www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
събота, 24 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Михаил Горбачов: Пречи ни страхът от демокрацията

15 Март 2010

 

Михаил Горбачов говори пред Римския клуб през октомври 2009 г. Снимка: Фонд “Горбачов”

Русия губи темпото в демократичните промени, предупреждава бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов в московския официоз “Росийская газета”. “Недоволството от днешната ситуация в последно време нараства”, пише той в статия, озаглавена “Перестройката 25 години по-късно”. “Дълбоко съм убеден, че страната ще може уверено да тръгне напред само по пътя на демокрацията. А тук през последните години сме изпуснали много неща. Изгуби се темпото в демократичните процеси, много области бележат отстъпление”, твърди бившият съветски лидер.

Всички основни решения в Русия се вземат от изпълнителната власт и само се оформят от парламента, а независимостта на съдилищата е под голям въпрос. Нямаме партийна система, която да осигурява победата на реалното мнозинство и същевременно да отчита мнението на малцинството, позволявайки на опозицията да действа. Засилва се впечатлението, че властта се страхува от гражданското общество, че иска всичко да контролира, изтъква Горбачов.

Според него никой в Русия днес не желае връщане назад, включително и държавното ръководство. Постиженията на перестройката са безспорни, но стабилизацията на обстановката не може да бъде окончателна цел; основната цел е развитие, модернизация на страната, която да заеме водещи позиции в глобалния взаимозависим свят, подчертава той.

Горбачов изразява съгласие с целта, посочена от руския президент Дмитрий Медведев - модернизация на страната.
“Модернизацията обаче няма да успее, ако хората останат настрана, ако пак излезе тъй, че са пешки. А за да се почувстват граждани и наистина да станат такива, рецептата е само една: демокрация, правова държава, открит, честен диалог между властта и народа”, пише той.

“Пречи ни страхът. И сред обществото, и във властта има опасения, че един нов етап от демократизацията ще предизвика нестабилност, дори хаос. Трябва тези опасения да бъдат преодолени, защото в политиката страхът е лош съветник. Днес виждаме в нашето общество повече свободни, самостоятелни хора, способни да поемат отговорността и да подкрепят демократичните процеси. Много неща обаче зависят сега от това как ще действа властта в тази ситуация”, заявява Михаил Горбачов.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Кико
  Горби беше президент на СССР.Защо се интересува само от Русия, а не примерно от Украйна или Естония или даже Грузия??????
 2. 2) чичата
  това не е безочие, а клонинг на гъз с очички(гмо)
 3. 3) Плевен_даге
  Тази тиква на снимката вгорчи живота на милиони руснаци с дивотиите си наречени "перестройка", сега пак дава акъли. Руснаците имат един такъв виц "перестройка, перестройка .. а потом перестрелка". Хаосът който сътвори в Русия и бившите съветски републики може да се сравни само с гражданската война, това ли е демокрацията му!? Прав е чичата
 4. 4) SK
  Михаил Горбачов: Пречи ни страхът от демокрацията
  Пречи ти акъла Горби.
 5. 5) свако
  Не мога да разбера защо има такава омраза към Горби. Та той само дръпна завесата желязната.Какво е виновен, 4е хората от "соц.лагера",дотогава живели при тотален дефицит, лъжа и комунисти4еско лицемерие, видяха другия нормален свят и пожелаха да живеят като тия оттатък завесата? Ако Ленин не беше повел мужиците,щеше да е Троцки. Ако не беше Горби някой друг щеше да обяви краят на "империята на злото".Когато условията за някакъв обществе процес назреят и станат необратими все някой застава на4ело.
 6. 6) pro-anti
  Свако, хората са ти отговорили от собствена гледна точка. Чичата без Горби пак щеше да си е цар в БГ, но дъщерите му щяха да бъдат в БГ, при него, а не в щатите.А Съкъ-то, ако го нямаше Горби, щеше да се върне в БГ с почести и с пенсията си да бъде доста близо до цар, а сега трябва до гроб да стои в гадните щати и да изпълнява задачата, възложена му от Партията-да чака да се сгромоляса капитализЪма, а Партията не изпраща никого да дойде и да го смени в тази важна задача...направо мъка... а тези ...още

 7. 7) До Свако и Проанти
  Защо не се обърнете наоколо, да видите в какъв кенеф сега живеете и да се засрамите от глупостите си, или от плитките си лъжи.
 8. 8) Норд
  Горкият нещастен предател, колко е жалко да гледаш бившият император криещ се в Сащ и рекламиращ пици!Че и изпълзяа да каже нещо умно!!!Интересно що не стои в Русия да учи руснаците на демокрация очи в очи!
 9. 9) pro-anti
  до 7)-СъКъ, в кенеф живееш ти, в Чикаго, а когато навсякъде имаш кенефен проблем, това показва, че проблема си е в твоя телевизор(кенеф).Ама да си жив и здрав, че без твърдолинеен болшевик като теб ще ни е скучно във форума:)
 10. 10) Станимир
  Тоя няма ли да умира вече ? Само глупости от устата му :)
 11. 11) Ронълд Рейгън
  Свако е прав и го подкрепям.Социализмът беше гнил строй.
 12. 12) чичата
  някой да вземе да отведе президента на юес до тях, че се е загубил из балканите
 13. 13) Ронълд Рейгън
  Само да видя как е като имаш такова име .На времето много ни беше страх от него .Имаше и много вицове в които той винаги беше прецакания ,но ще го сменя .Какво ще кажеш за Ханс Дитрих Геншер.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com