www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Схемата – или как се разпределя порционът

23 Март 2010

 

Едвин Сугарев

Всъщност колко лесно било то! Си примерно важен политически фактор, лидер на управляваща партия, министър, депутат или какъвто и да е там – но с потенциал от влияние при разпределянето на държавните поръчки. Осигуряваш на компанията Х тлъста такава – а те от благодарност и въодушевление те пише консултант – нищо, че ще строи язовир с ВЕЦ, а си примерно философ по образование.

Няма страшно – компанията ти намира неколцина черноработници, спецове в съответния бранш, които ти наемаш в качеството им на “подизпълнители” на своите консултантско-мениджърски услуги. Плащаш им жълтите стотинки, които са свикнали да получават на работните си места – и с господарски жест прибираш в джоба си останалото.

То не е комисионна, не е и вулгарен подкуп – съвсем не! То е възнаграждение за добре свършената работа, за труда, който си положил – и за който си подписал съответния договор. След което шапка на тояга – положил си труд, спечелил си пари – в краен случай, ако работата се разчуе, можеш да им платиш съответния данък – и толкова.

Хероят на тази схема, която току-що лъсна в печата с цялата си нагла откровеност, се казва Ахмед Доган. Именно той е получил 1,5 млн. лв. като консултант по четири мегапроекта на тройната коалиция - хидровъзел “Цанков камък”, “Доспат”, каскада “Горна Арда” и язовир “Тунджа”. Компанията, която му е осигурила този скромен консултантски хонорар, е “Минстрой холдинг”, някога част от Мултигруп, където днешния й президент Николай Вълканов се подвизаваше като вице на Илия Павлов.

Минстрой холдинг е осигурила и съответните бели негри – та да не се мори Доган и да не си цапа ръцете с някакви банални консултации – това са служителите от същата компания Данаил Тафров, бивш изпълнителен директор на НЕК, който е получил за работата си 25 000 лева, Ани Христова - 10 000 лева, Жулиета Христова – 7.5 хил. лева и Марияна Захариева – 7.5 хил. лева. Или общо 50 000 лева. А останалите 1 450 000? В джоба на боса, разбира се!

Проблемът е какво стои от другата страна на уравнението – сиреч какво е струвало получаването на този милион и половина от страна на българския данъкоплатец. Днес можем да си дадем приблизителна сметка за това – като имаме предвид, че само на един от консултираните от Доган обекти – “Цанков камък”, стойността е скочила от 200 млн. евро на 460 млн. евро. Парите, разбира се, е трябвавало да се осигурят от държавната НЕК, която към днешна дата е длъжник на държавата с над милиард – като на това отгоре за “Цанков камък” е отишла и голяма част от заема от 250 млн. евро, отпуснат от френската БНП “Париба” за проекта АЕЦ “Белене”.

Следователно: мениджърството на Доган е довело до оскъпяване с 260 милиона на обекта “Цанков чарк”. Засега, тъй като същият още не е завършен. Иначе казано – срещу този милион и половина лева, получени от Доган, стоят 260 милиона евро прахосани държавни пари. Сиреч – ръката Доганова е бръкнала в джоба на всеки – абсолютно всеки от тези, които все още обитават територията българска – и е отмъкнала оттам по трийсет и няколко евро. (Как ще се почувствате, ако някой джебчия стори това? Ще се ядосате, нали? И ще хукнете да го гоните? А какво ще направите сега – може би ще помърморите и ще попсувате под мустак?)

Остава да се запитаме и кой работи на злополучния “Цанков камък”, дето 22 километра второстепенен път струват 222 милиона лева. Как кой? Ами “Минстрой холдинг”, разбира се. Можем само да се досещаме за реалния характер на това Доганово “мениджърство” – което вероятно се изчерпва с осигуряване на сигурно място за “Минстрой холдинг” на основната българска софра, носеща име НЕК – и разпъване на чадър над икономическите безобразия, довели до оскъпяване на проекта повече от два пъти.

От тази гледна точка бихме могли да си въобразим, че компанията на Николай Вълчанов е минала тънко – или че Доган е необичайно скромен при искането на комисионни – каквато де факто представлява въпросният консултантски договор. Бихме могли – ако обаче сме забравили, че тъкмо на свързани с “Минстрой холдинг” компании се водят прословутите имоти на Доган. Тъй че въпросният милион и половина си е просто ей така, за джоб-парасъ – реалното разплащане става другаде и по друг начин.

Бих добавил, че приемането на подобна форма на разплащане е очевидна грешка на Сокола, който – както обичаха да казват възхитените от наглостта му журналистки – никога не грешал. Е, този път е сгрешил. Има една много звучна дума на родния му език, която изразява характера на сключения от него “консултантски” договор – и тази дума е “ачик”. Много ачик е направил белята този път – и много ачик си е прибрал своя собствен порцион – очевидно не му е влизало в сметките да бъде извън властта през настоящия парламентарен мандат.

Във всеки случай става дума за типичен, ясно разграничим и подлежащ на наказателна отговорност прецедент на политическа корупция. Този казус е дотолкова ясен, че в сравнение с него разните подсъдими в момента министри просто бледнеят. Добре е, че прокуратурата реагира и се самосезира по този случай – добре е и че Бойко Борисов и сервира куп казуси за създаването на скрит дефицит в размер на над два милиарда, към които спада и настоящия – та прокурорите да могат да си намерят работа до второто пришествие.

Но трябва да е ясно едно: след като прокуратурата се снабди с документацията на споменатия “консултантски” договор, е редно и дори задължително главният прокурор да поиска неговия депутатски имунитет. А след това да се направи цялостна проверка на всички договори, сключени от “Минстрой холдинг” – с кого, за какви суми, при какви анекси, от кого консултирани и прочее такива. Със сигурност ще излязат интересни неща. И ако нещата бъдат доведени докрай, без ослушване и тънки политически сметки, ще имаме удоволствието да видим в раиран костюм не само подизпълнителите, но и един от възложителите на безобразието, наречено “тройна коалиция”.

Виж още текстове от Едвин Сугарев в сайта svobodata.com
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) DON
  BRAVO!
 2. 2) pinpinokio
  И от мен браво!
 3. 3) трезвомислещ
  Браво, но защо Б.Б. не обелва дума конкретно за Доган? Защо единствен оплютият Волен беше на поклонението за загиналите на гара Буново, а Бойко хвърля лозунги в медийното пространство и не взема НИКАКВИ МЕРКИ спрямо политиката на Доган и сие?
 4. 4) ГОШО
  Много просто защото го е страх за това Сидеров може да е всякакъв но не може да се каже че страхлив
 5. 5) Здравко
  Наистина браво за статията! Добре, че отново, за пореден път лъсва лицето на грабителя Доган! Но колко, питам се, още трябва да лъсне, за да влезе той най-после там, където му е мястото!
 6. 6) Никодим
  Прекрасна статия - едно смело перо в българската журналистика!
 7. 7) ефенди Дохан
  Статията трябва да излезе и на майчин език на ДПС гласоподавателите, защото еничарите около Дохан, като К.Костадинов едва ли ще я сведът до знанието на електората.
 8. 8) трезвомислещ
  Подкрепям - статията да се преведе на майчин език на догановите гласоподаватели, че да не кажат после - не знаехме...
 9. 9) Alterin
  За съжаление, не мисля, че точно по този случай ще има каквото и да е развитие.
 10. 10) прост селянин
  Колко ли още лайна ще излязат от септичната яма "Тройна коалиция".Много вони чак Седефчовия пак стига.
 11. 11) трезвомислещ
  Много се казва за греховете на Тройната коалиция (абстрактно и по бойковски и цветановски) и нищо конкретно за греховете Доганови...
 12. 12) Бат Илия
  Към Здравко относно "колко, питам се, още трябва да лъсне, за да влезе той най-после там, където му е мястото". Няма такова нещо за което български политик или олигарх може да бъде осъден.
 13. 13) суходолец
  Ще правят турски гробища в Суходол без да живее тук и един турчин.Сигурно Доган иска да остане тук.
 14. 14) Бора Бора
  Наглост безпределна !! Този път браво на г-н Сугарев, право в есетката..Тъжното е, че този милион и половина е капка в морето от кражби на догановите партии и лично от него. Дано има справедливост и възмездие за такива изроди.
 15. 15) Бучвар
  Трябва да се набият обръчите на "светата троица" во главе с мандато носителя.
 16. 16) чалгар
  По-добра е от на Първанов
 17. 17) разкладка
  Много добър порцион Амедчо, какъв е на еничарите Бисеров,Костадинов,крупието от Бургас.....За електората биволиците (виртуални) и тутуна.Порциона и обръчите за вас.
 18. 18) философчалма
  Тимур и неговата команда от "Атомекспорт" почвали от догодина пак Белене, така че ако не философа Амед, то поне историка Гоце-Комита може да се пише за консултант.Там и парите са повечко и братушките не са Минстрой и плащат здраво на слугите си.Може и някой "бракуван" усурийски тигър да се отстреля или друг застрашен вид.
 19. 19) чичата
  изход от 20-годишния бандитизъм на демократите е на първо място, национализацията на земята/ българсата земя да е собственост на българия/ гори, реки, морета, езера, ливади - са собственост на българия/ така чужденци и чуждеещи се, няма да могат да направят от българия - палестина/ обработваемите земи да се дадат на концесионери при изгодни за българия условия и дасе свърши с безстопанственото отношение къмнея/да няма концесия за по-малко от 20 000 дка/ пък нека я работят китайци, австралийци, аржентинци или македонци
 20. 20) трезвомислещ
  чича, Израел е създаден точно върху купени земи от Палестина... И тези земи са си били по закон на Палестина, ама после станали еврейски... та дадеш ли на някого земя - всичко е възможно. А национализация на земя по учебник е направил само чичко Ленин, ама руснаците все си внасяха жито, месо и мляко...
 21. 21) червенотиквеничковче
  Чичко то концесионери не са демократите, а бившата селска номенклатура.
 22. 22) чичата
  червенотиквеничковченценце, не бъркай мързеливите си роднини-"арендатори" от село с истинския концесионер/ като дойде един канадец с жена си и сам изоре бургаски окръг, включително люлебургаз и околностите и изкара реколта колкото да напече хляб за половината от евросъюза, тогава го наричай селска номенклатура/ на такава практика спънката са генетичноувредените от крушова и джанкова ракия наши правителства, които не могт си представи някой да печели от честен труд а те да не го рекетират/ предварително каквито и условия да му предложат, съгласи ли им се ще се чувстват като обрани евреи и ще ръгат да го премахнат
 23. 23) прелитащ
  За кой ли път се говори за догановата наглост, че и за това, че неговите хора изкупуван най-добрите български земи и гори.Защото насреща си имат продажници. Национализацията е най-крайната мярка. Достатъчно е да се приеме закон за установяване на първоначалния капитал на тези зевзеци и тогава, чича, да видиш какво ще настъпи... Смях, сълзи и сополи! Ама няма такива хова във властта. Защото всички отдавна са изкупени, а на пазара нови няма. Сега се редуват ешалон след ешалон. ?0 г. търпяхме. Още малко остана. Тези бунаци не знаят какво е гнева на гладния народ. Та да внимават. А Доган пак ...още

 24. 24) чичата
  хвъркатичко, имаш железни аргументи
 25. 25) канадец
  Чичко къде е Бургаски окръг да го изора.
 26. 26) канадец
  Забравих да кажа че жената я оставям да оре в Канада.
 27. 27) чичата
  трябва да са ти свободни ръцете за да свършиш работа, без жената си за никъде
 28. 28) птичи грип
  Чичко лягай си вече че иде птичия грип, а на дъртите само това ви трчбва.
 29. 29) кръжочник
  Чиче ти още ли си на ръчна.Леля не ти ли пуска вече или не вдигаш самолета.
 30. 30) ТКЗС
  Чичка ти АОНСО ли си завършил та ги знаеш тия работи
 31. 31) свако
  Преди да бъде Доган вси4ко останало, важно е да се знае, 4е той е служител на българската ДС, която пък е филиал на руското КГБ. Нищо зна4ително през последните 20 години не се е слу4ило в България без съгласието и тоталният контрол на 4екистите. Докато във външната политика с помоща на западните ни партньори, ДС-арите (Гоце и компания) бяха принудени да направят някои компромиси (4ленството ни в ЕС и НАТО)то вътре в страната те са пълни господари. Има ли още някой да не е разбрал, 4е приватизацията в България се извърши под ръководството и с у4астието на агента "Сава" и ...още

 32. 32) Anonymous
  ТКЗС,не е чичка,а ти е дядо/над60-65/.Не АОНСО,а АОНСУ.Той си мисли,че е завършил ИСИ,ама е таксиметраджия.Темата за секса му е в склерозата.
 33. 33) чичата
  вярвайте на 34/ това което казва е похвала за мен/ явно докарал съм го до G точката му
 34. 34) ЧОВЕК
  ПОКЛОН ПРЕД СМЕЛОСТТА ТИ! БРАВО!
 35. 35) Бора Бора
  Свако, на едно мнение сме. Преди време се опитах тук, във форума да споделя преки впечатления от разграбването на водеща фирма / става дума за Балканкар/. Някои ме обвиниха, едва ли не, че навсякъе ми се привиждат конспирации.
 36. 36) Бат Илия
  свако много добре казано. Ето и един мой подобен коментар от друг сайт: До "България може да се оправи само от младите хора". България може да се оправи само когато бившия контингент на куманизма измре, т.е. има доста време. До тогава няма млади няма стари. Партийни активисти, ДС и пр. са по всички нива на власта където текат многото пари. Енергия, петрол, храна, цигари плюс всички други нелегални бизнеси които също си цакат. Не броим случаите когато трябва да се демонстрира активност или отстранят разни аматьорчета несъгласували действията си с ДС о, извинете ДАНС. В тия мощни парични потоци с ...още

 37. 37) Арпаджик
  Дума да няма, че "Цанков камък" е само един от многобройните примери за това как политиците от последните 20 години ограбват гласоподавателите в България. Напълно подкрепям Едвин Сугарев в неговия коментар, но ми се струва, че досега Ахмед Доган беше коалиционен партньор на всички политически партии с изключение на ГЕРБ. В този смисъл т. нар. консултантски договор на на г-н Доган би трябвало да стане повод за обстойна проверка на цялостната му дейност през годините и на връзките му с целия политически спектър. Като се знае обаче, че в момента Синята коалиция е единствената опора на ГЕРБ в парламента, това едва ...още

 38. 38) трезвомислещ
  32 свако, 36 Бора, 37 Бат Илия - А Доган ще продължава да си дърпа конците, щото няма кой да му резне пръстите... Изглежда, че той командва и тази марионетка от Търговищка област (създателя на паметника на турския воин в Славяново) Юзеиров - сега НАВРЪХ РАЗПЕТИ ПЕТЪК ЩЕ ПРАВИ В ДЖАМИЯ ОФИЦИАЛНО УЧРЕДЯВАНЕ НА новата си партия ОТОМАН!!!
 39. 39) Бат Илия
  трезвомислещ и аз това казвам, няма кой. Доган е комунистически продукт и както се чува по-специално на Гоце. А вече сме видели, че в тази глутница вълк на вълка не скача. Или както вече казах : "България може да се оправи само когато бившия контингент на куманизма измре, т.е. има доста време."
 40. 40) Меди Доганов
  Какво ще правят еничарите без своя патрон, може би ще се пребоядисат.
 41. 41) Бора Бора
  Докато си съществуват финансовите извори и икономическите обекти, собственост на Догановият обръч от фирми, нищо няма да му се случи на ДПС. Това важи и за всички бандитски и мафиотски сдружения, СИК, ТИМ и т.н. Само, че властта до сега не искаше да реши този проблем..А решението е едно-както е развързан Гордиевият възел. Удар с меча по банковите сметки, конфискация на имуществата, арест за много дълго ,при строг режим, на главните герои. Плюс проверка чрез Интерпол на всичките офшорки инвестирали в Бг .
 42. 42) мултитруп
  И Илийчо мислеше че ще е вечен, но остана вечно млад.
 43. 43) Бат Илия
  Бора Бора наистина е умилително като видя такъв коментар. Детската наивност винаги поражда умиление. Аз се разделих с моята още когато Костов встъпи на власт и пуснаха ония ми ти барети из центъра на София. И кой видеха в скъпа кола го изкарваха и просваха на шосето и после го пускаха да си ходи със 150 обвинения. А колата отиваше на гарж под 4 ти километър. Да де, но след 2 дни там от 200-300 събрани коли останаха 4. И се случи, че всъщност това било най-бързият начин за узаконяване. Все още се чудя Костов знаеше ли предварително, че това е ...още

 44. 44) Бора Бора
  Бате, това обещава другия батко Борисов.Тук, където живея, хората са си решили много проблеми, само и единствено спазвайки законите и християнския морал.Става дума за Скандинавските държави.
 45. 45) Костов
  Да много неща съм правил през мандата си: бях катаджия,данъчен,приватизатор и какъв ли още не добре, че полковник Максим е жив и не станах патриарх.
 46. 46) четец
  Бат Илия ти да не си Павлов-мултака.
 47. 47) Писател
  Скандинавците нямате ли си там форумчета та се занимавате с нас простите балканци.
 48. 48) Бат Илия
  Бора Бора, не е честно. Тъкмо почна разговора, а ти избяга в скандинавието. четец, не съм мултака, но ме е натиснало едно ми ти безпаричие напоследък, че ми се ще да съм. Демек или паралия или да ме няма.
 49. 49) Бора Бора
  Тук съм бе, бате... , ей ме , на..
 50. 50) ЧИЧО МАНЧО
  Радвам се че СВАКО най накрая прозря че сме навсякъде. Когато имаше ТКЗС нямаше нужда да идва КАНАДЕЦЪТ дани оре земята. Тогава БЪЛГАРИЯ изнасяше ЖИТО, ЗЕЛЕНЧУЦИ, ПЛОДОВЕ. В секи по голям град имаши консервен комбинат който бълваше готова продукция която се твареши на влакове исе изнасяше. САМИ си обработвахме земята. Всичките тия проблеми с които сега си блъскате главиците ги нямаше. Ако знаете още кво ви чака.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com