www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Стоичков – най-глобалният и най-успелият българин. А у нас пак се закачат с него и с Бербатов

 

18 Март 2010

 

„Изгониха Стоичков”, „Скандал със Стоичков” и др. подобни заглавия се появиха вчера из медиите. Поводът – прекратен е договорът на българина с южноафриканския отбор „Мамелъди Сънданс”, въпреки успеха му като треньор там.

Повечето информационни поводи, свързани със Стоичков, из българските спортни страници по правило се отразяват в някаква лоша светлина. И най-малък повод да има, той ще бъде представен негативно.

Ако погледнем какво е постигнал Стоичков за себе си и за България, той трябва да бъде уважаван. В личен план е най-успелият българин навън – игра във велик клуб като „Барса” и стана милионер от това. Спечели „Златна топка”, куп титли, стана голмайстор на световно първенство, след това успешно продължи кариерата си в Италия, Япония и САЩ, от което също спечели милиони. Малко звезди като него са успявали да продължат до късно кариерата си по такъв печеливш начин. В което и кътче да попадне българин по света, щом завърже разговор, веднага става дума за Стоичков. Той е глобалният българин. Работил и успял на 4 континента, в държави с различни традиции и култура.

За добро или за зло, от войната насам няма друг сънародник, който да е направил толкова известна България. Треньорската му кариера у нас беше посрещната на нож, макар че отначало журналистите го хвалеха прекалено, за да започнат после да го ругаят (впрочем, кой ли български национален терньор е успял в последните 15 години?).

Да, Стоичков е чепат и е цапнат в устата. Типичен българин, впрочем. Но колко ли звезди не са такива? Вместо това да се възприема с разбиране и с ирония, върху него се лее омраза и за него се говори с подигравателен тон. На което пък той реагира като малко дете и напада на свой ред. С пиперлив език, по български.

Изглежда най-успешните български футболисти имат проблем с българската спортна журналистика. Или просто с …българите. Не и със света.

Неотдавна Бербатов по свой начин, деликатно, а не грубо в стила на Стоичков, се изказа за хората, които го нападат от пресата, с думата „Хейтъри” (от англ. – които мразят). Защо е тая омраза, наистина? Нашите футболисти, които успяват навън ли са криви?
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Умен
  Изглежда, който има малко акъл, но е успял по един или друг начин да направи пари, може да плати на всеки, дори на редакцията на e-vestnik. Прост бил, псувал България, ама иначе имал пари, значи бил велик, и който не го признава това - завиждал. Завистници са и тези, дето гледат мачове, па сравняват как играе Камата у Барселона и как за Българския национален отбор. Завистници са и тези, дето помнят, как същия тоя Родолюбец се отказа да играе за Родината, ама кога спонсорите го натиснаха и видя, че са се класирали за Световно първенство, бега да се подмазва на треньора да го ...още

 2. 2) Тя
  Умният си е умен! На Лили Иванова и Стоичков никой не им угоди и всички им "завиждат". Аман вече от тия... Едно е да ни славят хилядите отлични наши студенти по света, Райна Кабаиванска (тя никога не изпусна дума против родината си).... да не изброявам... А този агресивен простак додея на всички вече. Където отиде - скандал, простотия и агресия. Да ви имам гордостта, е-вестник...
 3. 3) В
  Само да напомня че Стоичков напусна България и като треньор!!! Иначе е велик!
 4. 4) Красива
  Нали знаете вица за ада, кадето били българите, защо нямало дяволи! Дакава ни е душицата м...http://e-vestnik.bg/wp-includes/images/yahoo/yahoo_cow.gif
 5. 5) антони
  определено не го харесвам,но съм горд,че е българин добър лош но българин,във филипините говорих с някакви аборигени,които имаха само радио и живееха в 1600г. но знаеха стойчков и българия,а не знаеха за много други гледаха на кръв всички други от групата анг. амер. испанци,но аз за тях бях като брат,защото харесваха и знаеха,че камата е българин и аз бях горд и всички ми завиждаха.
 6. 6) чичата
  гордостта е порок/ ако го притежавате е добре да си го признавате, когато ви питат: имате ли пороци?/ отговаряте: да! гордост ме мъчи... и обяснявате в кои области се гордеете/ така се лекува подобен порок/ и изобщо пороците/ примерно ако при пиене на горещи напитки, сърбате - също е порок, който също трябва а си признавате, подобно на гордостта/ не се базикам а е правило на което съмнаучил и децата си/ така се спасявате от пороци/ не ви насилвам да приемете това което ви споделям
 7. 7) Antifoot
  Да е жив и здрав Стоичков,че на неговия гръб да се хранят не само журналистите,а сума ти федерации,клубове и много още слагачи подлизурковци и най - вече крадци.Както по -горе бил съм в много страни,първото ми излизане след казармата беше в Белгия,и много лимонада са ме черпили само защото съм сънародник на Стоичков(а дори не го познавам) в северна Африка където само то име България се свързва веднага със Стоичков.Какво друго ... Че е зле възпитан ,че не цепи басма никому,че думите му са по-бързи от главата му/ добре че левият му крак е най-бърз/ ...на тия които много придирят ...още

 8. 8) До 1 и 2
  Вашите мнения обясняват проблема със Стоичков. Той отдавна е по света, не се меси тук по никакъв начин, а българските спортни журналисти търсят всяка новина с него от чужбина и я раздухват и преставят у нас като сензация. И постоянно го забъркват и го противоподставят на България. Аз твърдо го подкрепям за думите му, че държавата не му е дала нищо. Така мислят още много хора като него. Живеем в хубава страна, но в лоша държава.
 9. 9) vaival
  Стоичков е икона за България,това което мнозина не успяха да направят Той го постигна в блестящата си кариера не само в България А и навсякъде където беше в последствие по света,кое не е в неговата витрина,еее няма всички титли Но и това което успя да направи не е никак малко.Така,че не само трябва да сме горди,че е българин а и подобаващо трябва да му се намери място в най-новата ни история на България.Всички други сензации са евтини трикове от посредствени журналисти да трупат дивиденти на гърба на този велик футболист.
 10. 10) хамалин
  завиждам на здраве,акъл и култура(само с един боц някои печелят толкоз,колкото на други 100 пъти да живеят и да се бъхтят,няма да им стигне да ги доближат:животът е и късмет в този т.нар.глобален капитализъм,който няма нищо с трезвия разсъдък:тепърва предстоят революциите в мислите на хората:това няма да остане никога в този си вид вечно:рано или късно ще се вдигнат пушилки)след една безсънна нощ и 24 часово адско дежурство един германски пфлегер ми рече:хер,това с тия космически заплатите на футболерите не е редно и нашите деца един ден ще го коригират
 11. 11) Veni | Вени » Blog Archive » За Бербатов, Стоичков, завистта и злобата
  [...] е-Вестник пусна следния коментар: “Стоичков – най-глобалният и най-успелият българин. А у нас пак се закачат с него и с Бербатов [...]
 12. 12) кои сте вие?
  Като чета разни тук "умници" и замалко да си помисля,че Стоичков е накакъв богаташ,който само псува... Малко се осъзнайте къде се намирате и какво е направил Стоичков и то със собствения си труд и с таланта си. Същото е сега и с Бербатов! Това са наистина велики хора,защото прославят страната ни и то с гения си и с честния си труд,а не с подмолни средства. Само тук не се осъзнава,колко много труд,коплко травми,колко лишения и колко психическа и физическа устойчивост им е коствало да постигнат това,което са направили в професиите си и нивото,което са успели да достигнат. А те са успели да станат сред ...още

 13. 13) Джери
  Красива №4 просто успя да ме изпревариш ,щях да напиша същото , другото което искам да допълня е ,че там където Господ - Бог пише шестица смъртните хора ,включая и императорските величия ако имат малко акъл просто ще замълчат."РОДИ МЕ МАМО СКЪСМЕТ ПЪК МЕ ХВЪРЛИ НА СМЕТ"
 14. 14) ГОШО
  Така само за сведение Филип Киркоров също е българин и ако става въпрос за пари има доста повече от Стойчков
 15. 15) До"кои сте вие" и сие.
  Като кажеш някъде по света "швейцарец", хората се сещат за нобелови лауреати в науката, качество, дисциплина и ред, а като кажеш "българин" - се правят асоциации с Христо Стоичков. Аз лично се срамувам да ме отъждествяват с Христо Стоичков, защото смятам, че изкуството да риташ топка не е донесло нищо полезно на България, още по-малко - на човечеството. А това, че някои българи се гордеят с факта, че аборигени ги сравняват с един полугрaмотен ритни-топковец, би било смешно, ако не е толкова жалко. Та кажи ми с какво се гордееш, за да ти кажа какъв си!
 16. 16) за съжаление
  за съжаление си прав - някои българи се гордеят с факта, че аборигени ги сравняват с един полугрaмотен ритни-топковец, би било смешно, ако не е толкова жалко.
 17. 17) До горните двама
  Айде, айде, много сте важни. Футболът е най-популярната игра и хората боготворят голмайсторите. Нима ще го отречете това? Някои обичат операта и певците, но това не значи, че трябва да наричаме футболистите простаци. Аз се гардея със Стоичков и Бербатов, както и с българските музиканти и певци. Няма противоречие. Не може някой да ми казва - ще харесваш опера и наука, няма да харесваш футбол. Аре, глейте си работата. За мен Ицо И Берво са успели хора, а злословието срещу тях е израз на комплексарщина от неуспели хора, в което има завист. Аре, бче ти ще ми се правят - ритнитопковци.
 18. 18) Бора Бора
  Малък народ сме, и от малко се радваме и се мразим.
 19. 19) свако
  Когато близо стохилядният най-голям стадион в Европа " Ноу Камп" се изправи на крака и запо4не да скандира "Естойков Естойков" и от камък да си се разтреперваш.
 20. 20) Бора Бора
  Свако, до преди 4-5 години, в която и западна страна да попаднеше българина, веднага го питаха за Стойкофф. Голям играч си беше, и любимец на хората..именно с простонародното си поведение и емоционалност.
 21. 21) cobalt
  Така е Бора, така е. Стоичков е популярен и в чужбина. Трагичното е, че комай няма друго с което да ни знаят. Което казва много...
 22. 22) Варна
  От футбол не разбирам. Но в първите ми дни в Йоханесбург , когато ми беше най-трудно , по една случайност ми помогна това , че съм сънародник на Стоичков. Нищо и никаква шега беше , но благодарение на тази случайност , късмета ми проработи. Благодаря му , въпреки че не го познавам лично и никога не съм го виждал. А, който иска - нека да си го мрази . Аз му благодаря...
 23. 23) хамалин
  кои сте вие/добре ще е да се бележиш,за да е лесно разговарянето:това е също вид култура/:ами аз съм лекар,дадох живот на едно малко дете,което си беше отишло,дългоочаквано(и досега само този да ми е единствен професионален успех,ме кара да се изживявам по-велик от гениалните-само каква оценка си им праснал-футболери и с никакви пари на този свят не могат да ми се отблагодари който и да е)обичам професията си,не се поставям над никого по горен,завиждам само на по-умните от мен(ясен ли съм:уважавам форумците и затова изпускам думата тъпанар)
 24. 24) me
  Тоя сайт рязко затъпя!
 25. 25) ziguli
  Докторе,с теб съм.Не знам какво е направила държавата за него.Но някои велики от неговия калибър би трябвало да знаят и уважават селските хора,благодарение на които са лапали дебели пържоли.Данъците,от които са получавали заплатите си,са от всеки гражданин.Стадионите,екипировката и цялата издръжка на тези прохождащи гении в младежката им възраст,не са дошли от небето.Дори чашата,с която си е пил кафето е направена от неизвестен нам човек.И какво,тези неизвестните да умират ли?Да спрат работа и да ръкопляскат?Мен пък точно тези хора,никому неизвестни,ме карат да се гордея,че са ми съотечественици.Тези обикновени хора дават реални блага с по 40-50 години труд.И хич не ми е ...още

 26. 26) Скандинавец
  Успехът/неуспехът на Стоичков или която и да е друга звезда е преди всичко личен проблем. И ако хората разглеждат проблема от този ъгъл, много лесно ще си проличи кой от "звездите" е достоен човек и кой - "ощипана мома"
 27. 27) чичата
  между другото, и роман абрамович бая прослави отечеството си по линия на ритнитопковщината, пък не съмчувал някой сибирякда пее от радост химна
 28. 28) ланс линк
  При великаните вси4ко е голямо,но те незнаят това.При джуджетата вси4ко е малко,но те незнаят това.При нормалните вси4ко е нормално, но те незнаят това
 29. 29) XP
  Морално-етичния проблем на известния по цял свят футболист Стоичков,който забележете беше със забрана завинаги да играе футбол,когато беше още Никой и който ако не беше Йохан Кройф /на когото, "Ицата" трябва да ходи всяка вечер да му мие краката и да му пие водата,по подобие на понтифиците/,щеше да си "игра" у "цска-то", е в това,че когато си простак веднъж си оставаш такъв за цял живот.Това не зависи от парите спечелени по честен,наистина честен път.Спор няма и относно това,че е голям футболист.Да приемем,че той има отношение към държавата си,но като показва същото и към родителите си това на какво мирише,мирише на ...още

 30. 30) Anonymous
  пит.Клишета,клишета,клишета.Може ли някой да ми обясни какво значи "да прослави България?".Какво се крие зад тези думи-някой любител на футбола като Абрамович ни е е изпратил безвъзмездно няколко милиарда,или световно известни инвеститори след "прославата" са си счупили краката от бързане да инвестират в България? Това е работа като всички останали-повече можеш,повече получаваш.А че умът му е останал само в краката-няма две мнения.Само че той не го осъзнава.
 31. 31) чичата
  още от 1948 спортът на източния блок е инструмент за финансови далавери на терена на запада, затова и тогава(сега не е по-различно)цска и лефски са отборите с лампази/ запалянковщината е бонус към печалбата на именувани знаменитости
 32. 32) Станимир
  Как да си обича държавата човека ? Някои от вас обича ли я ? В чужбина всеки го уважава само тук меедите го плюят за щяло и нещяло . Еми селянин си е сега какво да направим . Важното е като се чуе за България всеки се сеща за името му .
 33. 33) до "хамалин"
  Няма смисъл да ти се отговаря,понякога да дадеш думата на някой като теб е по-добре,отколкото да го обидиш. Ти сам потвърди думите ми. Благодаря ти. Подпис: "кои сте вие"
 34. 34) cobalt
  Че хамалина е сложен за разбиране - сложен е. И Достоевски не е лесен за разбиране, но определено стимулира мисловния процес. За тези които не разбират хамалина (или Достоевски) препоръчвам Коелю и Сашка Васева.
 35. 35) чичата
  докторе ,наздраве ,ако не си в дежурство
 36. 36) Бора Бора
  гледах боксовия мач Виталий Кличко-Еди Чембърс..Кой казва , че нямало интелигентни и успели спортисти ? Доктор на науките, бокса му е хоби,но шампионско хоби.Колекционира титли. Поведението му не може да се сравнява с поведението на руги "уж" шампиони. Украинците не се срамуват от своя победител.
 37. 37) хамалин
  поздрави,бях нощен в петъка:3 приех,2 консулта в ранни зори и каталясах.бора,след клей(алито)не се заглеждам в бокса.като бях по либия си отгледах на кориди,за да се спася от скуката.кърлинга и ловджилъка не мога да ги схвана.кобалте,бяхме на кафе,и един германец от стациона ми вика закачливо:хер,вие освен стойков,какво друго сте дали на света:подкосиха ми се краката:ами,викам,атанасов джон,викам,даже сме го изтипосали в центъра на столицата ни:на следващия ден ме спря в коридора и ми подаде ръка:този човек,вика,е гордост за света.а пък аз в моя стил му вика,чуй и това:измислили сме и 6-я сърдечен тон,викам,не сме загубеняци.като му показах после рилския манастир и покритя ...още

 38. 38) Бора Бора
  Хамал,така е, но и най добрата история не може да замести съвремието. Забелязал си, че на запад се интересуват от миналото само определени хора , свързани с науката история. Другите живеят изключително в настоящето. И когато България за тях основно е свързана в настоящето с проститутки, автокрадци и съветски съюз..и Стоичков..доста усилия се искат за да им промениш представите .
 39. 39) Станимир
  Така е , повечето от българите живеят в миналото . Ти като съвременен човек с кои може да се почустваш горд българин в момента ? Специално за футбола ще местят международните мачове в Бургас , понеже другите стадиони не покриват критериите от Уефа .
 40. 40) Станимир
  Така като ви гледам повечето от вас не живеят в България . Личи си
 41. 41) Бора Бора
  Станимире, да ти кажа честно, гордея се с тези хиляди българи които в далечната чужбина се доказват като специалисти и свестни хора. Работят, пращат пари в родината на своите близки, възпитават децата си в дух на съвремието..без омрази и ненависти. Заради тях хората уважават и България. Германецът се гордее с трудолюбието и организираността на своята нация.Със сегашната си държава за която всеки от тях има принос. Никой от тях не е легнал и чака на славата на Шуберт,братя Грим , Дизел или кайзер еди кой си. А ние вместо да се погледнем в огледало с критичен поглед, се реем в ...още

 42. 42) Станимир
  Повечето българи в чужбина със сигорност не са квалифицирани работници , а работят като роби за да пращат пари на децата си . Жалка работа , но няма начин . Изключвам проститутките , просяците , крадците .
 43. 43) Бора Бора
  Станимире, а в Бг сигурно всеки работи по специалността си, нали ? В чужбина ,на всеки му се налага да се преквалифицира.Дори да работи по специалността си, пак прави преподготовка, в съответствие с местните закони и условия. Знаеш ли, в крайна сметка не важно каво работиш.Важното е да си плащаш сметките, да поддържаш един достоен живот на себе си и своите близки. Това ти правиш ли го в Бг?
 44. 44) Станимир
  Аз съм на 22 години плаштам квартира , сметки , храна и какво ли още не . Работя като осветител . Повярвай ми това не е достоен живот , щото като гледам как карат яките коли и ги боли .... А как са го постигнали това си е тяхна работа . Въпросът е ние защо не сме ?
 45. 45) ... ..
  Аз не обиам футбола като спорт, падам си по тенис на корт, волейбол и баскетбол. Стоичков ми е ясен отвсякъде и знам колко струва. Той щом в Африка се издъни заради това че е цапнат в устата, ясно е че няма къде повече да се цани за тренер. АЗ ХАРЕСВАМ НА ИЦО ЧЕПА И СЛАДКАТА МУ МЕД
 46. 46) Мари
  не, Сноичков не е типичния българин, който е цапнат в устата, защото когато българина е под прожектора т.е.във взора на медии и сред народ, Българина си кротува, привежда глава и си трае, мълчи като риба и чака някой друг да изкаже неговата гнет и ненавист към политици, журналисти,крадци или лъжци. Стоичков е просто един преуспял простак, с талант и голямо самочувствие.
 47. 47) За Бербатов, Стоичков, завистта и злобата | Veni | Вени
  [...] е-Вестник пусна следния коментар: “Стоичков – най-глобалният и най-успелият българин. А у нас пак се закачат с него и с Бербатов [...]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com