В десетката: Рецепта за кекс „Електронен вестник“

Кекс „Електронен вестник“. Снимка: Светла Енчева

Тази рецепта за солено, хрупкаво и пикантно кексче я измислих преди няколко месеца. Кексчето си нямаше име, но реших да го посветя на коментаторите в „Електронен вестник„, прекрасно описани от главния му редактор Иван Бакалов, по повод на коментарите към мой пост, препечатан там.Необходими продукти за кекс „Електронен вестник“:

– четири яйца
– осем лъжици (много пълни) овесени трици
– две-три супени лъжици слънчогледови семки – белени, сурови
– две-три супени лъжици тиквени семки – белени, сурови
– едно парче бяло саламурено сирене – около 50 грама, аз предпочитам да съм го обезсолила предварително
– маслини, нарязани на парченца, вид и количество – на вкус. Аз предпочитам хрупкави зелени маслини.
нигела (подправката е наричана още черен сусам, черен кимион, семена от черен лук, посевна челебитка, благодай) – купила съм я от едно от арабските магазинчета при Женския пазар. Семенцата са черни, с размер на сусам, но по-ръбести и с пикантен вкус. Аз слагам много.
– розмарин – сушен, може и нарязан пресен – на вкус (при мен това значи много)
– ким на семенца – на вкус
– кориандър, смян – по-малко, само като намек
– пипер – аз ползвам смес „шарен пипер“ с мелничка – не прекалено много, добре е да е леко пикантно, но не чак да люти
– черен сусам – истински, аз го взех от китайския супермаркет на Пиротска 18. Слагайте смело.
– обикновен, бял сусам – слагайте смело
– ленено семе – слагайте смело
– маково семе – слагайте смело
– малко зехтин – такъв, дето става и за готвене. Сипвам на око, количеството може би се равнява на 2-3 супени лъжици.
– пакетче бакпулвер. При мен най-добре се получава с бакпулвер на „Д-р Йоткер“

Яйцата се счупват в купа и се разбъркват хубаво. Добавя се сиренето, намачквате го с вилица. Номерът е да останат парченца, които да се усещат в кекса. Добавят се триците, ядките и всички останали съставки. Разбърква се хубаво. Целта е да се получи по-скоро тестообразна смес, да не е много течно. Ако ви се види рядко, добавете трици, ядки или маслинки по желание.

Приготвяте една йенска тенджера. Изрязвате парче хартия за печене с формата на тенджерата, но по-широко от дъното – достатъчно, за да изсипете вътре сместа и да бухне, докато се пече, като имате предвид, че не бухва много. Може и да не слагате хартия, но в такъв случай се налага яко да намазните съда, защото много залепва. А с хартия е чиста работа и си спестявате мазнотията. Слагате хартията на дъното на йенската тенджера. Изсипвате сместа на кекса. Въпрос на лично предпочитание с кое от семенцата ще го поръсите най-отгоре – аз обикновено наблягам на нигела и мак. Обезателно слагате капака на йенската тенджера и я поставяте във фурната. Фурните пекат различно, при мен двадесетина минути на 180 градуса и вентилатор са достатъчни. Хвърляте по едно око, без много-много да отваряте тенджерата и когато прецените, че произведението е придобило готов вид, приключвате процеса на печене. Ако имате съмнения, отваряте за малко капака на тенджерата и пипвате с подходящ предмет дали се е втвърдило достатъчно.

Следва най-главното. Наскоро установих, че този кекс става най-сочен и приятен за ядене, ако не го вадите от тенджерата и не махате капака й, докато изстине. Поемането на по-голямата част от влагата от конденза му се отразява добре.

Когато кексът „Електронен вестник“ поизстине, го вадите барабар с хартията. Хартията изхвърляте, кекса го нарязвате на каквито прецените парчета (аз предпочитам на дребни хапки, за да го ям по-дълго време) и го връщате в тенджерата, или в друг подходящ съд. Съхранява се в хладилник. Може да се яде и студен, и стоплен на микровълнова.

Както виждате, приготовлението на кекс „Електронен вестник“ и, съответно, крайният резултат, в известна степен зависят и от вашите вдъхновение, усет и вкус. За мен готвенето без творчество просто не е интересно и затова трудно мога да ви дам рецепта, която не търпи никакви вариации.

П.П. А сериозният пост във връзка с коментарите към предосмомартенската публикация предстои.

От Неуютен блог

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.