Италия – кой е истинският победител на изборите?

Берлускони и Фини. Снимка: ладестра

Областните избори в Италия се състояха в неделя и понеделник и бяха смятани за тест за десноцентристкото правителство на Силвио Берлускони. Изборите бяха в 13 области, в 4 провинции и в над 400 общини. Водещите италиански всекидневници отчитат факта, че въпреки критиките към управлението на Берлускони и партията му Народ свободата (НС), неговата десноцентристка коалиция успя да изтръгне от левицата 4 области (Лацио, Пиемонте, Кампания и Калабрия) и да утвърди властта си в 2 области, в които досега управляваше (Ломбардия и Венето). В останалите 7 области (Тоскана, Умбрия, Базиликата, Марке, Емилия-Романя, Пулия и Лигурия) левицата запази властта си.

Вестник „Кориере дела сера“ определя като чудо факта, че десницата спечели областта Лацио, в която е столицата Рим, след като там имаше най-големи проблеми и гафове с регистрирането на кандидатите на НС. В Лацио областен управител ще бъде синдикалната лидерка Рената Полверини, която се състезаваше срещу бившата евродепутатка с радикални убеждения Ема Бонино. Полверини спечели с 51,1 процента. За вестник „Стампа“ най-интригуваща е била битката в северната област Пиемонте, с център Торино, където кандидатът на евроскептичната и антиимигрантската партия Северна лига (СЛ) Роберто Кота спечели пред кандидатката на левицата Мерчедес Бресо. Кота Получи 47,3 процента, а Бресо – 46,9 процента, което показва колко оспорвана е била битката между двамата. „Стампа“ подчертава, че Кота е победил почти като на фотофиниш.

За вестник „Република“ най-важното са победите на СЛ в северните области на Италия. СЛ на Умберто Боси, която е коалиционен партньор в правителството на Берлускони, направи истинско цунами на север, коментира изданието, като припомня, че кандидати на СЛ сега ще управляват Венето и Пиемонте, които досега бяха контролирани от левицата. Според левия вестник „Унита“, въпреки че опозиционната Демократическа партия (ДП) запазва контрола върху 7 области, в редиците й се долавя силно разочарование от случилото се на вота.

Вестник „Джорнале“, който е собственост на клана Берлускони, акцентира върху постигнатото на изборите от движението на комика Бепе Грило. Движение пет звезди успя в Пиемонте да отмъкне гласове от левицата, в резултат на което пък спечели СЛ. Вестникът обръща внимание и на факта, че десницата на Берлускони ще управлява и провинция Акуила, досега ръководена от левицата. Провинцията пострада преди година от катастрофално земетресение. Смяната на властта там е признак, че жителите на района оценяват усилията на Берлускони да се справи с кризата, породена от труса.

Всички италиански издания обаче отчитат спада в избирателната активност от 71,4 процента преди 4 години, когато бяха предходните областни избори, на 63,6 процента сега. Берлускони сега трябва да мотивира хората да гласуват на следващите важни избори, които са през 2013 г. и са за италиански парламент, отбелязват изданията.

Коалицията на Берлускони е опровергала прогнозите, че на областните избори ще загуби и така ще бъде наказана от италианските избиратели заради скандалите в редиците й и управлението на икономическата криза, пише френският вестник „Монд“. Вестник „Фигаро“ също отчита напредъка на италианската десница, въпреки че победител във вота е официално левицата, която печели в 7 области.

Берлускони опроверга критиците си, че ще претърпи провал на областите избори, но ниската избирателна активност показва безпрецедентното ниво на разочарование на италианците. Вотът за 13-те италиански области беше обявен от левицата за референдум за политиката на Берлускони, отбелязва британският вестник „Гардиън“. За британския „Таймс“ изводът, който може да бъде извлечен от областните избори в Италия, е укрепването на позициите на СЛ в самата десноцентристка управляваща коалиция на Берлускони. Подобен извод прави и вестник „Индипендънт“. Истинските победители на вота са крайнодесните от СЛ, пише изданието, като акцентира върху важността на победата на партията на Умберто Боси във Венето и Пиемонте.

Коалицията на Берлускони спечели неочаквано в области, които досега бяха в ръцете на левицата, подчертава и американският вестник „Ню Йорк таймс“. Берлускони води яростна кампания за тези избори, които според него са показали, че народът подкрепя политиката му и стила му на управление на Италия, основаващ се на принципа „всичко мога да направя“, допълва нюйоркското издание.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.