САЩ: В България – корупция и безнаказаност на властите

Държавният департамент публикува годишния си доклад за правата на човека в света

Парламентарните избори в България през юли 2009 г. бяха приети като цяло за свободни и честни, но бяха помрачени от многобройни съобщения за купуване на гласове, както и от промени в избирателната система малко преди вота, които бяха подкрепени само от управляващата по онова време коалиция. Това пише Държавният департамент на САЩ в годишния си доклад за правата на човека в света (2009 Human Rights Report), който бе оповестен днес за 34-ти път и е публикуван на неговия сайт.

В документа, който разглежда ситуацията в тази област през миналата година, се отбелязва, че цивилните власти в България в общи линии имат ефективен контрол над правоохранителните органи. Докладът обаче отбелязва няколко случая, при които служители на правоохранителните органи са действали на своя глава. Държавният департамент на САЩ отчита проблеми със злоупотреба и малтретиране от полицаи на хора, задържани в предварителния арест. затворници и представители на малцинства. Условията в българските затвори са сурови, а представители на властите се ползват с безнаказаност, пише още в доклада.

Държавният департамент споменава също така за някои ограничения за свободата на печата, дискриминация на религиозни малцинства и широко разпространена корупция в изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

Новото правителство предприема първоначални стъпки за борба срещу корупцията и до края на годината бе постигнат напредък, отчита докладът. Държавният департамент обаче посочва и други проблеми, сред които прибягването до насилие срещу жени и деца, неотговарящо на стандартите образование за ромски деца, сурови усилия в държавните институции за деца, трафик на хора, дискриминация на хората с увреждания и срещу малцинствени групи.

Държавният департамент твърди, че ситуацията по сигурността в Афганистан се е влошила значително през 2009 г., като най-потърпевши от насилието са били мирните жители. Според документа бунтовниците носят вината за нарастването на насилието в страната, една трета от чиято територия е обхваната от въоръжени действия, което пречи на правителството да защитава гражданите и да разшири властта си. В Ирак обаче според Държавния департамент правителството има вина за извършени през 2009 г. произволни убийства, а нарушенията на човешките права са продължили въпреки повишаването на сигурността като цяло.

Документът предупреждава, че в Европа се засилва дискриминацията срещу мюсюлманите. Като примери за тази тенденция се посочват забраната за изграждане на минарета на джамиите в Швейцария и забраните или ограниченията за носене на бурки и забрадки от мюсюлманките във Франция, Германия и Холандия. Сред държавите, най-силно критикувани от Държавния департамент за нарушения на човешките права, са Беларус, Китай, Куба, Иран, Мианма, Северна Корея, Зимбабве, Судан, Сирия и Русия.

В доклада се отправя критика към Китай за упражнявания тормоз върху адвокати и активисти, смятани за заплаха за властта, за увеличаването на репресиите срещу тибетското и уйгурското малцинство и за строгия контрол върху интернет. Документът привлича вниманието и към нарушенията на човешките права в Иран, където при потушаването на протестите след президентските избори са били убити десетки хора, а хиляди са били арестувани.

Според Държавния департамент има данни, че регионалните власти и бунтовническите групировки в руския Северен Кавказ са отговорни за убийства, мъчения и отвличания. В Пакистан миналата година е имало незаконни убийства, изтезания и изчезвания, а стотици цивилни са загинали при бунтовнически атаки в размирните райони по границата с Афганистан, се казва в доклада.

По БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.