www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Георги Богданов: „Биг брадър фемили“ е експлоатация на деца с търговска цел

23 Март 2010

 

Георги Богданов. Снимка: авторката

По Нова телевизия официално започна поредният сезон на риалити шоуто „Биг брадър“, в което този път участват семейни двойки с деца. В къщата влязоха 11 двойки, 3 от които - с децата си (общо 5 деца). Сред  семейните партньори има непълнолетна - 17-годишна, но вече с дете, която парадира, че е била интимна с повече от 30 мъже. Едно от семействата вкара в къщата и 2 кучета без намордници (не били агресивни и анатомичните им особености не позволявали да носят намордници), а детето им се разплака от неудобство, защото Ники Кънчев дебелашки го измайтапи, че е фен на “баба си” Лили Иванова и го заплаши, че няма да го пусне в къщата, ако не изпее пред камерите нейна песен. Сервитьорка от руски произход, женена за таксиметров шофьор, обеща да прави секс в къщата и да стои по два часа на ден чисто гола.
Професионалната общност в България, която работи с деца и семейства, подкрепена от 130 граждански организации, се обяви против влизането на непълнолетни в това шоу.

Георги Богданов е изпълнителен директор на Националната мрежа за децата. Завършил е „Европейска социална политика и социална работа“ в Нов български университет. По професия е социален работник, а в момента е и независим консултант по социално включване и антидискриминация към две европейски мрежи на експерти към Европейската комисия в Брюксел.

- Защо сте против влизането на деца в „Биг брадър“?

- Има няколко причини. Първо този формат изолира хората, а оттам и децата. Те са поставени  в нереална ситуация, с хора, които не познават и пред тях се поставят различни предизвикателства. Хората не показват естественото си поведение. В изданията на „Биг брадър“ досега сме виждали, че вътре има прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене, явни сцени на вербално и невербално насилие, както и множество сексуални сцени. При това положение сами разбирате, че е неприемливо да участват деца. Детето не може да бъде обект на 24-часово видеозаснемане и чрез това се оказва сериозен натиск върху него и семейството му.

- Какъв натиск оказва участието в „Биг брадър“ върху детето и семейството му?

- Може да има натиск от страна на родителите от типа: „Ние трябва да се представим най-добре, за да вземем апартамента и колата“. Това е и амбицията на продуцентите – да предоставят голяма награда, за която всички се състезават. Тоест, детето е поставено в ситуация да се съревновава заедно с родителите си за материални придобивки. Това е двойно въвличане в комерсиализиране на детето – от една страна от продуцентите, с цел увеличаване на печалбата от формата, а от друга страна от родителите, които се стремят към апартамента и финансовата облага. Детето е жертва в тази комерсиална игра, разпънато между финансовите амбиции на възрастните.

- Участието в такова предаване може ли да нанесе дълготрайна психологическа травма на едно дете?

- Има такава опасност. Показването на детето в този формат е изключително неблагоприятно. Представете си го като порасне как би гледало на участието си в „Биг брадър“. То може да иска да се разграничи от това, което неговите родители са направили с него. Когато пледираме за правата на децата, ние не си изсмукваме от пръстите рисковете, на които се подлагат децата. Спомнете си само не ви ли се е случвало да се срамувате от нещо във вашето семейство? Всеки човек има такива мигове, само че те не са се предавали по телевизията и не са били обект на внимание на цялата държава.

- Ще окаже ли влияние участието на децата в „Биг брадър“ върху взаимоотношенията им с връстниците?

- Може би на един по-късен етап – да, а може и да не окаже, зависи от възрастта на детето и ситуацията около него. По всяка вероятност обаче няма как да не се коментира поведението на детето в училището, както и проявите на неговите родители. Но детето се намира в етап, в който все още не може да направи своя избор, затова се защитава от законите и от Конвенцията за защита правата на детето на ООН - това е основен закон в страната ни, който се нарушава.

- Кои други  закони се нарушават с въвеждането на деца в „Биг брадър“?

- Законът за закрила на детето и Семейният кодекс. Ние сме представили тези факти на държавните органи. До този момент направихме всичко, което е по силите ни като гражданско общество.

Георги Богданов. Снимка: авторката

- Тоест?

- Алармирахме държавата, казахме на „Нова телевизия“, че да се вкарват деца в „Биг брадър“ крие сериозен риск, свързахме се с продуцентите на предаването, сезирахме Съвета за електронни медии, Държавната агенция за закрила на детето, депутатите в парламента. Оттук нататък трябва да се покаже ролята на държавата.

- Каква беше реакцията?

- Парламентарната комисията по гражданско общество и медии разгледа случая на три заседания. Държавната агенция за закрила на детето излезе със становище, в което призова продуцентите да се стремят към спазването на основните права на детето и семейството. СЕМ наложи наказание на Нова телевизия за излъчената автореклама с тинейджъра.

- Не може ли просто да се забрани да се вкарват деца в „Биг Брадър“, щом като е противозаконно?

- На този етап няма как. Преди детето да е вкарано в предаването, нищо не може да се направи. Затова ние държахме като граждански организации родителите поне да бъдат информирани предварително в какво се въвличат, заедно с децата си, приемайки да участват. Все пак нашите действия доведоха до това, че форматът доста се промени спрямо първоначалния си замисъл. Продуцентите не вкараха тийнейджъри вътре, което още повече би усложнило ситуацията. Може да се каже, че бяха направени някакви отстъпки, но въпреки това влизат деца, което според нас е неправилно. Оттук нататък наистина е в ролята и прерогативите на държавните институции да се намесят. Има различни начини и механизми, както и достатъчно основания, така че вече всичко зависи от тях.

- Има ли негативни примери по света за това до какво може да доведе участието на деца в риалити шоута?

- Ние не казваме, че риалити шоутата са лошо нещо по принцип. Има много добри риалити шоута, които са специално за деца – както навремето беше „Бързи, смели, сръчни“. Но ние казваме - риалити шоу, което е за възрастни, не е за деца. Това е съществената разлика. Ще ви дам конкретен пример – по Канал 4 в Англия, във формата на „Биг брадър“ вкарват 12 деца. Отвън са родителите. Децата започват да плачат, има много тежки сцени на насилие, бруталност, сериозни ексцесии. Имало е родители, които са стояли отвън и са продължавали да настояват: „Нищо – нека детето ми да стои вътре“, което превръща шоуто в нещо наистина чудовищно. В подобни шоу програми по принцип няма печеливши. Това много бързо се разбира както от продуцентите, така и от телевизията, която ги излъчва. Защото се вижда как децата са експлоатирани. Обществото просто няма как да одобри подобно нещо.

- Тоест, става въпрос за експлоатация на деца с търговска цел?

- Разбира се. „Биг Брадър“ е търговска марка, чиито права се държат от холандската компания Ендемол. За каквото и „училище за родители“ да се опитват да ни представят формата, всъщност „Биг Брадър“ е една търговска марка, чиято основна цел е печелене на пари чрез есемеси и реклами. Децата влизат вътре, за да се печелят пари.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) Ivan
  ТОВА Е НАЙ-ТЪПОТО ПРЕДАВАНЕ , ЧУДЯ СЕ КАК МОЖЕ ДА СЕ ГЛЕДА , ДОРИ МИСЛЯ ЧЕ СЕ ГЛЕДА ГЛАВНО ОТ ДЕЦЕ НА ВЪЗРАСТ 14 - 18 ГОДИНИ
 2. 52) ЧанКайшито
  Курви, проститутки и престъпници, готови от Биг Брадър да скочат за дълго зад решетките (ако Булгаристан е България, а не анадолска губерния като сега) - това е настоящия облик на предаването. Медийния облик на България пред част от света, ако може така да се каже. Нищо чудно, че българинът в чужбина стои някъде между лайното на градинския плужек и кирта между пръстите на краката на немит поне от 30 дена негър. Докато не го опознаят истински, ако е стока, разбира се. Понякога опознавателния процес обаче трае цял живот. А негърът с кирта между пръстите има стократно повече права от нашенеца, ...още

 3. 53) Anonymous
  Всички критикари много внимателно са гледали.
 4. 54) Олга Георгиева
  Може би е редно да сезирате и самите Big Brother Global или както се казват! Шоуто е обявено като първото семейно (т.е. с деца) в света, което значи, че това е някаква българска приумица, от която е възможно след достатъчен натиск от българското общество, Big Brother Global да се разграничи. Опитайте, мисля, че си струва!
 5. 55) бай Тошо Живков
  Ние построихме най-големия комин на целия Балкански полуостров, най-големия ............та да не направим и най-тъпия Биг Брадър в света.
 6. 56) отвратен
  НЕ гледайте! НЕ пращайте SMS-и, НЕ поощрявайте тези идиоти които за пари са готови на всичко. Има едно изобретение- дистанционното на ТВ.Превключете канала. Болни мозъци, прикрите зад разни амбиции и заради много пари подлагат на терор участници, които пак за пари са готови на всичко. Явно толкова сме затънали в блатото на посредственоста и аморалноста, че е безпредметно да се обсъжда. Превключете канала.
 7. 57) Иван
  Биг Брадър едно от най-идиотдките шоа, а водещият вече ще се пръсне от ентусиазъм.Разбираемо е, нали става въпрос за много голям хонорар.Няма да го забравя, когато в миналия му вариант се хвърли страстно между двамата мъже-участници.Впрочем мъже ли написах.Извинете! Снощи Никито пак се е изцепил - иде ми да си посегна. Нормални хора, това не ви ли прилича на самореклама на мека китка?
 8. 58) Отвратен отдавна
  Цялата програма на "Нова телевизия" и присъединените й телевизии е пълна боза. Програмната схема е правена като за малоумни идиоти, а предаванията и водещите са под всякаква критика. От няколко години не ги гледам, защото ме отвращават с простотията и пошлостта си. Жалко, че има хора, които гледат подобни предавания и като капак на всичко пускат SMS-си. Ако подобни предавания нямат печалба, няма да ги правят, затова призовавам хората да не изпращат платени съобщения.
 9. 59) АРА62
  Жалко е,това е огледалото на бьлгарския народ!
 10. 60) БЪЛГАРИН
  Ужас! Няма ли кой да спре безумната посредственост в телевизиите!? Всичко се прави за пари: Н.Кънчев(плоския шегаджия), Андрей и Иван(нафукани нахалници), Е.Минчев(че той повече от президента виси в телевизията), цицаджийки с вирнат нос, сега и бигбрадър фамилия-кой е вътре и защо е тази показност на простотията!!?? За да реват децата в унес с Преслава, Глория или друга чалгаджийка.... Нацията се изражда, хора! Парите убиха по-високите смисли на живеене...!! Навсякъде секс, лъжи, телевизия на посредствеността, гейове и демонстративно самочувствие от екрана... Е... си народа....
 11. 61) ...
  Тежко е за гледане шоото, но е... ВЕЛИКО! На тия брутализми и маркиз дьо Сад би завидял. Гледайте го и не изпускайте и една реплика на участниците, това ще ви направи по-добри и човечни!
 12. 62) Иво
  Понякога е доста забавно предаването (заради участниците).... аз затова го гледам понякога!
 13. 63) 61 до 62
  "Забавно" е последното определение, което бих му дал. Бруталността не е забавна, освен за безотговорни хора. Предаването е най-сериозното нещо в българския ефир в момента. По-сериозно и от вечерните новини на Първа. Моите забележки са единствено по графиката и дизайна. По същество забележки нямам. Участниците са представителна извадка от народа - и то в момент в който на Запад се усеща умора от риалити шоата. Говорил съм с няколко души по този повод. Казаха ми, че отначало било интересно, но сега кандидатите идвали със заучено поведение, било скучно и неестествено. У НАС НЯМА ТАКИВА РАБОТИ! ТЕЗИ ХОРА СА!!!
 14. 64) петър
  Съветвам Ви да направите като мен:Още след първия биг брад. я изчистих от менюто си,не е хигиенично дори да се мярка при смяна на каналите.

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com