www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Иска ли Вашингтон да смени правителството в Израел?

20 Март 2010

 

Локлън Кармайкъл

Кризата на доверието между САЩ и Израел издава според някои експерти скритото желание на Вашингтон да “удари камбаните за погребение” на кабинета Нетаняху, за да бъде сменен от друг, който с повече решимост ще гради бъдещия мир с палестинците. Администрацията на Обама наистина превърна решаването на израелско-палестинския  конфликт в един от стожерите на външната си политика. Надали обаче ще успее да промени днешното разположение на политическите сили в Израел - дори ако смята да го стори, твърдят аналитици, помолени за коментар.

Традиционни верни съюзници, Израел и САЩ изострят с почти небивал размах взаимните словесни нападки, откакто миналата седмица бе обявено изграждането на 1600 еврейски жилища в Източен Ерусалим. Населен предимно с араби, секторът бе анексиран от израелците през 1967 г. Това решение, взето по време на дипломатическото посещение на американския вицепрезидент Джо Байдън в Израел, бе критикувано с думи, по принцип използвани рядко от САЩ. “Дълбоко негативно” поведение спрямо Вашингтон съзря държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Това е “обида” за САЩ, заяви главният съветник на Обама Дейвид Акселрод, според когото проектът е “разрушителен” за мирния процес в Близкия изток.

“Дали (да не насърчим) смяна на правителството или промяна в поведението на Израел?”, пита се Аарон Дейвид Милър, бивш американски преговарящ в Близкия изток по време на президентите Джордж Буш младши и Бил Клинтън. “И в двата случая ще поемем по труден път”, заяви той пред АФП. “Наивно” е според него някой да мисли, че би могъл да промени баланса на силите в Кнесета - израелския парламент. По думите му, Барак Обама и Хилари Клинтън искат може би да внушат, че израелският премиер Бенямин Нетаняху “управлява зле” отношенията с Вашингтон, преследвайки вътрешнополитически цели.

Без да изключва, че Белият дом търси начини да промени политическия баланс в еврейската държава, бившият посланик на САЩ в Египет и в Израел Даниъл Кърцър се надява да не е така. “Не постъпваме по този начин с Израел, с приятелски държави и с демокрации - изтъкна той пред АФП. - Но смятам, че някои приближени на Обама със сигурност са достатъчно ядосани, за да пожелаят да падне кабинетът” на Нетаняху, добави бившият посланик, днес преподавател в Принстънския университет. Тези хора “вероятно искат друг да смени Нетаняху, но според мен надали някой наистина смята, че има стратегия или реални шансове да постигне това”, заяви Кърцър.

В крайна сметка, бившият президент Джордж Буш старши бе възприел подобен подход спрямо тогавашния израелски премиер Ицхак Шамир. Така отвори пътя към избирането на Ицхак Рабин, който впоследствие - през 1993 г., подписа в Белия дом историческо мирно споразумение с Ясер Арафат, отбеляза Аарон Дейвид Милър - днес експерт във вашингтонския център “Удро Уилсън”. Петнайсет години по-късно обаче израелската политическа сцена е вече съвсем различна. “Рабин вече го няма”, посочи Милър. “В момента липсва каквато и да било жизнеспособна или очевидна алтернатива на Нетаняху”, подчерта Хаим Малка, специалист от Центъра за стратегически и международни изследвания. “И всеки опит да се предизвика ново раздаване на картите в израелския политически пейзаж би довел по-скоро до парализа, а не до появата на коалиция, готова на компромиси с палестинците”, добави експертът.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) чичата
    ако с нещо може да се оправдае поведението на ислямския свят спрямо израел ,това е логиката на съществуването му и сляпата му подкрепа
  2. 2) ник
    Американците ги боли много когато ги използват като маша, плашило, гарант и т.н. (на всичко отгоре трябва и да плащат) Стратезите и сценаристите в близкоизточния театър са евреите - основния подизпълнител САЩ !
  3. 3) стефан
    Тези статии за САЩ и Израел с дълбокомислените разсъждения и предварително известните заключения ...дали? не би...а дали...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com