Взривове в московското метро – първите версии

След взрива в московското метро. Снимка от мобилен телефон на пътник

Два взрива московското метро отнеха живота на поне 35 души. При взрива тази сутрин на станция „Лубянка“ в московското метро са загинали 22 души, съобщиха от министерството на извънредните ситуации на Русия. Станцията е под едноименния площад, където е била централата на КГБ, а сега се намира Федералната служба за сигурност (ФСБ). По-рано агенцията съобщи за 25 загинали. Най-малко 15 души са ранени. При 70 процента от тях травмите са тежки. На мястото се намират няколко десетки екипа на „Спешна помощ“.  Според очевидци взривът избухнал, когато влакът спрял на перона и пътниците започнали да слизат. Взривното устройство по данни на московското метро избухнало във втория вагон на влака, пътуващ съм станция „Комсомолска“, в 07,52 ч. московско време, пише БТА.

Втори взрив избухна в 08,40 ч. на станция „Парк на културата“. По уточнени данни досега броят на загиналите при взрива на тази станция е 12 души, други 15 души са ранени, съобщиха от пресслужбата на министерството на извънредните ситуации. В операцията участват над 200 спасители.

Експерт-анализатор от една от водещите руски силови структури заяви, че терористичните атаки в московското метро най-вероятно имат кавказка следа, съобщава на електронната си страница в. „Комсомолская правда”. „Разглеждаме всички версии, но на първо място, безспорно, е кавказката следа”, заяви експертът.

По неговото мнение, тези терористични атаки не са случайни. Най-вероятно става въпрос за отмъщение за скорошните операции на руските спецслужби, в резултат на които бяха ликвидирани влиятелни лидери на незаконни въоръжени формирования, в това число Анзор Астемиров, Саламбек Ахмадов, Абу Халед. „В Ингушетия в резултат на успешната операция бе ликвидиран Саид Бурятский и цяла група терористи. Тези взривове може да са отмъщение от страна на терористите”, предполага експертът.
Руският политически анализатор Александър Пикаев заяви за телевизия „Ал Джазира”, че може да се очакват още атаки, тъй като конфликтът с чеченските сепаратисти все още не е разрешен.

„Ситуацията е далеч от стабилна. Още атаки може да се очакват от сепаратистите”, заявява той. По думите на експерта, ситуацията в Чечня остава напрегната, въпреки усилията на правителството да се справи с екстремистите там и в съседните републики. „Правителството се опитва да отдели още пари, за да създаде по-добра икономическа ситуация. Разбира се, това ще отнеме години, а междувременно ситуацията ще остане напрегната”, отбелязва Пикаев.

Терористите-камикадзе, извършили атентатите в московското метро, вероятно са роднини на ликвидирания от руските спецслужби идеолог на екстремистите от Северен Кавказ Саид Бурятский, предава агенция Росбалт. Тази версия не изключва бившият директор на Федералната служба за сигурност, понастоящем депутат, Николай Ковальов. „Терористките трябва да бъдат търсени сред роднините на ликвидирания екстремист”, заяви Ковальов.

По мнението на депутата, фактът, че един от взривовете е избухнал на станция „Лубянка”, може да се разглежда като „еднозначна реакция на терористите на успешно проведената от руските спецслужби операция по ликвидиране на незаконни въоръжени формирования в Северен Кавказ”.

„Фокус” припомня, че Саид абу Саад ал Буряти, известен като Саид Бурятский или с родното си име Александър Тихомиров, е роден през 1982 г. в Улан Уде, република Бурятия. Саид Бурятский е терорист, ислямски проповедник и един от идеолозите на екстремистите в Северен Кавказ. На 4 март 2010 г. източници от руските силови структури разпространиха информация, че той е бил убит в Ингушетия. Самоличността на убития бе потвърдена от резултатите от съдебномедицинската експертиза, проведена в Ростов на Дон. На 6 март 2010 г. президентът на Ингушетия Юнус-Бек Евкуров потвърди официално смъртта на Тихомиров.

На 2 март 2010 г. Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) проведе специална операция в селището Екажево, Назрановски район на Ингушетия, при която бяха убити 8 терористи. Сред тях са идентифицирани Александър Тихомиров („Саид Бурятски“), братята Картоеви – Тухан, Ахмет, Магомет и Назир, техният близък Б.А. Далгиев, както и А.Б. Кодзоев. Задържани са други 10 членове на престъпната група.

При огледа на адреса, където са се укривали екстремистите, са намерени и иззети повече от тон амониева селитра, голямо количество оръжие и боеприпаси.
В едно от жилищата е открита тайна работилница за подготовка на самоделни взривни устройства. При огледа са събрани веществени доказателства, свидетелстващи за съпричастността на бандата на Т. Картоев към взривяването на „Невски експрес” през 2009 г., както и технически средства, идентични с иззетите от мястото на подобен терористичен удар в Тверска област през 2007 г., съобщават от ФСБ.

По данни на ФСБ, от ноември 2009 г. до февруари 2010 г. терористите са извършили 15 нападения срещу представители на органите на държавната власт, местното самоуправление и гражданското население.По БТА и Агенция Фокус

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.