазена технологията или рецептурата най-общо казано, няма начин нещо да не е в ред. Съвременните виждания са, че качественото производство и качествения контрол (GMP - добри производствени практики и GLP - добри лабораторни практики) са свързани. Контрол трябва да има. Имам колеги, които си правят експерименти сами да произвеждат ракия и донасят нещо, което е ужасно.

- Колеги, които са си варили ракия на село, така ли?

- Да, или на вилата. И ме молят да им направя анализ. Като сбъркат един път, давам им 2-3 прости съвета и при следващата реколта вече нещата стоят по друг начин. Докато при масовата практика такива елементарни правила за безопасност не се спазват.

- Значи по-добре човек да си купи една ракия от магазина, вместо да прави дилетантски опити да си произвежда сам?

- Да, дори и производителят да е направил ракията от малко ракия и много спирт и вода, тя не би представлявала опасност за здравето, като се изключи нервно-токсичното въздействие на алкохола, което се наблюдава така или иначе във всички случаи. Допълнителното разреждане със спирт и вода рязко сваля нивото на метилов спирт, на етилацетат, на изоамилов алкохол и на оцетна киселина, която винаги остава в някакви количества в тези ракии, директно атакува черния дроб и разрушава лигавицата на стомаха.

- Боли ли глава от повече захар в алкохола, както се смята?

- Това зависи от общото състояние на черния дроб - до каква степен вече имаме циротична дисфункция на черния дроб. При определени пациенти комбинацията със захарта – нещо, което навремето в токсикологията се наричаше двойно озахаряване - е възможно да дава някакви проблеми.

- При вината по същия начин ли стои въпросът с домашните и купешките?

- Факт е, че стандартизираното производство на вино винаги дава продукт с много по-високо качество. Там е важен подборът на суровината, начинът на третиране, подготовката, как се води процесът на ферментацията и др. Когато се упражнява адекватен тенхологичен контрол върху вината, разликата много добре се усеща на вкус, освен ако не си някакъв непретенциозен алкохолик.

- Някои препоръчват да се пие водка, вместо ракия?

- Логиката е проста. Водката е направена на базата на изключително добре пречистен алкохол.

- Тоест, от чист спирт?

- Да, който е разреден с деминерализирана вода. И тогава практически човек поема само чист етилов спирт, разреден с деминерализирана вода.

- Но това не означава, че може да пием по един литър водка?

- Не би следвало, защото се оказва, че човешкият организъм е много чувствителен към етиловия спирт. Дядо ми, Бог да го прости, беше немски военен и казваше, че човек бил устройство за еднократна употреба, което понякога функционира удивително дълго. Хубаво е да не злоупотребяваме с късмета си и да сме по-предпазливи с пиенето. Човек получава буквално анатомични изменения от пиенето. Един битов алкохолик сутрин е трезвен, но е със силно влошена преценка. Привечер или в късния следобед, когато има проблеми с абстинентния синдром, той пак е с нарушена преценка. По статистиката на МВР и КАТ най-много катастрофи стават сутрин и в късния следобед. Това не е случайно. Човек може да не е под влияние на алкохол, но да е под влияние на натрупаните поражения от изпития досега алкохол. Така че, да не се пие е по-безопасния вариант. Аз специално към него съм се насочил и препоръчвам на всички, които могат, да не пият.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) Митака
  Имам проблем със спането.Немога да спя! затова удрям няколко шата водка,комбинирам я с бутилка бира и се потапям кат подводница в леглото. най-добрата водка е Абсолют!!!! 8 пъти дестелирана, и не боли глава!Който квото иска да си разправя.От 13 години не пия български ракии,и ми е много добре.... Само Абсолют или Burnett's Vodka-4 ри пъти дестилирана..
 2. 52) До Митака
  И "Смирнов" е хубава. Даже е по-мека на вкус от "Абсолют". Опитай с 3-4 види водка, да да ти сипе жена ти в по една чашка от всеки вид, после опитай без да знаеш какво опитваш и ще останеш учуден. Не се връзвай на реклами - това е не знам колко си пъти дестилирано и т. н. Водката е разреден спирт, качествата й йдват от това колко пъти после е минавала пред въглен филтър - 1-2-3 или 23. Но при това претакане се губят 2-3 градуса алкохол, колкото по-малко се филтрира, толкова по-малко се губят градуси. Затова по-добре човек да ...още

 3. 53) Ха-ха
  Един се чуди (№49) как е останал жив, като хиляди години е пил все домашна ракия. Ами, късметлия е, щото много измряха, но не го свързват с ракията - я рак на стомаха, я черния дроб, я инсулт, я инфаркт...
 4. 54) Митака
  До 52-ри: Смирноф е отрова!Евтинджос стой по-далеч от него! Само не ми казвай че Смирноф е скъпа водка!?!То Белведере е боклук , а и Сивата гъска също!!! Пил съм всичките.Всичко е само реклама!!!
 5. 55) Митака
  Смирноф,дестилирана 3 пъти, сепи главата здраво, Не Не Не...
 6. 56) До Митака
  Везим си черен Смирноф, забравих да кажа
 7. 57) Anonymous
  Митака е заблуден, от Смирноф или Абсолют няма разлика в главата - еднакво са направенио от спирт. Това с двойно-тройно дестилирана е реклама Всяка водка се прави от чист спирт, разреден с вода. После се филтрира прев въглен филтър, което омекотявма спирта. Има 20 и нещо вида въглени от различни дървеса, за филтриране на водка. Разликата във вкуса идва оттам. Само си представете какво пиете с домашната ракия, в сравнение с водката. Да, безвкусна е, но...
 8. 58) Митака
  Може и да го пробвам, че го пием с отвращение...
 9. 59) Митака
  Има два вида Анонимни- единият е мъж,другият е жена.Единият в Канада,другият в българия или другаде...Немога да ги контролирам вече...я се опеделете с номера бе брато.А че съм заблуден верно е - пием много и качествено.
 10. 60) рецептурник Пл. Спиридонов
  ТРИГРАДСКА КЪПИНОВА РАКИЯ за 1 л. 370 мл. етанол, 50 мл. диетилов етер 20 мл. етилацетат, 10 мл. метанол, 20 г. захар, ягодова есенция, долива се дестилирана вода до 1 л.
 11. 61) Ха-ха до горния
  Ти ме разби. Да знаеш, че някои домашни наистина я докарват тая рецепта.
 12. 62) чичата
  "руский стандарт" е добрата водка, ако ви стиска с плащането
 13. 63) долния до Ха-ха
  Точно там е корена на злото и част от моето лично проклятие.
 14. 64) Бай Трезвечко
  Който пие,зло не мисли!Той въобще не мисли!
 15. 65) долния
  За тебе бай Трезвечко не знам, ама аз като пия оскотявам. И пиян мисля де, ама на криво.
 16. 66) любознание
  Виде се то,че Винпромска ракия важи.А домашноприготвена е рискова.Нека сега некой по-цветнат да каже за троянската сливовка,а също и за отлежалата троянска сливовиц(дето я продават по 10-12 лева 0,7 бутилка,бутилка тежаща повече от съдържанието).
 17. 67) Anonymous
  Да бе , той ше каже. Аз дето мразя ракия , каква хубава домашна кайсиева пих. А винпромската може да си дезинфекцира кенефа с нея.
 18. 68) najden
  Tova sa obsoliutni gluposti. Edna dobre napravena domashna rakiaina e daleche po-dobra ot koiato i da e promishlena skorosmyrtnica. Vyros na kolichestvo e. A tova za etilacetata sa pylni gluposti. Vseki znae, che etilacetatyt se otdelia ot rakiata sled pyrvite 1-2 sedmici. Toj ima priblizitelno syshtata temperatura na kipena s etanolol, no se otdelia po-lesno ot rakiata, otkoloto metanola, kojto ima po-niska temperatura na kipene. A vseki selski kazandjia znae kak se izvajda predfrakciata s metanol. PLATENA STATIA!
 19. 69) чичата
  68ми, какво обединява нажден и игнажден
 20. 70) Бора Бора
  Чичата, има едни руски водки, по-нов модел са"Журавли" , " Зельонная марка"," Парламент" и т/н/ по около 8-10 лева за половинка са. Не знам дали ги внасят в Бг вече. Много качествени са. Проверено..с рибешки яйчица са супер. И разбира се "Финландия" , с различни аромати и цветове..
 21. 71) чичата
  избягвай финландия - тя е течно главоболие
 22. 72) Бора Бора
  Местният патриотизъм задължава..
 23. 73) шопски ройтерс
  и да ми кажат, че е без пари я пак че откраднем. този доцент да си гледа работата. едно време така си затрихме индустрията, с обяснението, да не откриваме наново топла вода, само че тя щеше да е по-евтина и в домовете ни а не да ни я карат американците или некои други... Като са прости правилата кажете ги и направете обществено достояние всички факти. по-лесно е отколкото да ни карате да даваме зорлем много пари за продукт който така или иначе ни убива ... или забранете алкохола
 24. 74) Anonimen (alkoholik)
  Всичко това, което изговори досега Ташков е пълен ТАШАК. Браво Владислав, браво Ташков!
 25. 75) пепо
  какъв то и да е алкохола ако е в умерени количества всичко е ОК, как прозвуча само хаха(пълно клише), ще ви кажа само едно аз пия горе долу един път в седмицата 200 - 300гр. честно наистина, но не съм за ограничението на алкохола дори и на наркотиците, НО трябва да знаеш какво да пиеш(правиш) от кого и какво купуваш и последствията ти върху организма не случайно има 50 годишни наркомани ползващи хероин от 15години и аз не повярвах, но го гледах по History or Diskovery channel, ако не искаш да се занимаваш да четеш и учиш трябва да не ...още

 26. 76) Anonymous
 27. 77) Anonymous
  кажете как да си направя водка имам 3л.чист спирт(96%)
 28. 78) Anonymous
  мОже и де е прав ,но нека ни каже двоина и троина преварка на ракията вар6и ли работа и каде вав Варна можем да направим изследване на произведената от нас ракия
 29. 79) Дейвид
  17-ти, хахахахахах
 30. 80) ТАТО
  Добре де, защо бат ви Стоян като жлюцне едно кило от на тейко му двойно преварения балсам, на сутринта бяга 100 метра под 8 секунди, а като ударя 6-7 водки от тез Фносните, не може да си събере дреболиите до сряда?!
 31. 81) ракиджиев
  От големи мозъци, че държавата остана без мозъци.Правим си ракийката,пийвам си и оная ми работа все по корава става.А този плющеняк нека си твърди, че хоримашката ракийка е по хубава от домашната.Дръжки,спирт вода и есенция.Да му дам от моята мускатова-добита от 200кггрозде без захар и да го видя какво ще говори.
 32. 82) Нови правила
  Въпросът в България, относно виното и твърдия алкохол, е в свободата да си произведеш желаната напитка. Обикновените граждани са ограничени от закона за виното и спиртните напитки, закона за акцизите и нямат право на избор.В една свободна държава всеки има правото сам да избира какво и по колко. Защо са тези ограничения за домашно производство? Законът има нужда от драстични промени. Нови правила за регистриране,за диференцирано производство по количества и свободен достъп до пазара.
 33. 83) Ц
  Аз не съм химик от 17 години и майн@ му Райна но съм тествал доста ракии и мога да кажа на господин стрши нам къФФФФ си недонаучен сътрудник да започне да пие и после да коментира. Аз не знам за случай при който някой да е умрял от ракията която сам си е сварил но за сметка ан това познавам (познавах) случай който почина след 50 грама отлична купешка ракия сервирана му в заведение. Препоръчвам на господин недонаучения сътрудник да не се изказва неподготвен за в бъдеще защото ще муи се смеят много на титките пред името.
 34. 84) Азе
  На г-н Ташков, ще му кажа, че познавам човек натровил се с 20гр. коняк ок.1990г. едвам се е отървал.... сега е с очила не помня колко диоптъра, но са доста. Та така! Щом казва, че негови колеги му носят домашна да изследва и той им дава насоки-значи не е точно така(заглавието). Айде със здраве, пък който иска-да пълни гушите на винпромите.
 35. 85) Азе
  До 66) любознание 17 Март, Тоз винпром от 3-4 г. вече е с нов собственик, който не е българин. Ракията беше хубава....преди
 36. 86) купешков
  ,,цял живот пия купешка.най добрата ми тя.единствената ми.на 29 ми окапаха зъбите,на 30 косата, а сега като мине гайгеров брояч край мен,чувам тремоло на Йан Пейс от Дийп Пърпъл,, .......... г н Ташков,начетох се на платените теории,на псевдо учени и експерти като вас.Всенародна и обществена тайна е,че във ВИНПРОМСКАТА ...още

 37. 87) По повод горния
  O sancta simplicitas!
 38. 88) купешков
  простота но свещенна,а при вас е простотия др. ТАШКОВ. И слепите разбраха че сте ВИЕ. БЕЛ.на РЕД. МНЕНИЯТА НА ЛАТИНИЦА ЩЕ БЪДАТ ИЗТРИВАНИ
 39. 89) Ray Parker
  Здравейте колеги консуматори на твърд алкохол. Абе този химик как му беше там името защо не вземе да се гръмне. По поръчка на кой е направено това интервю. Всички големи "акули" производители на "прекрасния" ароматизиран спирт искат да унищожат хубавата ни домашна ракия. На 51 г, съм и сам израснал в селски регион постоянно съм между консуматори на алкохол както и аз консумирам. Откакто започна в нашата страна производсвото на "прекрасния" спирт на много колеги залепиха никролозите дори и момчета на 35-40г.по стълбовете. И масово от "прекрасния" спирт наречен водка. Другарю химик защо не казхте на хората какво е дейстието ...още

 40. 90) мил си оджа краката
  Пл. Спиридонов (60) е казал всичко за купешката ракия.
 41. 91) Хаха
  О, свещена простота. Глицеринът бил отровен. Купешката била с глицерин... Пийте домашна шльокавица, невежи и се радвайте на живота.
 42. 92) Anonymous
  XaXa вземи се просвети малко. Глицеринът точно това прави, първо поврежда мозъкат а после започваш работа кък Енергото (залепен никролог на стълбовете) А за домашната много може да спори, Твоята може би е шльоковица защото така си е направил -Просветенио
 43. 93) купешков
  Абе хора,цяла година ли ще стои тоя др.Ташков Нямате ли нещо по интересно и смислено. От толкова месеци го гледаме др.Ташков,и вече го чувстваме като домашен любимец.
 44. 94) angel0102
  Ето заради такива теоретици родната наука е в това положение ------------------- Ред. Админ ----------
 45. 95) mobilemobilis
  Г-н Ташков, Пийте повече, има страхотна домашна ракия, от която не боли глава. Няма да навлизам в подробности, но ако ако в тази възраст не сте опитвали много - бих Ви препоръчал плодови ракии - домашна троянска сливова и добричка или силистренска кайсиева ракия. Ако искате, опитайте и пишете пак. Ваш приятел - К. Петров

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com